Soluţie inedită pentru reducerea consumului: sunet fals pentru motor pentru ca tu să schimbi mai repede treptele de viteză

de Daniel Popescu
Marti, 10.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford a depus un patent pentru generarea unui sunet fals pentru motoare prin care vrea să determine şoferii să schimbe mai repede treptele de viteză cu scopul de a reduce consumul de carburant.

Ford a descoperit că şoferii nu profită la maxim de motoarele sale EcoBoost de 1.0 litri în privinţa consumului scăzut de carburant, întrucât cei mai mulţi dintre ei schimbă treptele de viteză în funcţie de sunetul emis de unitatea de propulsie. Și pentru că zgomotul produs de motoarele EcoBoost este mai puţin intens prin prisma capacităţii reduse, şoferii au tendinţa de a schimba treptele de viteză mai târziu decât ar trebui pentru a avea un condus economic.

Pentru a rezolva această problemă, constructorul american a avut ideea de a dezvolta producerea unui sunet fals pentru motor, prin care, de exemplu, un motor cu 3 cilindri va avea un sunet asemănător cu o unitate de propulsie cu 6 cilindri.

Urmareste Automarket
Teoria din spatele ideii este că şoferii vor fi înclinaţi să schimbe treptele de viteză mai devreme decât în mod obişnuit, astfel că vor înregistra un consum mai mic de carburant. Pentru moment, ideea a fost doar înregistrată ca patent în Statele Unite, iar constructorul american nu a confirmat dacă intenţionează să o aplice pe unul dintre motoarele pe care le dezvoltă în prezent.

Tehnologia introdusă de Ford nu este una nouă, însă până acum se folosea în cu totul alte scopuri.

De exemplu, inclusiv Ford are o soluţie pentru generarea unui sunet artificial pentru motor în cazul unităţii EcoBoost de 2.3 litri care echipează Ford Mustang şi Ford Focus RS pentru a oferi şoferului o senzaţie sportivă la volan chiar şi la viteze mai mici.

Via Motor1 

Comentarii (15)

  • hazard
    mai era si pedala de acceleratie care se ingreuneaza pe masura ce o apesi :))
    15 0
  • Scrooge
    Cea mai mare idiotenie pe care am auzit-o in ultima vreme.
    15 5
  • asta si cu pedala de acceleratie mai dura sunt niste "emasculari".
    noroc ca exista un antidot pt acest sunet fals (e drept ca poate fi cataogat cocalaresc) si anume muzica data mai tare la radio ;)
    3 0
  • Oare un indicator green spre rosu nu era mai potrivit?
    7 1
  • Fenechiu Panait
    Bravo Ford. Nenumarate felicitari pt asa o strategie ''inteligenta''. Nu-i de mirare ca sunt sub Toyota din toate punctele de vedere . Eu cred ca ar prinde foarte bine daca s-ar lua de ''manutza'' cu tartorul minciunii si al manipularii atat in cadrul auto dar si al clientilor care cred orbeste in ''calitatea'' lor falsa Folțfagăn. Aceasta strategie nu face altceva decat sa aduca considerente la faptul ca nu pot adopta o solutie sustenabila pt a minimiza cifra numarului de NOX . Practic Fordurile viitoare vor fi foarte ''silentioase'', era de ajunj ca un Mondeo de generatie noua ( o masina depasita care se vinde in State de 4 ani sub numele Fusion ) avea o rezonanta sonora destul de deranjanta in rulare si in relanti.
    9 19
  • ombladon
    madalino ai revenit, luate-as in trompeta cu toyotele tale cu tot.
    11 10
  • Doamne ce vremuri am putut sa prindem, ce idei futuriste..vorba colegului de mai sus, nu e de mirare ca nici vanzarile lor nu mai sunt ce erau odata, ceea ce este trist, avand in vedere ca este vorba de unul dintre cei mai vechi constructori in acest doemniu
    6 2
  • Ce imi place la Ford e motorizarea de 1.0 Ecoboost care doar prin resoftare de catre Revo, ajunge de la 100cp la 170cp, e drept cu benzina de >99, ceea ce e laudabil, mai ales ca e doar o modificare de soft, nici o schimbare mecanica
    8 1
  • burebista
    @Fenechiu Panait - imaginea unei marci este data intr-o mare parte si de fanii acesteia, marca japoneza are mult de castigat cu un retard asa ca tine....Madalino
    7 8
  • ombladon
    Am uitat sa precizez : sunt dovada vie ca prezervativele mai dau si gres
    8 6
  • @ombladon
    pe langa ca scrii numai tampenii madalino, mai folosesti si nickname-ul celor care te iau in trompeta.
    7 8
  • burebista
    Dar si mai mult au de castigat marcile germane consacrate, cu niste melteni si cocalari care o ard pe manele asa ca mine. Se pare ca imaginea unei marci ca Mercedes, Audi, BMW, este data intr-o mare parte de posesorii acesteia dar si fanii ei ;).
    9 3
  • @ombladon
    Pentru tine special ti-am pastrat carne de miel, m-am gandit ca ti s-a largit gura si nu-ti ajunge . Asadar, luami-ai mielu-n barba, adica pofta mare ! ;)

    PS: iti dau si cu maioneza daca vrei la packet ;)
    2 1
  • someone
    sunete, indicatoare, dar cu turometrul ce ne facem?
    2 0
  • sa-mi bag am uitat popcornul

    @someone, de obicei uiti de turometru, pentru ca trebuie sa mai fii si atent la trafic, si atunci te iei dupa sunet
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru