FIA: "Ferrari a utilizat ordine de echipă la Hockenheim"

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 25.07.2010
FIA a anunţat că Ferrari va apărea în faţa Consiliului Mondial pentru utilizarea ordinelor de echipă în Marele Premiu al Germaniei.

Fernando Alonso a câştigat duminică Marele Premiu al Germaniei după ce a preluat cu uşurinţă  conducerea de la Felipe Massa cu 20 de tururi înainte de final, brazilianul fiind informat de la boxe că este mai lent decât coechipierul său.

În plus, conversaţiile radio dintre Massa şi Rob Smedley, inginerul său de cursă, au condus la ipoteza că Ferrari i-a transmis în limbaj codificat pilotului brazilian să-i cedeze victoria coechipierului său.

La finalul Marelui Premiu, comisarii de cursă i-au convocat pe Stefano Domenicali (şeful Ferrari), Massimo Rivola (managerul echipei), Alonso şi Massa la o discuţie pe această temă, iar concluzia acestora a fost că Ferrari a încălcat regulamentul Formulei 1.

Astfel, FIA susţine că Ferrari a încălcat articolele 39.1 şi 151c din Regulamentul Sportiv al Formulei 1. Articolul 39.1 interzice utilizarea ordinelor de echipă, în timp ce articolul 151c se referă la afectarea reputaţiei Formulei 1. Pentru încălcarea Regulamentului Sportiv, Ferrari va apărea în faţa Consiliului Mondial al FIA, care se va reuni la o dată ce va fi anunţată ulterior şi care va stabili modul în care echipa italiană va fi sancţionata. În plus, Scuderia a fost amendată cu 100.000 de dolari din cauza faptului că imaginea Formulei 1 are de suferit în urma acestei controverse.

Până la o decizie a Consiliului Mondial al FIA, rezultatele înregistrate în Marele Premiu al Germaniei raman valabile.

Vă reamintim că McLaren a fost exclusă din campionatul constructorilor în sezonul 2007 pentru scandalul de spionaj cu Ferrari pe baza articolului 151c din Regulamentul Sportiv. De asemenea, FIA a introdus articolul 39.1 în regulament după ce Ferrari i-a ordonat prin radio lui Rubens Barrichello să-i cedeze victoria lui Michael Schumacher în Marele Premiu al Austriei din sezonul 2002.

Via | FIA

Comentarii (91)

  • bun bun, bun de tot
    19 17
  • rayn380
    upsss
    Va fi scandal mare.....
    21 14
  • ...
    STUPID STUPID STUPID ceea ce au facut cei de la Ferrari... nu mi-a venit sa cred ochilor ceea ce au facut (din nou)... pur si simplu stupid...
    24 13
  • ....
    pacat...daca o sa fie descalificati sau vor patii ceva...au muncit extrem de mult pentru a avea un weekend ca acesta si tot ei si l-au ruinat. sa speram ca nu se ca lua o masura drastica impotriva lor.
    24 14
  • perfect
    Ferrari..sigur ca da, penalizati-o, desfiintati-o, omorati pilotii Ferrari, poate ca asa, va castiga si meclaren ceva in F1..cica brand..oricum anul asta fia a fost sluga englezoilor!
    26 23
  • todt
    Cine sa judece Ferrari, lupul moralist Todt? Anul asta trebuie sa castige oricine altcineva numai Ferrari nu!
    14 21
  • fia
    fia o fi cumva colonie britanica si nu stim noi...
    17 14
  • F.I.A
    Tind sa cred ca una din celelalte echipe a investit bani si-n F.I.A
    Stimati domni comisari: la Instabul de ce nu s-a procedat asa la McLaren? Ati fost chiori/surzi sau aveati placerea de a lucra fara scrupul?
    20 13
  • Bobitza
    Cred ca
    toti suntem de acord ca ferrari merita sa castige, dar nu in aceasta ordine. Evident ca furtul pe fatza trebuie sanctionat exemplar, altfel notiunea de fair play ar fi total compromisa.
    21 9
  • ctlnmihai
    fani Ferrari
    1.Ferrari week-end-ul acesta a fost mai buna nu avea nevoie de tot circul asta..
    2.Mclaren ptr. acuzatia de spionaj a platit si inca scump 100 de milioane de dolari spre deosebire de Renault,sau Alonso care a fost parte activa si in scandalul de la Mclaren si in cel de la Renault...
    3.Scuzati-ma dar v-ati facut-o facuta cu mana voastra de data asta..n-a fost nici safety-car-ul de vina si nici Whiting..
    21 13
  • si locul trei?
    2 1
  • 321xiorel, compara asta:
    http://www.youtube.com/watch?v=2UVGOLMLwlo

    cu ce a fost astazi
    3 10
  • Marius
    unde sunt dovezile?
    In orice instanta sunt necesare dovezi ca sa condamni, eu n-am vazut decat o depasire obisnuita.
    16 12
  • "Felipe, Fernando is faster than you. Can you confirm you understood that message?" :)
    si dupa:

    "Good boy ... Sorry" :))

    in plus Massa a facut in asa fel incat sa fie clar ca s-a dat la o parte: a mers incet pe o zona de acceleratie. Cum a facut si Barrichello cu ani in urma in fata lui Schumacher.
    17 9
  • Fer
    va agitati degeaba. cursa castigata pe merit de Ferrari si Alonso. in rest istorie. Daca rivalii stau sa priveasca de pe margine cum FIA rastigneste Ferrari s-ar putea sa mai aiba o surpriza si la Hungaroring.
    13 15
  • ctlnmihai
    Marius
    si Stevie Wonder ar fi vazut ca Massa s-a lasat depasit de catre Alonso.. in momentul primirii ordinului ....
    19 9
  • @zdravanel
    Stiam/am vazut: o lupta superba ce-a continuat pana "s-a impiedicat" de mesajul dat de la boxe lui Button ;)
    11 6
  • ctlnmihai
    F1-zone
    Gata ai trecut la Alonso si Ferrari?? nu mai esti fan Red Bull?
    9 9
  • Fan Ferrari
    Cu totul ca sunt fan Ferrari si stau langa echipa la orice decizie luata de acestia, in aceasta conditie nu au procedat cum ar fi trebuit... Au meritat clasificarea 1-2 , nu neaparat in aceasta ordine, pentru ca au muncit foarte mult , a iesit un monopost foarte competitiv, imi pare rau pentru Massa/Alonso, dar nu pentru Domenicali , pentru ca haideti sa fim seriosi , Alonso nu are autoritate asupra deciziilor echipei deci numai cel care are ultimul cuvant in situatie respectiva poate fi invinuit...
    25 2
  • ?
    preferintele le tin pentru mine sau esti nevasta-mea si n-am aflat inca
    12 9
  • rayn380
    FIA
    Cum puteti acuza FIA ca ar tine cu englezii, cand la carma ei se afla nici mai mult nici mai putin decat tatucu Jean Todt....sau ati uitat ce a semnifiat pentru Ferrari. Desi la alegerile pentru presedintele FIA am fost oarecum circumspect la viitoarele decizii FIA in F1, imi pare nespus de bine ca acesta este imaprtial si corect, Respectele mele pentru astfel de oameni....Evident ca la aceasta cursa, Ferrari meritau victoria, dar in modul corect, adica Massa pe primul loc, iar apoi Alonso pe 2, nu contesta nimeni treaba asta....trebuie sa fi ipocrit sa nu recunosti ca au fost cei mai buni in acest weekend....de altfel o mare surpriza, sa-i surclaseze in asa mod pe cei de la RBR. Dar si-au facut-o cu mana lor, iar asta se numeste "lucru manual"
    11 11
  • cruiser
    fara
    fara Ferrari formula 1 nu mai are farmec...mai mult dupa ce toate articolele noi din regulament din ultimii ani au fost introduse absolut numai si numai pentru a stopa hegemonia calutului ...o retragere a italienilor ar insemna chiar sfarsitul acestei competitii...pierderile ar fi uriase pt FIA
    12 11
  • @ctlnmihai
    ca sa intelegi si tu mi-am postat opinia legata direct de subiectul propus de cel care redacteaza stirile, asta nu inseamna ca sunt fan Popescu sau Ferrari-Alonso-Massa.Pricepi matale?
    10 5
  • ctlnmihai
    F1-zone
    Exclus ca sa-ti fiu sotie....de fapt nici daca as fi gay nu te-as accepta ca iubit...daca dai dovada de instabilitate in ceea ce priveste opiniile tale ai da dovada si de instabilitate si intr-o relatie sot-sotie sau sot cu sot
    5 10
  • Dar nu zice nimeni sa se excluda Ferrari. Si in cursa de astazi toata admiratia pentru cit au fost de rapizi si de buni. Dar chestia aia evidenta a stricat tot farmecul. Eram gata sa aplaud Ferrari dupa cursa de astazi, daca ar fi fost corecti pina la capat. Dar naravurile vechi nu dispar usor.
    5 9
  • ctlnmihai
    esti amuzant dar trebuie sa-ti "taxez" curiozitatea ta usor iesita din comun
    9 4
  • ctlnmihai
    F1-zone
    hmm ..ma consideri amuzant?? F 1-zone I think this is the begining of a beautiful friendship ..ca sa-l citez pe Humphrey Bogart ....
    3 3
  • bine
    Casablanca, daca nu ma insel..hai sa vedem ce-o sa fie
    4 2
  • ANDREI
    FERRARI
    Se pare ca Jean Tod a uitat de Ferrari si o lasa sa fie calcata in picoare.Ferrari nu a gresit cu nimic,acest lucru il fac toate echipele si asa se castiga titluri ,avand un pilot nr. 1.sa vazut de la o posta ca Alonso e cel mai rapid si nu Massa.El e singurul care mai are o sansa la titlul.Nu la pus sa faca un accident pe Massa sau sa intre in parapet pt Alonso.Mi se pare strigator al cer iar FIA vrea sa "ucida" Calutul cu orice pret.Pt ce a facut RENAUL nu au patit nimic iar acuam bag mana in foc ca cei de la Ferrari vor fi crucificati.MOSLEY ERA MULT MAI BUN DECAT TOD.CE O FI IN SUFLETUL LUI MONTEZELO CA EL LA PUS SUS PE TOD SI ACUMA ACESTA DISTRUGE ECHIPA.FERRARI E UN MIT O LEGENDA NU O POTI DISTRUGE .A GRESIT PEDEPSTEI DAR NU I ELIMINA
    11 6
  • andrei
    d-le, stai linistit ca nu elimina nimeni ferrari..fani ferrari, stati linistiti
    10 2
  • Andrei
    Ferrari
    nu stiu ce sa zic avand in vedere ce iau facut lui Alonso pt nimic puteau fi discreti dar nu au sabotat pe nimeni sau sa santejeze gen lasa ca ne lasa comisarii sa facem si alte chestii..
    0 12
  • ctlnmihai
    Ferrari
    Ferrari putea foarte bine sa-l cheme pe Massa la boxe si nu mai era tam-tam-ul asta..asa manevra a fost prea vizibila...chiar si ptr. ray charles...
    3 10
  • strategie
    Spre deosebire de anii trecuti nu poti face miscarea la boxe pt ca risti sa compromiti tactic cursa. Daca primii 3 sunt f apropiati atunci e riscant, nu stii cat de mult iti poti permite sa-l intarzii pe primul. Deci, vei mai vedea "depasiri" mai spre finalul campionatului cand lumea se va bate la titlu. Cel mai probabil vor schimba "codul" se pare ca functioneaza cel cu economia de carburant. Si le va vedea chiar si Ray Charles..mai putin FIA care vede bine doar pe culoare rosie.
    10 3
  • Ferrari :))
    Ferrari intotdeauna o sa faca treburi de genul acesta. Asa sunt ei, asa stiu ei sa faca spectacol. Pacat pentru Felipe Massa care ar fi meritat azi victoria
    5 9
  • penalizare ?
    nu cred ca vor fi depunctati pt a nu ''strica'' finalul de campionat..... e mai interesant lupta in 3 .... totusi cred ca vor primi o amenda si mai usturatoare plus o avertizare cum ca la urmatoare tentativa .... nu vor mai scapa de depunctare
    10 1
  • @ctlnmihai
    aia 100.000 amenda au fost dati asa ca sa vada lumea ca FIA isi face treaba . Iti dai seama ca Ferrari se sterg undeva cu banii aia si ca nu vor mai fi penalizati (poate doar verbal) . In plus , ai uitat ca "micul napoleon" e cocosul acum :)
    6 8
  • ctlnmihai
    FIA: "Ferrari a utilizat ordine de echipă la Hockenheim
    Parerea mea este ca Alonso si Massa ar trebui penalizati la puncte...in 2008 s-a facut un accident ca Alonso sa castige ,acum la fel un pilot a fost obligat sa se dea la o parte din fata lui..In felul asta vom avea in fiecare echipa cate un pilot favorit si un scutier..alonso e a -2-a oara cand beneficiaza de o victorie oferita moca..Ca ferrari n-au stiut sa mascheze ordinele de echipa e alta treaba. si in plus Ferrari au mai facut chestii dintr-astea..Sa mearga la curse numai fanii pilotului favorizat daca vor sa se bucure la smecherii dintr-astea..
    3 10
  • Alonso
    Unde-i Alonso, acolo si scandalurile: 2007, 2008, acum 2010
    Ce surprize de mai rezerva plangaciosul?

    P.S. Fan Ferrari
    6 11
  • "conversaţiile radio
    Nu judeci doar emitand ipoteze..daca am face-o atunci ar trebui sa retragem niste titluri..
    10 3
  • @Alonso
    Sorry, "ne mai rezerva"
    3 8
  • Marius
    cursa
    Uitati-va in ograda voastra!Ordinele de echipa s-au vazut la non-combatul lui Button care n-a atacat desi era mai rapid ca ham!
    14 5
  • ctlnmihai
    Cyrus
    toata stima :)
    5 8
  • ctlnmihai
    diesel08
    nu judecam dupa conversatile radio..dar fata lui massa trada adevarul..si mclaren a fost judecata si gasita vinovata in 2009 in australia todupa conversatiileradio..Oricum Massa daca era adevarat n-ar fi facut jocul celor de la ferrari.. intr-un cuvant isi merita soarta..Pana la plecarea lui de la Ferrari va ramane no>2..Poate Alonso in marinimia lui sa-l lase sa castige o cursa doua..dar asta numai daca Alonso va fi campion mondial ..anul asta e clar ca Massa nu va fi lasat sa castige..
    2 7
  • Diesel
    Mihai
    Pentru Ferrari aceasta victorie a fost mai mult decat o finala. Una castigata. La fel a fost si la Silverstone. Aia au pierdut-o. In Ungaria inca o finala. Daca vor sa lupte pt titlu fiecare cursa trebuie tratata ca o finala. De acord cu Fernando. Massa va castiga daca va fi mai rapid decat Alonso. Ma bucur ca a revenit sus, am stiut mereu ca Massa alearga bine cand masina e f buna.
    9 3
  • ctlnmihai
    Diesel
    Poate Ferrari ar fi trebuit sa faca si ei ca echipa Mclaren in anii 1998-1999..pilotul care ar fi fost in fata dupa primul viraj sa fie lasat sa castige..ar fi fost mai fair-play asa..Nu -l lasi pe Massa sa conduca 50 de tururi si pe urma sa-i spui sa se dea la o parte..e bine ca nu i-au cerut asta in ultimele 4 tururi..dar ar fi fost prea de tot..chiar si ptr. ferrari..
    3 8
  • Diesel
    Mihai
    Alonso a avut un start f bun asa ca Vettel s-a vazut nevoit sa incerce blocajul(nu prea curat) la parapet. In acest context Massa a avut culoar liber. Nu stiu daca ai observat, la primul atac Fernando a trecut de Felipe insa a fost blocat de pilotul intarziat din fata lui brazilianului asa ca acesta a putut sa revina. Pilotul mai rapid trebuie favorizat altfel se nasc situatii ca cea din Turcia. Stiu, tie ca fan Mclaren ti-ar conveni o lupte-acrosaje intre ferrari si red bull, si mie imi convine cand e vb de rivali...ti-am spus ca iti inteleg punctul de vedere. Dar incearca sa nu ma convingi ca ai dreptate, ok?:)
    11 3
  • F1 Hockenheim
    Haideti sa fim cu capul pe umeri,intotdeauna in Formula 1 au existat ordine de echipa,dar acum pt.ca Ferrari au scos capul de la cutie asta sperie pe cineva si atunci "haideti sa le dam la cap"Astazi fara nici un dubiu meritul a fost al celor de la Ferrari
    12 1
  • ctlnmihai
    F1-zone
    Ray Charles n-are cum sa mai vada.. a murit de 6 ani...
    2 7
  • Ferrari
    Pe vremea lui Schumi Bari ii ceda prima pozitie aproape de linia de sosire:)..asa ca, astazi a fost ceva soft..
    10 1
  • stiu
    tu spuneai de ray charles. atunci sa fie stevie wonder
    4 2
  • F1 Hockenheim
    De ce nu s-a sesizat nimeni la cursa din Turcia, unde cei de la McLaren au facut acelasi lucru?
    12 2
  • ctlnmihai
    Diesel
    Dupa cum spui numai Alonso ar trebui sa alerge pe circuit si nimeni n-ar trebui sa stea in fata lui..sincer incepi sa ma obosesti. ..la cat mai multe victorii de felul acesta ptr. favoritul tau si nici dracu nu se va mai uita la f1..Vei ramane tu ,cu mobius care va incerca sa dovedeasca ca Massa are caracterul infect si inca cativa.Poate Alonso va fi campion mondial dar deja lumea isi da seama de caracterul acestui om..Problema e ca adevaratii fani Ferrari incep sa-si dea seama ca Alonso aduce numai necazuri la Ferrari..
    3 12
  • ctlnmihai
    F1-zone
    eu m-am referit la trecut..tu la viitor
    2 5
  • @ctlnmihai
    "manevra a fost prea vizibila...chiar si ptr. ray charles..."
    logic, daca ray a "putut" s-o vada astazi va "putea" s-o vada si saptamana viitoare. Esti prea off-topic si, cum spuneai inainte cuiva, plictisesti grozav
    7 3
  • Depasiri
    Chiar daca manevra Ferrari este una dizgratioasa este o manevra absolut normala. In situatia celor de la Ferrari oricare echipa, indiferent cat de moralista ar fi ar fi procedat exact la fel. Mi se pare absurda amenda in conditiile in care RBR nu a fost amendata pentru favorizarea absolut fatisa a lui Vetel in defavoarea lui Weber si FIA si amarati aia de comisari ar fi meritata sa aplice aceleasi articole ca si in cazul de fata. Din pacate F1 nu mai este si nu o sa mai fie ever un sport, o sa fie doar politica si doar mizerie nimic mai mult nimic mai putin, dupa cursa de azi incep sa ma bucur ca DIGI o s atransmita F1 si nu o sa mai am cu ce sa imi pierd vremea anul viitor..... PArerea mea este ca MAsa o sa devina in cel mai scurt timp liber de contract pe motiv de prostie si pentru defavorizarea echipei.... ordine de echipa sunt peste tot important este modul in care animalul de la carma masinii stie sa inteleaga si procedeaza in interesul echipei (ce dracu fratilor ei il platesc pe el si nu el echipa) si nu in interesul orgoliului personal
    9 2
  • ctlnmihai
    Alonso..
    Cand am vazut bucuria retinuta a lui Alonso pe podiumul de premiere am crezut ca ptr. prima data Alonso are si el o farama de bun simt in el..De unde atat..dupa premiere Alonso declara ca mai avem 8 finale..culmea ipocriziei..Massa nu stia ce sa raspunda reporterilor in legatura cu discutiile radio dintre el si echipa.. si Alonso visa la titlu..
    3 9
  • indubitabil astazi ferrari merita dubla...numai ca ordinea fireasca ar fi fost massa si apoi alonso...sau poate pana la sfarsit fernando l-ar fi depasit pe bune pe felipe, desi ma indoiesc! curios este ca la un moment dat massa se departase la aproape patru secunde iar apoi alonso a recuperat (probabil este vorba de reglajele unor secvente de regim al motorului din care se favorizeaza consumul sau performanta...)

    cat despre sanctiuni...ma indoiesc...sa nu uitam ca seful ferrari este montezemolo iar seful FIA nimeni altul decat fostul sau subaltern, todt..... acum incep sa se traga sforile, ferrari va primi o pedeapsa modica dar va ramane cu punctele...
    3 5
  • MIhai
    uite, iti promit ca voi comenta mult mai rar aici:), o sa te las fara replica.
    1 2
  • Bogdan
    Penibil
    Hai sa va spun eu ce cred: intelegerea a fost de la bun inceput ca Alonso sa castige cursa. Din pacate Hamilton la blocat la start, iar Massa a prins un start foarte bun. Si uite asa s-a dus pe apa sambetei strategia lor. Probabil ca Massa nu putut abtine si a mers in ritmul lui. Si astazi a prins o zi buna. In cele din urma cei din conducere nu au avut de ale si i-au arata lesa lu' Massa. Iar asta, iar nu s-a putut abtine si in loc sa faca o treaba curata, a aruncat cu rahatul in ventilator.
    E dura viata in F1. Ca si in alte sporturi de echipa. Imi pare rau pentru cei de la Ferrari. Si pentru Webber - vai,vai cat umil si-a luat si asta de la echipa.
    3 8
  • ctlnmihai
    F1-zone
    m-ai dezamagit f1-zone credeam ca putem sa fim amici..oricum daca stau sa ma gandesc bine nu e o mare pierdere
    1 6
  • diesel
    cu respect:)
    2 2
  • ctlnmihai
    diesel08
    doamne fereste lucrul asta ..poti sa comentezi cat vrei ..si asa daca nu vei mai comenta pe site din cauzamea imi voi atrage antipatia unora. (asta oricum nu conteaza prea mult ca deja stiu ca enervez pe unii).Problema e sa recunosti ca azi Alonso nu merita sa castige.. daca ai fi recunoscut totul ar fi fost ok..
    3 8
  • Ferrari
    Sa lamurim lucrurile.
    Ferrari vrea sa salveze sansele de titlu si era normal sa urmeze o asemenea manevra.. DAR !
    Sunt niste idioti pentru felul in care au facut aceasta manevra.
    Aveau 'n' feluri de metode de a rezolva fara sa atraga atentia comisarilor si a publicului.
    In fine..Ferrari ca forta tactica este pref de mult timp.
    12 1
  • ctlnmihai
    fara resentimente insa vreau doar F1 fara cancan. altfel amici. cele bune.
    2 2
  • Suntem PROSTI!
    Cel putin asa ne cred unii baieti:

    'Felipe Massa confirmed that he had decided to let Fernando Alonso overtake.

    "Yes (it was my decision). We do not have team orders. I was struggling on the hard tyres, as I have many times this year."

    And Fernando Alonso denied he knew about the team order.

    "I thought it was a gear problem (on Massa's car). When I saw him slowing down, I was surprised," said the Spaniard.
    4 10
  • ctlnmihai
    diesel08
    Daca stau sa analizez raspunsul lui f 1-zone ptr. tine parca imi inchipui situatia de azi de la Ferrari..Ferrari a ordonat ,Massa a spus printre dinti cu respect ,si Alonso a trecut pe langa el ..Oricum spre deosebire de f 1 zone care azi te lauda azi te m-am referit in general acum critica eu am avut o atitudine constanta fatza de persoana ta.. noapte buna..
    4 6
  • ctlnmihai
    diesel
    maine te critica*
    2 2
  • mihai
    voi posta mai rar nu din cauza ta ci pt ca imi lipseste rabdarea de a citi tot ce se scrie aici, poate si timpul. Blogul lui Daniel e suficient.Noapte buna.
    3 2
  • @diesel
    Alonso e cel mai bun pilot activ de F1 dar asta nu ma impiedica sa tin cu Red Bull. Mi se pare cea mai tare echipa de F1. Diesel, suntem in alte tabere:)
    9 2
  • ctlnmihai
    Alonso
    E intr-adevar bun Alonso ...mai ales cand altii se dau la o parte din fata lui .bietul Alonso..cum naibaface ca numai in scandaluri intra..
    3 8
  • ciprian
    germania 2010
    Interesanta cursa, mai ales a celor de la mclaren care au depasit in prostie:)
    5 2
  • @ctlnmihai
    Din cate am vazut eu Alonso a incercat sa il depaseasca pe Massa...se vedea ca e mai rapid ca el....dar imediat dupa incercare a fost un "team radio" si apoi alonso a incetinit.
    Deci e clar ca nu a vrut sa castige cursa in felul asta, dar pana la urma echipa face ce vrea cu tine...si echipa nu a riscat un accident.
    Oricum pana acum Alonso a aratat ca e mai rapid decat Massa...asa ca nu mai fiti atat de siguri ca nu putea sa il depasesca fara ordine de echipa.
    8 3
  • salutare
    am vazut foaarte multe comentarii pe aici care spun"intotdeauna au fost ordine de echipa in formula1"-CORECT!Doar ca acum au fost schimbate acele reguli care permiteau ca echipa sa modifice de la standuri ordinea in cursa a pilotilor sai,cum a fost astazi!!!
    pe urma am mai vazut comentarii de genul:si McLaren au facut asta la Istambul,ei de ce nu au fost sanctionati?"Poate ca asa a fost numai ca noi suntem fani,suporteri al unei echipe sau alta,insa cei de la Istambul sunt COMISARI OFICIALI DE CURSA,CE AU PREGATIRE JURIDICA SI SUNT CU MULT MAI SPECIALISTI,DECAT ORICARE DINTRE NOI IN A CITI SI A INTERPRETA REGULAMENTUL!!!
    1 9
  • ctlnmihai
    BobbyNeamu
    Mda..el n-a vrut sa castige cursa nici in Singapore. 2008..Bucurati-va de victoria asta si nu -i mai cautati scuze lui Alonsito..a vazut o lume intreaga ce s-a intamplat pe circuit.. Toti comentatorii tv au vazut ordine de echipa si voi o tineti ca Alonso n-a vrut sa castige..Daca n-a vrut sa castige in modul asta are posibilitatea ca la audierea care va urma sa declare ca au fost ordine si sa cedeze victoria lui Massa..Alonso saracul n-a stiut nici ca Massa se va da la o parte ..la fel ca si in 2008 ..el habar n-are de ce se intampla dar beneficiaza mereu de oportunitati dintr-astea..
    1 8
  • ctlnmihai
    FIA: "Ferrari a utilizat ordine de echipă la Hockenheim
    In 2002 amenda platita de Ferrari ptr. aceeasi fapta a fost de 1000.000$ ..acum au scapat doar cu 100.000$
    1 7
  • @ctlnmihai
    Eu am spus doar ca Alonso a incercat sa depaseasca dar nu a fost lasat de echipa...si daca ai urmarit cursa ar trebui sa imi dai dreptate. In mod sigur dupa ce a vb cu echipa stia ca Massa ii va ceda locul. Si sunt sigur ca stii ca Alonso e mai rapid decat Massa si ca putea sa obtina victoria si fara sa i se faca vreun favor, dar a ascultat de echipa.
    8 2
  • Popicul
    convorbiri !
    Intreb si eu >
    De cate ori ati auzit mesaje de genul "X este mai rapid decat tine" ?
    Ce intelegeti din mesajul " Echipa are nevoie de toate punctele"
    Ar fi fost mai bine sa auziti " Felipe este cazul sa economisesti combustibil "
    Sau " Schimba regimul motorului pe pozitia Y"
    Dar cel mai ciudat mesaj de duminica: "Trebuie sa ramai la 4 secunde in urma lui Button" mesaj confirmat de cei de la McLaren !
    Astia de RBR nici omul lor nu-l ajuta! Am impresia ca toata echipa e impartita in doua.
    10 0
  • Fortza Ferrari.
    Plin de fani McLaren. Uitati-va la cursele trecute in care Ham si McLaren au scapat de penalizari. 1. Cand a schimbat de mai multe ori directia in fata lui Petrov desi avea voie sa o faca o singura data, vreo sanctiune,. Nici una. 2. Calificarile in care primeste prin radio ordinul: Opreste motorul ca trebuie sa mai avem putina benzina pentru test. Vreo sanctiune, bineinteles niciuna. 3. Depasirea Safety Car-ului, care trebuia sanctionata cu steag negru, adica descalificarea, si ca meniul sa fie complet, steward-zii au comunicat penalizarea prin trecere in fata boxelor pentru Ham prea tarziu, oare dece, bineinteles ca Ham sa iasa tot pe locul doi. 4. Ordinele de echipa date lui Button in Turcia.
    Astea ce sunt, nu cumva incalcari ale regulamentului? Sau pentru Ham si McLaren nu se pune?
    Alonso a castigat pe merit, la iesirea din acel viraj Massa gresise treapta de viteza, cine s-a uitat la cursa si a fost atent se poate auzi turatia maxima a motorului masinii lui Massa, ceea ce insemna ca era intr-o treapta inferioara, iar Alonso a tasnit pe langa el.
    Mai lasati-ma cu Ferrari, a facut Ferarri a dres. Uitati-va mai intai in ochiul vostru (McLaren) sa vedeti barna enorma pe care o aveti si apoi la aschia din ochil lui Ferrari.
    10 3
  • au comis-o din nou
    ferrari face ce face si iar o intoarce. nu e nici un dubiu faptul ca massa la lasat in urma ordinelor de echipa pe alonso sa il depaseasca. sa se aplice regulamentul si sa fie descalificati. astept sa vad ce decizie se va lua. probe si apoi discutii. pana la urma aici nu facem deca sa ne dam cu parerea si atat. FIA va decide ce si cum. si apropo daca in 2007 mc-ul a fost black flag pentru tot sezonul nu vad de ce nu s-ar putea aplica si in cazul celor de la maranello. Alonso a fost peste massa in aceasta cursa insa putea foarte usor sa-l depaseasca pe massa. nu stiu de ce au actionat asa . simplu in 2 ture massa era mancat de alonso. dar asta e ordinele au fost date si supunerea a fost totala.
    0 7
  • NeoGalaxy
    Eternal Ferrari Fan
    Si eu care credeam ca fanii Formulei 1 sunt sunt mai destepti decat fanii altor sporturi, se pare ca m-am inselat. Nici nu este o concluzie grea de luat daca citim primele, sa zicem, 20 de comentarii de mai sus :P Eh, poate se vor maturiza odata si fanii de mai sus cine stie.
    7 6
  • NeoGalaxy-Eternal Ferrari Fan
    afiseaza si tu un comentariu despre spectacolul de ieri, sa vedem cu ce se va deosebi comentariul tau!
    3 6
  • fan rosu
    DUBLA
    Dubla FERRARI!BRAVOO!Felicitari intregii echipe!
    7 1
  • Andrei
    Ferrari
    Multi destepti pe aici.Echipa uramreste interesele, nu poti investi sute de milioane si sa nu iei nici un titlul.Singurul care are sanse este Alonso atat.Ce au facut este normal in plus iau facut un favor imens lui Massa ca nu la dat afara si sa il pastreze pe Kimi.Puteau sa mascheze nu sa fie asa directi mai ales daca stiu ca sut ascultati.Ferrari a dominat clar iar asta e problema lor ce fac nu a noastra.Red Bull si McLAren fac la fel dar mascheaza iar FIA stie foarte bine dar inchide ochii dar cand vedere rosu in fata ochiilor se schimba treaba.LA ei functioneaza justitia ca si la noi
    2 2
  • Andrei tu estifan Alonso si nu Ferrari, se vede asta f bine!
    ma intreb daca ai f tu in locul lui Mss l-ai lasa p Alo sa iti ia pozitia ta. Fiecare pilot e un sportiv si ar treb sa se straduie pu cariera sa si n pu al altcuiva, in astfel de mod carul sau niciodata nu va trage spre titlu si apoi nu cred ca Alo la optinerea titlului il va imparti cu Mss, in caz ca ia titlul. Nu e corecta aceasta decizie a ekipelor, defavorizeaza unii piloti pu viitorul altcuiva, sau altfel spus sa-i dai punctele obtinute de tine altora. Massa e pilot si nu sluga lui Alonso!
    2 1
  • Alonso este mai rapid decat ti
    Ai "subanteles" acest mesaj ?
    . (punct). Ce vreti mai evident de atat ?
    Lasati pe Alonso si pe fanii acestuia sa sarbatoreasca. Asa sunt ei ... se multumesc cu orice .....
    1 3
  • hmmmm
    marele premiu al chinei din 2008 va spune ceva? atunci cand raikkonen l-a lasat pe massa sa-l depaseasca( oricum sunt fannnn ferrari, dar alonso sa nu castige niciun titlu). oricare alt pilot, dar nu alonso
    3 2
  • in locul lui eu as pleca
    privirea lui massa spune tot..... ar trebui sa-si caute alta echipa, caci la ferrari va fi doar de decor. cred ca ar face treaba buna la sauber....?
    1 1
  • punct
    Voi ati uitat ca F1 este un sport de echipa??? Fotbal, handbal, motorsport s.a. sunt sporturi unde conteaza ordinea. Exista cel mai bun si mai slab... Intotdeauna echipa se formeaza si se dezvolta in jurul CELUI MAI BUN! Pana acum Alonso a demonstrat ca este cel mai bun de la Ferrari, deci are toate sansele la titlul, acest lucru nu putem spune si in cazul lui Massa. Niste idioti astia de la FIA.
    Nu va fi nici un scandal, pentru ca toti sunt constienti ca IN FIECARE ECHIPA EXISTA ORDINE! La fel este si la RB, McLaren, Mercedes(unde Schumacher este favorit)... Doar ca toti astia n-au avut ocazia sa se confrunte in cursa cu o astfel de situatie si daca se intampla, FACEAU LA FEL!
    Ce sa faca si FIA, se agata si ea de niste iluzii...
    2 0
  • real race
    prostii
    Toate comentariile aduse de cei care zic ca a fost un gest stupid cel facut de cei de la Ferrari sunt date aiurea, intr-o cursa prioritare sunt victoria pentru pilot si dubla pentru echipa. Pentru cei care nu au urmarit cursa Massa a mers mai slab ca Alonso si ,daca nu l-ar fi lasat pe Alonso sa treaca, Massa risca puncte importante deoarece Vettel venea repede din spate, plus ca Alonso avea timpi vizibil mai buni si ,personal vorbind, merita victoria ca o razbunare fata de Vettel care a vrut sa il lovesca pe Alonso la start. Victoria aceasta e meritata de Ferrari...iar cel care de doua curse incoace ar trebui pedepsit e Vettel dar..... cum s-a vazut el s-a pedepsit singur.
    3 5
  • ceau
    Massa a avut acel incident nefericit din Ungaria,de anul trecut,iar acum cand era aproape de prima lui victorie si de relansarea unei cariere,echipa ii spune NU,mai stai la coada ca prioritar e Alonso!!!Ecea mai mare magarie pe care am vazut-o din 2002,incoace!Si atunci Ferrari i-a satisfacut ca[riciul lui Schumacher,de a fi pilotul ce a devenit cel mai rapid campion intr-un sezon!
    Desi ma consider a fi un pacifist,sper caa asta sa fie prima si ultima victorie a lui Alonso pe anul acesta!!!!Trebuia sa le fie luate si punctele celor de la Ferrari,din aceasta cursa sau sa fie interzisi pe urmatoarele 3 curse!!!
    Daca pe o echipa nu o pedepsesti drastic din prima,atunci ea va continua sa incalce regulamentul!!!!!!!!
    3 2
  • Popicul
    @mad
    sa stii, daca nu ai observat inca:
    Ferrari este echipa de curse si nu societate de binefaceri.
    Massa, probabil, trebuia de la sine putere sa faca ce i s-a cerut.
    Este platit mai bine ca multi piloti asa ca ......
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru