Proiect de lege: limitarea de 50 km/h din localități s-ar putea aplica doar pe anumite porțiuni

de Daniel Popescu
Marti, 03.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Limitarea de viteză de cel mult 50 km/h pe toată lungimea unei localităţi ar putea fi eliminată din Codul Rutier, conform unui proiect de lege. În plus, în afara localităţilor, această limitare ar putea fi valabilă pentru cel mult 3 kilometri.

Codul Rutier este subiectul unor numeroase proiecte care vizează schimbări mai mult sau mai puţin pozitive pentru şoferi, cum ar fi celde referitoare la înjumătăţirea perioadei de suspendare a permisului prin plata amenzii în cel mult două zile.

Una dintre ultimele propuneri vine din parte unui deputat al formaţiunii politice UDMR, care a lansat un nou proiect de lege care prevede eliminarea limitării de vizită de cel mult 50 km/h în interiorul localităţilor. Astfel, articolul 49 din Codul Rutier ar urma să primească un nou alineat cu textul "Se interzice limitarea vitezei sub 50 km/h pentru autovehicule la întreaga localitate, adică de la indicatorul ce anunţă intrarea într-o localitate până la indicatorul de ieşire din localitate".

Urmareste Automarket
În plus, acelaşi proiect prevede şi o modificare prin care viteza în afara localităţilor va putea fi limitată pe o distanţă de cel mult 3 km.
"În afara localităţilor, limitările de viteză trebuie să fie restrânse pe o distanţă minimă necesară care nu poate depăşi 3 km, cu excepţia lucrărilor în executare", mai prevede proiectul.

Noul proiect vine în completarea unui alt proiect care prevede că amenzile pentru viteza pot fi acordate numai dacă prezenţa radarelor în zona respectivă este semnalizată în mod corespunzător. Pentru ca proiectul să intre în vigoare, el trebuie aprobat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Via Digi24, Gândul

Comentarii (12)

  • Titlul articolului este putin derutant. Dupa ce am citit poza cu proiectul de lege, eu am inteles ca se interzicea folosirea unei limite de viteza mai mica de 50 Km/h in intreaga localitate. (limita care este scrisa pe panoul de la intrarea in localitate - "In aceasta localitate nu ai voie sa depasesti 30 Km/h". Am vazut niste sate cu asa limita de viteza).
    Daca gresesc, va rog sa imi explicati si mie.
    9 1
  • Deci stati putin ca nu inteleg. Din titlul articolului parca se intelege una si din lege cam alta. Deci cum va fi pana la urma. Se elimina limitele de viteza din localitati si in afara se poate limita pe maxim o distanta de 3 km? Daca ar fi asa, practic Romania nu ar mai avea limite de viteza. Mie mi-ar conveni.
    7 5
  • mircea
    @all
    Am clarificat, mulțumim pentru sesizări.
    4 7
  • bolovan
    Si asa subit dublam nr de morti pe sosele patriei. Deh...parca buglarii au reusit mai mult decat noi...trebuie sa-i intrecem. Nu putem sa ratam locul 1 la numarul de morit in EU.
    Probabil prea multe persoane sus puse au primit amenzi.
    Asta cu indicatorul radar...este ceva de genul: se anunta cu 3 zile inainte de un control inopinat...
    Iar cu limita de viteza...hmmm...in tarile cu apa calda parca se intaresc controalele...nu se elimina.

    Da da da...stiu nu viteza este cauza...prostia...dar daca dai drumul la prosti...cum fas sa-i controlezi. Nu de alta..d.ar daca se dau permise pe bune in RO...cine drecu mai conduce in tara asta? La ce mai sunt bune soselele?
    12 4
  • auto_fan
    In loc sa puna mana sa faca naiba odata autostrazi... Parca nu sunt si asa destui nebuni care gonesc spre moarte zilnic!
    13 1
  • sa puna garduri de beton inalte si pasarele pietonale. limita de viteza poti sa o elimini dar betivii si puradeii care iti sar in fata pe intuneric nu
    9 0
  • nu am inteles nimic! dar suna bine, cu cat mai putine limite si radare cu atat mai bine!
    0 4
  • Linistiti-va- legile, radarele si restrictiile sunt pentru limitarea pagubelor produse de prosti.
    ''desteptii'' stau pe forum si comenteaza...
    1 2
  • Ultimii care ati scris - nimeni nu elimina limita de viteza in orase sau in afara lor. Ceea ce se elimina este posibilitatea de a se pune o limita de viteza mai mica de 50 Km/h (adica 30 sau 40 Km/h) ca limita de viteza generala in intregul oras.

    De exemplu - pe panourile de intrare in localitati pe DN1 ai si limita de viteza care de obicei este de 70 Km/h. Aceasta lege interzice ca acea limta de viteza sa fie mai mica de 50 Km/h.

    Am intalnit un sat care avea acea limita stabilita la 30 Km/h. O data cu aceasta lege acea limita de viteza va fi eliminata, si limita de viteza in acel sat va deveni 50 Km/h (asta daca nu se specifica o limita de viteza mai mare decat 50 Km/h).
    2 0
  • Eu ma refeream tot la cele de 30 de km/h, care sunt puse cu un scop, de obicei langa trecerile de pietoni sau in zonele mai periculoase, adica locurile in care poate sa iti sara in fata un puradel needucat inconstient si ferit de alti soferi pana acum. Cum spuneam, limita poti sa o maresti*, dar pericolele raman, mai ales daca e intuneric, si probabil le eviti mai greu fiind viteza mai mare, cu atat mai greu daca esti un sofer la fel ca si celelalte 3 sferturi de soferi care nu au nici o treaba cu soferia.
    1 0
  • @lorinczi - acele limite nu se modifica, inca pot exista zone cu limita de viteza de 30 Km/h, dar nu va mai fi posibil sa se puna o limita generala de viteza de 30 Km/h in toata localitatea.
    1 0
  • cristi
    cel mai prost proiect de lege din ultimii ani
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru