Comisia Europeană: "Guvernul Franţei are dreptul să devină acţionar la PSA Peugeot-Citroen"

de Sebastian Toma
Vineri, 21.02.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Comisia Europeană a dat acordul de principiu pentru tranzacţia anunţată de francezii de la PSA Peugeot-Citroen, prin care statul francez se angaja să cumpere 14% din acţiunile companiei pentru a întări situaţia acesteia.

Esential 14 la sută din acţiunile PSA Peugeot-Citroen vor fi deţinute de statul francez în urma tranzacţiei anunţate la începutul săptămânii.
Francezii de la PSA Peugeot-Citroen au semnat, la începutul săptămânii, o înţelegere cu statul şi cu chinezii de la Dongfeng. În baza documentului respectiv, guvernul de la Paris şi chinezii de la Dongfeng vor deveni acţionari la PSA, urmând să aibă un pachet de acţiuni de acelaşi calibru cu cel al familiei Peugeot, anume 14%. Până la finalizarea tranzacţiei, aceasta trebuie să primească aprobările aferente din partea mai multor ornanisme guvernamentale şi europene, printre care se numără şi Comisia Europeană de la Bruxelles. Vestea bună pentru francezii de la PSA a venit ieri, odată cu o scrisoare de la Joaquin Almunia, comisar al departamentului de concurenţă al CE, care i-a răspuns solicitării lui Pierre Moscovici, ministrul francez al finanţelor, spunând propunerea respectă normele Uniunii Europene "la prima vedere" în privinţa acordării ajutorului statului pentru o companie privată.

GM vinde acţiunile deţinute la PSA Peugeot-Citroen, deşi pierde 70 de milioane de euro

El este Thierry Peugeot, descendentul familiei fondatoare a mărcii din Sochaux.
Compania-mamă a fost fondată în urmă cu 204 ani şi producea râşnite şi biciclete.

Odată cu parteneriatul cu Dongfeng şi intrarea statului francez în lista de acţionari cu pachete importante, capitalul PSA Peugeot-Citroen va creşte cu trei miliarde de euro. Cei doi noi acţionari ai companiei din Sochaux, Dongfeng şi guvernul francez, vor contribui cu aproximativ jumătate din valoarea respectivă în schimbul acţiunilor aferente, 14% procente pentru fiecare partener. În baza sumelor obţinute, PSA Peugeot-Citroen va investi masiv în dezvoltarea de modele noi, care ar trebui să-i readucă în topurile clasamentelor de vânzări, alături de dezvoltarea reţelei în afara Bătrânului Continent, mişcare esenţială pentru a realiza obiectivul anterior.

PSA Peugeot-Citroen închide o fabrică veche de 40 de ani din Franţa

Urmareste Automarket
Guvernul francez nu este la prima acţiune de sprijinire a concernului PSA Peugeot-Citroen.
În trecut, constructorului de automobile i-a fost garantat un împrumut de şapte miliarde de euro de guvernul francez. Acesta a fost garantat prin emiterea de obligaţiuni din partea băncii PSA Finance, aprobată de autorităţile Uniunii Europene.

20 de lucruri pe care nu le stiai despre... Peugeot

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (2)

  • Mda... Este strigator la cer faptul ca un organism international are dreptul sa-si dea cu parerea despre o asemenea afacere! PSA este un concern francez. Ce intereseaza Comisia Europeana, daca o parte din actiuni sunt preluate de la familia Citroen de catre statul francez atata vreme cat cei care le cedeaza nu comenteaza?
    2 8
  • n-as fi chiar atat de pornit.

    Franta e unul dintre fondatorii Comunitatii iar regulile ce guverneaza CE sunt facute si de Franta iar aceste reguli trebuie respectate cand vine vorba de o companie EUROPEANA de nivelul Peugeot. Daca Peugeot ar fi fost producator de ace cu gamalie ti-as fi inteles nemultumirea dar implicatiile socio economice sunt masive. Numai vorbim de implicarea unor industrii si in aval si in amonte de Peugeot, industrii ce isi au originea si in orice alta tara decat Franta.

    Pana la urma implicarea statului francez (prin achizitia de actiuni) inseamna un ajutor nelimitat (ca surse financiare) date unei companii private. Asta insemna ca Peugeot beneficiaza de un avantaj in fata celorlalte companii din industrie. Vezi chiar lumina verde data chiar de departamentul de concurenta al CE.

    aparerea mea
    9 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru