Drivetest Toyota Avensis (2008)

2.0 L D-4D Executive
Toyota Avensis (2008) zoom
de Sebastian Toma, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 13.03.2012
Cel mai bun prieten al familiei

Se spune că prietenul cel mai bun al omului este câinele. Ne-am întrebat cum ar arăta cel mai bun prieten al unei familii. Toyota crede că are un răspuns în persoana lui Avensis, model disponibil acum cu o ofertă tentantă de preţ. Facelift-ul a debutat deja pe piaţă, dar noi am testat versiunea ante-facelift, echipată cu motorul D-4D de 2.0 litri. Noi am constatat că motorul lui Avensis este mai rafinat decât al unor rivali şi că suspensia este confortabilă, două elemente importante pentru familişti. Dacă avem pretenţii dinamice, situaţia se schimbă, modelul nemaifiind la fel de atrăgător. Prietenii ţi-i faci singur, iar Avensis mizează pe cartea "cel pe care te poţi baza oricând".

Toyota Avensis (2008)
2.0 L D-4D Executive

  • Pret de pornire 18.900 €
  • Pret model testat 24,202 €
  • Taxa auto 386 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Motorul 2.0 D-4D al Avensis-ului testat de noi dezvoltă 126 CP la 3.600 rpm şi 310 Nm la 1.800 rpm. În timp ce nivelul de putere nu este impresionant în raport cu rivalii săi, acesta iese în evidenţă prin rafinamentul său, fiind mai silenţios decât ne-am fi aşteptat să fie un diesel şi cu un comportament lipsit de vibraţii. Motorul este cuplat unei transmisii manuale cu şase trepte optimizată la rândul său pentru economie de carburant, nu pentru un comportament sportiv, de unde şi cursa lungă a schimbătorului de viteze.

În raport cu rivalii din segment, Avensis se află la mjiloc la capitolul putere/cilindree, existând şi competitori cu motoare mai mari şi cu niveluri de putere apropiate, dar şi rivali cu motoare mai mici care oferă un nivel de putere competitiv. Spiritul conservator al celor de la Toyota i-a dus pe ingineri la un echilibru în materie de putere, consum şi performanţe, reţetă care ar trebui să satisfacă nevoile publicului ţintă. Dacă vrei să calci pedala la podea de fiecare dată când te urci la volan, Avensis se va strădui să-ţi răspundă la cerinţe, dar nivelul de putere dezvoltat de acesta s-ar putea să nu fie la înălţimea aşteptărilor tale.

Consum

Avensis 2.0 D-4D are un consum mixt declarat la 5.4 litri la sută. Consumul în mediul urban este declarat la 6.7 litri la sută, în timp ce consumul extra-urban este declarat la 4.6 litri la sută. Din păcate pentru Avensis, Mondeo 1.6 TDCi are un consum mediu de 4.3 litri la sută, iar rivali precum Volkswagen Passat 2.0 TDI 140 CP se mândresc cu un consum mediu de 4.6 litri la sută. Din acest punct de vedere, Avensis nu stă foarte bine.

În cadrul testului nostru, ne-am concentrat pe un traseu extraurban, unde modelul ne-a răsplătit răbdarea manifestată faţă de pedala de acceleraţie cu un consum de 5.5 litri la sută. Deşi nu pare o valoare foarte bună, computerul de bord a afişat 5.5 litri la sută abia după ce am intrat pe autostradă, până în momentul respectiv consumul fiind de 4.8 litri la sută.

În timp ce instalaţia de climatizare a fost pornită în permanenţă, consumul de carburant obţinut de noi a fost atins cu multă răbdare, respectând cu stricteţe fiecare limită de viteză de pe traseu şi accelerând foarte lin.

Performanţe

Toyota Avensis 2.0 D-4D are nevoie de 9.7 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h şi poate atinge o viteză maximă de 200 km/h. Modelul surclasează la sprintul 0-100 km/h competitori precum Volkswagen Passat 2.0 TDI 140 CP, Hyundai i40 1.7 CRDI, Mazda6 2.2 CD129, Opel Insignia 2.0 CDTI 130CP, Peugeot 508 2.0 HDI şi Ford Mondeo 1.6 TDCI.

Deşi modelul nipon este campion la sprintul 0-100 km/h, unii dintre competitorii de mai sus pot atinge o viteză maximă superioară. Diferenţa este mai puţin relevantă, din moment ce viteza maximă permisă în România este la mare distanţă. Trebuie să subliniem şi faptul că Mazda6 2.2 CD129 se mândreşte cu cel mai mare cuplu maxim din această comparaţie: 340 Nm la 1.800 rpm, lucru care se resimte la reprize, dar meritul îi aparţine cilindreei superioare. Între timp, Ford Mondeo 1.6 TDCI atinge 285 Nm la 1.750 rpm, valoare bună pentru un propulsor de 1.6 litri.

Interior

Interiorul lui Avensis pare a fi inspirat din cultura japoneză: mai simplu este mai eficient. Toate comenzile sunt la îndemână, iar toate butoanele au dimensiuni generoase. Scaunele sunt moi şi confortabile, deşi suportul lateral nu este tocmai generos. În schimb, beneficiezi de mult spaţiu, atât pentru umeri şi cap, cât şi pentru genunchi, modelul fiind suficient de spaţios pentru cinci adulţi. Nici portbagajul nu are nimic de pierdut în detrimentul spaţiului oferit pasagerilor, acesta având un volum de 509 litri.

Ne-a plăcut antifonarea de care dă dovadă Avensis, chiar şi la viteze mari, sunetul aerului străpuns de caroserie fiind singurul lucru care îşi face auzită prezenţa la bord cât timp nu treci de 3.500 rpm. La capitolul materiale, Avensis nici nu dezamăgeşte şi nici nu te dă pe spate, ci îţi dă senzaţia de durabilitate. Cu excepţia compartimentului care ascunde scrumiera, interiorul îţi dă senzaţia că o să faci zeci de mii de kilometri fără să-i provoci măcar un semn de la uzură şi că nu poţi strica niciun element de la bord fără intenţii necurate. Un design cam bătrânesc, totuşi.

Preţ de achiziţie

Toyota Avensis 2.0 D-4D Executive are un preţ de listă de 24.202 euro cu TVA inclus. Vestea bună este că japonezii au o promoţie anuală ascunsă în spatele denumirii de versiune Optimo, prin care preţul modelului scade la 20.990 de euro cu TVA inclus. Din păcate pentru Avensis, preţul de listă este cel care contează la această comparaţie, pentru a nu defavoriza ceilalţi competitori în cazul unor promoţii pasagere.

Preţul este însă o surpriză plăcută în cazul lui Avensis, explicată, probabil, de apariţia iminentă a facelift-ului. În raport cu rivalii săi, japonezul se bucură de un preţ competitiv, fiind mai ieftin decât Hyundai i40, spre exemplu, dar şi decât unele versiuni ale lui Opel Insignia şi ale lui Volkswagen Passat. Mai mult decât atât, Avensis este mai ieftin decât o versiune comparabilă a lui Renault Latitude şi cu câteva sute de euro mai scump decât o versiune comparabilă a lui Laguna. Ford Mondeo, Volkswagen Passat, Mazda6, Skoda Superb au un preţ de vânzare mai mic decât al lui Avensis pentru o motorizare diesel, chiar şi în cazul unui nivel de putere comparabil. Cei de la Toyota se mândresc cu o listă lungă de dotări standard, care ar putea să încline balanţa în favoarea lor, mai ales dacă prindeţi mai sus menţionata ofertă Optimo.

Siguranţă

Toyota Avensis a obţinut cinci stele la testele EuroNCAP din 2009. Protecţia pasagerilor a obţinut 90% din punctajul disponibil, iar nivelul de echipamente de siguranţă a fost notat cu 86% din punctele disponibile. Protecţia pietonilor a fost notată cu 53% din punctele disponibile, în timp ce protecţia copiiilor a fost notată a primit 83% din punctele disponibile.

În standard, Toyota Avensis are airbag-uri frontale şi laterale pentru pasagerii din faţă, airbag-uri cortină, airbag pentru genunchii şoferului, ABS şi EBD, asistenţă la frânarea de urgenţă, tetiere faţă active şi sistem de control al stabilităţii.

Ţinută de drum

Toyota Avensis nu este un model orientat spre sportivitate. Ştiam acest lucru de când îl cunoaştem pe Avensis. A venit momentul în care ne-am urcat la volan. După cum ne aşteptam, direcţia a fost destul de moale şi îţi lăsa un sentiment general de amortizare. Apoi, au urmat primele gropi şi primele viraje. Suspensia este destul de moale şi absoarbe bine denivelările, cât timp acestea au dimensiuni rezonabile. Cu toate acestea, capitolul la care ne-a surprins Avensis a fost aderenţa şi stabilitatea pe viraje. Chiar şi când am aplicat un stil de condus mai sportiv, modelul s-a ţinut destul de bine pe trasă şi a rezistat cu stoicism la forţele la care era supus. Singurul lucru care ne împiedica să conducem şi mai sportiv era direcţia, lipsită de prea mult feeling.

Modelul de clasă medie de la Toyota rămâne unul dintre cele mai confortabile exponate ale segmentului din care face parte. După o călătorie de câteva sute de kilometri, şoferul şi pasagerii coboară relaxaţi de la bord. Exact lucrul de care are nevoie un familist.

Vizibilitate

Avensis are suprafeţe vitrate mari pentru un model de clasă medie, iar unghiul lunetei şi al parbrizului - dictate de designul sobru abordat de japonezi - permit un nivel ridicat de vizibiliate în toate condiţiile. Din acest punct de vedere, o cameră video pentru marşarier nu este neapărat necesară în cazul lui Avensis, mai ales dacă luăm în vedere faptul că modelul nu urmează tendinţa portbagajelor "umflate", care reduc semnificativ vizibilitatea în spate.

Oglinzile laterale sunt şi ele generoase, un alt element util pe orice traseu. 

Tehnologie

În standard, Avensis este echipat cu aer condiţionat cu reglare automată pe două zone, Radio CD cu MP3 şi şase boxe, comenzi pe volan, oglinzi electrice şi încălzite, scaun şofer cu suport lombar reglabil electric pe două direcţii, geamuri electrice faţă şi spate, computer de bord şi indicator pentru schimbarea treptei de viteză.

Ce-i lipseşte lui Avensis în dotarea standard este o conexiune USB, senzori de parcare spate, integrare iPod şi conexiune Bluetooth. Acestea, alături de alarmă, sistem de navigaţie portabil Navon şi anvelope de iarnă vin abia cu Pachetul Travel, care urcă semnificativ preţul lui Avensis. Pachetul de dotări de top include cameră video pentru marşarier şi un sistem de navigaţie integrat, alături de un set de ornamente cromate. Din acest punct de vedere, Avensis nu este tocmai impresionant, clienţii altor mărci de volum având la dispoziţie mai multe dotări standard şi opţionale la acest capitol.

Design

Avensis nu o să câştige prea curând vreun concurs de frumuseţe auto. Modelul nipon de clasă medie nu este nici cel mai arătos competitor din segmentul în care activează, dar nici cel mai urât. Toyota a reuşit totuşi să treacă peste designul cuminte cu care ne-a obişnuit şi să aducă ceva mai îndrăzneţ în portofoliul lor. Direcţia în care au avansat este cu siguranţă corectă, iar noul şef al departamentului de design Toyota promite maşini mult mai atrăgătoare. Până atunci, Avensis rămâne la mijlocul grupului de berline de clasă medie, indiferent dacă vorbim de versiunea ante-facelift, testată de noi, sau de cea cu facelift, care va fi lansată în România în scurt timp.

Date tehnice - Toyota Avensis (2008) 2.0 L D-4D Executive
Combustibil
Diesel
Nr. usi
4
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1998
Lungime mm
4695
Putere maxima CP (rpm)
126 (3600)
Latime mm
1810
Cuplu maxim Nm (rpm)
310 (1800)
Inaltime mm
1480
Viteza maxima km/h
200
Greutate kg
1490
Acceleratie 0-100 km/h s
9.7
Ampatament mm
2700
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
60
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
509
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Toyota Avensis (2008)

Ultimele teste

Comentarii (25)

  • Andrei
    Avensis FaceLift
    Se prea poate ca testul sa-l fi facut pe un Avensis FaceLift, dar pozele nu sunt cu Avensis FaceLift.
    10 4
  • pacat ca notele nu sunt cu adevarat calculate
    Nu stiu de ce dar parca notele le scoateti din joben. Sau pur artistic, literar.
    Nu pare a fi clar niciun sistem referential.
    Recunosc ca Avensis este cam sforaitor dar 3,9 pentru Avensis fata de 4,6 cat primise initial i40 e cam deplasat.
    25 2
  • Praf in ochi
    Avensis
    Personal ma indoiesc ca la acest model a scazut timpul de accelerare 0 - 100 kmh. Modelul precedent , avea aceiasi putere si doar 10 Nm mai putin . Era si cu vreo cateva kg mai usoara . Si era data oficial cu in jur de 11 secunde . Ori au modificat cutia de viteze , ori nu cred ca datele sunt reale. Ma indoiesc ca o masina de 1,4 tone scoate sub 10 secunde , la doar 126 CP.....De asemenea , consumul este mai mult decat rezonabil ptr o astfel de masina si presupun testata in conditii hibernale . Pai , cat a-ti vrea sa consume o masina de 1,4 tone si motor de 2 litri diesel ? 3 litri la % ? Pai atunci , un Smart diesel nu ar mai trebui sa consume nimic , ci dimpotriva .......In plus , consumul mediu al unui autovehicul este o rezultanta a multor elemente variabile .
    16 0
  • notele se trag la sorti! se dau note mai mari la niste parjoale cu geamuri escamotabile..dar parnosu vorbeste si aici!
    14 5
  • corect
    Are dreptate Calingura. O fi fost el i40 bun, dar imi este greu de crezut ca exista o asa de mare diferenta intre ele.
    Avensis a fost intotdeuna o masina buna care nu a iesit in evidenta cu nimic special, poate doar la fiabilitate. Insa aceeasi fiabilitate o mai intalnim la Accord sau Mazda 6. Voi sincer, ce alegeti?
    Iar concurentul direct al Avensis-ului cred ca este Passat: aceeasi constructie durabila, acelasi design sobru si putin poate monoton.
    26 3
  • facelift ...
    daca asta e facelift atunci care este prefacelift ???
    0 0
  • Avensis mereu s-a remarcat in primul rand pentru fiabilitate. Defapt asta e un lucru general valabil la Toyota.
    Personal consider ca masina asta este o adevarata afacere la mana a doua. Unde valoarea slaba la revanzare (pentru ca nu are pe capota un W" argintiu sau un oval albastru) scad considerabil pretul.
    19 5
  • AndreiRN
    Toyota
    Este oricum o masina fantastic de fiabila pe tot Globul si nu se poate compara cu niciun VW la calitate.
    25 11
  • Sa compari aceasta masina cu un Passat la fiabilitate este ca si cum ai compara un tanc cu un Lastun.
    Pe nemti ii intereseaza doar pofiturile cat mai mari.
    21 10
  • test
    Din pacate s-a testat un model de baza, care nu are multe optiuni. De ce nu s-a testat un model mai de varf, cu navigatie, piele, un motor mai potent? Normal ca nu ia note bune daca il compari cu modele ale altor marci cu dotari mai bune. In plus, motorul este de generatie veche, puteau sa testeze 2,2 D-CAT sau 2,2 D-4D DPF. Personal am o Corolla (pe benzina ce-i drept), dar urmatoarea masina tot Toyota vreau sa fie. Calitatea isi spune cuvantul.
    13 4
  • o evaluare departe de adevar
    Punctez 2 categorii unde sunt mari diferentele intre testul vostru si realitate:
    1. Consum (3 stele). Consumul declarat poate parea mare in comparatie cu concurenta, dar in exploatare in viata de zi cu zi consumul este pe acelasi palier cu 1.9 TDI sau 1.6 HDI pe caroserii similare. Eu as zice mai degraba ca e campion la consum, ar merita macaaaar 4 stele.
    2. Interior (3.5 stele). Spatiul e generos, antifonarea buna (peste media clasei), ergonomia e de top, bordul e mai german decat al masinilor nemtesti. Singurul punct pe care eu il vad slab sunt materialele, care desi sunt de calitate, nu sunt asa de 'touchy' ca cele folosite de concurenta germanofila. Eu i-as da macar 4.5 stele.
    Nu posed modelul de fata, dar am avut ocazia sa il testez/folosesc, si stiu despre ce vorbesc.
    16 9
  • http://autosworld.eu/2011/05/05/top-adac-fiabilitate-2011-sandero-este-e-locul-7-in-germania/

    Unde e Avensis-ul? Dar asa se intampla cand unii sunt spalati pe creier de marketingul japonez. Marcile nipone decat pe piata auto si o vor face in continuare- coreenii sunt cei care le vor prelua locul in curand si nu pot spune ca nu ma bucur.
    3 11
  • Scuze pentru greseala de exprimare. Vroiam sa spun ca marcile nipone vor decate pe piata auto iar locul le va fi luat de coreeni.
    3 10
  • @mai sus
    :)))))
    "...vor decate pe..." ??????
    Baietas, tu habar nu ai ce inseamna cultura japoneza si ce respect are natia asta munca bine facuta, aia cu responsabilitate adica. Cand ii vezi cum stau aliniati la statia de taxiuri sau la tren, cand ii vezi cum s-au reorganizat dupa tzunami-ul care i-a lovit iti vei da seama ca noi nici intr-o mie de ani nu o sa ajungem la nivelul lor de educatie.
    17 2
  • Consum
    Daca Avensis are 3 stele la consum, cum are Skoda Citigo 4 stele la un consum mixt de 4.7, ca doar nu au aceasi motor si aceasi greutate?
    2 3
  • tot despre consum
    To 4 stele ati dat si la Opel Insignia si Renault Latitude motor 2.0 desi au consumul mai mare cu 0.2 respectiv 0.1 litri la suta. Oare cum?
    Si nu am verifical la celelalte din acelasi segment.
    5 2
  • mai mult decat evident
    Pt ca, in ciuda scandalului mult prea mediatizat cu pedala buclucasa, Toyota si-a vazut mai departe de treaba si a facut masini bune, dar deja ar fi prea mult sa-i recunoastem meritele, mult mai mari poate decat alte altor concerne, nu dam nume.
    Daca Top Gear a pus Hilux pe un piedestal (cinste lor pentru obiectivitate), noi mai avem cateva guverne bune de mancat pana sa evaluam masinile dupa aceleasi criterii.
    Dar asta e politica de piata, exact cum in revistele auto de origine germana vor castiga masinile nemtesti, asa si pe internet vei gasi aceleasi similitudini.
    12 2
  • gcrazvan
    Consum
    daca nici toyota nu reuseste sa obtina un consum bun, atunci cine???
    marca asta este una din putinele care reuseste sa produca pe langa masini super fiabile, masini care au un consum foarte mic raportat la capacitate motor si greutate.
    notele atribuite de redactie pentru consum sunt evident lipsite de orice obiectivitate si realism.
    12 0
  • Tot despre consum
    Acum am inteles, VW la un consum de 5.2, deci cu 0.2 la suta mai mare fata de Avensis are 5 stele. Nu sunteti subiectivi ci doar filo germani. in rest, o zi buna!
    11 1
  • rectificare
    Rectific - mai mic
    0 1
  • gigi becali
    voi nu ati gandit cand ati scris?
    "Motorul este cuplat unei transmisii manuale cu şase trepte optimizată la rândul său pentru economie de carburant, nu pentru un comportament sportiv"

    "Din păcate pentru Avensis, Mondeo 1.6 TDCi are un consum mediu de 4.3 litri la sută, iar rivali precum Volkswagen Passat 2.0 TDI 140 CP se mândresc cu un consum mediu de 4.6 litri la sută. Din acest punct de vedere, Avensis nu stă foarte bine."

    Cum vine asta?
    1 1
  • Daniel
    Am cumparat un Avensis 2,0 diesel fabricata i 2009, imatriculata in 2010 adus din Spania. De la RAR ma freaca pentru ca nu stiu unde sa incadreze masina Euro4, sau Euro5. Ma poate ajuta cineva
    0 0
  • eu am o Avensis de 2 litri, diesel, din 2012 si totul e foarte OK mai putin consumul. Nicicum nu am reusit sa ajung la 5,4 combinat cum zice producatorul. Cu fostul meu Jetta de 140 CP am reusit la drum lung sa merg la 5, 1 l ( la un drum de 3000 Km) dar cu Avensis e pur si simplu imposibil sa cobor, cu acceleratii normale, sub 6. Iar daca pe autostrada trec de 120, consumul creste spre 6,5 cu toata grija mea de a tine motorul undeva la 2000 - 2500 r/m. Am doar 15 000 de kilometri cu ea, sper sa ma invete cineva sa obtin un un consum minim, dar sa nu mor lent la volan. Confortul e intr-adevar excelent, se comporta bine in curbe, nu e turbata la depasiri dar face fata si mi s-a intamplat sa ajung la 180 pe autostrada fara sa simt.
    1 2
  • Dar observ ca este disperare mare referitor la consumul asta...""nu consuma 5.4 cat scrie ci in jur de 6.231245"" .... dar cand mergeati cu Dacia cu acu' de benzina cum era.... si daca nu era reglata ca lumea cunsuma si cu 10L in plus ???!!! acum toti cu afisaj consum instant / mediu si alte fitze... Si nici pana azi nu v-ati lamurit ca datele din cartea masinii sunt in conditii IDEALE care nu se intalnesc niciodata pe drum in viata de zi cu zi ???!!!!!!
    8 0
  • Si eu doresc sa cumpar o Toyota Avensis 2.0 Diesel, model 2007! Credeti ca fac o alegere buna fata de VW Golf 1.9 TDI? Multumesc!
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru