Formula 1: Dublă Max Verstappen în China: victorie în cursa de sprint și pole pentru cursa mare

de Tiberiu Safta
Sambata, 20.04.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Max Verstappen a câștigat prima cursă de sprint a sezonului 2024. Câteva ore mai târziu, triplul campion mondial a obținut și un nou pole position pentru Marele Premiu al Chinei, cu Sergio Perez și Fernando Alonso pe locurile 2 și 3.

Ziua de sâmbătă a adus foarte multă acțiune pe circuitul internațional de la Shanghai, cu ocazia Marelui Premiu al Chinei, a 5-a etapă din sezonul 2024 de Formula 1. Mai întâi, am avut parte de prima cursă de sprint a sezonului, câștigată de Max Verstappen. Întrecerea a fost urmată 3 ore mai târziu de către sesiunea pricipală de calificări pentru Marele Premiu al Chinei de duminică. Același Verstappen a obținut un nou pole position înainte de cursa principală.

CURSA DE SPRINT: PRIMA VICTORIE DIN WEEKEND PENTRU VERSTAPPEN

Acțiunea de azi a început cu cursa de sprint, cu Lando Norris în pole position și cu Lewis Hamilton pe locul 2, după o sesiune de calificări de vineri afectată de ploaie. La start, Hamilton a plecat cel mai bine și a reușit să se impună în fața lui Norris. Pilotul de la McLaren a încercat din răsputeri să-și păstreze avantajul în primul viraj, însă a ieșit larg și a căzut până pe locul 7 înaintea completării primului tur din cele 19 programate.

Astfel, la finalul primului tur, Hamilton era lider, cu Fernando Alonso pe locul 2. Fostul dublu campion mondial a fost urmat de Max Verstappen, plecat de pe locul 4, apoi de Carlos Sainz Jr, Sergio Perez, Charles Leclerc, Lando Norris și Oscar Piastri. În spate, George Russell, plecat de pe poziția a 11-a, a fost singurul pilot care a început cursa de sprint cu anvelope soft. Toți ceilalți au plecat în mica întrecere cu anvelopele de compoziție medie.

Ordinea avea să rămână neschimbată în primele 6 tururi, timp în care Hamilton și-a construit un avantaj față de Alonso, iar Verstappen era pus sub presiune de către Sainz Jr. Cu timpul, triplul campion mondial și-a intrat în ritm și a început să se apropie de primii doi piloți din față. Prima mutare a venit în cel de-al 7-lea tur, cu o depășire ca la carte asupra lui Alonso pe linia dreaptă lungă de peste un kilometru.

Odată urcat pe 2, Verstappen a început să-l prindă din urmă rapid pe Lewis Hamilton. Septuplul campion mondial s-a plâns de faptul că mașina sa nu avea aderență în virajele de viteză mică.

În turul următor, Hamilton a ieșit larg în acul de păr de dinainte de finalul turului, lucru care i-a permis lui Verstappen să se apropie decisiv pentru o depășire. Olandezul a avut răbdare și a rămas în raza DRS a lui Hamilton, până când cel din urmă pilot a fost depășit cu ușurință în turul 9 pe linia dreaptă lungă.

În timp ce Verstappen a început să-și clădească un avantaj masiv față de restul plutonului, a apărut o luptă intensă pentru ultima treaptă a podiumului. Lupta s-a dat între Alonso, piloții de la Ferrari și Perez. Inclusiv Lando Norris, care era în spatele acelui pluton, era în cărți pentru locul 3. În turul 14, Leclerc l-a atacat pe Perez pe exterior, însă fără să-l depășească. Monegascul a încercat din nou aceeași manevră un tur mai târziu și a trecut în fața mexicanului. Însă, pilotul Ferrari a frânat prea târziu și a ieșit larg, ceea ce i-a permis lui Perez să revină în fața sa.

Punctul culminant a venit în cel de-al 16-lea tur, atunci când Sainz l-a atacat decisiv pe Alonso. Cei doi spanioli s-au duelat roată la roată și chiar s-au atins în virajul 7 al circuitului. Lupta dintre cei doi i-a permis lui Perez să se apropie și să treacă de ambii piloți în următorul viraj. Între timp, Sainz și Leclerc au trecut de Alonso, care a făcut o pană lentă ca urmare a contactului. Spaniolul de la Aston Martin a fost forțat să intre la boxe pentru anvelope noi, însă el avea să abandoneze până la finalul cursei.

Imediat după acest episod, a mai urmat un moment palpitant între coechipierii de la Ferrari. Leclerc a fost forțat de Sainz să iasă larg în penultimul viraj, însă monegascul avea să-și ia revanșa la începutul turului următor și a trecut de coechipierul său pe locul 4.

După 19 tururi intense, Max Verstappen a câștigat cursa de sprint cu un avantaj de 13 secunde față de Hamilton pe locul 2. Podiumul a fost completat de Sergio Perez, aflat la 15 secunde în spatele câștigătorului. În cursa de sprint, doar primii 8 piloți primesc puncte.

Clasamentul celor care au luat puncte este completat astfel: Leclerc (4), Sainz Jr (5), Norris (6), Oscar Piastri (7) și George Russell (8).

CALIFICĂRI: POLE PENTRU VERSTAPPEN, ÎN FAȚA LUI PEREZ ȘI ALONSO

La doar 3 ore după finalul cursei de sprint au început calificările pentru cursa mare de duminică. La finalul sesiunii, același Max Verstappen a obținut un nou pole position. Acesta este al 37-lea pole pentru olandez și cel de-al 100-lea pentru echipa Red Bull. Cel mai bun timp stabilit de triplul campion mondial a fost de 1 minut și 33.660 de secunde, fiind mai rapid cu 3 zecimi față de Sergio Perez pe locul 2.

Linia a doua este ocupată de Fernando Alonso și de Lando Norris, în spatele lor fiind Oscar Piastri pe 5, respectiv Charles Leclerc pe locul 6. Carlos Sainz Jr a obținut un loc 7 cu foarte mult noroc. În cea de-a doua manșă a calificărilor, spaniolul de la Ferrari a comis o eroare de pilotaj în ultimul viraj și a lovit zidul de protecție. Sesiunea a fost oprită cu steag roșu, însă, din fericire pentru Sainz, el s-a ales doar cu o aripă față avariată și a putut să continue fără alte daune majore. Spaniolul va împărtăși linia a 4-a cu George Russell.

Topul 10 în calificări este completat de Nico Hulkenberg și Valtteri Bottas. Clasamentul în calificări este completat astfel: Lance Stroll (11), Daniel Ricciardo (12), Esteban Ocon (13), Alex Albon (14), Pierre Gasly (15), Zhou Guanyu (16), Kevin Magnussen (17), Lewis Hamilton (18), Yuki Tsunoda (19) și Logan Sargeant (20).

Surpriza din prima parte a calificărilor a fost eliminarea lui Lewis Hamilton în Q1. În încercarea de a-și îmbunătăți poziția pe grilă, fostul campion mondial a ieșit larg în acul de păr de la sfârșitul turului și a irosit orice șansă de a intra mai departe în Q2.

Marele Premiu al Chinei va avea loc duminică de la ora 10:00, ora României.

via Formula 1

Comentarii (4)

  • Calificări antrenante, cursă tonică să avem.
    0 0
  • Statisticianu'
    Verstappen a devenit primul pilot din lume cu cinci pole position-uri în primele cinci curse de Formula Unu ale sezonului.
    3 0
  • nobody
    @Statisticianu - ai uitat de Mika Hakkinen in 1999
    1 0
  • Statisticianu'
    @nobody
    Multumesc. Ai mare dreptate.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru