ANALIZA: Cat au cheltuit constructorii in F1 in ultimii 60 de ani

De Daniel Popescu
Publicat Marti, 12.01.2010
Honda este constructorul care a cheltuit cei mai multi bani in Formula 1 in ultimii 60 de ani, potrivit unei analize realizate de Formula Money.

Retragerea a nu mai putin de trei constructori din Formula 1 intr-un interval de 12 luni a schimbat complet infatisarea grilei de start a competitiei in acest sezon.

Deciziile companiilor au venit ca urmare a efectelor crizei economice asupra industriei auto, insa un raport publicat de Formula Money a relevat faptul ca un alt motiv este legat de bugetele foarte mari alocate competitiei in ultimii 5 ani.

Potrivit sursei citate, constructorii din Formula 1 au cheltuit 8,5 miliarde de lire sterline in perioada 1950 - 2009, insa 3,9 miliarde de lire sterline au fost cheltuite numai in ultimii 5 ani, ceea ce reprezinta aproape jumatate din total. Conform topului realizat de Formula Money, Honda este constructorul cu cele mai mari cheltuieli din istoria competitiei, acestea ridicandu-se la 1,72 miliarde de lire sterline. Constructorul japonez este urmat de Mercedes si Renault, care continua prezenta in competitie, dar si de Toyota si BMW, care s-au retras la finalul anului trecut.

Desi este singurul constructor prezent in toate editiile ale Formulei 1, Ferrari ocupa numai locul 6 in acest clasament cu 891 milioane de lire sterline. Acest lucru este explicabil prin faptul ca italienii au reusit intotdeauna sa atraga sponsori importanti pentru echipa care sa asigure o parte semnificativa din buget.

Cel mai elocvent exemplu in acest sens este Marlboro, care continua sa fie unul dintre partenerii esentiali ai Scuderiei in ciuda faptului ca publicitatea la tutun in Formula 1 a fost interzisa la jumatatea anilor 2000.

Iata topul constructorilor care au alocat cele mai mari sume pentru programele de Formula 1 in perioada 1950 - 2009:

 Constructor  Buget (lire sterline)
 Honda  1,72 miliarde
 Mercedes  1,47 miliarde
 Renault  1,323 miliarde
 Toyota  1,3 miliarde
 BMW  965,5 milioane
 Ferrari  891 milioane
 Ford  586,8 milioane
 Peugeot  135 milioane
 Alfa Romeo  42,6 milioane
 Porsche  35 milioane

 

In clasamentul ultimilor 5 ani, japonezii de la Honda si Toyota au cheltuit 910 si, respectiv, 904 milioane de lire sterline, obtinand impreuna o singura victorie in acest interval de timp. Formula Money este o publicatie anuala care analizeaza toate aspectele financiare din Marele Circ, insa datele prezentate sunt estimative prin prisma faptului ca nicio echipa nu divulga bugetul real alocat in competitie.

Via | Formula Money

Comentarii (1)

  • salutare
    daca stam si analizam un pic,vedem ca Mercedes a cheltuit mai multi bani decat Honda,in special daca vedem si durata fiecaruia de participare in formula1!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru