PREVIEW Brazilia: Alonso poate deveni campion la Interlagos

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 04.11.2010
Fernando Alonso poate cuceri în Brazilia al treilea titlu de campion mondial. Mark Webber este singurul rival care poate amâna verdictul pentru Abu Dhabi.

Chiar dacă au mai rămas doar două curse până la final, sezonul 2010 al Formulei 1 tinde să devină unul dintre cele mai interesante din istoria recentă în privinţa luptei pentru titlul mondial.

Nu mai puţin de 5 piloţi au în continuare şanse matematice să ridice trofeul deasupra capului, însă unul dintre ei poate deveni campion chiar la finalul Marelui Premiu al Braziliei din acest weekend. Este vorba despre Fernando Alonso, care poate deveni triplu campion mondial în Brazilia dacă va termina pe podium, în timp ce Mark Webber este singurul care îl poate opri.

Chiar dacă lupta pentru titlu pare să se dea intre Alonso şi Webber, nici ceilalţi 3 piloţi nu trebuie excluşi din ecuaţie. Lewis Hamilton este la 21 de puncte de Alonso şi are nevoie de un rezultat cât mai bun pentru a rămâne în luptă şi în Abu Dhabi, în timp ce Jenson Button, coechipierul său de la McLaren, are nevoie şi de rezultate mediocre din partea rivalilor pentru a rămâne în cursă. Între timp, Sebastian Vettel trebuie să recupereze 25 de puncte, în condiţiile în care Red Bull susţine că nu îi va solicita germanului să-l ajute pe Mark Webber.

NOUTĂŢI TEHNICE

Penultima cursă a sezonului nu programează noutăţi tehnice semnificative pentru echipe, însă pretendentele la titlu vor încerca să-şi îmbunătăţească monoposturile. McLaren va adopta din nou cea mai agresivă abordare, în special pentru că update-urile introduse în Coreea de Sud nu au avut efectul scontat. Cei de la Ferrari susţin că micile îmbunătăţiri aerodinamice nu vor avea un impact major, în timp ce Red Bull nu a dezvăluit dacă va introduce upgrade-uri la Interlagos.

O altă echipă care pregăteşte update-uri este Force India, echipa sperând să se menţină pe locul 6 în clasamentul constructorilor în fata rivalilor de la Williams.

CIRCUITUL INTERLAGOS DIN BRAZILIA

Interlagos este unul dintre cele mai apreciate circuite din calendarul competiţional, atât datorită configuraţiei sale, cât şi a entuziasmului fanilor brazilieni.

Având o lungime de 4.3 km, Interlagos este unul dintre cele mai scurte circuite din calendar, însă în acelaşi timp beneficiază de una dintre cele mai lungi linii drepte. În ultimele două sectoare, virajele de mare viteză se succed cu cele lente, motiv pentru care alegerea setărilor optime pentru monoposturi va fi dificilă.

Iată o reprezentare virtuală a circuitului de la Interlagos prin intermediul simulatorului Red Bull:


VREME

Predicţiile meteorologilor pentru Marele Premiu al Braziliei indică faptul că, cel puţin până în acest moment, şansele de ploaie sunt relativ reduse. Astfel, vineri se anticipează temperaturi maxime de 26 de grade şi înnorări în cursul după-amiezii, însă şansele de ploaie sunt reduse.

Sâmbătă, temperaturile vor urca până la 28 de grade, iar cerul va fi prepominant senin, şansele de ploaie fiind practic zero. Pentru duminică se anticipează o repetare a istoriei de vineri, când norii vor începe să apară pe cer spre finalul după-amiezii. Din nou, şansele de ploaie sunt reduse, însă alte surse indică potenţiale ploi în cursul zilei de sâmbătă.

DATE CIRCUIT

 Lungime tur
 4.309 km
 Tururi parcurse
 71
 Distanta totala
 305.909 km


CÂŞTIGĂTORI ÎN ULTIMII 5 ANI

 Sezon  Castigator
 2009  Mark Webber (Red Bull)
 2008  Felipe Massa (Ferrari)
 2007  Kimi Raikkonen (Ferrari)
 2006  Felipe Massa (Ferrari)
 2005  Juan Pablo Montoya (McLaren)


STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL BRAZILIEI

  • Fernando Alonso poate deveni duminică doar al noulea pilot care câştigă titlul mondial de cel puţin 3 ori.
  • Ultimele 5 titluri mondiale au fost decise în Marele Premiu al Braziliei. Alonso a câştigat deja 5 curse în acest sezon. Ultima oară când un pilot cu minim 5 victorii a ratat titlul s-a întâmplat în 2008, când Felipe Massa a pierdut titlul în faţa lui Hamilton deşi obţinuse 6 victorii.
  • Doar 7 dintre cele 17 curse ale sezonului au fost câştigate de pilotul care a plecat din pole position.
  • Deşi a plecat de pe prima poziţie a grilei de start de 9 ori, Vettel a obţinut doar trei victorii în acest sezon. Red Bull poate egala recordul de 15 pole position-uri într-un sezon deţinut de McLaren (1988, 1989) şi Williams (1992, 1993).
  • McLaren este singura echipă care a câştigat puncte în fiecare cursă a sezonului.

LUPTA PENTRU TITLUL MONDIAL

Iată situaţiile în care Alonso va cuceri titlul mondial la finalul cursei de duminică:

  • Alonso câştiga cursa, iar Webber termină cel mult pe locul 5 Alonso termina pe locul 2, iar Webber cel mult pe locul 8 Alonso termina pe locul 3, iar Webber cel mult pe locul 10.
  • Dacă Webber abandonează, Alonso trebuie doar să câştige cu 4 puncte mai mult decât Hamilton şi să termine în faţa lui Vettel şi Button.
  • Vettel trebuie să termine în puncte şi în faţa lui Alonso penbtru a rămâne în cursa pentru titlul mondial.
  • Button trebuie să termine cel puţin pe locul 2, iar Alonso să nu câştige niciun punct, Webber să termine cel mult pe locul 5 şi Hamilton cel mult pe locul 3 pentru a rămâne în cursa pentru titlu înaintea ultimei etape.

PROGRAM

Marele Premiu al Braziliei se va desfăşura după următorul program, conform fusului orar al României:

 Eveniment  Ziua  Ora  TV
 antrenamente libere 1
 vineri, 5 noiembrie
 14:00  
 antrenamente libere 2
 vineri, 5 noiembrie  18:00  
 antrenamente libere 3
 sambata, 6 noiembrie
 15:00  
 calificari  sambata, 6 noiembrie  18:00  TVR 1
 cursa  duminica, 7 noiembrie
 18:00  TVR 1

 

Comentarii (3)

  • iulian
    bravo admin
    felicitari pentru efortul depus
    21 0
  • b_toni
    Piloti de teste
    Aveti noutati privind prezenta lui Resta si Fauzy maine ?
    5 0
  • Alonso
    Sincer nu as vrea ca de acum sa se afle campionul mondial. Sper sa castige Alonso, dar sa se decida in ultima cursa. Daca tot a fost un campionat strans, sa fie pana la capat...
    10 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru