Adio, cheie auto! Volvo înlocuiește bătrâna cheie cu o aplicație de mobil începând cu 2017

de Mircea Meşter
Vineri, 19.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo dezvoltă o aplicație de mobil care preia toate funcțiile unei chei auto și care comunică cu mașina pentru a descuia ușile și pentru a porni motorul. Anul lansării: 2017.

De câte ori ați fost aproape de infarct constatând atunci când ați ajuns laângă propria mașină că nu mai aveți cheia în geantă sau în buzunar? E un episod prin care trece fiecare șofer măcar o dată în viață, iar sentimentul prin care treci atunci când îți dai seama că ți-ai pierdut cheia mașinii este unul extrem de neplăcut. Ei bine, Volvo va încerca să elimine această problemă începând cu anul 2017, atunci când constructorul suedez anunță că elimină complet cheia auto din peisaj și o înlocuiește cu o aplicație pentru telefonul mobil.

Conform comunicatului oficial al mărcii suedeze, noua aplicație va oferi aceleași avantaje pe care le are cheia fizică, însă totul se va face wireless, printr-o conexiune Bluetooth cu mașina. Astfel, dacă șoferul are telefonul la el, poate descuia ușile, poate porni motorul, poate deschide capota sau portbagajul și poate rezolva toate celelalte probleme pe care le făcea de obicei cu o cheie normală. 

Siguranța în prim-plan

Esential 2017 este anul în care aplicația Volvo care înlocuiește cheia va intra oficial pe piață.
Evident, cuvântul de bază în proiectul Volvo de eliminare a cheii este siguranța, astfel că inginerii mărcii suedeze vor testa în cursul acestui an soluția pe o flotă de mașini deținute de compania de car sharing Sunfleet în Goteborg, orașul de origine al mărcii scandinave.
"Există multe permutații ale modului în care această tehnologie poate fi utilizată. Așteptăm cu interes să vedem cum poate fi folosit acest sistem în viitor și primim cu brațele deschise orice idee care poate completa caracteristicile aplicației care ia rolul unei chei normale", spune Martin Rosenqvist, director al biroului care se ocupă de produsele speciale ale Volvo Cars.

Evident, soluția mobilă nu exclude faptul că orice client poate comanda și chei fizice în cazul în care consideră că are nevoie de acestea.

"Noi, cei de la Volvo, nu suntem interesați să dezvoltăm tehnologii doar de dragul de a o face. Noile tehnologii trebuie să le facă viețile mai ușoare clienților noștri și să le economisească timp. Nevoile de mobilitate evoluează și la fel se întâmplă și cu așteptările clienților noștri de a-și accesa mașinile într-un mod care evită complicațiile", declară Henrik Green, vicepreședinte al zonei de Strategie de Produs la Volvo.

Prin aplicația Volvo, poți să "trimiți" cheia mașinii unui membru al familiei în caz de nevoie.

O soluție perfectă pentru rent-a-car

Conform celor de la Volvo, noua tehnologie la va deschide clienților Volvo o mulțime de orizonturi până acum inaccesibile sau complicate.

De exemplu, aplicația care înlocuiește practic cheia le va permite membrilor unei familii să aibă acces la toate mașinile Volvo pe care le dețin sau să localizeze rapid mașinile prin GPS în parcări. În cazul companiilor de închirieri auto care au modele Volvo în flotă, acestea pot să le trimită clienților prin această aplicație codul de acces în mașina închiriată în prealabil, iar aceștia pot să o acceseze în parcare fără să fie nevoie să stea la cozi pentru a prelua sau preda cheia.

Comentarii (13)

  • arogantul
    nu rezolva nimic, daca iti pierzi telefonu , sau il uiti undeva sau pur si simplu are bateria descarcata esti in cacat

    daca chiar vor sa elimine problema obiectelor pierdute mai bine ar dezvolta un chip implantat sub piele, asa ai fi sigur ca nu o sa uiti niciodata "cheia" masinii.
    22 6
  • anonimu'
    o aplicatie pe telefon in paralel cu cheia masinii da..nu sa elimini total cheia.....
    ca sa fiu in trend cand o sa-l vad pe Scaraotzchi o sa imi bag in fund cateva cristale Swarovski
    12 2
  • Nu e chiar o solutie 100% viabila. Sunt cascati care-si pierd si telefonul. Sau, cum a zis colegul, poti ramane fara baterie...sau probabil ca vor fi mai usor de deschis...de hackeri. o cheie in plus la breloc nu deranja pe nimeni, pentru ca oricum fiecare are un set de chei la el.
    10 1
  • Da o cheie normala ce are? Transpira si pute?

    Hai fratilor, bagati carbuni la o solutie care nu te lasa sa pornesti motorul daca ai alcool sau narcotice in tine. Astea-s treburi importante, nu sa-ti deschizi masina cu telefonul. O cretinitate pentru hipsteri.
    Da-mi o cheie normala, mai da-mi 4, ca-s prost si pierd una pe an, si eu sunt multumit.

    Sau hai o solutie care te obliga sa porti centura, fara posibilitati de fentare, sau cel putin nu la fel de simple ca punerea unui cap de centura in priza.

    Aplicatie pe mobil... ca nici nu am deja 400 de aplicatii. Si daca vrea bunica sa-mi conduca masina, ce fac? O intreb daca are macar Android Ice Cream Sandwich instalat pe pacemaker?
    14 2
  • cineva
    Pare o chestie buna, in masura in care e sigura. Daca nu iti place, ai solutia clasica.

    @mowgli
    De ce sa fii obligat sa porti centura? Stii ca te ajuta daca o porti si totusi ti se pare ca esti prea jmecher sa faci. Foarte bine. E selectia naturala. Dai coltu' in caz de accident, sau macar iti pocesti mutra de volan. O sa fii probabil mai putin jmecher dupa.
    Asta e problema la noi: trebuie sa fii silit sa faci o chestie care e in avantajul tau...
    7 1
  • @cineva - Adica trebuie sa ti se faca bine cu forta :) !
    7 0
  • @Cineva, in timpul unui accident, tu ca pasager fara centura, poti cauza moartea soferului care poarta centura, din cauza fortelor care te arunca in el. La fel si cu locurile din spate.
    5 2
  • @mowgli...sunt forte malefice ? Eu stiam ca fortele sunt bune...de aici si vorba: "Forta fie cu tine ! "
    2 6
  • @iuliohir ai ceva inteligent sa-mi spui sau.. ? nu de alta, dar sa stiu cum sa-mi fac programul.

    Inainte sa-mi raspunzi, ia da un play aici: https://www.youtube.com/watch?v=mKHY69AFstE
    E mai pe intelesul tau.
    5 2
  • @mowgli
    Volvo a implementat Alcohol guard pe masini pentru a nu porni motorul daca ai consumat substante :)
    http://accessories.volvocars.com/en-us/V50/Accessories/Document/VCC-449511/2009

    iar pentru o cheie care sa oblige soferul la anumite actiuni:

    Volvo Red Key

    http://www.volvocars.com/en-ca/cars/new-models/all-new-xc90/accessories

    The red key is ideal if you let a child with a new driver's license, or a valet drive your car. It limits some uses of the car, for example the top speed and the audio volume. Of course, you can adjust the Red Key's settings as you see fit.
    1 0
  • Tesla are asa ceva din 2012, model s-ul permanent conectat la net te lasa sa descui masina de oriunde cu aplicatia de net, oricui vrei, indiferent la ce distanta esti de masina, internetul pe telefon consuma mai putina baterie ca bluetoothul, dar poti sa ajungi in locuri fara semnal si ai belit...
    6 1
  • Cheia inteligenta din prezent are si o parte mecanica, clasica, ce-ti permite sa deschizi masina daca i s-a descarcat acumulatorul masinii sau bateria cheii.
    Cu aplicatia de mobil cum faci sa deschizi capota motorului cand masina nu mai are baterie?
    1 0
  • Passat B6
    Passat B6
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru