PSA Peugeot-Citroen închide o fabrică veche de 40 de ani din Franţa

de Sebastian Toma
Vineri, 25.10.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Francezii de la PSA vor închide astăzi fabrica din Aulnay. Uzina are o tradiţie de 40 de ani şi este prima din planul pe care îl vor derula până în 2015, care prevede trei fabrici închise şi renunţarea la 11.000 de salariaţi.

Esential 3.300 de angajaţi lucrau la fabrica Peugeot-Citroen din Aulnay, Franţa, atunci când aceasta opera la capacitate maximă.
PSA Peugeot-Citroen a început planul său de reducere a forţei de muncă prin închiderea fabricilor neperformante din punct de vedere economic. Fabrica din Aulnay, Franţa, va fi închisă astăzi după producţia exemplarului cu numărul 8.569.391, un Citroen C3. Uzina localizată în apropierea Parisului are o istorie de 40 de ani şi închiderea ei a fost confirmată în urmă cu mai bine de un an. Fabrica din Aulnay este prima uzină auto din Franţa închisă în ultimii 20 de ani, decizia fiind clasificată drept "inacceptabilă" de Preşedintele Francois Hollande, dar explicată ca fiind "inevitabilă" de ministrul francez al industriei.

Concernul PSA le-a oferit pachete compensatorii muncitorilor de la Aulnay şi le-a promis asistenţă în căutarea lor pentru un nou loc de muncă. Dintre cei 3.000 de angajaţi permanenţi ai uzinei, aproximativ 2.700 au obţinut deja o nouă poziţie sau sunt pe care să obţină un nou loc de muncă. Însă, sindicaliştii spun că există aproape 1.100 de salariaţi de la Aulnay care nu au găsit încă o alternativă, cu toate că uzina are doar 3.300 de angajaţi.

Concernul PSA a semnat un angajament faţă de sindicatele sale prin care promite să îngheţe salariile în 2014 şi să reducă plata orelor suplimentare în schimbul investiţiilor garantate şi a lansării de modele noi, alături de asigurarea că nu vor închide alte uzine din Franţa în următorii trei ani.

Urmareste Automarket
Cei de la PSA s-au angajat să introducă un model nou în fabricaţie la fiecare dintre cele cinci fabrici din Franţa. Între timp, rivalii de la Renault le-au promis sindicaliştilor în luna martie că vor îngheţa salariile pentru trei ani, dar nu vor închide nicio fabrică din Franţa, cu toate că sindicaliştii au fost nevoiţi să accepte o reducere a forţei de muncă de 17%.
Concernul Renault s-a angajat să crească producţia de automobile din Franţa cu 34% până în 2016.

Fabricile de automobile din Europa sunt capabile să producă 26 de milioane de unităţi pe an, incluzând uzinele din Rusia. Potrivit specialiştilor de la IHS Automotive, capacitatea actuală de producţie depăşeşte cererea şi estimările de vânzări cu şapte milioane de unităţi. Pentru ca o uzină auto să fie profitabilă pentru un constructor, aceasta are nevoie de un grad de ocupare de 80%, explică specialiştii de la CM-CIC Securities. Cei de la IHS Automotive estimează că ar fi necesară închiderea a 18 uzine auto în Europa de talia celei din Aulnay pentru a egala producţia cu cererea de automobile de pe această piaţă în condiţiile actuale.

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (7)

  • Spuneti "PSA Peugeot Citroen" si trageti apa !
    30 36
  • adevarul ca au cam dato in bara cu ultimele modele la aspect si fiabilitate..
    11 11
  • Masinile lor au probleme majore de ERGONOMIE ..
    19 11
  • Nu se mai cumpara Peugeot si Citroen. Clar nu sunt suficiente motive.
    12 2
  • hai zau
    @koss:frate esti prost informat...pt cultura ta generala:am un 308 diesel cumparat de nou in 2010..am 75000km si 0(zero probleme)...se sta foarte comod(am 1.82 si 105kg ..singurul concurent adevarat, la spatiul interior, la vremea cind am cumparat eu masina era skoda oktavia)...pt mine singura explicatie pt care peugeot e in starea actuala e din cauza ca marketingul francez nu a functionat ca cel nemtesc,care a reusit sa ""spele creierul"" multora...bravo lor,ce sa zic,dar cind vad multi""cunoscatori""de astia care n-au vazut peugeot decit in reclame ma apuca cufureala...aprpopo :probleme de ergonoimie????se vede ca nu sti de unde se aprind farurile la marca vw...
    12 9
  • Pai si ce-ai vrea la o masina de max 3 ani? Ar trebui sa ne impresioneze? Suntem in epoca moderna amice, nu esti la inceputul erei automobilului in 1900 sa ai deja probleme de fiabilitate.
    Si nu cred ca se pune problema numai de masinile nemtesti... ei nu se ridica la nivelul de competitivitate al compatriotilor francezi de la Renault.
    Prin competitivitate se intelege atat fiabilitate, cat si calitate, confort, spatiu, tinuta de drum, echipamente, etajare oferta etc. La francezi, pentru care o mie-doua de euro in plus sau in minus nu conteaza prea tare, Renault Megane e cea mai vanduta compacta, nu 308, nu c4.
    Si nu vad de ce te-ai adresat lui koss la faza cu ergonomia, cand eu am fost cel care a ridicat aceasta problema! E o realitate ca Peugeot 208 20008 au probleme de ergonomie cu acel volan diform ce obstructioneaza vizibilitatea indicatoarelor pentru multi soferi.
    11 1
  • @lip....
    ai masina?masini?scuteste-ma de discursuri facute la oglinda
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru