VW și BMW investesc în cea mai mare fabrică europeană de baterii pentru mașini electrice: construcția uzinei Northvolt din Suedia va începe în august

de Paul Cosma
Joi, 13.06.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volkswagen și BMW se numără printre investitorii care vor contribui la construcția celei mai mari fabrici de baterii pentru mașini electrice din Europa. Suedezii de la Northvolt au strâns un capital de un miliard de dolari și sunt cei care vor începe construcția uzinei în luna august 2019. Fabrica a primit deja comenzi pentru baterii în valoare de peste 13 miliarde de dolari până în 2030.

Europa se pregătește de construcția celei mai mari fabrici de baterii pentru mașini electrice. Pe lista investitorilor se numără Volkswagen, BMW, fondurile de pensii AMF și Folksam sau IMAS Foundation (IKEA).

Fabrica va fi construită în orașul suedez Skelleftea, începând cu luna august 2019, de către compania locală Nortvolt, care a adunat un capital de un miliard de dolari de la investitorii menționați. Cu o capacitate inițială de 16 GWh, producția fabricii va fi extinsă ulterior la 32 GWh.

Potrivit datelor oficiale, producția planificată a bateriilor litiu-ion a fost deja vândută pe următorul deceniu, fiind înregistrate comenzi totale de 13 miliarde de dolari până în 2030.

Pe lângă această investiție la nivel european, VW a anunțat separat un joint-venture cu Northvolt, care va da naștere unei fabrici similare de 16 GWh în Salzgitter (Germania). Producția în cadrul uzinei germane este programată să demareze la sfârșitul lui 2023 sau cel târziu începutul anului 2024.

Via Automotive News

Comentarii (2)

  • Mda...banu tot la ban se duce ! Cum o fi sa ai comenzi de 13 miliarde si sa fii "fully booked" pe urmatorii 10 ani ? E si riscant dar...asa se fac banii !
    3 0
  • @pipo

    iti inchipui ce oameni sunt aceia, sa puna la bataie 1 MILIARD avand DEJA comenzi de 13 MILIARDE?

    ma intreb daca inainte de a se lansa intr-o aventura atata de riscanta au cerut parerea unor specialisti adevarati. Cum ar fi, absolut intamplator imi fuge mintea, la colegul nostru @PMC (pistruiatul site-ului). Ma rog, unul dintre pistruiati.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru