Nissan a finalizat achiziţia Mitsubishi: Alianţa Renault-Nissan devine al treilea mare grup auto din lume

de Daniel Popescu
Joi, 20.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan a anunţat oficial că a cumpărat 34% dintre acţiunile Mitsubishi, ocazie cu care Alianţa Renault-Nissan va deveni al treilea mare grup auto, cu vânzări globale de 10 milioane de unităţi.

Nissan a anunţat în luna mai că va cumpăra un pachet de 34% dintre acţiunile Mitsubishi pentru circa 2 miliarde de euro, după ce constructorul japonez a fost implicat într-un amplu scandal de manipulare a testelor de consum în Ţara Soarelui Răsare.

Tranzacţia a fost însă finalizată abia astăzi după ce a primit acordul autorităţilor japoneze, iar Nissan a anunţat şi principalul efect al acesteia.

Astfel, întrucât este în proprietatea Nissan, la fel ca şi brandul de lux Infiniti şi marca japoneză Datsun, Mitsubishi devine membru al Alianţei Renault-Nissan. Practic, Mitsubishi are în cadrul alianţei un rol similar cu cel pe care îl au mărcile Dacia, AvtoVAZ şi Samsung, care sunt deţinute de partenerii de la Renault. În urma înglobării Mitsubishi în cadrul Nissan, Alianţa Renault - Nissan va deveni al treilea grup auto în funcţie de vânzările globale, cu circa 10 milioane de unităţi pentru anul fiscal 2016.

Urmareste Automarket
Cel mai probabil, Renault, Nissan şi Mitsubishi vor împărţi platforme de producţie şi tehnologii, astfel că în viitor am putea vedea modele asemănătoare pe o platformă comună.

Din punct de vedere al structurii de management, zvonurile potrivit cărora Carlos Ghson va deveni CEO-ul Mitsubishi au fost infirmate. Brazilianul aflat la conducerea Renault şi Nissan va conduce consiliul de administraţie, însă deciziile finale îi vor aparţine în continuare lui Osamu Masuko, care va rămâne preşedinte şi CEO.

"Acest lucru trimite un mesaj că Nissan nu va transforma Mitsubishi, ci Mitsubishi va transforma Mitsubishi", explică Ghosn.

Ca parte a acordului, Nissan nu va putea vinde în următorii 10 ani participaţia la Mitsubishi fără acordul celor de la Mitsubishi.

Via Reuters, Nissan

Comentarii (16)

  • Deci GM ajunge pe 4. Cam rusinos sa scazi in ultimii 9 ani de pe primul loc (pe care l-a ocupat 77 de ani la rand) pe 4...

    Oricum, felicitari noului grup franco-japonez. Sunt tare curios ce vor face din Mitsu pe viitor.
    18 7
  • Bogdan
    Am un Mitsubishi Lancer de care sunt foarte multumit. Urmatoarea masina (peste 2-3 ani) ma gandeam sa fie un Outlander. Dar dupa ce s-a intamplat treaba asta, in nici un caz. Am sa ma uit la altceva tot japonez. Cred ca Mazda sau Honda.
    19 20
  • daca vrei 4x4 bun, uita de honda sau mazda. daca nu e asa important, da.
    Forester sau Outback zic eu ...
    6 7
  • ...dar in niciun caz diesel!!!!!!!!!
    11 0
  • @Bogdan Eu iti recomand un model nou, nu Forester sau Outback. Ma gandesc in principal la noul CR-V care apare in curand si pe piata europeana. Poti astepta si viitorul CX-5, asta ca sa ramani la nivel de SUV compact.

    Pana la urma toate sunt AWD-uri nu 4x4 veritabile. Probabil ca nici nu cauti 4x4 veritabil ca altfel te orientai spre ceva gen Rubicon.
    8 5
  • Bogdan
    Habar nu am la ce sa ma uit. Lancerul l-am luat ca mi-a placut si avea pret bun. S-a dovedit a fi o masina fiabila. Nu am schimbat chestii scumpe. As vrea tot japoneza pentru ca sunt multimit de masina mea. Si prietenii mei care au japoneze au doar cuvinte de lauda. Subaru mi se pare cam exotic. Nu cred ca m-as baga. Cred ca intretinerea e f scumpa. Inclusiv o simpla revizie ar costa mult mai mult ca la un Avensis. Cred. Nu am analizat.
    Sa spun sincer mi-ar place un Grandis ca al doilea bebe e pe drum. :) Dar e un model cam vechi.
    3 4
  • @Andy

    Chiar or fi toate la fel?

    https://www.youtube.com/watch?v=fcKSbCq7lDA

    https://www.youtube.com/watch?v=0_MXK2nzt2Y

    Las la o parte faptul ca, pe langa, tractiunea integrala Subaru, in cazuri anumitor motorizari vine echipat si cu reductor. Si oare noul Forester nu e suficient de nou?

    @Bogdan
    In primul rand felicitari pentru optiune. Lancer este o masina extrem de placuta la condus pentru cat de simpla este. Sfatul meu este sa o tii cat de mult poti. In mod cert cu francezii in gradina Mitsu nu va mai fabrica masini atat de bune.
    3 10
  • @misha Omul isi ia masina peste 2-3 ani, dupa cum a precizat in comentariu (nu vad de ce a primit voturi negative pentru el - probabil din invidia unora ca-si permite masini noi de ~30.000 de euro; multi talibani pe site pe aici) si actualul Forester va avea 5 ani atunci (e aparut in 2014 iar Subaru schimba generatiile de Forester la 6-7 ani). 5 ani e mult in ceea ce privesc siguranta, dotarile, motorizarile etc. CR-V-ul e model 2017.
    2 4
  • UnusXImmortalis
    "Nissan nu va transforma Mitsubishi, ci Mitsubishi va transforma Mitsubishi"
    slava Domnului
    2 2
  • Bogdan
    Ca sa nu se supere unii ca "am" bani, masina o voi lua cu credit bancar pe 5 ani si voi vinde Lancerul sau il voi da la buy back. Nu cred ca imi voi lua masina noua pentru ca e prea scumpa. As vrea sh de 2-3 ani si mai putin de 50000 de km. Cu Lancerul am 125000 de km si am dat pe el 13700 de euro. Peste 2 ani sper sa iau 5000. Mi s-au propus luna trecuta 7500. Dar am ceva datorii acum si masina e pe locul 2. Sau 3 :))
    Iar acei 5000 + voi mai avea 2000 de euro + un credit de vreo 7000-8000 de euro ca sa ajung pe la 15000. Iar pe masina aia vreau sa o tin 8 ani. Asa am de gand. Dar sa fim sanatosi si sa ajungem cu bine pana acolo.
    5 2
  • vw s-a apucat de făcut cârnați
    @bogdan
    Ce an de fabricație are Lancerul tău ?
    Merci,
    2 1
  • Bogdan
    Din 2009. De ce?
    0 0
  • Bogdan
    Din 2009. De ce?
    0 0
  • Bogdan
    2009
    0 0
  • vw s-a apucat de făcut cârnați
    @Bogdan
    De ce vrei să o vinzi ?? A mea e din 2007, vreau să o țin măcar 12 ani (cât e garanția ptr. coroziune) și nu-i un Mitsubishi. Am luat-o de nouă, am cam aceiași nr. de km ca tine și merge bine.
    0 0
  • julien.radulescu@yahoo.com
    de ce nu va place PAJERO??
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru