Secretul motorului Mercedes: turbina şi compresorul de aer, montate în părţile opuse ale ansamblului motor

de Daniel Popescu
Vineri, 04.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mercedes domină startul noului sezon al Formulei 1 datorită unui design inovator prin care turbina şi compresorul de aer au fost amplasate în părţile opuse ale ansamblului motor, potrivit presei britanice.

Inovaţia constă în amplasarea compresorului turbinei la un capăt al motorului şi al turbinei la celălalt capăt.

Mark Hughes
Jurnalist Motorsport Magazine
Mercedes este constructorul cu cel mai performant motor în debutul noului sezonul competiţional, element care a ajutat atât echipa de uzină, cât şi team-urile precum Williams, McLaren sau Force India să aibă parte de creşteri de performanţă comparativ cu anii trecuţi.

Potrivit reputatului jurnalist britanic Mark Hughes, secretul succesului noului motor Mercedes este o inovaţie în materie de design: inginerii au reuşit să monteze turbina şi compresorul de aer în părţile opuse ale ansamblului motor.

"Inovaţia constă în amplasarea compresorului turbinei la un capăt al motorului şi al turbinei la celălalt capăt, aceste componente fiind conectate printr-un ax lung", afirmă Hughes în publicaţia Motorsport Magazine, citată de postul de televiziune SkySports.

Avantajele designului inovator

Aparent, Mercedes a studiat acest design timp de doi ani, întrucât implementarea unei astfel de soluţii este complexă, dar extrem de eficientă.

Printre avantajele acestui design se numără eliminarea răspunsului întârziat al turbinei, o problemă care a fost remarcată în testele de iarnă la monopostul Red Bull propulsat de Renault. În plus, acest design permite micşorarea sistemului răcire, element care aduce beneficii de natură aerodinamică.

De asemenea, cutia de viteze a putut fi amplasată mai în faţă, astfel că centrul de greutate a fost îmbunătăţit.

Designul, imposibil de copiat de Ferrari şi Renault

Potrivit lui Hughes, rivalii de la Ferrari şi Renault cunosc deja secretul motorului Mercedes, însă nu au nicio posibilitate de a reacţiona. Regulamentul tehnic interzice dezvoltarea motoarelor începând din 28 februarie 2014 până la sfârşitul sezonului 2020.

Constructorii pot solicita o dispensă forului mondial, însă numai din motive de fiabilitate sau pentru a îmbunătăţi consumul de carburant, astfel că este greu de crezut că FIA va permite celor doi constructori să introducă modificări atât de majore în designul unităţilor de propulsie.

Via SkySports

Comentarii (12)

  • d-aia-i bine sa nu chiulesti de la orele de mate....
    24 4
  • Ferrari poate sa foloseasca motoare Maserati,Fiat,Alfa Romeo,Lancia,Autobianchi,Innocenti
    3 13
  • e MERCEDES. Asta spune totul
    10 18
  • iceman
    imposibil de copiat de Ferrari si Renault dar nu si de Honda
    31 4
  • ARMANDO
    daca era secret nu mai postati articolul!-atentie la "coloristica" titlului!
    6 8
  • @ mumu
    esti si destept,nu numai rautacios,ai indentificat o alta posibilitate cu siguranta ca si concurenta va gasi ceva...
    4 0
  • qwerty
    Inginerii au fost geniali. Marele avantaj este urmatorul: compresorul este rece. Un turbo normal are compresorul rosu la cat de fierbinte este pentru ca este legat de un ax foarte scurt de turbina angrenata de evacuarea incinsa. Inlocuind axul scurt cu unul lung compresorul devine mult mai rece drept urmare si aerul comprimat este mai rece deci mai dens. Aer dens si rece pe admisie inseamna putere mai mare.
    Dezavantajul este ca un ax mai lung are inertie mai mare deci intra in turatia optima mai greu. (aici articolul nu este corect) Inginerii au rezolvat aceasta problema folosind ERS ul care ajuta turbina sa accelereze foarte repede. Practic compresorul este legat si la un motor electric care o ajuta sa accelereze.
    21 0
  • Un turbocompresor normal face necesara "aducerea" conductelor de admisie si evacuare spre el, deci o lungire a acestora, implicit si pierderi de presiune. Interesanta explicatia qwerty cu folosirea unui motor electric pentru accelerarea rotorului turbocompresorului. Intradevar, daca are un ax mai lung, se poate amplasa un astfel de motor. S-ar putea ca aceasta solutie de folosire a energiei recuperate sa fie mai eficienta, dar si mai simpla.Bravo Mercedes!
    14 0
  • dar ... in mod regulamentar nu aveam deja un motor/generator pe axul turbinei ?

    Prelungirea axului si amplasarea partii de compresie a turbinei in alta zona este "genial" (curand o sa ni se para ceva normal... dar prima data cand se intampla este genial :) ). Intr-adevar, o astfel de abordare aduce avantaje mari la partea de racire - aerul rece aspirat nu mai trece printr-o carcasa unde este despartit de un perete subtire de circuitul de aer de avacuare, ce "arde" la multe sute de grade.
    Despartind turbina in doua elemente obtii un avantaj in faptul ca nu incalzesti aerul de pe circuitul de admisie -- dar ai o problema destul de grava cu temperatura partii de turbina de pe evacuare, aceasta nemaifiind racita de circuitul de admisie. Alte probleme se nasc din necesitatea ca acel ax si toate elementele de pe el sa fie echilibrate cu precizie extrema, sa nu uitam ca vorbim de turatii enorme pentru aceste elemente.


    Cred ca, daca aceasta abordare se dovedeste a fi imposibil de egalat de catre sistemele clasice, vom avea de-a face cu o revizuire a regulamentului. Nu cred ca este in interesul nimanui sa avem niste motoare Mercedes cu 80-100Cp peste motoarele italiene si franceze .... echipele vor migra catre MB, ca anii de "blocare a dezvoltarii" sunt multi, foarte multi, iar oamenii vor rezultate ACUM, iar compresorul este intre primele elemente ce intra in "development freeze", in 2015. Poate ca vor interpreta un pic altfel ideea si o sa-i lase pe ceilalti sa recupereze.
    1 0
  • Motoarele nu-s chiar oprite din dezvolatare, uite ce nu au voie sa mai schimbe :

    Planned FIA engine development freeze, 2015-2020

    As per the current 2014 Technical Regulations:
    Year New items included in development freeze
    2015 Upper/lower crankcase: Cylinder bore spacing, deck height, bank stagger.
    Crankshaft: Crank throw, main bearing journal diameter, rod bearing journal diameter.
    Air valve system: Including compressor, air pressure regulation devices.
    2016 Upper/lower crankcase: All dimensions including cylinder bore position relative to legality volume, water core.
    Valve drive – camshafts: From camshaft lobe to gear train. Geometry except lift profile. Includes damping systems linked to camshaft. Exhaust and Inlet.
    Valve drive: Position and geometry. Gear train down to crankshaft gear included, and dampers.
    Covers: Covers closing the areas in contact with engine oil cam covers, cam-timing covers.
    Ancilliaries drive: From ancillary to power source. Includes position of the ancillaries as far as drive is concerned.
    2018 Valves axis position: Includes angle but excludes axial displacement.
    Valves drive: From valve to camshaft lobe. Position and geometry. Exhaust and inlet. Includes valve return function inside the head.
    Crankshaft: Except crank throw, main bearing journal diameter, rod bearing journal diameter. Includes crankshaft bearings.
    Oil pressure pumps: Including filter but excluding internal if no impact on body.
    Oil scavenge systems: Any scavenging system.
    2019 Cylinder head: Except modifications linked to subsequent modifications.
    Combustion: All parts of parts defining combustion including ports, piston crown, combustion chamber, valves geometry, timing, lift, injector nozzle, coils, spark plug but excluding valves position.
    Con rods: Including small and big end bearings.
    Pistons: Including bearings and pin. Excluding crown.
    Oil recuperation: Oil/air separator, oil tank, catch tank.
    Engine water pumps: Include power unit mounted water pipes.
    Injection systems: Power unit-mounted fuel system components e.g. high pressure fuel hose, fuel rail, fuel injectors, accumulators but excluding injector nozzle.
    Inlet system: Plenum and associated actuators. Excluding pressure charging, trumpets and throttle associated parts and actuators. Trumpets and associated parts and actuators. Throttles and associated parts and actuators.
    Pressure charging: From compressor inlet to compressor outlet. From turbine inlet to turbine outlet. External actuators linked to pressure charging.
    Ignition system: Ignition coils, driver box.
    Lubrication: All parts in which circulates oil under pressure (oil pump gears, channels, piping, jets) and not mentioned elsewhere in the table.
    Friction coatings
    Sliding or rotating seals
    Complete Motor Generator Units for Heat and Kinetic energy – all internals including bearings, casing, etc…, their position, transmission and power electronics.
    Energy Store: Cells.
    Energy Recovery System – Cooling/lubrication: Including energy store jackets, pipes, pumps, actuators.
    1 0
  • ce multi "ingineri" destepti s-au gasit aici sa comente...... mai taceti din gura ca nu stie nimeni exact ce este acolo in acel motor.Daca priviti in trecutul formulei 1 fiecare echipa a dominat cativa ani la rand, wiliams,benetton,mclaren si marele ferrari. Sunt fan Ham si voi fi chiar daca va pleca la o alta echipa, pt mine fierul conteaza mai putin.....hai ham
    1 1
  • saab88
    Numai tampenii in regulemtul asta de rahat! Sa opresti dezvoltarea motoarelor 4 ani sau mai mult,pt ce? Sa nu consumi benzina,sa nu depasesti 15000 de rpm, sa nu faci mai mult de o manevra sa-ti aperi pozitia,sa mergi cu toate genurile de pneuri,etc. Daca vor sa readuca spectacolul au doua optiuni 1 FIA sa produca toate masinile identic si echipele sa cumpere sau 2 libertate in dezvoltate si inovare!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru