Mercedes riscă să fie exclusă din sezonul 2013 pentru testul efectuat cu Pirelli

de Daniel Popescu
Marti, 28.05.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mercedes riscă să fie amendată, să-i fie retrase punctele câştigate în acest an sau chiar să fie exclusă din campionat pentru testul efectuat cu Pirelli după cursa de la Barcelona.

Nu există nicio dispoziţie în regulamentul sportiv pentru ca un astfel de test să aibă loc în timpul sezonului.

FOTA
Comunicat catre echipe
FIA are mai multe variante pentru pedepsirea celor de la Mercedes în cazul în care testul secret efectuat cu Pirelli va ajunge la Tribunalul Internaţional, iar echipa va fi găsită vinovată.

Potrivit regulamentului forului mondial, cea mai modestă pedeapsă ar fi o amendă, însă germanii se pot confrunta cu pierderea punctelor acumulate până în prezent sau chiar cu excluderea din campionatul constructorilor.

Puţin probabilă, ultima variantă ar reprezenta o lovitură financiară pentru echipă, întrucât locul din clasamentul constructorilor dictează suma de bani primită din drepturile TV.

Posibilitatea ca Mercedes să fie aspru pedepsită pentru efectuarea testului a crescut după ce publicaţia Daily Telegraph a publicat o scrisoare trimisă în luna aprilie a anului trecut de FOTA, în care toate echipele sunt avertizate că testele solicitate de Pirelli nu sunt regulamentare.

"Conform contractului cu FIA, Pirelli este îndreptăţită să ofere echipelor 1.000 de kilometri de teste pentru pneuri, cu condiţia ca toate echipele să fie tratate în mod egal.

Totuşi, nu există nicio dispoziţie în regulamentul sportiv pentru ca un astfel de test să aibă loc în timpul sezonului", precizează scrisoarea trimisă de FOTA către toate echipele.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Mercedes este una dintre cele şapte echipe care încă mai fac parte din FOTA.

Chiar dacă Mercedes nu a obţinut un avantaj substanţial prin efectuarea testului cu Pirelli, echipele se tem că, dacă germanii nu vor fi pedepsiţi în niciun fel, şi alte echipe ar putea profita de această situaţie.

Ferrari a anunţat deja prin vocea şefului Stefano Domenicali că nu va ezita să testeze în timpul sezonului dacă Mercedes nu este pedepsită. "Dacă (n.r - testul în timpul sezonului) este posibil, vom fi primii care vom ridica mâinile pentru a ne asigura că putem proceda la fel, pentru că Ferrari a vrut întotdeauna să efectueze teste în timpul sezonului", a precizat italianul pentru Reuters.

Via SkySports, Reuters

Comentarii (15)

  • iceman
    se cam împute treaba, dacă e doar amendă au bani echipele mari...
    10 0
  • Hmmm... intre a oferi o testare tuturor celorlalte echipe (si implicit implementarea testarii mult dorite in timpul sezonului) si ecluderea Mercedes, oare ce va alege FIA?!? Costuri suplimentare in primul caz sau "pedepsirea" unui participant puternic financiar ?!? Interesant de urmarit. Sper doar ca pilotii sa nu aiba de suferit pentru ca nu ar fi corect fata de ei.
    8 1
  • In locul celor de la Ferrari bagam imediat teste... tot cu Pirelli. Doar spune ca echipele trebuie tratate in mod egal.
    Doar nu o sa excluda cineva Ferrari din Formula 1... mai ales ca au procedat la fel ca Mercedes. Si nici Mercedes nu va fi exclusa. Astfel toata lumea are de castigat. De pierdut vor avea echipele mici. Daca Ferrari nu pune acum presiune ca sa se legalizeze testele in timpul sezonului, s-ar putea ca germanii sa scape fara nicio pedeapsa.
    13 2
  • iceman
    cu toate că sunt și echipe ce doresc excluderea lor din campionat, toți ce sunt după ei în clasament
    4 0
  • Daca cei de la Mercedes ar fi fost pe un loc 6-7 cu testu efectuat cu Pireli nu s-ar fi ajuns aici.
    5 1
  • au mai fost probleme.
    si pan la final va totul OK... nu va fi exclus nimeni. E doar un vant rece!
    9 1
  • oricum cu teste sau fara teste mercedes tot echipa de mijloc o sa fie. la monte carlo era de asteptat sa faca rezultat bun, din cauza ca nu prea poti efectua depasiri, dar sa vina Canada si o sa vedem ce va face.
    11 0
  • nu cred sa ii excluda din sezonul 2013 la ce bani au primit din drepturi tv nu isi permit fia sa ii excluda mai de graba amenda si penalizare puncte constructor dar nu afecteaza piloti a mare tamtam de geaba Red bull ce a patit cu podeaua amenda si nu sa mai vb de nimic
    4 1
  • Mai corect cred ca ar fi ca amenda sa o ia cei de la Pirelli.
    11 0
  • @ferr ... ferrari a facut teste inainte de cursa din Spania... ce-i drept cu o masina din 2011 ... dar tot au gasit ceva care sa-i avantajeze ... ca prea au mers de nu-i putea opri nimeni
    6 0
  • @Sepu
    Pentru Ferrari marele avantaj e ca sezonul acesta le functioneaza tunelul de vant. Pana acum au mers "pe intuneric". Aveau date gresite. De cand colaboreaza cu Toyota... uite ce rezultate. Era greu de crezut ca doar Newey se pricepe la aerodinamica in F1... uite ca nu-i asa. Si cand la Ferrari functioneaza toate lucrurile, sunt imbatabili. Cand ceva nu merge bine, totul se naruie...
    4 4
  • Daca FIA a stiut de test inaintea efectuarii acestuia, nu vad cum au dreptul sa ii pedepseasca acum. Nu imi plac aceste pedepse retroactive.
    Nu cred ca Mercedes ar fi facut un test de 2-3 zile imediat dupa o cursa in speranta ca va ramane secret, este imposibil asa ceva in F1. Si nici nu cred ca au testat in speranta ca vor scapa nepedepsiti, stiind ce se poate intampla (ma refer la excluderea din campionat).
    Iar la Monaco nu au gestionat bine pneurile datorita acelui test, le-au gestionat bine pentru ca au mers cu 2-3 secunde mai lent pe tur decat in simularile de cursa, pentru ca nu se putea depasi.
    Acum depinde ce vor decide dobitocii din FIA, care au introdus motoare mult mai scumpe in pentru a reduce costurile.
    4 2
  • @ferr-ari totul cu logica ta...care rezultate?Nu vezi ca de cand a inceput sezonul,pneurile Pirelli fac legea in formula1?
    2 0
  • Mercedes va iesi foarte shifonata din aceasta chestiune si cred ca Brawn va fi dat afara. Chestiunea este ca in multe randuri, pentru a mai ciuguli puncte, Mercedes a fortat regulamentul. Ma gandesc la absentele din Q3 din 2012. E probabil ca si acum sefii echipei sa fi gandit la fel, mergand pe mana lui Pirelli, si fara sa intrebe FIA. S-au ars, iar Dieter Zetsche, "barbatul cu mustata de langa Niki Lauda" dupa DigiSport si CEO al grupului Daimler si presedinte al Mercedes-Benz, nu va ezita sa faca curatenie. Prea multe accidente (anul trecut) si prea multe smecherii pentru o companie ca Mercedes. Probabil ca vor scapa cu o amenda, dar ganditi-va ca McLaren a platit 100 de milioane (eur sau usd); oricum e f. mult.
    2 0
  • ciprian
    oare daca efectua red bull testul se facea atata tam tam?
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru