Prima maşină din lume cu vopsea fosforescentă şi prima şosea care străluceşte în întuneric

de Bogdan Mirică
Vineri, 20.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nissan Leaf, prima maşină cu vopsea fosforescentă din lume, a mers până în Olanda pentru a circula pe prima şosea care străluceşte în întuneric.

În urmă cu aproape trei ani, un grup de olandezi au propus cinci soluţii ingenioase pentru autostrada viitorului. Printre ele se numărau iluminarea eoliană, banda de urgenţă cu încărcare prin inducţie pentru vehiculele electrice şi vopseaua care străluceşte în întuneric.

Autostrada viitorului - 5 inovaţii care îi vor ajuta pe şoferi

Oricât de futuriste au părut aceste idei la început, unele dintre ele chiar s-au materializat. Aşa se face că în Oss, Olanda, avem prima şosea din lume care străluceşte în întuneric. Este vorba despre 600 de metri de şosea, marcată cu vopsea reflectorizantă. Soluţia permite iluminarea naturală a drumului şi economiseşte energia necesară îmbunătăţirii vizibilităţii pe acest segment de drum.

Vopseaua se încarcă cu energie solară pe toată durata zilei.

Marcajul reflectorizant se încarcă ziua cu energie solară şi apoi luminează noaptea vreme de opt ore, demarcând astfel perfect drumul şi sporind siguranţa.

Esential 600 de metri are porţiunea de autostradă cu vopsea fosforescentă.
25 de ani este garanţia pe car o oferă Nissan vopselei sale fosforescente.
Pentru a pune cât mai bine în evidenţă utilitatea acestei invenţii, dar şi pentru a arăta lumii că şofatul pe timp de noapte poate fi la fel de clar ca pe timp de zi, Nissan a expediat în Olanda primul său Leaf cu vopsea fosforescentă, prezentat la mijlocul lunii februarie.

Nissan Leaf este prima maşină de serie care oferă o vopsea fosforescentă

Modelul electric este primul din lume care oferă o astfel de vopsea, chiar şi în stadiu de concept.

Startul de vopsea absoarbe energia solară de-a lungul zilei pentru a străluci între 8 şi 10 ore pe timp de noapte. Nissan va fi capabil să aplice această vopsea încă din fabrică, oferind o garanţie de 25 de ani pentru fosforescenţă.

Nissan s-a gândit că ar putea profita de pe urma combinării a acestor două tehnologii inovatoare şi a promovat noul Leaf alături de şoseaua cu marcaje luminoase. De altfel, a fost şi un bun prilej de a anunţa că în 2014, în Olanda s-au vândut 1619 vehicule electrice Nissan, ceea ce înseamnă o creştere procentuală de 313%.

Comentarii (10)

  • skyline
    Am respect pentru japoneze, iar Nissan era demult o valoare ptr niponi, totusi, sa recunoastem, in ultimii ani Nissan s-a ridicat cat altii in 10. Mai ales pe piete pretentioase gen cea europeana dominate de marcile germane si franceze.
    27 6
  • Cineva
    Au ridicat stacheta! 25 de ani garantie! Daca cineva putea s-o faca atunci Nissan e acel nume pentru ca oricum au multe inovatii in domeniu.
    21 7
  • "NASA, agenţia spaţială americană responsabilă printre altele de aselenizarea pe lună din 1969, va beneficia de experitza Nissan în dezvoltarea de componente şi tehnologii necesare vehiculelor autonome"

    NASA ia tehnologie de la Nissan... asta spune multe
    19 7
  • De această dată cu ajutorul inventatorului Hamish Scott, creatorul Starpath, un strat de vopsea capabil să absoarbă energia solară de-a lungul zilei, suficient cât să strălucească între 8 şi 10 ore......
    Asta a parut pe automarket in luna februarie. Hamish Scott este inventatorul.....Iar altii au si sarit de cur in sus :alta inovatie japoneza..... Bravo Nissan!
    Sa nu ma intelegeti gresit ,asa cum fac fanaticii aia tampiti ,care ne baga pe gat ,cu forta,calitatea japoneza. Infinitti are modele extraordinare.Este una din marcile mele preferate.
    2 0
  • Cu asemenea masini si marcaje pe sosele ne-ar face viata mult mai usoara noaptea. Viitorul arata bine! Imi place!
    12 0
  • Eu nu inteleg, daca tot au atata tehnologie, de ce nu fac si masini frumoase?... In afara de GT-R, Qashqai (am scris bine? :) ), X-Trail, restul imi par tentative doar... Pana la urma, design-ul e primul contact intre masina si cumparator.
    13 20
  • Au si modele faine.Infinitti dupa parerea mea,este cu mult peste orice Lexus,Despre V6 de la Nissan,jos palaria.
    http://www.infinitig35.net/g37/2011iplcoupe/
    La asaceva ma gandesc eu acum. Este foarte accesibila.Cam 21 mii de euro.
    9 0
  • @Andi1
    E parerea ta personala. Nu inseamna ca toata lumea trebuie sa fie de acord. De fapt cifrele de vanzari te contrazic flagrant. Juke de exemplu e un succes in clasa pe care o reprezinta. La fel si Leaf - e o referinta pe segmentul masinilor 100% electrice. Pentru un prim contact eu zic ca Leaf a avut un impact destul de puternic incat sa nu faca cumparatorii sa fuga spre alte marci. Si optiuni ar fi fost destule.
    Pulsar e urat? Note? Pathfinder? Murano? 370z? Nu prea cred ! Chiar si utilitare precum Navara sau NV200 (vazut in spania) dau bine pe sosea.
    15 2
  • Au luat si ai nostri vopsea dintr-asta, sa spoiasca cainii si gropile, ca sa putem feri cu pricepere pe intuneric aceste mandre simboluri nationale.
    2 0
  • carutele ar trebui vopsite cu asta!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru