Studiu: România este pe locul patru la producţia de automobile între ţările emergente din Europa

de Sebastian Toma
Vineri, 08.08.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Industria auto este importantă în România, ţara noastră fiind pe locul trei între pieţele emergente din Europa care au angajaţi în această ramură şi pe locul patru la producţie, anunţă un studiu realizat de EU Cluster Observatory.

Esential 900 de firme din România aveau industria auto ca principalul obiect de activitate în 2013.
România este a patra ţară din clasamentul ţărilor emergente din Europa în ceea ce priveşte producţia de automobile în anul 2013, titrează Agerpres citând o statistică a EU Cluster Observatory. Potrivit datelor prezentate recent în cadrul unui forum dedicat industriei auto şi aeronautice organizat la Budapesta, în ţara noastră au fost produse 410.997 de unităţi, iar România este pe locul trei în ceea ce priveşte numărul de angajaţi în industria auto din rândul ţărilor emergente de pe Bătrânul Continent. Pe primele locuri ale podiumului se află Republica Cehă, Slovacia şi Polonia, prima dintre ele producând aproape de trei ori mai multe maşini într-un an decât România în 2013, în timp ce a doua ţară clasată produce mai mult decât dublu faţă de noi.

REPORTAJ: Confesiunea omului-robot

O analiză atentă arată că România este pe ultimul loc în topul celor şapte ţări analizate la producţia de vehicule pe cap de locuitor, cu 16 unităţi pe cetăţean.

Slovacia este pe primul loc în acest clasament, cu 167 de vehicule pe cap de locuitor, cel mai ridicat nivel din lume. Rezultatul slovacilor este urmat de cehi, cu 112 vehicule pe cap de locuitor, sloveni (64), maghiari (22), polonezi şi austrieci (17). Cei mai puţini angajaţi în industria auto din ţările emergente ale Europei sunt în Bulgaria, unde nu există nicio fabrică importantă de automobile, ţară care are aproximativ 10.000 de oameni care lucrează în industria auto şi domeniile conexe.

Bogdan, colegul nostru, a avut ocazia să muncească două zile pe linia de producţie a fabricii Ford din Craiova. Aici poţi afla cât de greu este să construieşti o maşină.

FEATURE: Uzina Dacia de la Mioveni în cifre

Urmareste Automarket
România are peste 900 de companii înregistrate cu domeniul de activitate industria auto, spune statistica EU Cluster Observatory, incluzând Ford şi Dacia. Ţara noastră are trei fabrici importante care lucrează în acest domeniu, cu toate că doar două produc automobile (Mioveni şi Craiova), în timp ce a treia este fabrica de transmisii a celor de la Daimler.

Daimler construieşte încă o uzină de componente auto în România, unde va fabrica transmisii cu nouă trepte

Via Agerpres

Comentarii (2)

  • "Slovacia este pe primul loc în acest clasament, cu 167 de vehicule pe cap de locuitor, cel mai ridicat nivel din lume"

    in afara de Hyundai-Kia ce se mai produce acolo, aveti idee?
    1 0
  • VW Touareg,Audi Q7,Porsche Cayenne,Seat Mii,Skoda citigo,VW UP!
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru