Drivetest BMW iX3

BEV 80kWh Inspiring
BMW iX3 zoom
de Constantin Ciobanu, Foto: Mihai Dăscălescu
Joi, 08.04.2021
Abandonul copilăriei

BMW și-a permis luxul de a experimenta ludic automobilul electric, inventând brandul „i”. Sub umbrela acestui experiment intelectual, germanii și-au oferit luxul de a avea o „scară de incendiu” pe care să evacueze experimentul dacă lucrurile nu mergeau bine. Nu a fost cazul. Dimpotrivă, totul s-a dovedit un succes. Iar acest experiment ”i” le-a oferit germanilor posibilitatea de a dezvolta, de a cerceta, de a optimiza, fără presiunea venită din partea clienților care, poate, și-ar fi dorit modele noi.

Dar copilăria s-a terminat, chiar și adolescența, iar BMW a început deja să-și populeze showroom-urile cu o nuanță de bleu electric, prezentă discret pe caroseriile unor modele care abandonează pentru totdeauna motorul termic.

Astăzi, BMW iX3, reprezentantul lumii noi într-o lume ușor gri. Trimițând metaforele la culcare, avem în față un SAV BEV (când un automobil începe să fie definit de astfel de acronime, este clar că un pic din suflet se evaporă) din zona premium.

PREZENTAREA VIDEO A MODELULUI TESTAT

BMW iX3
BEV 80kWh Inspiring

  • Pret de pornire 64.082 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Să nu uităm de unde plecăm, și anume de la BMW X3. Este primul model al constructorului care este disponibil cu motoare pe benzină și diesel cu tehnologie micro-hibrid la 48V, cu system plug-in hybrid sau propulsie exclusiv electrică – cazul de față.

BMW X3 este construit pe o platformă nativă cu propulsie spate, prin urmare, faptul că iX3 este tot o propulsie nu trebuie să ne mire, eventual să ridicăm o sprânceană că nu este xDrive.

BMW iX3 marchează debutul generației a cincea a tehnologiei eDrive. Ce este nou? Cam tot, plecând de la idee și până la executare. Motorul electric, electronica și transmisia sunt împachetate în aceeași carcasă, sistemul de propulsie fiind mult mai compact. Volumul ocupat este, astfel, cu 30% mai mic. BMW se laudă și cu faptul că noul motor electric, care dezvoltă 210 kW/ 286 CP și 400 Nm oferă o eficiență de 93%.

Cum platforma X3 este una nativă RWD, firesc, și iX3 este o propulsie. Tot pachetul propulsor este în spate, este surprinzător de compact, nu răpește spațiu util de la bordul modelului.

Puterea, firesc, este disponibilă din clipa în care talpa dreaptă ajunge să privească în ochi pedala de accelerație. În mod cert, cei 286 CP și 400 Nm au libertatea ponderată. Ai parte de accelerații viguroase, dar nu și de micile ruperi de aderență care pot contribui la puseuri de tahicardie la volan. Reprizele sunt impresionante, în special cele la viteze mai mari, de genul 70-80 km/h. În primul rând, feedback-ul pozitiv este generat de lipsa timpilor morți specifici unui angrenaj mecanic.

Sunt diferențe evidente de mapare/livrare a puterii între cele trei moduri de rulare – Eco Pro, Comfort și Sport, dar ai suficiente resurse și în modul Eco Pro. Suficiente cât să fii puțin peste marea majoritate a modelelor ICE din trafic.

Într-o electrică suntem obișnuiți cu liniștea. Însă clienții BMW nu sunt obișnuiți cu asta. Vor ca timpanul lor să fie mângâiat de note înalte. Ceea ce se întâmplă, mulțumită notelor create de Hans Zimmer. Compozițiile acestuia sunt disponibile opțional doar pentru cei care aleg linia de echipare Impressive.

Practic, BMW a vrut să înnobileze tăcerea cu care ne obișnuiesc modelele electrice. Și a vrut să le ofere un surogat celor care plâng după sunetul motoarelor termice. Ai sunete diferite la pornirea și oprirea motorului, precum și o arie înălțătoare, spațială atunci când ești în modul Sport. Seamănă mult cu ce am auzit în Interstellar. Asta și pentru că Hans Zimmer, pentru cei care nu știu, este compozitorul unor coloane sonoare considerate capodopere pe marele ecran: Gladiatorul, Interstellar, Ultimul Samurai, king Arthur, Pirații din Caraibe, Lion King și lista poate continua.

renovatio e-charge
Renovatio e-charge oferă, în prezent, cea mai vastă rețea de stații de încărcare pentru mașini electrice de pe teritoriul României. Sunt 337 de stații și 504 de puncte de încărcare.

Consum

Cea de a cincea generație a sistemului eDrive include și o baterie de înaltă tensiune cu o densitate energetică mai mare cu aproximativ 20% decât în cazul actualelor modelele electrice BMW. Bateria este poziționată în podea, are o capacitate brută de 80 kWh, din care 74 kWh sunt utilizabili. BMW anunță, conform ciclului de testare WLTP, un consum mediu de 19 kWh/ 100 km.

Principalii rivali, Mercedes-Benz EQC și Jaguar I-Pace se laudă cu valori ceva mai mari pentru consumul mediu, 22.2 kWh și respectiv 22 kWh. Cei drept, rivalii oferă motorizări semnificativ mai puternice. Și, FOARTE IMPORTANT, tracțiune integrală. EQC se laudă cu un motor de 408 CP și 760 Nm alimentat dintr-o baterie de 80 kWh, iar Jaguar I-Pace oferă 400 CP și 696 Nm alimentați dintr-o baterie de 90 kWh (capacitate brută).

Pentru că interacțiunea cu iX3 nu a fost prea lungă, undeva la 20 de ore, ne-am concentrat pe a descoperi cât de eficient este sistemul de propulsie, cât din eficiența clamată de BMW este reală. Condițiile de testare nu au fost favorabile unui vehicul electric, dar nici extrem de aprige. O temperatură medie de 10-12 grade, senin, fără precipitații.

La începerea testului bateria era încărcată complet, dar autonomia afișată era irelevantă pentru că mașina se raportează la consumul mediu curent. Și cum valoarea medie moștenită era pe la 29 kWh, autonomia era spre 300 km. Am resetat valorile și am pornit spre Câmpina.

Un drum ușor în urcare, folosind climatizarea (iar la început și încălzirea în scaun) m-a teleportat la Câmpina cu un consum mediu de 18.8 kWh, având o viteză medie de 76.4 km/h. Valoare care putea fi ușor mai mică, dar eram încă în perioada de descoperire a mașinii.

La întoarcere, ușor mai ponderat, ușor mai ”documentat”, ușor ajutat de relief, am obținut un consum ”ușor” mai mic – 12.7 kWh/ 100 km, cu o viteză medie de 74 km/h. De aici rezultă un consum mediu pe ruta București – Câmpina – București de 15.75 kWh, ceea ce este o valoare senzațională pentru un SAV de peste 2.3 tone (aici includ și șoferul).

Da, am adoptat un stil de condus atent din dorința de a descoperi zonele de eficiență. La 80 km/h, mașina pare a oferi cel mai bun raport consum/viteză rulare. Cu alte cuvinte, la o valoare de 15.7 kWh, iX3 este capabil de o autonomie de 470 km, puțin peste cei 460 de kilometri anunțați de BMW.

Atunci când se utilizează terminale de curent alternativ (AC), CCU – unitatea de încărcare combinată permite încărcarea monofazică până la 7,4 kW şi încărcare trifazică până la 11 kW. Conectarea automobilului într-o staţie de încărcare rapidă curent continuu (DC) permite puteri de încărcare mult mai mari: până la 150 kW. La o astfel de stație, bateria poate ajunge de la 0 la 80% în 34 minute. La un terminal trifazat de 11 kW, bateria se încarcă în 7 ore și 30 minute.

Performanţe

Este un BMW, așa că, probabil, activează niște automatisme care te fac să visezi valori senzaționale pentru 0-100 km/h și pentru viteza maximă. Dar cuvântul de ordine este eficiența. Așadar, viteza maximă este de 180 km/h, la același nivel cu EQC, dar sub cei 200 km/h pe care îi poate atinge Jaguar I-Pace. Este și cel mai lent din acest trio european, întrucât are nevoie de 6,8 secunde pentru a ajunge la 100 km/h. EQC sprintează în 5,1 secunde, iar I-Pace în 4,8 secunde. Dar să nu uităm că rivalii au +100 CP și tracțiune integrală.

În altă ordine de idei, cine se plânge de lipsa performanțelor în cazul unei accelerații de la 0-100 km/h în 6.8 secunde, probabil are o viața împlinită pe circuite sau probe speciale.

Impresionează modul în care este livrată puterea. Ca parte a procesului de cucerire a audienței, primele modele electrice au mizat, printre altele, și pe șarmul oferit de accesul instantaneu la putere. Dar o utilizare în viața de zi cu zi, cu această ”facilitate” poate deveni obositoare: să ai parte de ruperi de aderență la fiecare accelerație ceva mai viguroasă, fără a lua în calcul o uzură prematură a componentelor.

iX3 livrează puterea liniar, indiferent de modul de rulare ales. Da, există diferențe notabile între Eco și Sport, dar nu m-am întâlnit cu acea nervozitate a punții spate, chiar dacă am îngropat pedala de accelerație. Puntea spate reușește să pună puterea la sol extrem de eficient.

Interior

La acest capitol nu simt nevoia să insist, este un interior de X3, nimic special. Cu excepția câtorva tușe albastre care doresc să-ți aducă aminte de faptul că nu arzi gazul pe drumurile publice. Familiarul interiorului face să se evapore un procent semnificativ din senzația de nenatural indusă de sistemul electric de propulsie. Dar și din spectaculosul pe care îl aștepți de la o mașină revoluționară. Important e că ai rămas cu ergonomia exemplară și cu spațiile de depozitare pe care și le dorește orice client obsedat de organizarea lucrurilor din mașina sa.

Cred că iX3 a trecut printr-un proces de eficientizare a masei, pentru că portierele parcă nu mai sunt atât de pline ca la versiunile termice, parcă sunt o idee mai ”goale”.

Materialele păstrează un aspect premium, dar pot deveni anoste pe alocuri. Finisajele se păstrează la un nivel ridicat, așa cum ar trebui să se întâmple în segmentul premium. Ca de altfel și antifonarea, care te rupe destul de bine de ce se întâmplă în exterior.

Interiorul nu este afectat considerabil de baterie sau de amplasarea pachetului de propulsie pe puntea spate. Doar vreo 40 de litri s-au evaporat din volumul portbagajului. Cu ai săi 510 litri, care se pot transforma în 1.560 litri prin rabatarea banchetei spate, iX3 oferă cel mai mare volum de încărcare dacă ne raportăm la EQC și I-Pace. Plafonul de sticlă este spectaculos și va contribui la senzația de habitaclu aerisit.

Preţ de achiziţie

Dacă mai rămâne vreun leu în contul Rabla Plus, după onorarea comenzilor primite de Dacia pentru mignona Spring, putem discuta despre un iX3. Lucru valabil și pentru restul modelele electrice de pe piață. BMW cere 64.082 euro, preț de bază, pentru un iX3. De aici mai putem scădea cei 9.000 euro (în funcție de curs) oferiți de statul român prin programul Rabla Plus.

BMW iX3 este oferit cu un singur nivel de echipare, conform listei de prețuri BMW, dar lista de opționale este lungă. Concurența are prețuri sensibil mai mari. Este adevărat, primiți putere mai multă și tracțiune integrală. Aici nu vreau să trag nicio concluzie, clientul este cel care decide.

Versiunea iX3 Inspiring oferă în echiparea de serie o mulțime de elemente: plafonul panoramic din sticlă, BMW Live Cockpit Professional cu BMW Maps şi BMW Intelligent Personal Assistant, suspensie adaptivă şi sistemul de asistenţă la parcare, faruri cu LED, jante aerodinamice de 19 inch, protecție acustică pentru pietoni.

BMW iX3 este o propunere interesantă dacă aruncăm o privire pe costul de achiziție al concurenților. Mercedes-Benz EQC are un preț de bază de 67.700 euro, iar pentru versiunea EQC400 4Matic Sport – 76.720 euro. Deci nu e o diferență covârșitoare. Nu același lucru îl putem spune și despre Jaguar I-Pace, care are un preț de bază de 80.325 euro. Deci vorbim despre un punct de plecare îndepărtat.

Siguranţă

Pornind de la rezultatele EuroNCAP, atât Mercedes-Benz EQC cât și Jaguar I-Pace au obținut un scor de 5 stele. Modelul britanic oferă o protecție pentru adulți de 91%, una pentru copii de 81%, grija față de pietoni a fost echivalată la 73%, iar gradul de asistență oferită de sisteme la 81%.

EQC este ceva mai solid, oferă un grad de protecție pentru adulți de 96%, de 90% pentru copii, 75% pentru pietoni și pierde ceva puncte la sistemele de asistență cu un scor de 75%.

Unde este iX3 în acest peisaj? Dacă luăm ca reper rezultatele obținute de BMW X3, pentru că un iX3 nu a fost încă sacrificat în laboratoarele EuroNCAP, modelul se plasează între cele două rivale, însă cu un scor total de 5 stele.

Unii vor considera propulsia un minus la capitolul siguranță, mai ales pe timp de iarnă. Să sperăm că apare și tracțiunea integrală.

Ţinută de drum

Evident, din start, am privit cu un zâmbet discret întâlnirea cu iX3: o propulsie electrică, dar și un ușor scepticism vizavi de coerența trimiterii puterii la sol.

La prima vedere un X3, chiar și la o a doua vedere un X3 din punct de vedere al ținutei de drum. BMW se laudă cu o distribuție egală a masei pe cele două punți, ceea ce contribuie la o atitudine neutră. Direcția induce o ciudată senzație de ușor. Și nu vorbesc despre gradul de asistare, ci de lipsa propulsorului de pe puntea față.

Suspensia, în modul Comfort, este extrem de agreabilă cât timp se rulează pe drumuri decente. Când vei întâlni denivelări ceva mai ample sau gropi în carosabil, singurul inconvenient este legat de sunetul venit de la trenul de rulare: un sunet de amortizor ajuns la capătul cursei.

Dacă se optează pentru modul Sport, amortizoarele controlate electronic reușesc să țină pasul cu suprafața de rulare, și acele zgomote dizgrațioase dispar. Am verificat acest detaliu pe aceleași denivelări.

În schimb, am rămas impresionat de modul în care mașina pune puterea jos, chiar dacă renunți la asistarea oferită de sistemele electronice de control ale tracțiunii și stabilității. Inițial, am crezut că eficiența punții spate este dată și de electronică. Nu prea. Nativ, mașina are această abilitate. Chiar și în cazul în care vânezi o supravirare, ai un moment inițial în care puntea spate rupe aderența, îți permite să inițiezi derapajul, dar apoi, când speri să te întâlnești cu acele multe ture ale propulsorului termic care să-ți permită menținerea driftului, propulsorul electric îți lasă impresia unei limitări a puterii în zona superioară de turație.

Ciudat, dar în același timp îți induce o senzație de siguranță care va fi apreciată de mulți clienți. Poate de aceea nici nu vei simți nevoia unei tracțiuni integrale pe timp de iarnă. Poate.

Vizibilitate

Cum nimic nu s-a schimbat raportat la un X3, aș putea spune că lucrurile rămân neschimbate. Optimizările aerodinamice ale caroseriei nu afectează vizibilitatea. Poate ai parte de prea multă vizibilitate, dacă luăm în calcul și plafonul panoramic. Nu știi când apare o dronă în peisaj și te spionează.

Vom acorda și restul de cealaltă jumătate de stea când iX3 va fi echipat cu mini lasere care pot vâna dronele.

Vizibilitate bună de la volan spre înainte, vizibilitate bună și în oglinzile laterale. Niciodată luneta spate nu va fi suficient de generos dimensionată pentru a putea mulțumi pe deplin un jurnalist auto, așa că o bifez la categoria – ”o doresc mai mare”. Sistemul standard de ”supraveghere video” BMW, adică toate camerele video, trimite imagini pe display-ul central la o rezoluție excelentă.

Tehnologie

Sub un design, să-i spunem clasic, al planșei de bord, BMW a ascuns multă tehnologie, dar nu acesta este detaliul important, ci faptul că această tehnologie este coerentă, nu are întreruperi și contribuie la un grad de satisfacție mare la volan. Tabloul de bord este un display de 12.3 inch, acompaniat de un display central de 10.2 inch. Grafica tabloului de bord este individualizată pentru fiecare mod de rulare.

Sistemul de operare are o mare calitate – este incredibil de stabil și răspunde extrem de repede la comenzi. Are, din punctul meu de vedere, ceva cam multe sub-meniuri. De fiecare dată când sunt nevoit să conectez telefonul, pentru a beneficia de Apple CarPlay wireless, într-un BMW... ratez o dată sau de două ori secțiunea corectă din meniu. Dar într-un final reușesc.

După aceea, experiența de utilizare este incredibil de prietenoasă. Display-ul central răspunde foarte bine și la atingere. Sunt disponibile și comenzile prin gesturi, însă, dacă ești genul care mai gesticulează când vorbește la telefon, riști să închizi brusc convorbirea. Sau să tot schimbi melodiile sau posturile de radio atunci când vorbești cu cei din mașină.

Design

Este un X3 ușor machiat. Da, îi lipsesc câteva găuri, orificii, adio evacuare, grila este plină. Tot ce a avut de îndurat iX3 la capitolul design este dictat de eficiență. Avem o grilă față închisă și același lucru îl putem spune și despre spoilerul față.

Pentru că mașina are nevoie de un flux redus de aer pentru răcirea bateriei, s-a putut opta pentru această eficientizare aerodinamică. Jantele au un design special și reduc rezistența la înaintare cu 5% comparativ cu cele de pe un model clasic. Sau, cu alte cuvinte, oferă un plus de 10 km la capitolul autonomie.

Și nu mai avem nicio sugestie estetică pentru evacuări. S-au mai văzut cazuri.

Nu ne-a placut

  • Dificultatea accesării modului Coasting
  • Soluția ieftină de a ascunde spațiul gol de sub capotă cu un capac de plastic
  • Sunetul suspensiei în modul Comfort pe drumuri puternic denivelate

Ultimele teste

Comentarii (26)

  • Andrei Leșu
    Daca acu' vreo cinci-zece ani le-ai fi spus fanilor ca Bmw o sa inceapa sa vanda masini cu sute de cai putere dar cu viteza maxima de 180km/h,te-ar fi trimis in periplu la Sapoca via Balaceanca si Voila.
    22 11
  • Dacă în loc de 64082 euro cat este iX3 aș opta pentru o Kia e-Niro care are "doar" 204 cp, aș mai ramane cu 18588 euro. Adică suficient și pentru un Spring și de restu' un concediu.
    24 12
  • Atât de bine / plastic scris testul de C. Ciobanu, că parcă a-nceput să-mi placă ”vechitura” asta cu noutatea-n ștecher. :-)
    Serios acum, invazia limbajului lemnos și-n presa auto pare la fel de ”unstoppable” ca a zombilor la Hollywood și e reconfortant să nu mai (re)citești la infinit triada ”primește, promite, pregătește” cu descrierea tabletelor neapărat ”generoase” plus gestionările resurselor gradual-sustenabil-responsabile de rigoare.

    Despre mașină, nimic de zis - nici de bine, nici de rău, ea fiind (cred) soluția cea mai ieftină/profitabilă de tranziție bavareză spre Brava e-Lume Nouă, cam obligatorie se vede deși nu pare.
    40 9
  • Seriff
    Nu e rea, dar tot un 2.0 d de 190 cp te duce fara nici un stres 1000 de km autonomie fara cautat prize prin kaufland-uri.
    27 16
  • adevarul este ca daca n-ai 1000km autonomie nu poti trai

    la fel e si cu painea feliata
    12 16
  • Treaba sta asa: E BMW!!!
    Nu conteaza ca e Made in China, nu conteaza ca e limitata la 170km/h, nu conteaza autonomia. E masina germana si e BMW, e de ajuns.
    @Cei cu suferinta de 1000km: sunteti soferi de tir sau taximetristi? Mergeti zilnic cate 1000 km? Daca incarcati masina noaptea acasa va trezeste din somn?
    9 15
  • Seriff
    @Gigi, nu mergem zilnic 1000 km, dar preferam sa pierdem 2 minute la o alimentare nu ore intregi, nu avem unde incarca masini noaptea fiindca stam la bloc, imi pare rau ca nu avem toti vile, plus ca unii mai facem si drumuri lungi gen Bucuresti - Oradea, Bucuresti- Botosani si tot asa si preferam sa facem plinul cand plecam si atat nu sa cautam kaufland-uri prin cine stie ce orase.
    22 9
  • Si totusi de ce am ajuns sa vorbim despre tractoare diesel cand in articol este vorba despre o electrica?
    11 18
  • @Flanel
    Ce sa mai vorbim despre electrice? Concluzia e trasa de mult. Sunt niste porcarii scumpe, proaste si nefolositoare. Trebuie sa fii cu iq scazut si foarte putina scoala (gen Edik) ca sa pui botul la propaganda oficiala.
    20 6
  • @seriff
    Nu cred ca BMW s-a gandit la Romania cand a lansat vreo masina electrica.
    Germanii spera ca romanii vor alege mult timp dieselurile lor sh.
    In tarile mai civilizate ai incarcare electrica si la benzinarii. Faci o pauza de cafea si in 30 minute se incarca masina pentru vreo 200-300 km.
    Difera tara, infrastructura, posibilitatile materiale. De aceea Romania e unde e si altii ajung departe. De aia in Romania isi permit cei ce fura, de aia multi romani pleaca la munca afara.
    9 10
  • @@seriff
    Pai te-ai gandit ca poate la unii nu le place cafeaua? Sau poate ei o beau in 10 minute. Ce facu in restul? Te uiti ca curca-n lemne? Nu cred ca alte tari ajung mai departe cu electrica. Ia uite aici cam cum se comporta o masina electrica la drum mai lung (nu lung).

    https://www.youtube.com/watch?v=_n7YyuqY_uU

    Ce parere ai? Sincer. Merita?
    16 7
  • @07:02

    clar, desteptaciunea s-a ales doar la fanii termicelor.

    A zis-o un grup de cercetatori britanici.
    8 13
  • ACE - Craiova
    Masinile electrificate (BEV sau PHEV) au parcurs si continua fazele unei cresteri naturale, asemeni unui om obisnuit:

    1. Etapa 2013-2018 (copilaria)
    - autonomii pentru BEV de cca. 200-400 km;
    - autonomii pentru PHEV de cca. 25-40 km

    2. Etapa 2019-2021 (adolescenta)
    - autonomii pentru BEV de cca. 400-600 km;
    - autonomii pentru PHEV de cca. 40-60 km.

    3. Etapa 2022-2026....2030(maturitatea)
    - autonomii pentru BEV de cca. 600-800-1.000 km
    - autonomii pentru PHEV 60-100 km

    O urma si senectutea?!
    23 8
  • ICE - Buzau
    @ACE lasa vrajeala.
    Principalul dezavantaj al BEV este timpul de incarcare nu autonomia. Incerci sa deturnezi atentia si nu e frumos.
    La timpul de incarcare nu s-a facut nimic inca. Niciun progres. Oricum cand ai un drum de 600km sa zicem, opresti o data sa bei o cola si sa mananci ceva. Chestia e ca trebuie, desi nu vrei, sa stai o ora, doua, trei, etc. cat trebuie sa incarci. Poate tie iti place viata pe langa chargere insa mie nu. Chestia 2 e ca la drum intins si pe autostrada bateria se duce mult mai repede decat in oras. Trebuie sa opresti de 2 ori deci o sa ajungi la sfantu asteapta. Sunt curios. Ai incercat vreodata un drum cu BEV, de exemplu Sibiu-Constanta sa vezi cum e? Nu cred.
    Daca aste e maturitatea inseamna ca ne-am ars.
    15 19
  • Seriff
    Pai daca e facuta pentru nemti, adica aia care fac 40.000 km pe an, din care 90% sunt facuti pe autostrazile alea fara limita, sunt curios ce parere or avea sa faca naveta cu o masina care la vitezele lor de autostrada, adica foarte mari consuma bateria foarte repede.
    13 13
  • Sunt deja masini pur electrice care se incarca cu o cantitate uriasa de energie electrica din prizele publice ultra-rapide:

    Vezi cazul Porsche Taycan Turbo S:

    Charging Point Max. Power Power

    Time Rate

    CCS (350 kW DC) 262 kW † 183 kW

    † 20 min 810 km/h

    https://ev-database.org/car/1116/Porsche-Taycan-Turbo-S#charge-table

    Ce mai inseamna capacitatea unei baterii de 100 kWh cand iti incarci masina electrica cu o putere electrica de 180-200 kW si poti parcurge la volan sute de km fara griji timp de 2-3-4 ore de condus continuu?!

    Tesla instaleaza astazi in Romania (Timisoara si Bucuresti dar urmeaza multe altele curand) statii electrice Supercharger de 250 kW - cele mai noi si cele mai puternice statii electrice ale firmei din lume!
    17 9
  • adica ne recomanzi sa ne luam Taycan?!
    Bine frate, m-ai convins.
    Abia astept sa incarc Taycanul la Superchargerul Tesla de la Timisoara. Cap ai, minte ce-ti mai trebuie.
    13 14
  • Seriff
    Si mai sunt si alte lucruri evident pe care nimeni nu le spune, faptul ca iti trebuie o aplicatie Plug & Share ca sa cauti statii, plus inca o aplicatie pentru fiecare statie in parte, cont pentru fiecare aplicatie in parte, bani pe acel cont si surpriza poate aparea oricand, adica sa fie statia ocupata, sa nu mearga statia sau mai frumos sa nu iti mearga tie aplicatia ca error 404, sunt destui oameni care au patit lucrurile astea, ca nu e ca la benzinarie, unde sti sigur ca alimentezi si platesti cu cardul sau cu cash, asa ca intreb ce om normal e dispus sa isi asume bataia asta de cap si pentru ce?
    16 11
  • Gheorghe
    @Sheriff

    Asa cum invatam la scoala sa scriem si sa citim asa vom invata si sa incarcam o masina electrica.
    Nu este deloc complicat.
    13 13
  • Klaus Schwab
    Mai baieti,nu va mai certati atat,v-am promis marea resetare,n-o sa mai pupati masini,proprietate privata,libertate,nimic. Cica o sa fiti fericiti cu asta,decretez. Masini electrice vreti pe viitor? :)))))))
    9 15
  • cand va aud cu autostrazile alea fara limita. Babaieti sunt doar segmente de autostrada fara limita. In majoritea cazurilor ESTE LIMITARE la 130km/h si radere cu fotocamere cat cuprinde. Sa numai vorbesc de lucrarile de intretinere permanente care duc la ambuteiaje si pierderi enorme de timp.

    mai scoateti-va capul din povestile de adormit copii
    11 8
  • @fanela
    da ba fanele, adevarul e ca de la atatea santiere, restrictii si camere traversezi Germania mai incet ca Romania.
    Doamne! de unde le scoti?
    11 10
  • Ciprian
    Din punctul meu de vedere, mare problema a unei electrice este in urmatorul scenariu.

    Eu ma duc des la munte, las masina pe forestier, ma duc spre o cabana, fac un traseu, ma intorc la masina si acasa.

    Cum fac cu electrica?
    Nu pot lasa masina la incarcat pe forestier si nu vreau sa stau 1h sa incarc masina la intoarcere.

    De aceea ajuta o autonomie mare, undeva pe la 600-700km la viteze decente(nu de max 80km/h).

    Acum, electrica nu-mi ofera confortul necesar, cel putin la drum extraurban. In oras e alta discutie.
    8 3
  • Compania Tesla monteaza prize electrice publice de 250 kW pentru ca, cele mai accesibile modele pe care le vinde in Europa (dar nu le produce - inca - pe Batranul Continent), se pot incarca astfel:
    - Model 3 - 120 kW
    - Model Y - 250 kW.

    Nu trebuie sa-ti iei neaparat o masina Porsche care se poate incarca cu 180-200 kW, poti face acest lucru si cu o Tesla Model Y care costa la jumatate sau chiar mai putin decat bolidul nemtesc.

    Atat:
    1. tehnologia incarcarii rapide, de la prizele publice, cu puteri electrice foarte mari (250 kW, 300 kW, 350 kW - poate 400 kW ceea ce este deja ceva fantastic) precum si
    2. tehnologia suport de incarcare a bateriilor de acumulatoare dedicate masinilor electrificate vor evolua curand spre noi standarde de incarcare, la:
    - 800V (exista deja pe piata sau sunt prezentate cu intrare in perioada 2021-2022 peste 7-8 modele BEV),
    - 900V (Lucid are deja modelul Air cu acest tip de incarcare iar masina a facut acum cateva zile un tur de prezentare a masinii, pe strazile din New York, excelent primit de public) si
    - este foarte probabil sa ajungem si la 1.000V sau mai mult,
    astfel incat incarcarea unei masini electrice BEV sa devina la fel de banala precum cea a unei masini conventionale ICE.

    Pana si bunicii de 60-70 de ani - care au fost reticenti la inceput cu telefonul de tip smartphone - cu toti s-au obisnuit sa utilizeze astfel de modele, au abandonat telefoanele cu butoane si au trecut la noile generatii pentru a discuta sau a-i vedea pe cei dragi.

    Primele prize electrice publice de incarcare in curent continuu - care aveau o putere de 50 kW (aparute prin 2013), au evoluat in doar cativa ani la 100, 125 kW, 150 kW, 200 kW, ajungand acum, la inceputul anului 2021, la 250 kW si 300/350 kW.
    10 8
  • Seriff
    https://www.youtube.com/watch?v=_n7YyuqY_uU
    Las si eu asta aici. Pentru cine se indoieste ca sunt proaste masinile astea.
    10 5
  • Seriff
    Pentru astia care mi-au dat manutze rosii, sunt curios, s-a mintit cu ceva in clipul ala? Sau adevarul doare?
    3 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru