Cum îi crești, așa îi ai: 65% dintre tineri vor imita comportamentul părinților la volan

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime.com
Luni, 07.11.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu realizat în Franța arată că instructorul auto este un model pentru doar 25% dintre tinerii care-și iau permisul de conducere. În schimb, 65% imită modul în care coduc părinții.

Chiar dacă este binecunoscut faptul că părinții reprezintă modele comportamentale copiate de copii în perioada în care aceștia cresc, tații și mamele se gândesc rar spre deloc la faptul că în acest tipar poate fi înscris și modul în care aceștia șofează. Conform unui studiu realizat în Franța pe 1000 de tineri conducători auto între 18 și 25 de ani, părinții reprezintă principalele repere atunci când vine vorba de stilul și obiceiurile de condus.

Conform cifrelor reieșite din studiul realizat în Hexagon de Fundația Vinci Autoroutes cu ocazia unei conferințe care a atacat subiectul comportamentului la volan, 65% dintre tinerii care câștigă dreptul de a utiliza un permis de conducere pe șosele imită comportamentul pe care l-au observat atunci când au fost pasageri în mașinile conduse de părinți. Defalcat, 35% din totalul respondenților au "moștenit" deprinderile tatălui, în timp ce 30% imită comportamentul mamei. Interesant este că instructorul de la școala de șoferi joacă și el un rol important în ecuație, însă doar 25% dintre tinerii cu permis își iau ca model de șofat omul care ar trebui să îi învețe deprinderile corecte pe șosea.

Diferențe mici între generații

Foarte interesant este faptul că studiul francez indică în general diferențe minore între comportamentul pe care-l au părinții și tinerii la volan, diferențele dintre generații fiind infime. Aflăm, astfel, că 68% dintre tineri depășesc limita de viteză (59% uneori, 9% des), în timp ce 72% dintre părinți fac acest lucru.

23% dintre tineri și 25% dintre părinți au trecut cel puțin o dată pe culoarea roșie a semaforului când se aflau la volan, iar procentul este egal - 50% - când vine vorba de refuzul voluntar de a acorda prioritate unui pieton aflat pe trecere.

Tinerii sunt legați de telefon

În schimb, tinerii sunt mult mai atașați de tehnologie și calcă pe bec mult mai des decât părinții lor când vine vorba de utilizarea telefonului la volan. Astfel, dacă 47% dintre tineri declară că au vorbit cel puțin o dată la telefon când conduceau mașina iar 48% au scris SMS-uri când se aflau la volan, procentele în cazul părinților sunt mult mai reduse: 30, respectiv 22%.

Comentarii (3)

  • Pai si pe cine drac sa copie?!pe yeti omul zapezii?!probabil exista niste tipuri de comportament(alea sint finite,in nici un caz infinite)pe care se muleaza noua generatie...unii chiar sint platiti pr chestii de genul asta?!?vreau su eu un job de asta
    3 1
  • Marius
    relaxati-va oameni buni, vin masinile autonome. mult nu mai este.
    7 1
  • @marius...atunci o sa mi iau motocicleta...iar autonoma o pastrez cind ma duc sa dorm in drum catre mare..da stau si ma gindesc atunci,de ce sa nu iau avionu(care e mai ieftin ca trenu,dar mult mai periculos))sau trenu(care-i mai scump ca avionu,dar mai sigur)...la ce drac sa mai platesc o caruta de bani pe un auto cind defapt mijoacele de transport autonome EXISTA..drept ii ca nu ad literam ,dar tinind cont ca ai un "sofer" la citeva sute de calatori e o realitate..marketingul auto este the best
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru