PREVIEW Raliul Noii Zeelande: Va continua suprematia lui Loeb?

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 05.05.2010
Raliul Noii Zeelande este una dintre cele mai asteptate etape din acest sezon si va evidentia daca Sebastien Loeb isi va mentine parcursul excelent in competitie.

Dupa ce a vizitat Europa, America de Nord si Asia, Campionatul Mondial de Raliuri se muta in acest weekend in Noua Zeelanda, pentru una dintre cele mai indragite etape din calendarul competitional.

Principalul punct de reper va fi in continuare Sebastien Loeb, autorul a trei victorii consecutive in acest sezon. Marele semn de intrebare este daca Mikko Hirvonen si Petter Solberg vor fi capabili sa ameninte suprematia francezului in competitie, mai ales ca pilotul echipei Citroen Total a luat deja un avans consistent in clasamentul general.

DATE GENERALE

Raliul Noii Zeelande este considerat drept una dintre etapele clasice ale WRC, intrucat face parte din calendar din 1977. Suprafata de concurs este macadamul, iar viteza mare permisa de traseul probelor speciale transforma raliul intr-unul dintre cele mai indragite din campionat.

Configuratia probelor speciale a suferit insa cateva modificari esentiale comparativ cu sezonul 2008, iar principalul parc de service a fost mutat in portul Auckland.

Alte parcuri de service intermediare au fost organizate in Whangarei (pentru ziua de vineri), Hampton Downs (sambata) si Raglan (duminica).

LUPTA PENTRU TITLU

Trei victorii in primele patru etape ale sezonului i-au permis lui Sebastien Loeb sa acumuleze 93 de puncte, de aproape doua ori mai mult decat principalii sai rivali in lupta pentru trofeul suprem. O noua victorie in Noua Zeelanda ar fi suficienta pentru ca francezul sa treaca granita de 100 de puncte si sa ia o optiune serioasa pentru cel de-a saptelea titlu mondial, insa Petter Solberg si Mikko Hirvonen vor face tot posibilul sa-i stea in cale.

Chiar daca initial parea sa fie principalul sau adversar, Hirvonen a fost eclipsat in ultimele runde de Petter Solberg, iar rivalitatea dintre cei doi ar putea stabili in cele din urma ocupantul locului 2 in clasament.

Situatia nu este cu mult mai diferita nici in clasamentul constructorilor, acolo unde Citroen Total are un avans de 15 puncte in fata rivalilor de la BP Ford, Citroen Junior completand podiumul.

Initial, a doua echipa a constructorului francez nu intentiona sa faca deplasarea pentru aceasta etapa, insa in cele din urma au fost gasite fonduri pentru ca Sebastien Ogier sa concureze in Noua Zeelanda. In schimb, Kimi Raikkonen va lua o pauza dupa rezultatele excelente obtinute in Iordania si Turcia.

PROGRAM

Raliul Turciei se va desfasura de vineri pana duminica pe parcursul a 21 de probe speciale.

Ziua de vineri programeaza 9 probe speciale, urmate de alte 8 in cursul zilei de sambata. In fine, duminica vor avea loc ultimele 4 probe speciale. Din cauza diferentei de 9 ore dintre Noua Zeelanda si Romania, probele speciale vor avea loc incepand de la miezul noptii si pana la primele ore ale diminetii, conform fusului orar din tara noastra.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru