Volkswagen anunță un parteneriat cu chinezii de la XPeng: vor dezvolta o platformă electrică low-cost

de Tiberiu Safta
Joi, 18.04.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volkswagen a încheiat oficial un parteneriat cu compania chineză XPeng. Cele două companii vor dezvolta împreună o platformă accesibilă nouă, pentru viitoare modele electrice.

Constructorul german a anunțat că a stabilit un parteneriat nou cu XPeng, un producător chinez de automobile. Prin acest parteneriat, cele două mărci vor dezvolta împreună o platformă nouă, dedicată mașinilor electrice și care va avea costuri de producție mai mici față de cele din prezent.

Noua platformă se numește China Electrical Architecture și este rezultatul unui proiect dintre XPeng și două subsidiare Volkswagen: Cariad China și Volkswagen China Technology Company. Noua platformă promite să micșoreze costurile de producție chiar cu până la 40% prin comparație cu platforma MEB.

Pentru a reduce costurile, platforma va integra cu 30% mai puține unități de control electronic. Mașinile bazate pe această platformă vor avea un calculator centralizat și o nouă structură de sisteme zonale, care va permite aplicarea mai ușoară a actualizărilor over-the-air.

Noua platformă va debuta pe piața din China în 2026. Primele modele vor fi din segmentul mediu, iar unul dintre acestea va fi un SUV.

Tot în același an, Volkswagen va mai lansa o altă platformă, dezvoltată împreună cu SAIC și care va fi botezată China Main Platform. Această arhitectură din urmă va sta la baza unor viitoare modele de oraș accesibile.

via Carscoops

Comentarii (4)

  • Se pare ca xpeng aia vor produce masinile pe care VW o sa-si puna stema. Aia nu vindeau nimic pana acum, astia batrani de la VW nu stiu sa faca electrocaZnice. Asa ca s-au adunat la un loc doua nevoi. :)) Cel putin aparent e o mare aruncare a mainilor in sus din partea VW care cumva recunosc ca-s depasiti de situatie. Asta dupa ce au mai cumparat o firma chinezeasca sa le rezolve problemele de soft. Mi se pare de rasul CURcilor. :)))
    1 2
  • Pai eu credeam ca germanii sunt cei mai tari si nu au nevoie de nimeni ca sa produca masini.
    Dar se pare ca au avut mereu nevoie de chinezi ca sa mearga treaba.
    Pentru cei care nu stiu, dar se dau destepti, VAG, Mercedes si BMW produc mașini in China de foarte mult timp, dar tipa tare ca Volvo e chinezarii, in conditiile in care BMW-urile au mai multe piese chinezesti decat Volvo :))
    Dar na, toti sunt experti in Romania, dar nu isi permit decat sh-uri diesel.
    Xpeng, Nio, BYD fac avioane comparativ cu ce face VAG.
    1 1
  • Nu te mai screme atât de mult cu Volvo, Bmw are fabrică în China din 2005, iar Volvo a fost cumpărat de chinezi din 2010, Bmw are și piese made în China, ca multe mărci, dar are și made în România, ceea ce la Volvo nu prea găsești.
    2 0
  • Trilulilu
    Toți automobiliștii europeni vor avea probleme mari în a produce ceva aici după ce au dat cu piciorul resurselor ieftine rusești. Nu știu dacă este pură prostie sau ceva corelat cu agenda 2030 a WEF.
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru