Vineri, 16.05.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
BMW M5 este un nume cu greutate în industria auto. Încă de la începuturi, a ținut morțiș să se afirme și, putem spune, că a reușit de fiecare dată. Atunci când a debutat, în 1984, M5 era cel mai rapid sedan, de serie, din lume, și ascundea sub capotă o variantă îmbunătățită a motorului de pe M1.
Motorul cu șase cilindri a fost păstrat și pentru a doua iterație. Marea schimbare a venit odată cu a treia generație M5: a fost pentru prima dată când acest model era echipat cu un motor V8. Și nu orice V8, ci unul aspirat natural.
A urmat apoi a patra generație, care a împins și mai mult limita. Generația E60 a renunțat la V8 în favoarea unui V10, la fel, aspirat natural. A fost, dacă vrei, vârful iceberg-ului, cel mai cel M5 pe care îl poți deține, chiar și în ziua de azi.
Apoi, emisiile de CO2 au început să fie îngrijorarea tuturor, iar acest lucru s-a răsfrânt, mai ales, asupra mașinilor de performanță. În 2011 debutează M5 din generația F10: primul M5 turbo. Unitatea V10 a dispărut, iar în locul său a venit un V8 twin-turbo de 4.4 litri.
Desigur, cu anii, această configurație a pompat cifre impresionante de putere. Dar, pentru fanii înrăiți, parcă nu a fost de ajuns. Unde mai pui că, odată cu debutul acestei configurații, germanii au instalat un sistem de tracțiune integrală.
Derulăm pe repede înainte până anul trecut, când germanii de la BMW s-au găsit în fața unei decizii foarte importante: fie să retragă acest model emblematic, fie să îl cedeze electrificării. Desigur că au optat pentru a doua variantă, spre nemulțumirea fanilor. Dar aceștia din urmă trebuie să înțeleagă că, în contextul actual din industria auto, aceasta era singura variantă posibilă.
Așadar, avem în față primul BMW M5 Plug-in Hybrid din istorie. Pe hârtie, este mai încet până la 100 de km/h față de vechea iterație, chiar dacă este cel mai puternic M5, de serie, din istorie. Dar, cifrele nu sunt singurele care contează. Nu-i așa? Exact asta am încercat să aflăm în testul nostru cu noul M5.
Ți-am pregătit și un video, așa cum te-am obișnuit.
PREZENTAREA VIDEO A NOULUI BMW M5 SEDAN
Motor / Transmisie
Bun. Un sistem de propulsie plug-in hybrid, unul pe care divizia BMW M nu a fost nevoită să îl dezvolte de la zero. Nicidecum. Pentru că el deja exista, sub capota SUV-ului XM.
Așadar, vorbim despre același ansamblu format dintr-un motor V8 de 4.4 litri, twin-turbo, un motor electric integrat în transmisia automată cu 8 rapoarte și o baterie de 18.6 kWh.
Unitatea termică dezvoltă pe cont propriu 585 de cai putere, iar motorul electric plusează cu 197 de cai putere. În total, noul BMW M5 oferă 727 de cai putere și un cuplu impresionant de 1.000 Nm.
Acest ansamblu electrificat are și un dezavantaj: adaugă 500 de kilograme la masa proprie a mașinii, ceea ce înseamnă că aceasta ajunge acum la 2.5 tone. Mai iei cu tine 2-3 pasageri, mai corpolenți, și ajungi imediat la o greutate de 3 tone.
Cumva, însă, toată această greutate nu se simte atunci când calci pedala de accelerație mai hotărât (cred că prin magie, pentru că altfel nu îmi explic). Capul ți se lipește instant de tetieră, chiar brutal aș spune, fără fenomenul de turbo lag (în modul Sport), fără nimic, mai ales dacă pui transmisia în modul de schimbare manual. Te simți ca și coiotul din desenele animate cu Road Runner, când se lega de rachetă.
La unele modele M ești tentat să pui toate sistemele în modul de rulare Sport sau Sport Plus, pentru a simți cu adevărat senzații tari. Dar în cazul lui M5, mașina te sperie chiar și cu toate sistemele în modul Comfort.
Te sperie cu reprizele de accelerație și cu felul în care trage motorul V8, asistat de sistemul electric. Cu sunetul, din păcate, nu te impresionează mai deloc. Normal că ai sunetul fals injectat în boxe, dar de afară mașina este silențioasă. Mult prea silențioasă, dacă mă întrebi pe mine.
Și acum, despre sistemul plug-in hybrid. Trecerea de la termic la electric putea fi calibrată mai bine, în sensul că simți sincopele pe care le are, în special la viteze mici sau când pornești de pe loc mai cu elan.
Era de așteptat ca sistemul de propulsie să prioritizeze un rulaj electric, dar o face obsesiv. Chiar și atunci când ești în modul de rulare Sport. Dacă el simte că este cazul să oprească motorul termic, o face.
Transmisia schimbă treptele pe nesimțite, dar nu și atunci când rulezi electric. Dacă pui și cutia de viteze în cea mai agresivă setare, te vei simți ca într-o mașină de curse. Una cu care îți poți face liniștit cumpărăturile, iar mai apoi o poți abuza pe circuit.

*inclusiv parteneri
Consum
BMW susține că noul M5 poate acoperi până la 70 de kilometri în modul pur electric. Și nu greșesc cu mult. Noi am acoperit, cu bateria plină, 63 de kilometri în modul electric.
Acumulatorul poate fi încărcat cu o putere de până la 11 kW, ceea ce înseamnă că "plinul" durează 2 ore și 15 minute. Dacă utilizezi o priză AC de 7.4 kW, trebuie să aștepți 3 ore și 25 de minute.
Cât consumă noul BMW M5? Pe hârtie, 1.6 litri/100 de km. În realitate, depinde câtă baterie ai. Ce trebuie să știi este că și atunci când este bateria goală, sistemul electric tot mai intervine din când în când.
Așadar, cu bateria plină, consumul extra-urban a fost de 7.3 litri/100 de km și 9.6 kWh/100 de km consum de energie. Din 90 de kilometri, 40 i-am acoperit cu motorul termic oprit.
Cu 26 de kilometri rămași în baterie, consumul urban a fost de 6.1 litri/100 de km și 26.6 kWh/100 de km consum de energie.
După ce s-a epuizat energia din baterie, cifrele de consum au început să crească: 18.1 litri/100 de km consum urban și 10.9 litri/100 de kilometri consum extra-urban. Așa cum spuneam, chiar și cu bateria descărcată am rulat electric aproximativ 20-25% din distanța acoperită.
Corespondentul Seriei 5 în portofoliul Mercedes-Benz este Clasa E. Numai că, momentan, Clasa E nu are o versiune AMG potrivită pentru noul M5. În sensul că singura opțiune pe care o ai este E 53 Hybrid 4Matic+: motor de 3.0 litri, pe benzină, plug-in hybrid, care oferă în total 585 de cai putere și are un consum de 0.8 litri/100 de km.
De abia fratele mai mare al Clasei E, Clasa S, are o versiune AMG demnă de un M5. Mă refer aici la S 63 E Performance, cu ai săi 802 CP și 1.430 Nm. Tot plug-in hybrid. Consumul acestuia este de 7.9 litri/100 de km.
Apoi mergem în curtea celor de la Porsche, acolo unde regăsim Panamera Turbo S E-Hybrid. Un PHEV cu 782 de cai putere și un consum de 4.1 litri/100 de km.
Performanţe
Din cauza greutății în plus, despre care vorbeam mai devreme, este pentru prima oară în istoria M5 când noul model nu are un raport putere/greutate mai mare decât vechiul model. Concret, vechiul M5 avea un raport putere/greutate de 335 CP/kg, iar noul M5 are un raport de 299 CP/kg.
Acestea fiind spuse, repriza 0-100 km/h durează 3.5 secunde, față de cele 3.3 secunde ale vechii generații. Așa cum se întâmplă în cazul tuturor modelelor M, viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h, dar pachetul M Driver poate crește această valoare la 305 km/h.
Mercedes-AMG E 53 Hybrid 4Matic+ este cu 0.3 secunde mai încet până la 100 de km/h decât noul M5. Fratele mai mare, S 63 S E Performance sprintează până la acceași viteză în 3.3 secunde.
Panamera Turbo S E-Hybrid este, de departe, cel mai rapid dintre modelele amintite. În cazul său, repriza 0-100 km/h durează 2.9 secunde.
Interior
Divizia de performanță a constructorului din Munchen a luat, practic, interiorul Seriei 5 și a presărat puțin praf M. Ai nelipsitele butoane M1/M2 pe volan, care sunt de fapt scurtături către configurația preferată, butonul de pornire/oprire a motorului este roșu, iar pe butonul rotativ iDrive este gravată cu laser logo-ul M.
Ai mai multe variante pentru ornamentele interioare, dar noi le-am avut pe cele din fibră de carbon. Costă 344 de euro, dar merită, zic eu. La fel, merită 473 de euro tapițeria din piele Merino în nuanțele Kyalami/Negru. Pielea Merino este cea mai calitativă piele oferită de BMW și nu este colorată cu vopsele sintetice. Altfel spus, inspiră calitate și miroase a piele "adevărată".
Noi am avut pachetul extins de piele, ceea ce înseamnă că regăsești acest material și în zone care nu sunt, neaparat, la vedere.
În rest, ai aceleași butoane tactile (prea multe) pe care le regăsești în orice Seria 5 obișnuit. Acestea nu răspund întotdeauna prompt la comenzi și este o adevărată aventură să activezi vreo funcție în timp ce conduci.
Să nu mai zic de luminile de avarie pentru că, nu-i așa, trebuie să îi mulțumești celui din spate când te lasă să intri în fața lui.
Consola centrală, transformată și ea într-o suprafață negru lucios, seamănă, până la un punct, cu cea a Seriei 5. Ai câteva butoane în plus, specifice noului M5: Setup (permite reglarea individuală a sistemelor relevante ), M Mode (Road, Sport și Track) și M Hybrid.
Acesta din urmă permite setarea modului de rulare, cum ar fi Electric sau Hybrid. Desigur, ai și un mod care păstrează un anumit nivel de încărcare al bateriei, pentru a utiliza energia când te întorci în oraș, de pildă. Dar, așa cum spuneam, orice mod selectezi, sistemul prioritizează obsesiv modul electric.
Spațiul pe banchetă este generos, chiar și pentru cei cu o înălțime peste medie. Că tot veni vorba, bancheta poate fi dotată cu funcție de încălzire, la fel ca scaunele față.
Sistemul Plug-in Hybrid afectează spațiul de încărcare al portbagajului care, cu toate scaunele în poziție normală, ajunge la 466 de litri (520 de litri pentru un 520i).
Chiar și așa, sedanul de performanță oferă cu aproape 100 de litri mai mult spațiu în portbagaj decât Mercedes-AMG E 53 (360 de litri). Nici Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid nu stă mai bine la acest capitol, având un portbagaj de 421 de litri.
Preţ de achiziţie
Noul BMW M5 Sedan pornește la noi în țară de la 132.900 de euro, cu TVA inclus. Lista de dotări standard include, printre altele, volan încălzit, pachet exterior Iconic Glow (contur iluminat pentru grilă), scaune M, sistem de climatizare pe 4 zone și sistem audio Bowers & Wilkins.
Mașina din imagini, însă, are un preț de listă de 160.300 de euro. Motivul? O serie de dotări opționale scumpe: frânele carbon ceramice M costă 8.527 de euro, pachetul exterior din carbon costă alți 2.756 de euro, pachetul Confort (include funcție de ventilație pentru scaunele față) plusează și el cu 1.636 de euro și tot așa.
Între timp, Mercedes-AMG E 53 Hybrid pleacă de la 114.080 euro. Putem urca și la 215.000 de euro, dacă vrei un S 63 E Performance.
Sau la 245.620 de euro, dacă te gândești la Panamera Turbo S E-Hybrid.
Siguranţă
Punctajul de 5 stele, obținut de Seria 5 la testele de impact Euro NCAP, este preluat și de M5.
Acest rezultat poate fi tradus în felul următor: 89% protecție pentru pasagerii adulți, 85% protecție pentru copii, 86% protecție pentru pietoni și bicicliști și 78% eficiența sistemelor de siguranță oferite în standard.
Ţinută de drum
Dacă forțezi nota, noul M5 răspunde cu brutalitate. Am spus asta deja.
Dar, dacă ești cuminte, vei fi surprins de cât este de docil. Mai mult, vei fi surprins de cât este de potrivit ca mașină de zi cu zi și, mai ales, de cum "stă" pe drum.
Direcția este impecabilă, dacă îmi permiți, mai ales în modul Sport, și are o anumită "greutate", specifică modelelor M. Suspensia este rigidă (dar nu incomodă atunci când asfaltul este bun), dar nici nu avea cum să fie altfel având în vedere că trebuie să țină sub control 2.5 tone.
Există și un mic ruliu, dacă lași toate sistemele pe Comfort.
Dacă optezi pentru o setare mai sportivă, vei observa că, pe viraje, toată greutatea de care am tot pomenit este anihilată, eficient, de toate sistemele mașinii. Pur și simplu, simți cum lucrează toate la unison pentru a nu știrbi din comportamentul unui M veritabil.
Vizibilitate
Geamurile și parbrizul au dimensiuni potrivite și nu încurcă deloc vizibilitatea. În ceea ce privește luneta, aceasta are o înclinare destul de pronunțată și este flancată de doi montanți generoși.
Același lucru l-am remarcat și la montanții față, astfel că vizibilitatea este puțin afectată, mai ales în intersecțiile mici.
Din fericire, oglinzile laterale sunt bine proporționate, astfel că vezi tot ce te interesează.
Pentru un plus de siguranță, acestea vin echipate cu senzor de monitorizare a unghiului mort. Iar pentru parcări ai un sistem de camere la 360 de grade.
Tehnologie
Am menționat deja multiplele suprafețe tactile, așa că trec direct mai departe la interfața digitală a germanilor de la BMW. Una dintre cele mai bune din industrie. Mă refer aici la instrumentarul digital, de 12.3 inch, și la display-ul central al sistemului multimedia, de 14.9 inch.
Ambele ecrane sunt integrate într-un ansamblu curbat, îndreptat către șofer.
Spuneam că această interfață este una dintre cele mai bune din industrie. Este intuitivă, se mișcă foarte bine, grafica este calitativă și găsești rapid orice funcție ai nevoie.
Conexiunea Apple CarPlay și Android Auto este fără fir și se realizează fără bătăi de cap. Dacă așezi telefonul în zona de încărcare prin inducție, te asigură că nu rămâi fără baterie când ți-e lumea mai dragă. Desigur, poți încărca dispozitivele și cu fir, mulțumită numeroaselor porturi USB-C.
Inclusiv pasagerii din spate au această opțiune.
Design
Este aproape imposibil să treci neobservat atunci când te afli la volanului unui BMW M5 de ultimă generație. Bavarezii au mizat pe un design foarte agresiv, accentuat de o mulțime de ornamente exterioare din fibră de carbon. Spuneam mai sus că sunt opționale, dar chiar și fără ele, tot vei întoarce multe priviri.
Mai ales dacă bifezi o nuanță exterioară extravagantă, cum este cazul acestui Verde Isle of Man pe care îl poți admira în imaginile alăturate.
Paleta de culori include și culori mai puțin țipătoare, dar ar fi și păcat să nu mergi "all in" dacă tot ai dat 160.000 de euro pe această mașină.
Ne-a placut
- Performanțele motorului
- Ținuta de drum
- Tehnologia de ultimă generație
Nu ne-a placut
- Sincopele sistemului PHEV
- Prezența prea multor suprafețe tactile în habitaclu
Ultimele teste
-
Senzații tari -
Craiova electrificată -
Declarație de forță -
Land Rover Defender
Rock star
Cele mai recente stiri
-
Ford Otosan a anunțat că a atins borna de 10.000 de exemplare Puma Gen-E produse la uzina de la Craiova. Noul model are un preț de pornire de 35.000 euro în țara noastră. (16.05)
-
Cei de la Edmunds Cars au realizat o liniuță pur electrică, între noul Dodge Charger EV și Tesla Model 3 Performance. Aflați în video ce model a câștigat. (16.05)
-
Odată cu noua generație, BMW M5 a intrat într-o nouă eră. Cea a electrificării. Este primul M5 plug-in hybrid din istorie, o mașină care, dincolo de toate, promite să ofere senzații tari la fiecare apăsare mai hotărâtă a pedalei de accelerație. Ca de obicei, pe lângă impresiile de la volan, avem pentru tine și un video. (16.05)
-
Ford a creat un exemplar unicat al lui Capri pentru a aduce un omagiu lui Eric Cantona, fost fotbalist și în prezent actor. Exemplarul unicat primește o vopsea specială, precum și un desen cu celebrul „șut kung fu” al fotbalistului. (16.05)
-
Maserati GranTurismo și GranCabrio se întorc acasă. De la finalul anului curent, cele două modele vor fi produse la uzina Viale Crio Menotti din Modena, Italia. (16.05)
P.S. M5 ține cu casa.
BMW-ul asta e orice doar masina sport nu. Nu conteaza tehnnologia, nu conteaza ca voi laudati tinuta de drum. Masa aia enorma nu are cum sa nu se simta inertial pe viraje. Toata presa straina critica aceasta masina, toti se stramba si fac grimase prin filmuletele in care e testata....
Asta e masina de autostrada si drumuri lungi, atat.