Audi dezvoltă un nou sistem hibrid, care gestionează puterea motorului cu ardere internă

de Sebastian Toma
Luni, 24.09.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nemţii de la Audi testează un nou sistem hibrid, care exploatează inerţia pentru a propulsa vehiculul, eliminând necesitatea unui motor electric.

Audi testează un nou sistem hibrid, numit iHEV. Sistemul Intelligent Hybrid Electric Vehicle permite oprirea motorului în timpul mersului şi repornirea sa doar când acest lucru este necesar pentru a menţine viteza uniformă şi pentru a economisi carburant, totul fără a folosi un motor electric şi un set de acumulatori. Sistemul hibrid testat de cei de la Audi are o funcţie numită Predictive Efficiency Assistant, care va monitoriza date precum înclinarea drumului, limitele de viteză locale şi indicatoarele rutiere pentru a face sugestii privind stilul de condus abordat de şofer în vederea obţinerii celui mai bun consum de carburant posibil. Funcţia PEA poate să calculeze rezistenţa la rulare, punctul în care şoferul poate să ia piciorul de pe pedala de acceleraţie, momentul în care poate fi oprit motorul şi cât timp poate fi oprit motorul pentru a ajuns într-un loc predeterminat la o viteză care să nu depăşească limita legală pe acel sector.

Inginerii Audi au testat deja efectele pe care le are tractarea unei remorci sau folosirea unui portbagaj montat pe plafon, toate situaţiile rezonabile fiind deja încercate în tunelul de vânt.

Funcţia Predictive Efficiency Assist poate fi folosită în compania sistemului Active Cruise Control, cele două permiţând folosirea intermitentă a motorului pe autostradă, fiind posibilă rularea cu motorul oprit preţ de un kilometru, totul la viteze de autostradă. În timp ce timpul de parcurgere a traseului creşte două sau trei minute, echivalentul a trei procente, consumul de carburant este redus cu zece procente în testele lor realizate în condiţii reale.

Urmareste Automarket
Sistemul hibrid al celor de la Audi a fost testat pe un prototip A7 modificat.
Englezii de la Autocar au avut ocazia să conducă deja prototipul, iar aceştia spun că modelul reuşeşte să repornească motorul fără ca acţiunea să fie percepută la nivelul habitaclului, pe când modul de rulare cu motorul cu ardere internă oprit se dovedeşte a fi foarte silenţios şi este activat rapid. Sistemul hibrid dezvoltat de cei de la Audi se bazează pe eliminarea necesităţii unui tren de propulsie electric, fiind concentrat pe oprirea motorului cu ardere internă şi utilizarea inerţiei pentru a asigura propulsia în continuare.

Via Autocar

Comentarii (5)

  • Nu vreau sa ma dau eu smecher, dar un sofer cu adevarat bun si care are idee de legile fizicii stie sa isi gestioneze singur consumul si fara asistenti electronici gen Predictive Efficiency Assistant. Eu reusesc frecvent un consum extraurban mai mic cu 0,5-0.9 litri/suta decat cel specificat de producator si asta fara sa incurc circulatia sau sa formez coloane in spatele meu, din contra.

    Apoi, cu tot respectul pentru Audi si pt toate inovatiile tehnologice pe care le-au facut de-alungul anilor - si sunt convins ca si de aici va iesi o treaba buna, ca doar nu sunt eu mai specialist decat inginerii Audi - vreau sa spun urmatoarea: dpmdv este imposibil ca la viteze normale de autostrada sa mergi cu masina cu motorul oprit (a se citi in neutru) pe o distanta de 1 km.

    Si inca ceva: cand esti la vale de ce ar fi nevoie de oprirea motorului, deoarece oricum injectia este taiata si consumul e 0....? Poate toate astea sunt bune pt acel tip de soferi care conduc BMW seria1 si cred ca au tractiune fata, pt mine unul, nu.
    12 8
  • Hai mai dao in colo.
    Am mai auzit zmei din astia ca mntsn care scot consum mai mic ca cele din carte, si scot 0-100 mai repede cu 3 secunde ca in fisa.
    Cred ca ar trebui sa te duca la teste, poate ajungi la Mercedes si o sa scoti consumuri mult mai mici =))
    9 14
  • @Scorpyon

    Am spus de la bun inceput - deoarece ma gandeam ca vor aparea si carcotasii de serviciu - ca nu vreau sa ma laud cu nimic, dar orice sofer cu un stil de condus relaxat, fluid si anticipativ poate obtine consumuri sub cele declarate de producator, deci nu e mare branza, sa stii, nu trebuie sa fii zmeu de niciun fel. Dupa mintea ta, Gerhard Plattner e zmeul-sef, nu?

    Apoi, nu am spus nicaieri ca scot 0-100 mai repede decat fisa tehnica. Nu am incercat sa o fac si nici nu ma intereseaza.

    Iar la ultima ta idee, cea legata de Mercedes, n-am ce sa raspund, deoarece nu esti prea coerent si nu inteleg ce vrei sa transmiti.
    9 4
  • Marius
    Viitorul incepe cu E-electric , si poate ca a si inceput in China...

    dar mai intai va trebui sa se schimbe pe plan local :

    Transport in comun ->autobuze-> sa fie electrice
    Taxi-uri toate cele noi obligatoriu -> sa fie electrice

    in rest mai vedem...sf 2012 va cam veni pt motoare pt inceput in capul oameniilor...
    3 0
  • Ce este HIBRID pana la urma?
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru