Volvo testează un nou sistem de siguranţă, care măsoară atenţia şoferului la drum

de Sebastian Toma
Marti, 18.03.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo testează un sistem numit Driver State Estimation, care analizează dacă şoferul este atent la drum. Acesta poate preveni accidentele care au loc atunci când şoferul adoarme la volan sau trimite sms-uri.

Sistemul îi va permite şoferului să se bazeze puţin mai mult pe maşină, ştiind că îl va ajuta la nevoie.

Per Landfors
inginer Volvo Cars şi lider proiect funcţii asistenţă şofer
Volvo pregăteşte un nou sistem de siguranţă pentru a preveni accidentele rutiere. Vorbim despre Driver State Estimation, un sistem care măsoară nivelul de atenţie al şoferului faţă de ceea ce se întâmplă pe drum. În cazul în care sistemul detectează că şoferul a adormit la volan sau nu este atent la drum, DSE avertizează şoferul prin mijloace sonore şi vizuale. Pentru moment, vorbim despre un sistem experimental, care analizează ce se întâmplă şi când şoferul nu este atent, pentru a descoperi de ce va fi nevoie pentru a oferi vehicule 100% autonome pe şoselele viitorului, un plan important pentru suedezii de la Volvo, care vor să elimine eroarea umană din accidentele rutiere. În plus, sistemul acesta ar putea fi esenţial pentru vehiculele autonome din încă un motiv: va fi capabil să determine dacă şoferul este atent la drum şi este capabil să preia controlul atunci când vehiculul nu poate să fie condus autonom.

Volvo primeşte premiul Global NCAP Innovation pentru sistemele de protecţie a pietonilor

Atunci când nu eşti atent la drum, sistemul observă că punctele monitorizate de pe faţa ta sunt îndreptate într-o direcţie nepotrivită şi emite o alertă vizuală şi sonoră.

În funcţie de nivelul de atenţie al şoferului, Volvo poate să regleze sistemele de răspuns ale vehiculului la starea conducătorului auto. Dacă un şofer este foarte atent la ceea ce se întâmplă la drum, sistemele răspund mai târziu, în timp ce un şofer care pare obosit sau neatent va fi asistat mai puternic şi mai devreme decât în primul caz.

În timp, sistemul va putea să recunoască şoferul şi să regleze maşina conform preferinţelor sale.

Volvo prezintă o nouă tehnologie inovatoare: Parcarea autonomă

Sistemul cel nou poate lucra cot la cot cu tempomatul adaptiv, cu sistemul de menţinere a benzii de rulare şi cu sistemul de avertizare la coliziune cu frânare automată. Secretul noului sistem de camere video de la Volvo este legat de un set de camere video montate în bord, care măsoară diferite puncte plasate virtual pe faţa şoferului. Astfel, este posibilă atât monitorizarea stării şoferului, cât şi păstrarea intimităţii sale, având în vedere că nu sunt salvate fotografii efective şi nu este supravegheat propriu-zis şoferul, ci doar anumite puncte de pe faţa sa şi modul în care acesta îşi mişcă ochii.

Via Volvo

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru