Tesla negociază cu chinezii: constructorul vrea un nou furnizor de baterii pentru noua fabrică de mașini electrice din Shanghai

de Paul Cosma
Marti, 22.01.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Tesla a semnat un acord preliminar cu compania chineză Tianjin Lishen pentru furnizarea de baterii în cadrul noii fabrici de mașini electrice pe care o construiește la Shanghai. Astfel, Tesla vrea să-și reducă dependența față de Panasonic, unicul său furnizor.

Tesla a anunțat recent startul lucrărilor de construcție pentru o nouă uzină auto pe un teren cu o suprafață totală de circa 85 de hectare situat în apropiere de Shanghai.

Noua facilitate de producție va fi gata parțial în vara lui 2019. Ulterior, producția anumitor componente ale lui Model 3 va începe până la finalul anului, însă producția de volum de circa 200.000 de unități va începe în aproximativ doi ani. De asemenea, după alți doi-trei ani, producția va atinge capacitatea maximă de circa 500.000 de unități anual.

În acest context, Tesla caută să-și diversifice furnizorii de baterii pentru mașinile sale electrice. Potrivit Reuters, constructorul a semnat deja un acord preliminar cu firma chineză Tianjin Lishen, urmând ca decizia finală să fie anunțată în curând.

Negocierile dintre cele două părți sunt în derulare, iar Tesla ar trebui să decidă valoarea comenzii de baterii către chinezii de la Tianjin. În prezent, Panasonic este singurul furnizor de baterii pentru Tesla, iar producătorul de mașini electrice vrea să-și reducă dependența față de compania japoneză.

Chinezii de la Lishen sunt furnizori pentru clienți precum Apple, Samsung Electronics, Geely sau Hyundai.

Via Reuters

Comentarii (7)

  • Calitatea bateriilor va fi similară cu produsele Panasonic?
    6 2
  • Chinezii au tehnologii avansate (dezvoltate de ei, sau "imprumutate").
    Chiar exista posibilitatea sa faca ceva similar.
    4 1
  • @LR

    probabil ca ce se va fabrica in China, in China va ramane.

    E de bun simt sa produci acolo unde cererea e cea mai importanta, iar calitatea...va fi pe masura proverbului romanesc: mult si ....
    2 4
  • nu, or sa fie mult mai proaste si nu sunt reincarcabile, se consuma si trebuie sa schimbi toata masina...ce intrebare penibila...
    6 7
  • @@LR : ba nu e deloc penibila intrebarea, e chiar una pertinenta pt. oricine care a avut de-aface cu produse (brand-uri) chinezesti. Retine, aia e o companie chinezeasca ,nu fabrica unui brand cu traditie de pe alte continente. Eu nu zic ca acea companie nu produce baterii poate la fel de bune cel putin ca cele de la Panasonic , ca nu ma pricep la asta ,dar intrebarea e una responsabila cred pt. oricine isi va lua o masina electrica. Eu personal am avut cateva tangente cu asa zis mari fabrici din China pe un anumit domeniu si m-am convins ca...mai un drum lung, nu vreau sa intru in detalii.
    7 1
  • Exista posibilitatea sa faca ceva similar, nedumerirea ii, vor face?
    0 0
  • Edikkk
    Bateriile Panasonic rămân mai bune dar mai scumpe, dar pentru piaţa chineză sunt bune bateriile chinezeşti pentru că acestea Tesla vor fi vândute doar în China şi Asia nu în SUA sau Europa.

    Acelaşi lucru se întâmplă cu procesoarele mobile unde cele mai bune Qualcomm se vând în SUA, cele bune Equinox în Europa şi în China Mediatek, pentru aceleşi modele de telefoane.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru