Drivetest Ford Ranger

Ford Ranger Raptor 2.0 Diesel 213 CP
Ford Ranger zoom
de Andrei Știrbu
Joi, 22.08.2019
Salt de performanță

Sătui să ne vadă cum tânjim după F-150 Raptor, Ford s-a gândit să ni-l ofere cadou și în Europa, doar că într-o formă adaptată publicului de aici. Adică fără V6 de 3,5 litri pe benzină, că e risipă.

„Păi și mai e Raptorul Raptor în cazul ăsta?”, probabil că te întrebi. Eu știu, că m-am întrebat. 

Motivele acestei decizii poate că or fi altele, însă ce știm noi cu siguranță despre Raptorul nostru este că are sub capotă un motor decent, plus elementele care-l fac pe Raptorul american un adevărat prădător de preerie: amortizoare de înaltă performanță Fox și o presetare Baja care să evidențieze corespunzător calitățile acestui pickup.

Ne-am convins încă de la primul contact că lipsa câtorva sute de cai nu este chiar un capăt de lume și că un Raptor diesel poate fi distractiv. Dar, ca să vedem cum îi șade pick-up-ului american și pe drumurile noastre (forestiere), Ford ne-a invitat la Sibiu pentru o plimbare prin împrejurimile mai puțin cunoscute ale orașului.

  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Normele de emisii din ce în ce mai restrictive tranșează neînduplecat în centimetrii cubi ai motoarelor, iar asta se vede clar și în segmentul utilitarelor, unde motoarele de 2.0 litri devin cea mai bună ofertă, dacă nu singura — așa cum e cazul și aici.

La fel s-a întâmplat și cu Ford Ranger, care s-a lepădat de orice alt motor în schimbul unității TDCI de 2.0 litri, oferită în mai multe stadii de putere. Ofertele single turbo au 130 și 170 de cai-putere, iar cele biturbo 213, respectiv 238 CP. Desigur, nu trebuie jelită pierderea motoarelor mari, pentru că noile unități oferă mai mulți cai-putere și mai mult cuplu motor.

În mod curios, cel mai puternic Ranger nu poartă sub capotă și cel mai puternic diesel de la Ford, ci se mulțumește cu versiunea EcoBlue de 213 CP și 500 Nm. Doar Edge se laudă acum cu motorizarea de 238 CP. 

Însă relevant pentru o utilitară diesel este cuplul motor, iar Raptor nu pierde teren aici: ambele dieseluri biturbo dispun de 500 de Nm. Unde chiar câștigă teren în schimb Raptor este transmisia cu zece rapoarte, care și-a demonstrat deja calitățile pe Mustang și pe F-150. 

Rezultatul duoului dinamic motor-transmisie este satisfăcător atât din punct de vedere al managementului resurselor de putere, cât și la capitolul consum de combustibil. La viteze de autostradă, în treapta finală, motorul oscilează liniștit în jurul cifrei de 2.000 rpm.

În afara asfaltului, când nivelul solicitărilor crește, cutia ține motorul în plaja optimă de turații; cuplul maxim este oferit de la 1.750 rpm, așa că Raptor nu va fi prins niciodată în contratimp. Livrează cât trebuie să livreze, când trebuie să livreze.

Consum

O cutie cu zece rapoarte se laudă, printre altele, și cu eficientizarea consumului de combustibil — îi conferă lui Raptor mici avantaje la acest capitol.

Puneți accent pe mici, totuși: consumul mediu declarat este de 8.9 litri/100 km, similar cu cele ale rivalilor Volkswagen Amarok și Mercedes-Benz Clasa X, în ambele cazuri echipate cu motoare cu șase cilindri.

În experiența avută pe coclaurile autohtone din jurul Sibiului, consumul a avut mai degrabă o valoare formată din couă cifre, și nu rareori prima era 2. Nu zic că nu poți atinge valoarea ideală dată de producător, dar dacă o vei face cu siguranță ți-ai luat degeaba un Raptor. Mașina asta este făcută pentru peformanță!

Performanţe

Poate că te îndoiești de asta dacă te uiți la sprintul 0-100 km/h, care se consumă oarecum lent, în 10.5 secunde. Nu e rău pentru un pickup de 2.3 tone, doar că Amarok și X-Class (ambele cu 7.9 secunde) sunt mai sprintene.

Însă pentru un pick-up care se vrea jucărie în off-road, nu astea sunt cifrele la care trebuie să te uiți.

Raptor se laudă cu o adâncime a vadului de 850 de milimetri, cu mult peste cea a rivalilor săi menționați anterior. Garda la sol de 283 de milimetri, ajutată de designul consolelor față și spate, îi conferă pick-up-ului american un unghi de atac de 32,5 grade și unul de degajare de 24 de grade. Unghiul de rampă, de 24 de grade, este și el peste cel al rivalilor. 

Construit în ideea de performanțe la rulare, Raptor a trebuit să sacrifice din abilitățile sale de autoutilitară. Sarcina maximă permisă este de 620 de kilograme, iar capacitatea de tractare este limitată la 2.000 de kilograme.

 

Interior

Materialele folosite pentru Raptor sunt dintre cele mai bune oferite pe gama Ranger: pielea se îmbină cu Alcantara prin cusături contrastante, în culoarea Ford Performance. Din păcate, accentul de culoare este mult prea subtil; cealaltă pată colorată este inelul roșu de pe volan, care indică unghiul direcției. În rest, totul foarte sobru.

Plasticele din partea de sus sunt moi la atingere, în timp ce cele din partea inferioară sunt, așa cum te-ai aștepta de la un pick-up, tari și rezistente. Din punct de vedere al ergonomiei, consola centrală are controale așezate intuitiv; brațele volanului, în schimb, au fost încărcate cu un ciorchine de butoane. Din fericire, nu necesită program de instruire, înțelegi destul de repede ce face fiecare.

Ca spațiu pentru pasageri și spații de depozitare, Ranger se poate descrie ca fiind practic, cu o multitudine de locșoare unde să-ți depozitezi telefonul, cheile, portofelul, paharul de cafea și/sau sticla de apă.

Din cei 5.4 metri lungime, peste 3.2 metri constituie ampatamentul, iar asta se traduce prin spațiu îndestulător pentru pasageri. Habitaclul double-cab poate găzdui până la cinci adulți în condiții de confort sporit — inclusiv cel acustic. 

Raptor vine cu un sistem de noise cancelling, care anulează zgomotele albe din habitaclul negru. Însă sunetul motorului — augmentat prin sistemul audio al mașinii — nu l-am putut elimina. Ford nu vrea să te lase să uiți că ești într-un vehicul de-al lor de performanță.

Preţ de achiziţie

Când ajungi la etichetele de preț, vei vedea că Raptor își menține și aici statutul special. Cel mai bine dotat Ranger (Wildtrack-ul cu dieselul de 213 CP) costă 41.500 de euro. Ei bine, pentru Raptor va trebui să plătești 58.700 de euro.

Prețul este prohibitiv raportat nu doar la gama de versiuni ale lui Ranger, dar și în segmentul pick-up din România. Mercedes-Benz X350d costă 48.300 euro, iar Amarok Aventura pleacă de la 55.000 de euro. Și acestea sunt celelalte două pick-up-uri scumpe, pentru că restul ofertelor de la alți producători sunt considerabil mai avantajoase. 

Însă, ce-i drept, Raptor își motivează prețul nu doar prin lista foarte generoasă de dotări de serie, ci și prin atribute exclusiviste care îl recomandă — în mod egal — ca autoutilitară și ca mașinărie off-road distractivă.

Siguranţă

Ford Raptor încă nu s-a întâlnit cu zidurile de beton ale Euro NCAP, dar suita de tehnologii de siguranță promit să te ferească de astfel de situații. Pe lângă adjuvanții electronici pe care îi găsești pe toate mașinile moderne și pe lângă cititorul de semne de circulație și pilotul automat adaptiv care își poate modifica viteza în funcție de limitarea de viteză de pe acel segment, Raptor vine cu un control al stabilității sofisticat, care include și asistent anti-răsturnare.

Mai mult, sistemul de control al stabilității te ajută să te deplasezi în condiții de siguranță și atunci când cari după tine o remorcă, contracarând efectul de balansare a acesteia.

Capitolul siguranță cuprinde, în cazul unui pick-up cu apucături off-road pronunțate, și ranforsări ale șasiului pentru o mai mare rezistență la torsiune. Asta îi adaugă un pic mai multă greutate, însă poate suporta forțe cu până la 1G mai mari decât un Ranger normal.

Ţinută de drum

Până la traseul off-road propus de Ford prin împrejurimile Sibiului am avut de călcat kilometri buni de asfalt cu Raptor, încălțat cu anvelopele-i BF Goodrich all-terrain, gume groase și ranforsate, făcute să se agațe de suprafețe dure și abrazive. Mă așteptam să fie mai zgomotos, sincer.

Cât despre confort pe asfalt, Raptor este pe cât de confortabil m-am gândit că ar fi un pick-up care își sacrifică din capacitatea de încărcare și adoptă suspensii elicoidale. Mai mult, amortizoarele Fox sunt așii de sub aripa oricărui Raptor; acestea sunt mai relaxate în zona medie de amortizare și devin ferme către capătul cursei. Sunt și cu 32% mai lungi decât amortizoarele care echipează modelul Ranger, ceea ce îi conferă o mai bună adaptabilitate la mediu, oricât de neprietenos ar fi acesta.

După o alergătură pe drumuri forestiere pietruite — unde am ajuns să mă sperii de vitezele cu care m-a încurajat mașina să merg, așa că am abuzat ici-colo frânele ventilate — am ajuns pe secțiuni un pic mai dificile, cu drumuri bolovănoase. 

Ranger are cinci moduri diferite de rulare: Normal, Sport, Grass/Snow, Mud/Sand și Rock. Raptor, în buna tradiție a numelui, primește și modul Baja, adică cel mai distractiv și mai permisiv dintre modurile de rulare. Dacă te uiți la reclame cu Raptor pe YouTube și-l vezi țopăind câmpii denivelate, ei bine, e în full Baja mode.

Ne-am jucat cu el cât ne-a permis traseul — și nu prea ne-a permis, cel puțin nu până în punctul în care să-l putem lansa de pe vreo rampă — dar ce am conchis în privința lui Raptor sunt următoarele: nu (doar) modul Baja îl califică drept jucărie de off-road, ci suita de componente mecanice care îl alcătuiesc. Raptor este mai pregătit de aventură decât oricare din frații Ranger, indiferent de modul de rulare.

Vizibilitate

Vizibilitatea este un subiect înșelător într-un pick-up: poziția înaltă la volan îți conferă vizibilitate bună (peste alte mașini), însă în spații restrânse devine o problemă pe care fiecare șofer o rezolvă mai repede sau mai târziu, în funcție de îndemânare. Senzorii de parcare (de care Ranger dispune) sunt, astfel, un adjuvant valoros, dacă nu necesar.

Ca să înțelegi cam cât de mult te poate pune în dificultate o mașină supraînălțată, dacă un Ford GT (sau ceva de înălțime similară) s-ar pune în spatele tău la semafor, nu l-ai vedea în retrovizoarea centrală. Din fericire, oglinzile laterale generoase te pot ajuta aici. Însă adevăratul avantaj îl constituie camera de marșarier, a cărei grafică nu este extraordinară, dar care se achită onorabil de obligații. 

Tehnologie

Înfundarea ecranului de 8 inci în planșa de bord nu este cea mai bună abordare din punct de vedere estetic, însă nu trebuie să fii indus în eroare de detaliul acesta: sistemul de infotainment SYNC 3 este actual. Ne-ar fi plăcut o interfață mai evoluată grafic, însă asta ține doar de ochiul privitorului — timpii de reacție nu au de suferit din cauza asta. 

Conectivitatea cu telefonul mobil este susținută prin aplicațiile Apple CarPlay și Android Auto, care înglobează o mare parte din funcțiile tangențiale cu aria auto și facilitează operarea acestora prin intermediul comenzilor mașinii.

Aici aș fi zis că Waze-ul înglobat în ecranul mașinii este unul dintre beneficiile Apple CarPlay sau Android Auto, însă sistemul de navigație al lui Raptor se poate dovedi mai util atunci când te răzbește spiritul de aventurier. Pe segmente de hartă necartografiate, acesta lasă „firimituri” pe traseul deja parcurs, pentru a diminua riscul rătăcirii prin pădure, spre exemplu.

Apropo de conectivitate: prin FordPass Connect dispui de WiFi în habitaclu pentru până la 10 dispozitive diferite, transformând cabina lui Raptor într-un hotspot potent — poate emite semnal până la 15 metri distanță.

Design

Odată ce începi să-ți plimbi privirea peste formele îndrăznețe ale lui Raptor, devine greu să găsești altceva care să-ți placă mai mult. Operația de facelift l-a făcut și pe Ranger arătos din cale afară, însă Raptor este, și la capitolul design, la un alt nivel.

Nu cred că există o vopsea care să nu-l scoată în evidență. Opțiunile cromatice pentru Raptor sunt — pe lângă celebrul Performance Blue — Colorado Red, Absolute Black, Frozen White și Conquer Grey. Noi l-am văzut în albastru și gri, însă dacă m-ai trezi în miez de noapte să mă întrebi în ce culoare îl vreau, aș spune fără nicio ezitare negru. 

Dar indiferent de nuanța aleasă, Raptor își relevă însemnele de „băiat rău” prin elemente ale caroseriei: grila imensă, a cărei semnătură Ford se poate vedea probabil de pe Lună, și aripile embosate te conving repede că acesta nu este doar un pick-up.

Nu ne-a placut

  • Lipsa versiunii de 238 CP
  • Interior prea sobru, dacă nu chiar monoton
Date tehnice - Ford Ranger Ford Ranger Raptor 2.0 Diesel 213 CP
Combustibil
Diesel
Nr. usi
4
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1996
Lungime mm
5363
Putere maxima CP (rpm)
213 (3750)
Latime mm
2028
Cuplu maxim Nm (rpm)
500 (1750)
Inaltime mm
1873
Viteza maxima km/h
170
Greutate kg
2510
Acceleratie 0-100 km/h s
10.5
Ampatament mm
3220
Tractiune
4x4
Volum rezervor litri
80
Cutie viteze
A
Volum portbagaj litri
n/a
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Ford Ranger

Ultimele teste

Comentarii (5)

  • inexorabil
    Andrei, nu înțeleg de ce ți se pare că interiorul lui Ranger ar fi plicticos. Eu am avut senzația asta când am cercetat îndeaproape habitaclul lui...MB X-Klasse. Nota bene, model "premium". Oricum, nemții nu se pot bucura de experiența în domeniu a americanilor.

    Pe de altă parte, noul trend care începe să trezească interesul europenilor și chiar să rivalizeze cu SUV-ul în materie de spirit practic, recte pick-up-ul, evident că nu poate fi asimilat pe bătrânul continent decât în logica motoarelor mici, cu precădere turbodiesel. În general, europenii mizează pe rațiunile economice, în particular însă politichia rromânikăi prețuiește la nesfârșit porcăria supremă a impozitului pe cilindree, ceea ce --- pe mine, cel puțin --- mă împiedică să visez la o camionetă tributară monstruosului Duramax 6.6 V8 TD (Doamne, ce cuplu teribil...poți aborda toate coclaurile cu un asemenea motor).

    Mă rog, satisfacția certă este să Ford rămâne cea mai "descurcăreață" din Triada de peste Ocean. Va veni și rândul lui...F-150, să "investim" răbdare, doar că, între timp, europenii trebuie să acumuleze mai multă cultură auto și, totodată, să se lepede de niște prejudecăți adânc implantate în mintea lor...Românii însă fac progrese vizibile în acest sens, că doar le sesizez și eu cu propriii mei ochi și încă zilnic, numai că înrădăcinata "religie" a venerării zeilor teutoni se îndârjește să #reziste, iar alde coca & piți nici nu mor, nici nu se predau, nici ochelarii fumurii și "șmecheri" nu concep să și-i scoată, nici măcar în situația în care soarele nu strălucește.
    10 3
  • Andrei
    Se vor vinde vreo 5 pe an, pentru fan boys. Ford e atat de bun pe partea de sasiu/directie si atat de slab pe interioare.
    Qui prodest?

    In cativa ani accesul in zonele forestiere va fi interzis complet pentru asemenea utilaje (e si acum, dar nu se aplica legea), deci va ramane distractia pe sosea.
    2 1
  • europenii trebuie să acumuleze mai multă cultură auto: trebuie sa iubim camioanele ca sa ne consideram ca suntem suficient de culturalizați in tainele domeniul auto?
    1 2
  • Credeam ca am o senzatie d-aia de ..deja vu . Dar nu , chiar am scris acum doar 3 luni p-aici ca masina este superba . Si totusi ..test cu aceeasi masina/varianta in doar 3 luni de 2 ori !? Baieti , stiu ca va place mult jucaria asta , dar totusi sper ca nu o sa citim acum impresiille la toata redactia. Pana la urma chiar daca multora le place sunt prea putin cu adevarat interesati de achizitia unei astfel de masini , iar pretul chiar prohibitiv pt. un Ford mai taie si din aia mare parte. Stiu, primul test era facut in alta tara, dar totusi, era de ajuns cred eu , cel putin pt. o perioada, puteati reveni cu asta mai tarziu
    P.S. : de ce stergeti postarile fara motiv ? Intrebam aici ( chiar la acest test) acum ceva zile pe "colegul" Inexorabil despre un link mai vechi dar mi-ati sters postarea !!?? @Inexo , intre timp am gasit , nu mai stiam cum il cheama pe Davide Cirone si nu mai gaseam filmuletul ala superb cu Lancia Delta Integrale .
    4 0
  • Cumpărați Ranger din Ungaria e cu până la 25% mai ieftină, și este mai bine construită(Aduse din South Africa nu Tailand) .
    Am avut 3.2 Limited , ok , dar cosum mare , iar ungerea necorespunzătoare. Rugineau destul de repede (1-2 ani) , dar nici Navara D23 nu e mai bine făcută (e chiar sub.)
    Baftă.
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru