O echipă românească s-a înscris la clasa de prototipuri LMP1 din Campionatul Mondial de Anduranţă

de Daniel Popescu
Vineri, 11.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O echipă numită Lotus este înscrisă sub licenţă românească pe lista provizorie a participanţilor la Cursa de 6 ore de la Silverstone, prima etapă a Camnpionatului Mondial de Anduranţă. Echipa este înscrisă la clasa LMP1 şi deţinută de Colin Kolles, germanul de origine română creditat cu şanse să concureze în Formula 1 din 2015.

Esential T129 este numele prototipului cu care va concura echipa sub licenta romaneasca in Campionatul Mondial de Anduranta
V6 este configuratia motorului AER care echipeaza prototipul Lotus
România ar putea fi reprezentată în sezonul 2014 al Campionatului Mondial de Anduranţă de echipa Lotus deţinută de germanul de origine română Colin Kolles.

Aceasta este înscrisă sub licenţa românească pe lista provizorie de participanţi la Cursa de 6 ore de la Silverstone, prima etapă a noului sezon, care va avea loc în perioada 18-20 aprilie.

Echipa a fost înscrisă la clasa de prototipuri LMP1, aceeaşi în care constructorii Audi, Porsche şi Toyota vor concura cu echipe de uzină.

Prototipul echipei poartă numele Lotus T129, este dotat cu motor AER şi va avea la volan trei piloţi. Pilotul principal este olandezul Christijan Albers, care a concurat în Formula 1 în perioada 2005-2007 pentru Minardi, Midland şi Spyker. Coechipierii acestuia sunt britanicul James Rossiter, fost pilot de teste în Formula 1 la Force India în 2012-2013, şi germanul Thomas Holzer, care concurează în anduranţă din 2012.

Kolles a concurat cu propria echipă sub licenţă românească şi în sezonul precedent al Campionatului Mondial de Anduranţă la LMP2, clasa de prototipuri imediat inferioară LMP1.

La vremea respectivă, echipa a folosit un prototip T128 cu motor Praga dezvoltat în colaborare de companiile Adess şi Kodewa, care ulterior au intrat într-un conflict care a culminat cu sechestrul pus asupra prototipurilor chiar la Cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Prototipuri de uzină la clasa LMP1:

▶ Audi R18 e-tron quattro;

▶ Porsche 919 Hybrid;

▶ Toyota TS040 Hybrid.

Update: Echipa a renunţat la participarea în etapa de la Silverstone

Înscrisă pe listă provizorie a participanţilor la etapa inaugurală de la Silverstone din 20 aprilie, echipa şi-a anulat participarea din cauza întârzierilor în finalizarea prototipului T129. Echipa nu a reuşit încă să integreze noul motor furnizat de AER, întrucât a schimbat furnizorul spre finalul lunii decembrie. Detalii aici.

Kolles, creditat cu şanse să aibă echipă şi în F1

Presa internaţională a relatat anterior că una dintre echipele care vrea să concureze în Formula 1 începând din sezonul 2015 este gestionată de asemenea de Kolles.

Aceasta ar urma să fie finanţată de Ion Bazac, fost ministru al sănătăţii în perioada 2008-2009, care în prezent gestionează importurile de maşini Ferrari în România prin intermediul companiei Forza Rossa.

▶ Detalii despre echipa românească care vrea să concureze în F1

Până de curând, Forza Rossa a gestionat şi importurile maşinilor Lotus în România, element care sugerează că Bazac este implicat şi în echipa înscrisă de Kolles în Campionatul Mondial de Anduranţă.

Unele surse afirmă însă că FIA nu va accepta echipa românească în Formula 1, ci o echipă gestionată de americanul Gene Haas şi una sprijinită de constructorul japonez Honda.

Forul mondial ar putea anunţa vineri numele echipei sau a echipelor care vor primi acordul de a concura în Formula 1 din 2015. 

Update: FIA a confirmat că ia în considerare echipa Forza Rossa pentru sezonul 2015.

Via WEC

Comentarii (3)

  • Stefan
    Lotus a concurat anul trecut sub culorile Cehiei, nu ale Romaniei, datorita unui parteneriat intre Lotus, Kodewa, constructorul ceh Praga si Charouz Racing.
    2 1
  • ce echipa romaneasca frate?
    tot timpul inventam grade de rudenie cu diferite personalitati, ca ultimii jegosi care la inmormantarea unchiului se baga in seama.
    asa si americanii nu sunt niciunul americani; sunt olandezi, nemti , englezi samd.
    pana si unguru' ala de a participat la primul gp, scria cineva ca avea origine romana.
    penibil
    7 2
  • @lol

    pe site-ul oficial wec e trecut steagul romaniei in fata acestei echipe
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru