Formula 1, refuzata de trei producatori majori de pneuri

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 04.11.2009
Michelin, Goodyear si Pirelli au anuntat ca nu sunt interesate sa furnizeze pneuri in Formula 1 incepand din sezonul 2011, cand expira actualul contract cu Bridgestone.

Formula 1 este in cautarea unui nou furnizor de pneuri pentru sezonul 2011, dupa ce Bridgestone a anuntat luni ca nu este interesata sa prelungeasca actualul acord care expira la finalul lui 2010.

Desi numarul producatorilor de pneuri care au activat anterior in Formula 1 este destul de ridicat, competitia se afla in fata unei dileme majore generata mai ales de situatia economica globala.

Criza financiara ii indeparteaza pe producatorii majori de cauciucuri de Formula 1, intrucat participarea in competitie necesita achitarea unei sume de bani catre forul mondial, pe langa costurile de logistica.

Michelin este primul producator care a negat interesul pentru revenirea in competitie, dupa ce a parasit Formula 1 in 2006 pentru ca nu a dorit sa devina unic furnizor de pneuri. Informatia a fost dezvaluita de un purtator de cuvant al diviziei nord-americane a companiei.

La randul ei, compania Goodyear a anuntat ca nu doreste sa revina in Marele Circ. "Nu avem niciun plan pentru revenirea in Formula 1.

Totusi, continuam sa evaluam o gama larga de oportunitati pentru a determina cea mai buna directie strategica bazata pe interesele companiei", a declarat un purtator de cuvant al companiei americane. Goodyear a furnizat pneuri pentru Formula 1 timp de 30 de ani, insa a parasit competitia la finalul sezonului 1998.

Nu in ultimul rand, Pirelli a exclus posibilitatea de a furniza pneuri in Formula 1, intrucat tehnologia utilizata in aceasta competitie nu poate fi transferata in industria masinilor de strada. "Pozitia anterioara a celor de la Pirelli in privinta Formulei 1 nu s-a schimbat. Pirelli prefera sa dezvolte pneuri pentru curse care vor fi utilizate pe masinile de strada. Pirelli sponsorizeaza Superbike, Campionatul Mondial de Raliuri si FIA GT2", a declarat un purtator de cuvant al companiei italiene citat de agentia de presa Reuters.

Federatia Internationala de Automobilism nu a facut niciun comentariu pe marginea acestui subiect, insa se anticipeaza ca forul mondial va demara in curand procesul pentru selectia unui nou furnizor de pneuri.

In acest moment nu se stie daca FIA va mentine decizia anterioara ca F1 sa aiba un furnizor unic de pneuri sau daca va opta pentru mai multi producatori.

Via | F1-Live | Reuters

Comentarii (8)

  • .
    Ferrari powered by Danubiana
    1 0
  • NeoGalaxy
    @Formula 1
    Se cam prabuseste competitia asta. O sa fie interesant de urmarit cum evolueaza lucrurile.
    1 0
  • Restrictii
    Prea multe restrictii strica lucrurile. Formula 1, care ar trebui sa fie libera sa dezvolte cele mai noi tehnologii, sa fie avangarda constructiei de automobile, este incorsetata de reguli uneori absurde. La modul declarativ se doreste reducerea costurilor dar, in fapt acestea cresc prin impunerea anumitor reguli. Unul dintre exemple luat la intamplare ar fi desfasurarea unor curse fara alimentari cu combustibil, fapt ce duce implicit la costuri mari pentru reproiectarea monoposturilor si pentru securizarea lor in conditiile in care vor transporta mai mult combustibil. Masura nu este nici pe departe una care sa creasca macar spectacolul. O alta masura absurda este si aceea de a stabili furnizori unici de componente. Din pacate Formula 1 nu mai este ce a fost, fantezie, risc (calculat desigur), neprevazut, spectacol si tinde tot mai mult sa devina un banal sablon.
    1 0
  • ceau
    buna asta cu Ferari powered by Danubiana!acum pe un ton mau serios,mai este Continental sai poate ca vor resapa cauciucurile de anul acesta!!!na,ca nu m-am putut abtine:))
    1 0
  • dunlop , fulda , firestone , yokohama
    Producatori mai sunt , dar nu stiu cine o sa plateasca "spaga" la FIA ca sa intre in competitie .
    1 0
  • SEMNEAZA PETITIA PENTRU A SALVA SPA-FRANCOCHAMPS
    http://www.defendonsfrancorchamps.be/signer-petition-circuit-spa-francorchamps.html
    0 1
  • ca la nimeni
    Cum adica: f1 are nevoie de mine ca producator de pneuri si tot eu trebuie sa platesc catre FIA? E ilogic. Pot sa-mi fac reclama si altfel decat prin F1. Daca vor pneuri de la mine (Goodyear, Pirelli, Dunlop si altii) FIA ar trebui sa imi dea bani sa pot sa dezvolt ceva fara de care F1 nu poate exista. Asa cred ca ar gandi fiecare producator. S-au dus vremurile in care FIA trebuia doar sa incaseze. Acum e randul lor sa plateasca sau o sa mearfa direct pe janta, fara pneuri.
    1 0
  • @jondaniel
    Aici cam ai dreptate. Nu cred ca se inghesuie cineva sa plateasca "taxa de furnizor de pneuri" la FIA .
    Offtopic: Am auzit ca Debica a semnat cu Brawn pt sezonul viitor. :))
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru