Drivetest Toyota Auris facelift

1.8 Hibrid (VVT-i) 136CP Aut1 Sol
Toyota Auris facelift zoom
de Dragoș Băltățeanu, Foto: Ciprian Mihai
Luni, 07.12.2015
Alien

Toyota a dat lumii modelul Prius, primul hibrid cu adevărat mainstream. Rafinat de-a lungul timpului, Prius a devenit un simbol mai ales pe piața nord-americană și în California. Apoi, cineva de la Toyota a avut ideea de a pune propulsia hibridă și pe modelele de volum din Europa: Yaris și Auris.

Răspunsul pieței europene a fost pe măsură, Auris Hybrid devenind mult mai popular ca Prius în Europa. Auris HSD este un hibrid simplu, fără posibilitatea de a încărca acumulatorii direct la priză.

Auris, propunerea Toyota în clasa compactă se află acum la a doua generație, actualul model fiind lansat în 2012. Mai mult, la începutul acestui an Toyota a efectuat un facelift important pentru modelul Auris pentru a-l menține competitiv într-un segment extrem de aglomerat. Oricum, japonezii de la Toyota s-au specializat în facelifturi importante și modificări optice ale aceluiași model de-a lungul ciclului de viață. Cel mai bun exemplu este actualul model Avensis, aflat la al doilea facelift major al acestei generații.

Toyota Auris facelift
1.8 Hibrid (VVT-i) 136CP Aut1 Sol

  • Pret de pornire 15.579 €
  • Pret model testat 24.284 €
  • Taxa auto 0 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Auris este propunerea Toyota în segmentul compact, acolo unde are de înfruntat modele ca VW Golf, Ford Focus sau Opel Astra. Nu este ușor pentru un model cu accente asiatice, mai ales după ce Toyota a renunțat la numele Corolla pentru varianta hatchback a modelului propus în acest segment. Astăzi, Corolla este un sedan compact, iar Auris se adresează celor care preferă cinci portiere și două volume în loc de trei. 

Pentru versiunea cu propulsie hibridă, sau HSD cum se numește ea oficial, Toyota a păstrat soluția cunoscută. A asociat un motor pe benzină cu patru cilindri de 1.8 litri cu un motor electric alimentat de un set de acumulatori. 

Motorul de 1.798 cmc cu patru cilindri dezvoltă 99 CP atinși la 5.200 rpm și un cuplu motor de 142 Nm la 4.000 rpm. Sistemul hibrid este completat de un motor electric de 82 CP. Cele două motoare lucrează la unison, întregul sistem fiind numit Hybrid Synergy Drive. Primul sistem de acest gen a fost folosit de Toyota pe prima generație a modelului Prius lansat în 1997.

Puterea combinată a celor două motoare este de 136 CP, iar experiența celui de la volan este una suficient de plăcută. Ca orice sistem hibrid, cele două motoare pot funcționa pe rând sau la unison, în funcție de puterea solicitată de către cel de la volan și de condițiile de trafic.

Puterea este transmisă către puntea față prin intermediul unei cutii de viteze CVT cu un singur raport variabil de transmisie. Comanda cutiei a fost împrumutată de la modelul Prius, în locul levierului clasic fiind preferat un mini joystick cu ajutorul căruia putem selecta sensul de mers și treapta B (Brake), care simulează frâna de motor.

Pentru alegerea modului P (Parking), este necesară acționarea unui buton separat amplasat lângă joystick. Sistemul este intuitiv și ușor de folosit, dar acest lucru nu substituie modul diferit în care o cutie CVT trimite puterea către roți. Turometrul a fost înlocuit cu un indicator analogic care îi semnalizează celui de la volan atunci când conduce eco, când acumulatorii se încarcă sau când solicită puterea maximă. Ca o mică găselniță, acul acestui indicator se colorează în portocaliu când ajunge în zona de power.

Consum

Sistemul hibrid folosit de către Toyota permite scăderea consumului prin folosirea motorului electric în anumite perioade. De exemplu, la plecarea de pe loc, dacă aceasta nu se face extrem de brusc, doar motorul electric va acționa roțile. Apoi, cele două motoare lucrează pe rând sau în tandem, în funcție de cerințele celui de la volan.

Datorită sistemului hibrid, consumul oficial raportat de Toyota este de 3.6 litri/100 km. Trebuie spus însă că în cazul automobilelor cu propulsie hibridă consumul este foarte ușor influențat de stilul de condus și de condițiile meteo. Toyota mai spune că în mediul urban consumul este de 3.5 litri/100 km.

În timpul testului nostru am înregistrat cifre interesante, destul de apropiate de cele oficiale. Pe un traseu mixt alcătuit din drumuri naționale și oraș, computerul de bord a înregistrat o medie de 4.1 litri/100 km. Atunci când drumurile au fost efectuate exclusiv în oraș, consumul a urcat la 5.5 litri/100 km, cifre foarte bune pentru un automobil al cărui motor principal este totuși un propulsor pe benzină de 1.8 litri.

Nu prea există concurență directă pentru a pune în perspectivă aceste cifre. Toyota Prius, generația anterioară - pentru că cea nouă încă nu a ajuns la noi pe piață - avea o medie oficială de 4 litri/100 km, iar noul VW Golf GTE se laudă cu o medie de 1.6 litri/100 km, dar aici avem de-a face cu un hybrid plug-in, a cărui baterie este mult mai mare.

Același lucru poate fi spus și despre Opel Ampera cu al său consum mediu de 1.2 litri/100 km. Iar dacă ne uităm și la două dintre cele mai eficiente modele cu motoare diesel de aproximativ 120 CP (Ford Focus 1.5 TDCI și Volvo V40 D2, ambele cu cutie de viteze automată) constatăm medii oficiale de consum de 3.9 și 4.2 litri/100 km.

Performanţe

Toyota Auris Hybrid are trei moduri de rulare: Eco, Normal și Sport. Modelul pare submotorizat atât timp cât este folosit în modurile Eco sau Normal. Rezervele de putere sunt ținute sub control, iar pedala de accelerație este bine anesteziată în modul Eco. Cifrele oficiale sunt însă decente pentru un model de clasă compactă, accelerația de la 0 la 100 km/oră făcându-se în 10.9 secunde. Viteza maximă ce poate fi atinsă este de 180 km/oră.

Putem compara cifrele cu cele ale modelului Prius, dar sunt aproape identice, sitemul de propulsie hibrd fiind și el identic. Astfel, Toyota Prius are o viteză maximă tot de 180 km/oră, iar accelerația se face o idee mai repede, în 10.4 secunde. Opel Ampera are nevoie de doar 9 secunde pentru a atinge 100 km/oră, dar viteza maximă este de doar 160 km/oră. În schimb, mult mai puternicul hibrid plug-in Volkswagen Golf GTE de 204 CP are nevoie de 7.6 secunde pentru prima sută, iar viteza maximă este de 222 km/oră. Un diesel cu o putere similară cu cea a modelului Auris HSE are nevoie de 11-12 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/oră, iar viteza maximă este de 190 km/oră.

Interior

După faceliftul aplicat modelului Auris, interiorul versiunii cu propulsie hibridă a suferit o serie de modificări. Pentru a fi în ton cu exteriorul cu look futurist, consola centrală pare acum desprinsă de nava spațială Enterprise. Un display generos domină partea de sus a consolei și a bordului taiat vertical. Majoritatea butoanelor fizice au fost înlocuite cu un soi de taste ce trebuie doar atinse, nu și apăsate fizic. Un alt ecran color este amplasat acum între cele două ceasuri din bord, iar ambianța totală este una mult mai plăcută față de cea a versiunii ante-facelift.

Toyota nu se dezminte însă la câteva aspecte. Grafica folosită pentru ecranul central este urâtă și deja datată, iar rezoluția pare și ea rămasă în urmă. O serie de plastice folosite la interior nu sunt la înălțime. Per total, însă, experiența la volanul modelului Auris Hybrid este una care bate spre pozitiv.

Portbagajul se accesează ușor prin intermediul unui hayon suficient de amplu, iar volumul este de 360 litri, o cifră decentă în segmentul hatchback-urilor compacte. Toyota Prius era mai generoasă la acest aspect, cu un volum de 446 litri, dar Prius nu s-a dovedit a fi un model pe placul clienților din România.

Preţ de achiziţie

Spre deosebire de un model cu propulsie integral electrică, sau chiar față de un plug-in hybrid, un automobil cu propulsie hibridă clasică este mai accesibil pentru publicul larg.

Prețurile pentru acest tip de automobile au scăzut constant, iar Toyota este printre puținii producători care oferă o alternativă hibridă în clasa mică și compactă. Și pentru că Prius nu se bucură în Europa de succesul pe care l-a înregistrat peste ocean, Toyota a împins în față modele cunoscute europenilor, dar cu propulsie hibridă. Avem deja Yaris și Auris hibrid, urmează ca în acest club să intre în curând și popularul SUV RAV4. 

Prețul pentru exemplarul testat de noi, prezent în echiparea de top Sol, este de 24.300 euro (TVA inclus). Există și o variantă echipată mediu numită Luna, care poate fi achiziționată pentru 22.700 euro. Prețurile pentru modelul Auris cu propulsie clasică încep de la 15.600 euro.

Pentru cei 24.000 euro, Auris hibrid devide accesibil mai ales dacă îl comparăm cu alternativele hibride plug-in. Un Golf GTE costă aproape 37.000 euro, iar un Opel Ampera aproape 40.000 euro. Cei 24.000 euro sunt bani de model compact cu motorizare diesel într-o echipare superioară. 

Siguranţă

Actualul model Toyota Auris a fost supus testelor de siguranță EuroNCAP în 2013, iar rezultatele înregistrate au fost excelente. Toyota nu glumește la acest capitol și acest lucru se reflectă și în rezultatele EuroNCAP. Scorul general înregistrat a fost de cinci stele, iar gradul de protecție pentru pasageri a fost de 92%. Singurul capitol unde scorul a fost ceva mai modest a fost cel pentru protecția pietonilor, cu un procent de 68%.

Auris vine echipat cu toate cele necesare pentru ca ocupanții săi să fie protejați. De la un set complet de airbaguri până la sistemele active și scaunele cu protecție cervicală, dar și cu enervanta avertizare vocală de depășire a vitezei legale. Toate spun însă cât de mult ține Toyota la capitolul siguranță.

Ţinută de drum

Suspensia folosită de modelului Auris Hybrid este una gândită pentru drumuri perfecte. Ceea ce nu este cazul la noi în țară.

Pentru denivelările noastre de zi cu zi, suspensia este prea rigidă și chiar zgomotoasă. Ar fi fost de apreciat o suspensie reglată pentru ceva mai mult confort. Reversul medaliei este că Auris devine o plăcere atunci când mărim tempo-ul și alegem modul sport. Pentru un model cu propulsie hibridă, viraje pot fi abordate chiar sportiv, iar direcția este suficient de comunicativă pentru ca cel de la volan să se simtă fericit. 

Vizibilitate

Modelul Auris plătește tribut designului său futurist la capitolul vizibilitate. Dacă în ceea ce privește vizibilitatea frontală nu am simțit probleme majore în afară de unghiurile închise de montanții față, în spate lucrurile stau mult mai prost. Auris are una dintre cele mai înguste lunete din clasa compactă și acest lucru se simte atunci când trebuie să parcă cu spatele sau atunci când afară plouă. Ștergătorul de lunetă se poate ocupa de zonă extrem de mică, iar cel de la volan trebuie să se bazeze pe camera pentru marșarier și pe senzorii de parcare. Din fericire, există și un sistem de parcare automată pentru parcările laterale.

Tehnologie

Lăsând la o parte grafica învechită, noul sistem multimedia și comenzile inspirate din Star Trek fac din Auris Hybrid o mașină aliniată la lista de cerințe a anului 2015.

Pentru echiparea de top Sol există suficiente jucării la bord pentru o experiență totală a unui automobil modern. Avem sistem de parcare automată, cheie inteligentă, pornire din buton și un sistem de propulsie hibrid ce permite și rularea în mod electric prin apăsarea butonului EV.

Mai avem cruise control, lumini de zi LED, senzori presiune, și un ac indicator ce luminează portocaliu atunci când indicatorul trece din zona Eco în zona Power. Pentru confortul celor de la bord avem climatizare automată cu două zone, dar și scaune încălzite. Plus câte o priză de 12 volți pentru fiecare rând de scaune și una în portbagaj.

Design

Așa cum spuneam mai devreme, Toyota s-a specializat în facelift-uri ample, uneori chiar și câte două pentru o generație. Actualul facelift aplicat modelului Auris păstrează silueta cumva pătrățoasă a modelului Auris, dar a modificat partea frontală, acolo unde regăsim un look futurist. Auris este o apariție diferită în segmentul compact și mereu și-a căutat locul alături de modelele consacrate în acest segment. Cu acest nou look are mai multe șanse să își găsească segmentul de public căruia i se adresează. 

Nu ne-a placut

  • Lunetă foarte îngustă
  • Suspensie rigidă și zgomotoasă
  • Anumite finisări
Date tehnice - Toyota Auris facelift 1.8 Hibrid (VVT-i) 136CP Aut1 Sol
Motor electric
Putere CP
82
Cuplu Nm
207
Motor termic
Putere CP (rpm)
99 (5200)
Cuplu maxim Nm (rpm)
142 (4000)
Tip motor
Linie
Cilindree cmc
1798
General
Combustibil
Benzina + electric
Lungime mm
4330
Viteza maxima km/h
180
Latime mm
1760
Acceleratie 0-100 km/h s
10.9
Inaltime mm
1475
Tractiune
fata
Greutate kg
1385
Cutie viteze tip / trepte
A
Ampatament mm
2600
Nr. usi
5
Volum rezervor litri
45
Nr. locuri
5
Volum portbagaj litri
360
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Toyota Auris facelift

Ultimele teste

Comentarii (12)

  • ToyoMoyo
    Coolness efect: interesanta. Daca si asta e o masina interesanta, inseamna ca nu mai avem proprietatea termenilor...
    27 28
  • probabil s-au referit la modul de conducere, ceva mai altfel decat restul ofertei.

    Daca n-ai condus un hibrid de la toyota insemna ca numai "avem" ce spune si "ne" aflam in treaba.
    19 12
  • "noul VW Golf GTE se laudă cu o medie de 1.6 litri/100 km".
    Eu n-aș fi putut să înghit chestia asta nici dacă Golf GTE era o motocicletă.
    Și am bănuiala că e vorba de primii 100 km. Dar ce să creadă cineva neavizat? Păi la 1,6 consum rezultă că VW e dumnezeul motoarelor! Și iar nu pot să nu mă întreb: e o scăpare intenționată sau nu?
    Altfel, ce să zic: o mașinuță de talia și consumul lui lui Clio, dar la preț de Octavia.
    24 7
  • rotila
    @AM
    "CVT cu un singur raport variabil de transmisie" profesor daca erai si nu ziceai mai bine
    12 0
  • @Kap

    E vorba de Golful strict electric care are un consum echivalent benzina de 1.6%. Daca-mi amintesc consumul era undeva la 11-12kw/h. Pentru ca oricum ai privi electricele si clasicele, ambele utilizeaza energie pentru miscare. Energiea electrica poate fi convertita intr-un echivalent benzina si invers benzina poate fi convertita intr-un echivalent de energie electrica. Extragerea energiei din benzina se face la un randament de aproximativ 35-40% de aici si diferenta destul de mare de consum dintre electrice si termice.
    Daca am extrage cu eficienta 100% energie din benzina (lucru demonstrat ca imposibil), un Golf pe benzina similar GTE-ului ar consuma cam 1.6% si probabil n-ar exista masini electrice.

    Cauta pe net despre eficienta proceselor termodinamice. Lucrurile-s fascinante.
    9 5
  • mecanicul vesel
    ALIEN defineste exact aceasta marca .... hai cu manutele rosii , posesori de *jermane supreme* !
    10 8
  • @Ilici Ce aberatii vorbesti mai Ilici? Golful GTE nu-i nici un strict electric. Este un plug-in hybrid cu motor de 1.4 benzina. Si consumul declarat este total aberant pentru ca bateriile se termina repede si motorul ala pe benzina o sa consume de rupe.

    http://www.caranddriver.com/reviews/2015-volkswagen-golf-gte-review
    10 8
  • ar trebui spusa si greutatea.
    cam mica vit maxima. suspensiile inteleg ca sunt f bune.
    6 0
  • @ilici02

    spui corect acolo doar ca acel 1,6% e in primii 100km, caz ideal in care acumulatorii sunt full si motorul termic este prea putin folosit. Chestie de marketing folosita de toti cei care au plug-in pe piata.

    asa se face ca sifonierul ala de 2 tone jumate cu 4 cercuri drept sigla are un consum de 1,7% motorina...bucuria unei cunostinte care vrea sa-si cumpere asa ceva pentru ca, nu-i asa, consuma infim.
    7 1
  • razorsbk
    Am o intrebare: Cati kilometri poate merge strict in modul EV ?
    2 2
  • relitatea e naspa
    cam 3, e hibrid nu masina electrica
    3 0
  • Am testat-o si eu exact pe aceasta pacat ca nu pot pune poze...am ramas cu gândul la ea aprox.600 km cu juma de rezervor aprox 20-25 litri benzina...calatorului ii sade bine cu drumul... referitor la suspensie eu nu am simtit-o ... rigidă și zgomotoasă... poate depinde si de ce alte masini ai mai condus...in schimb am simtit si eu disconfort la luneta foarte îngustă..dar in ceea ce priveste parcarea a fost ok piuie chiar daca nu se vede bine in camera deci nu sunt sanse sa gresesti...de asemenea foarte de folos GPS -ul...
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru