PREMIERĂ: Primul Toyota GR Yaris care va alerga în Campionatul Național de Raliuri

de Tiberiu Safta
Vineri, 21.04.2023
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Echipajul format din pilotul Cătălin Ienășel și navigatorul Adrian Diaconescu va concura în noul sezon al Campionatului Național de Raliuri cu primul Toyota GR Yaris din România pregătit pentru competiție. Această mașină va concura și în Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters.

Au mai rămas doar câteva săptămâni până la debutul noului sezon al Campionatului Național de Raliuri, cea mai importantă serie din motorsportul românesc. Anul acesta, fanii de raliuri și de cursele de viteză în coastă vor avea parte de o noutate absolută pe probele speciale. Este vorba despre noul model Toyota GR Yaris pregătit special pentru competiție și care va avea la bord echipajul format din pilotul Cătălin Ienășel și navigatorul Adrian Diaconescu.

Pregătirea noului Toyota GR Yaris pentru competițiile de raliuri a durat 4 luni, iar modelul primește câteva modificări majore față de versiunea de serie a hot hatch-ului japonez. Mașina de competiție primește un rollcage omologat, o caroserie mai rigidă și o cutie secvențială X Shift. De asemenea, noul model de concurs primește și un calculator ECU nou pentru controlul motorului și al sistemului de tracțiune integrală, precum și o remapare software pentru mai multă performanță.

Cu aceste modificări, motorul primului Toyota GR Yaris de competiție din România dezvoltă circa 300 de cai putere în versiunea de putere maximă. Puterea motorului este limitată de un restrictor de 36 de milimetri, așa cum prevede regulamentul clasei Național 11 din cadrul CNR.

„Transformarea unui Toyota GR Yaris de stradă într-un vehicul de competiție pentru raliuri și viteză în coastă a fost o provocare extraordinară”, a declarat Cătălin Ienășel, „dar cu ajutorul echipei mele tehnice și în special a copilotului meu Adrian Diaconescu, am reușit să depășim toate obstacolele și să obținem o mașină care va lăsa o amprentă puternică pe retina fanilor motorsportului din România.

Le mulțumesc din suflet partenerilor noștri pentru încrederea acordată în acest proiect și pentru sprijinul lor necondiționat în toate etapele dezvoltării mașinii noastre de curse”, a mai adăugat acesta.

Noul Toyota GR Yaris de competiție va concura și la câteva dintre etapele din cadrul Campionatului Național de Viteză în Coastă Masters. Debutul competițional al noului model va avea loc chiar în acest sfârșit de săptămână, odată cu desfășurarea primei etape a CNVCM la Râșnov.

Între timp, prima etapă a noului sezon al CNR va fi Raliul Harghitei, un eveniment programat în perioada 5-6 mai, unde Toyota GR Yaris își va face apariția. În total, noul model de concurs va lua startul în 7 curse în acest sezon. Alături de primele două etape, mașina pilotată de echipajul Ienășel/Diaconescu va mai lua startul în Raliul Argeșului (27-28 mai), Raliul Maramureșului (24-25 iunie), CNVCM Cheile Grădiștei (2-3 septembrie), Raliul Clujului (29-30 septembrie) și CNVCM Poiana Brașov (14-15 octombrie).

via Toyota

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru