Avancronică F1 2015: Cei trei debutanţi

de Daniel Popescu
Vineri, 27.02.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sezonul 2015 al Formulei 1 va alinia la start trei debutanţi: Max Verstappen şi Carlos Sainz Jr pentru Toro Rosso şi Felipe Nasr pentru Sauber.

Esential 3 este numarul debutantilor din Formula 1 in sezonul 2015
Formula 1 are nevoie în permanenţă de piloţi noi pentru a-şi împrospăta grila de start, însă pentru o bună perioadă de timp accentul a fost pus pe experienţă, aproape toate echipele fiind interesate de obţinerea celor mai bune performanţe fără să fie nevoite să ajute tineri piloţi aflaţi la începutul carierelor.

Ultimii ani au adus o schimbare în această strategie, însă aceasta s-a reflectat în primul rând la echipele care au avut nevoie de piloţi sprijiniţi puternic financiar de sponsori. Sezonul 2015 va începe cu nouă sau cel mult 10 echipe pe grila de start, în funcţie de abilitaţilor celor de la Manor de a reveni în Formula 1, astfel că numărul locurilor pe grila de start s-a diminuat.

Cu toate acestea, sezonul 2015 va marca debutul a trei piloţi, iar principala "vină" pentru acest lucru o poartă Toro Rosso, care va beneficia de o linie de piloţi fără nicio cursă la activ. La rândul lor, cei de la Sauber au optat pentru serviciile lui Felipe Nasr, singurul dintre cei trei debutanţi care anul trecut a avut statut de pilot de rezervă.

Max Verstappen - Toro Rosso

Voi da tot ce am mai bun pentru a avea succes în cea mai importantă competiţie de motorsport.

Max Verstappen
Pilot Toro Rosso
Fără îndoială, capul de afiş al debutanţilor este ţinut de Max Verstappen, care în 15 martie va deveni la numai 17 ani cel mai tânăr pilot din istoria Formulei 1. Decizia Scuderiei Toro Rosso de a-l promova pe tânărul pilot olandez a reprezentat o surpriză în contextul în care acesta are în palmares un singur sezon petrecut în cursele de monoposturi după promovarea din karting.

El a ocupat locul trei în Formula 3 Europa, însă a impresionat prin prestaţiile sale de pe circuit şi a obţinut mai multe victorii decât Esteban Ocon, cel care şi-a adjudecat titlul competiţiei. În plus, are de partea sa feedback-ul tatălui său Jos Verstappen, iar olandezul şi-a demonstrat valoarea şi în testele de Formula 1 premergătoare noului sezon: fără să comită greşeli majore, el a fost capabil să ducă la bun sfârşit programul echipei sale chiar şi atunci când a trebuit să efectueze stinturi lungi.

Promovarea sa în Formula 1 a determinat FIA să conceapă un algoritm complex pentru acordarea superlicenţei, printre care se numără şi vârsta minimă de 18 ani, astfel că Verstappen are toate şansele să rămână cel mai tânăr pilot din istorie.

"De la vârsta de şapte ani Formula 1 a fost obiectivul carierei mele, aşa că această oportunitate este un vis devenit realitate.

Voi da tot ce am mai bun pentru a avea succes în cea mai importantă competiţie de motorsport. Prin revenirea numelui Verstappen în Formula 1, sper să putem retrăi amintirile vechi şi sper să văd mulţi fani la toate circuitele", spune el.

▶ Max Verstappen, marea surpriză anunţată de Toro Rosso pentru 2015
▶ Poveştile motorsportului: Ascensiunea lui Max Verstappen din karting în Formula 1 în numai doi ani

Max Verstappen

Carlos Sainz Jr. - Toro Rosso

Am avut un sezon plin de succes în Formula Renault 3.5 şi acum aştept cu nerăbdare să fac pasul spre Formula 1.

Carlos Sainz Jr.
Pilot Toro Rosso
Verstappen nu este însă singurul debutant al celor de la Toro Rosso. Plecarea lui Sebastian Vettel de la Red Bull a generat un loc liber la a doua echipă, care a decis să-i acorde credit fiului dublului campion mondial de raliuri Carlos Sainz.

În vârstă de 20 de ani, spaniolul este campionul competiţiei Formula Renault 3.5, performanţă decisivă care a venit la capătul unor sezoane mai puţin prolifice în GP3 (locul 10 în 2013) şi Formula 3 Euroseries (locul 9 în 2012), după ce în 2011 cucerise titlul în Formula Renault 2.0.

În schimb, Sainz Jr. a arătat că încă nu este pe deplin aclimatizat cu Formula 1, după o serie de greşeli comise în prima sesiune de teste de la Barcelona, în care a ieşit în decor şi a fost protagonistul unui accident în acelaşi loc ca şi conaţionalul său Fernando Alonso.

"Acesta a fost obiectivul meu de când fac parte din programul Red Bull Junior şi trebuie să mulţumesc celor de la Red Bull pentru încrederea acordată. Am avut un sezon plin de succes în Formula Renault 3.5 şi acum aştept cu nerăbdare să fac pasul spre Formula 1. În următoarele luni voi munci din greu la pregătirea mea, pentru a fi apt să urc în cockpit la Jerez pentru primul test al anului", spune el.

▶ Carlos Sainz Jr., promovat la Toro Rosso pentru 2015

Carlos Sainz Jr

Felipe Nasr - Sauber

Visul a devenit realitate. Am avut un an minunat la Williams, unde am învăţat mult şi m-am pregătit să devin pilot în Formula 1.

Felipe Nasr
Pilot Sauber
Cel de-al treilea debutant al sezonului este Felipe Nasr, care ajunge în această ipostază la 22 de ani. Singurele sale titluri au fost obţinute în Formula BMW (2009) şi Formula 3 Marea Britanie (2011), iar în ultimii doi ani a concurat în GP2. Palmaresul său într-una dintre competiţiile suport ale Formulei 1 nu a fost însă impresionant: nicio victorie, niciun pole position şi doar 10 podiumuri în total.

Marea şansă a brazilianului a venit însă în 2014 de la Williams, care i-a asigurat un loc de pilot de teste şi şansa de a participa la cinci sesiuni de antrenamente.

Experienţa acumulată pe parcursul anului trecut a fost suficientă pentru ca Sauber să fie interesată de serviciile sale: brazilianul pare omul potrivit la locul potrivit, întrucât are deja experienţă la volanul monopostului de Formula 1 şi beneficiază de un puternic sprijin financiar din partea sponsorului său personal, Banco do Brasil.

"Este un moment de neuitat pe care îl datorez tuturor celor care m-au sprijinit. Astăzi, visul a devenit realitate. Sauber a fost responsabilă pentru sosirea în F1 a unor nume grozave precum Felipe Massa, Kimi Raikkonen, Robert Kubica sau Sebastian Vettel şi sunt mândru să fac parte din această familie. Am avut un an minunat la Williams, unde am învăţat mult şi m-am pregătit să devin pilot în Formula 1", spune el.

▶ Felipe Nasr, promovat în Formula 1 de Sauber

Felipe Nasr

Lista piloţilor debutanţi ar putea creşte în funcţie de strategia celor de la Manor, fosta echipa Marussia care încearcă să revină în Formula 1 chiar de la Marele Premiu al Australia. Echipa a semnat deja un contract cu Will Stevens, care a debutat în Formula 1 la Marele Premiu din Abu Dhabi de anul trecut pentru Caterham, însă numele celui de-al doilea pilot reprezintă încă o necunoscută. 

Avancronică F1 2015

▶ Sauber - mai rau nu se poate
▶ Lotus - progres prin tehnologie Mercedes
 Toro Rosso - atac la plutonul de mijloc 
 McLaren - o nouă eră alături de Alonso şi Honda 
 Ferrari - renaştere sub bagheta lui Vettel
 Williams - stabilitatea care garantează progresul
 Red Bull Racing - în căutarea succesului de altădată
▶ Mercedes - revanşa lui Rosberg
Force India - necunoscuta de pe grila de start

Avancronica sezonului 2015 al Formulei 1 continuă pe parcursul următoarelor zile cu prezentarea detaliată a fiecarei echipe, a celor trei debutanţi, a noutăţilor din regulamentul tehnic şi sportiv, precum şi cu articole de opinie despre punctele de referinţă ale sezonului 2015.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru