Marti, 20.06.2023
- Comenteaza
- Trimite pe:
În urmă cu o lună, Honda ZR-V a debarcat în Europa. Vorbim despre un SUV compact, dezvoltat pe arhitectura lui Civic, care urmează să fie pozițonat între HR-V și CR-V.
Dar de ce spun că a debarcat în Europa? Pentru că ZR-V este, de fapt, geamănul versiunii pentru America de Nord a lui HR-V. În plus, până acum a fost comercializat în Japonia, Australia și China. Așadar, nu este un SUV gândit exclusiv pentru clienții Bătrânului Continent.
Dacă HR-V este destinat unui public cu vârsta cuprinsă între 35 și 55 de ani, acest ZR-V se vrea un SUV ușor mai matur, care țintește persoanele familiste, cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani.
Pune accentul pe un comportament dinamic, pe un interior confortabil cu valențe premium, dar și pe un sistem de propulsie hibrid, care dezvoltă în total 184 de cai putere. Preluat de la Civic și CR-V, desigur.
Noi am fost la Barcelona pentru a-l conduce în premieră și ne-am întors cu impresii de la volan, dar și cu un video cuprinzător, după cum te-am obișnuit deja.
PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE LA BARCELONA
Motor / Transmisie
Sistemul de propulsie hibrid prezent pe Honda ZR-V este preluat de la Civic și este deja bine cunoscut. Așadar, nu o să te mai obosesc cu nenumărate detalii tehnice despre cum funcționează.
Sub capotă avem un motor pe benzină de 2.0 litri, cu ciclu Atkinson, care dezvoltă 143 de cai putere și 186 Nm. Unitatea cu 4 cilindri este ajutată de un motor electric cu 184 CP și 315 Nm cuplu instant, responsabil pentru acționarea roților față.
De altfel, acest motor electric dă și puterea totală a ansamblului. A treia unitate electrică are rol de generator și utilizează resursele propulsorului termic pentru a hrăni cu energie motorul cu zero emisii, dar și pentru a încărca bateria cu o capacitate de 1.05 kWh.
Sistemul botezat e:HEV are 3 moduri de funcționare: Electric (EV), Hybrid și Engine Drive. Comutarea acestor moduri se face automat, cu alte cuvinte cel de la volan nu trebuie să apese niciun buton pentru a trece de la EV la Hybrid sau Engine Drive.
În plus, sistemul hibrid al celor de la Honda este unul dintre cele mai bune din industrie, tocmai de aceea trecerea prin aceste moduri se face fără să simți vreo smucitură sau orice altă întrerupere în livrarea de putere.
Modul EV este rezervat pentru condusul prin oraș, dar și pentru pornirile de pe loc. În acest caz, doar motorul electric, cu 315 Nm, învârte roțile. Nu te aștepta să acoperi un număr foarte mare de kilometri în modul electric, pentru că, după cum îți spuneam, bateria are doar 1.05 kWh.
În majoritatea timpului, mașina va funcționa în modul Hybrid Drive. Roțile față sunt învârtite tot de motorul electric, dar unitatea cu rol de generator preia energie de la motorul termic, care este și el pus în funcțiune. Surplusul de energie furnizat de motorul termic este înmagazinat în baterie
Ultimul, dar nu cel din urmă, este modul Engine Drive. El va fi activat atunci când calci pedala de accelerație la podea sau vrei mai multe resurse pe autostradă. În acest caz, unitatea pe benzină trimite resurse direct la roți, prin intermediul unui ambreiaj.
Pe lângă aceste moduri de funcționare, cel de la volan are la dispoziție și 4 moduri de condus, selectabile de la buton: Sport, Normal, Econ și, pentru prima oară într-un SUV Honda, un mod Snow.
Un lucru pe care au ținut să îl sublinieze inginerii Honda este că sistemul e:HEV nu are transmisie CVT. Asta ca să mai potolească spiritele. De fapt, ei au spus clar că "nu are transmisie". Punct.
Dar, ca să înțelegem cât de cât, pe scurt, avem de-a face cu o "transmisie" automată cu raport fix. Adică apeși butonul Drive, pentru că nu ai un levier convențional, și te pui în mișcare.
În spatele volanului sunt prezente două padele confecționate din metal. Dar ele nu schimbă treptele de viteză, ci reglează nivelul de recuperare al energiei.
După cum spuneam, nu simți trecerea prin cele 3 moduri de funcționare ale sistemului hibrid. În oraș, dar și pe drumurile naționale, atunci când circuli constant (de cele mai multe ori pur electric), sistemul de propulsie este foarte silențios și liniar.
Tot în aceste cazuri, cei 184 CP se simt suficienți. Pe autostradă, la 130 km/h, accelerarea se face puțin mai greoi, iar motorul pe benzină devine ceva mai gălăgios.
Consum
Pentru această motorizare, Honda declară un consum mediu de 5.7 litri la fiecare 100 de kilometri parcurși (WLTP). Surprinzător, în cei 134 de kilometri acoperiți, atât în oraș cât și în afara lui, eu am obținut un consum de 5.8 l/100 de km.
În mare parte am condus în modul Normal. Modurile Sport și Econ le-am activat doar să văd cum se modifică răspunsul motorului și dinamica de condus. În plus, primul traseu a inclus și drumuri virajate în zona montană din apropierea Barcelonei.
Așadar, nu am fost prea brutal cu pedala de accelerație decât atunci când situația a cerut-o. Poate de aici și consumul apropiat de cel declarat de producător. Pe autostradă, nu am depășit 130 de km/h. Pe scurt, pot spune că am condus normal, așa cum ai conduce zi de zi.
Al doilea traseu a însumat 85 de kilometri, dar a inclus mai multe drumuri montane. De aici și consumul de 6.5 litri/100 de km.
Cum se traduce consumul lui Honda ZR-V în raport cu rivalii din segment? Spre exemplu, Nissan Qashqai ePower (deci hibrid) cu cei 190 CP ai săi consumă 5.4 litri/100 de km.
Ford Kuga, tot hibrid, cu 190 CP, consumă 5.1 litri/100 de kilometri. În dreptul lui Toyota RAV4, hibrid 218 CP, găsim înscris un consum de 5.6 litri/100 de km. Deci cam tot pe acolo.
Performanţe
Potrivit fișei tehnice, Honda ZR-V atinge 100 de km/h în 7.8 secunde, cu plecare de pe loc. Nu este o accelerație impresionantă, dar este suficientă pentru clienții familiști care se vor uita la un ZR-V atunci când vor dori să își cumpere o mașină nouă.
Din nou, cel mai bine înțelegem această accelerație atunci când comparăm ZR-V cu rivalii. Nissan Qashqai Hybrid atinge 100 de km/h în 7.9 secunde, Ford Kuga Hybrid este mai leneș, cu ale sale 9.1 secunde, iar Toyota RAV4 se "laudă" cu 8.4 secunde până la 100 de km/h.
Deși are 230 de cai putere, Hyundai Tucson Hybrid are nevoie de 8.3 secunde pentru repriza 0-100 km/h.
Acestea fiind spuse, cele 7.8 secunde ale lui Honda ZR-V nu mai par atât de modeste, nu-i așa?
Interior
Pentru că ZR-V se înfrățește cu Civic, vei găsi multe asemănări între cele două modele, în ceea ce privește interiorul. Spre exemplu, display-ul central al sistemului multimedia sau instrumentarul de bord.
Că tot veni vorba, momentan ai la dispoziție două niveluri de echipare: Sport și Advance.
Tot în funcție de versiunea bifată, Honda oferă o tapițerie mixtă (material textil și piele artificială) sau o combinație de piele sintetică și piele naturală. Pentru nivelul de echipare Advance, niponii au rezervat un Head-up Display de 6 inch, dar și un sistem audio Bose cu 12 incinte.
În rest, consola centrală a fost redesenată și integrează mai multe porturi de încărcare. Și tot în partea frontală ai o zonă de încărcare prin inducție pentru telefoanele modele.
Majoritatea habitaclului este acoperit cu materiale moi la atingere, inclusiv unul dezvoltat special pentru ZR-V. Acest material te duce cu gândul la modelele Mazda, dar trebuie spus că în compoziția lui regăsim particule fine de sticlă, pentru un plus de strălucire.
Desigur, ai și ceva plastic tare, dar l-am simțit în zone unde nu ajungi prea des cu mâinile. Scaunele sunt destul de confortabile, dar mi-ar fi plăcut să ofere o susținere laterală mai bună.
Un plus sunt butoanele fizice ale sistemului de climatizare. Ele sunt prezente și pe Civic, așadar nimic nou la acest capitol, dar am simțit nevoia să le menționez, în contextul în care tot mai mulți producători aleg să le integreze în sistemul multimedia, fiind mai dificil de utilizat.
În materie de spațiu, Honda ZR-V este destul de încăpătoare pentru 5 pasageri, chiar și cei din spate având destul loc la cap și picioare. Chiar și la o înălțime de 1.92 metri, nu am atins cu capul de plafon.
Cu toate scaunele în poziție normală, portbagajul poate "înghiți" 370 de litri sau 380 de litri dacă vorbim de ZR-V Sport. Cu bancheta rabatată, volumul portbagajului crește la 1.312 litri (1.291 litri pentru ZR-V Advance). Tot în portbagaj este montată și bateria.
Habitaclul este foarte bine antifonat. Chiar și așa, zgomotul motorului la turații mari și zgomotul creat de vânt vor fi destul de prezente la peste 120 km/h.
Preţ de achiziţie
Prețul este un subiect sensibil, pentru că el va fi comunicat pe data de 1 iulie. Așadar, momentan nici noi nu știm de la cât pornește noua Honda ZR-V.
Putem să facem, totuși, o aproximare, știind că va fi poziționată în gamă între HR-V și CR-V. Dacă primul costă cel puțin 35.000 de euro în România, pentru fratele său mai mare trebuie să scoți din buzunare peste 40.000 de euro.
Așadar, ZR-V ar putea costa, să zicem, 38.000-40.000 de euro? Rămâne de văzut.
Cred că ar fi un preț corect, având în vedere că cel mai accesibil Hyundai Tucson Hybrid pleacă de la 37.700 de euro. Sau că pentru un Nissan Qashqai ePower trebuie să renunți la cel puțin 42.000 de euro. Până și Ford Kuga Hybrid se învârte tot cam pe acolo: 37.800 de euro.
De ce am zis că ar fi un preț corect? Pentru că, deși mașinile Honda au avut întotdeauna un preț mai mare decât media segmentului, au plusat cu mai multe dotări în standard.
Siguranţă
Fiind un model proaspăt lansat în Europa, mai durează puțin până când Honda ZR-V ajunge pe mâna specialiștilor Euro NCAP. Belgienii au testat, însă, anul trecut actualul Civic, căruia i-au acordat punctajul maxim de 5 stele. Un rezultat pe care nici nu mă gândesc ca ZR-V să nu îl egaleze.
Mai ales că șasiul a fost ranforsat, iar la interior regăsim 11 airbag-uri. În plus, pachetul Honda Sensing include o armată de sisteme de asistență.
Încă de la nivelul de echipare Sport vorbim de Blind Spot Information, Paking Sensor System, Cross Traffic Monitor și Driver Attention Monitor.
Selectezi nivelul de echipare Advance și primești, în plus, sisteme ca Road Departure Mitigation System, Collision Mitigation Braking System, Adaptive Cruise Control, Lane Keeping Assist System, Traffic Sign Recognition, Adaptive Driving Beam, faruri cu funcție Auto High-Beam, Traffic Jam Assist și Intelligent Speed Assist.
Ţinută de drum
Atunci când au dezvoltat ZR-V, japonezii de la Honda au avut în minte două criterii: confortul și, în același timp, dinamica de condus a unui hatchback sportiv. Adică a lui Civic, ca să nu ne mai ascundem după cireș.
Da, Honda ZR-V este o mașină confortabilă, atât în oraș cât și la drum lung. Pentru că stă mai aproape cu 59 de milimetri de asfalt, comparativ cu CR-V, și este cu 50 de milimetri mai lat decât HR-V. Așadar, SUV-ul nipon este ceva mai stabil pe viraje.
În plus, sistemul de propulsie are așa numita funcție Winding Control, care menține constantă viteza motorului pe viraje, pentru un răspuns îmbunătățit.
Dar, chiar și așa, pot spune că Honda ZR-V este mai mult confortabilă decât sportivă la condus. Ceea ce nu este un lucru deloc rău. Suspensia față McPherson și cea spate multilink se achită bine de treaba pe care o au de făcut atunci când întâlnești gropi sau denivelări. Nu sunt zgomotoase și te duc mai mult cu gândul la ce găsești în segmentul premium.
Direcția nu este foarte precisă pe viraje, nici chiar în modul de rulare Sport. Dar, chiar și așa, primești destul feedback de la roți încât să nu faci prea multe corecții.
Vizibilitate
Honda ZR-V stă foarte bine la capitolul vizibilitate. Oglinzile mari îți arată tot ce te interesează în spate, luneta nu este cea mai bine proporționată, dar tot își face treaba, iar montanții A nu te încurcă pe viraje.
Pentru un plus de vizibilitate și siguranță ai sistemul de monitorizare al unghiului mort, senzori de parcare și o cameră video pentru mersul cu spatele.
Tehnologie
După cum spuneam, ZR-V se înfrațește cu Civic, tocmai de aceea vei găsi același instrumentar de bord parțial sau complet digital, în funcție de nivelul de echipare bifat. Totodată, în centrul bordului stă același display de 9 inch al sistemului multimedia.
Acesta din urmă nu are cea mai modernă grafică din industrie, dar măcar te ajută meniul simplu și intuitiv. Și, desigur, ai conexiune Apple CarPlay și Android Auto, așa că nu vei fi nevoit să utilizezi prea mult sistemul de navigație al mașinii, spre exemplu.
Dacă optezi pentru un ZR-V Advance primești și un Head-up Display de 6 inch. Din nou, nu are o diagonală foarte mare, dar îți afișează toate informațiile necesare pentru condus.
Design
Honda ZR-V nu este o mașină tocmai nouă, fiind prezentă încă de anul trecut în America de Nord sub numele de HR-V. Dincolo de confuzia de nume pe care ești tentat să o faci, designul celor două seamănă izbitor.
Există, totuși, câteva schimbări minore, inclusiv în partea inferioară a spoiler-ului spate, acolo unde pe modelul european și-au făcut apariția două terminații pentru sistemul de evacuare.
Totodată, există câteva diferențe de design între cele două versiuni: Sport și Advance.
ZR-V Sport poate fi recunoscut ușor după grila frontală cu design care imită fagurele, spoilerul față sportiv, ornamentele negre cu finisaj lucios și jantele de 18 inch, vopsite în negru mat.
De cealaltă parte, ZR-V Advance propune o grilă cu elemente verticale, spoiler față redesenat, jante bicolore, protecții negre cu finisaj lucios pentru aripi și un ornament în nuanța Gunmetal pentru partea inferioară a spoilerului spate.
Indiferent de versiunea aleasă, farurile integrează lumini de semnalizare dinamice.
Ne-a placut
- Sistemul hibrid
- Dotările standard numeroase
- Consumul
Nu ne-a placut
- Scaunele puteau oferi un suport lateral mai bun
Ultimele teste
-
Hyundai Bayon
Dulce și sărat -
Mercedes-Benz SL
Remarcabil -
Grand Tourer -
German sub acoperire
Ştiri despre Honda
-
Potrivit celor mai recente informații, Honda NSX va primi o nouă generație, dar aceasta va fi pur electrică. Debutul este programat pentru 2027-2028. (Miercuri, 21 August)
-
Constructorul japonez de automobile a confirmată că versiunea de serie a conceptului Prelude, prezentat anul trecut, va fi disponibilă în Europa. Conceptul va fi prezent la Festivalul Viteze de la Goodwood. (Marti, 09 Iulie)
-
Mugen a prezentat o serie de elemente aerodinamice dezvoltate special pentru noua Honda Civic Type R. Acestea îmbunătățesc apăsarea aerodinamică a mașinii cu 25%. (Miercuri, 08 Mai)
-
Honda și Nissan se gândesc la un parteneriat pentru dezvoltarea de mașini cu zero emisii. De asemenea, cele două companii vor să colaboreze și pentru diferite soluții software. (Vineri, 15 Martie)
-
Honda prezintă noul CR-V e:FCEV sau, cu alte cuvinte, o versiune plug-in hybrid alimentată cu hidrogen. Momentan este disponibilă doar în SUA, dar s-ar putea să ajungă și pe piața din Japonia. (Miercuri, 28 Februarie)
E drept nu mergi toata viata pe serpentine, dar de jumate din banii astia mi as lua ceva din clasa compacta tot de la japonezi dar Mazda.
Pe mine moda asta cu SUV uri nu ma prinde