Cea mai scumpă masină chinezească vândută vreodată, Hongqi L5, a costat 580.000 de euro

de Sebastian Toma
Joi, 24.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un client înstărit din China a cumpărat cea mai scumpă maşină chinească vândută vreodată, Hongqi L5. Omul de afaceri respectiv este primul civil care cumpără modelul respectiv, folosit până acum doar de demnitarii chinezi, iar preţul de achiziţie este echivalentul a 580.000 de euro.

Esential 20 de litri la sută este consumul declarat al modelului Hongqui L5.
3.4 metri este ampatamentul celei mai scumpe maşini chinezeşti.
3.1 tone cântăreşte Hongqui L5.
Maşinile chinezeşti, la fel ca multe alte produse din ţara respectivă, erau cunoscute pentru preţul lor scăzut de achiziţie, asociat adesea şi cu un nivel de calitate inferior celui asigurat de produsele concurente. Între timp, industria auto din China a avansat, în special datorită partenerilor străini, care au fost practic obligaţi să facă echipă cu un constructor din ţara respectivă pentru a-şi construi o fabrică în regim joint-venture prin suprataxarea maşinilor de import în raport cu cele din producţia internă, aşa că industria auto chinezească a ajuns să-şi lanseze cea mai scumpă maşină, Hongqui L5, la Salonul Auto de la Beijing. Odată cu prezentarea modelului, deloc nou pe piaţa respectivă, dar disponibil în premieră pentru civili, a venit şi anunţul primei achiziţii, soldate cu un preţ de peste cinci milioane de yuani, ceea ce reprezintă echivalentul a 580.000 de euro. Potrivit celor de la Bloomberg, clientul se numeşte Wang Zhonghua şi este primul civil care cumpără maşina destinată până acum demnitarilor de la Beijing.

Clientul primului Hongqui L5 este un om de afaceri care deţine un lanţ de magazine de mobilă din China. Pentru aceeaşi sumă sau chiar mai puţin, Wang Zhonghua putea să cumpere un Ferrari FF sau un Rolls-Royce Phatom. Motivaţia achiziţiei şi opţiunile alese de client nu au fost precizate de reprezentaţii FAW Group, compania care produce cel mai scump automobil chinezesc vândut vreodată.

Cei de la FAW sunt partenerii din China ai Volkswagen Group, alături de care au mai multe fabrici în ţara respectivă, care produc doar pentru piaţa indigenă. FAW Group este prima uzină auto din China, înfiinţată de Partidul Comunist, menită să le oferie chinezilor o maşină indigenă şi să defavorizeze importurile.

Modelul Hongqui L5 încearcă să abordeze o imagine de lux, dar aspectul interiorului şi design-ul exterior îi trădează originile.

Hongqui însemnă "steag roşu" în limba chineză şi reprezintă prima şi singura (pentru moment) marcă premium din China, fiind disponibilă doar demnitarilor atunci când a debutat pe piaţă, în 1958. Între timp, modelele Honqui au început să aibă şi alte aplicaţii, cu toate că vârful gamei nu era disponibil comercial publicului larg. Paradoxal, deşi trebuiau să reprezinte "mândria industriei chineze", niciun model Hongqui nu era construit pe o platformă construită de la zero de aceştia. De la primul model, care avea şasiu şi caroserie preluate de la un model Simca şi motorizare Mercedes-Benz, până la ultima apariţie, prezentată în 2009 şi bazată pe o platformă de Toyota Land Cruiser, cu toate că era expus drept realizare internă. Aşadar, cei de la Honqui nu au dezvoltat niciun model de la zero în regie proprie.

Urmareste Automarket
Cât despre modelul L5, acesta este o limuzină cu design retro, ce aminteşte de primul model al mărcii.
Caroseria are o lungime de 5.555 milimetri, o lăţime de 2.018 mm şi o înălţime de 1.578 mm. Ampatamentul este de 3.435 mm, mai mare decât unele modele de oraş vândute în Europa, pe când masa totală este ridicolă, de 3.175 kilograme. Motorizarea este un V12 de 6.0 litri, construit din aluminiu, cuplat unei transmisii automate cu şase trepte, care distribuie puterea în mod inteligent celor patru roţi printr-un sistem de tracţiune integrală, aceasta din urmă fiind preluată de la partenerii străini, la fel ca suspensia hidro-pneumatică din dotare. Performanţele sunt neimpresionante, viteza maximă fiind de 200 km/h, în timp ce consumul de carburant este declarat la 20 de litri la sută.

Via Bloomberg

Comentarii (12)

  • Mie nu-mi displace deloc. Desi design-ul mi se pare a fi mai curand de inspiratie sovietica. O combinatie intre GAZ 21 si ZIL, as zice...
    30 2
  • si putin wartburg 311
    25 3
  • e o masina frumoasa si din ce vad la ramele geamurilor are si blindaj (blindaj firav, dar e blindaj) cat despre motivul pentru care a cumparat chinezul asa ceva...poate sa fie omul nationalist, poate sa ii placa sa fie confundat cu un oficial de rang inalt chinez in masina asta...etc; vorba aceea, nu te .... in gustul omului. Depinde ce vrei de la viata: un Logan nou la 10 000 eur sau un Audi A8 la 10 000 eur de 12-13 ani vechime?
    27 3
  • cineva
    Eu o gasesc urata rau...
    8 17
  • In poza 6 se observa cat de drepte sunt tobele la cazanu asta numai bun de distilat tuica in el...
    11 12
  • Wartburg + Trabant + Rolls = LOVE :-)
    23 1
  • o fi "maşină chinească" - poate chiar prima de felul ei - si de aia e asa de scumpa
    ceva intre caine si chinez????
    2 2
  • Anonim
    A cumparat-o pentru a da, sub forma pretului, o mica taxa statului chinez care i-a permis sa se imogateasca. E simplu. Probabil ca masina va sta in garaj iar el va circula cu una cu adevarat de lux.
    10 2
  • nu radeti ca in max. 10 ani vw va avea patron chinez...
    5 3
  • Heh,heh,heh,,,,,In urmatorii 10 ani(daca nu ne trezim)toti vom avea patroni chinezi.
    6 2
  • johnny
    e ceva intre frumos si urat, nu ma pot hotari :) nici nu-mi displace dar nici favorita nu-mi este.
    3 0
  • @johny
    e ca orice politician, il adori la alegeri, dar iti vine sa-i dai foc dupa 6 luni.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru