Hakkinen: "Fanii trebuie sa inteleaga Formula 1"

De Daniel Popescu
Publicat Luni, 12.04.2010
Mika Hakkinen sustine ca fanii Formulei 1 trebuie sa inteleaga modul de organizare a curselor de Formula 1 inainte de acritica lipsa de spectacol din competitie.

Desi cursele din Australia si Malaezia au temperat cel putin partial criticile la adresa lipsei de spectacol din Formula 1, senzatia generala ramane ca fanii sunt dezamagiti de schimbarea regulamentului tehnic, in urma caruia pilotii efectueza in general o singura intrare la boxe.

Absenta depasirilor continua sa fie principala nemultumire a telespectatorilor, insa fostul campion mondial Mika Hakkinen crede ca Formula 1 nu este doar un spectacol televizat.

"Oamenii trebuie sa cunoasca mai bine Formula 1 si sa inteleaga prin ce trece un pilot si ce fac echipele. Ar trebui sa studieze Formula 1. Daca dai drumul la televizor sa urmaresti un Mare Premiu si vezi pilotii cum parcurg fiecare tur de circuit, te plictisesti si schimbi canalul. Cu cat ai mai multe cunostinte, cu atat este mai interesant", a declarat finlandezul pentru publicatia Weekend Herald din Noua Zeelanda.

Via | GMM

Taguri: Hakkinen

Comentarii (9)

  • F1
    Bravo Mika. Afirmatie oportuna si extrem de obiectiva. Spectacolul in F1 este altfel dimensionat decat in alte sporturi cu motor. De depasit incepe sa fie greu pana si in Moto GP. "Noroc" ca mai cade Stoner.
    16 4
  • Ivanoff
    Pt Daniel Popescu
    Daniel: dc m-ai putea ajuta sa dezleg ënigma" jantelor pe 13 ti-as ramane super recunoscator! :)
    Cu toate ca urmaresc F1 de cand ma stiu,am luat dimensiunea jantelor "de buna" considerand ca e c m buna solutie dat fiind faptul ca rotile sunt expuse"(monoposturile neavand aripi) si este nevoie de cauciucuri "groase in carne",insa citind aceste noutati ma intreb,oare a fost doar o chestie de regulament sau intradevar era singura solutie tehnica.
    Merci si astept un raspuns "profi" ;)
    0 10
  • f1racing
    unii fani nu pot intelege F1
    "Cu cat ai mai multe cunostinte cu atat este mai interesant" --
    buna precizare.
    Ar trebui sa-i puna pe ganduri pe fanii "specialisti in f1" care tot acuza lipsa "spectacolului", spectacol care asa cum este perceput de ei sfideaza posibilul si realitatea.

    Dar Mika, de unde sa inteleaga un fan prin ce trece un pilot ? Daca el n-a condus nici macar o data nici macar un cart pe circuit ?
    Cursele pana la piata cu masina proprie n-au nicio legatura. Cursele din spatele blocului n-au nicio legatura.
    14 6
  • perspectiva show-ului
    Tema spectacolului in F1 va fi mereu de actualitate. Nu toti privitorii de F1 cauta aceleasi ingrediente, unii stau cu ochii pe detaliile fenomenului, cauta culisele, savureaza tehnologiile, performanta acestora, evolutia echipei si a pilotului(pilotilor) favorit(i) in antrenamente, calificari ca sa culmineze cu marea confruntare de final-cursa. Unii poate sunt interesati de "efectele" colaterale...Altii urmaresc sporadic doar finalul, cursa, ceea ce se vede si atunci, pe buna dreptate, uneori se pot plictisi.
    Spectacolul si F1 nu este o disjunctie, dar, ca orice lucru pe lumea asta, este o relatie perfectibila.
    5 4
  • doar ansamblul il vad unii
    unii ma intreaba cum rezist sa ma uit atata timp la niste masini care se invart pe un traseu in continuu...multi vad constanta, ansamblul, putini isi dau seama cate variabilele exista, cate se pot schimba de la o secunda la alta....si asta e fascinant, sa urmaresti ce aduce hazardul, cum fiecare tur parcurs aduce o uzura pneurilor, produce o greseala de pilotaj....unii poate asteapta sa vada explozii, masini zburand, spectacol ce pune viata pilotilor intr-un mare pericol, adica exact ce incearca constructorii sa evite
    8 1
  • f1racing
    schimbati canalul !
    Bine punctat. Unii urmaresc asta; altii urmaresc altceva; altii au altfel de asteptari s.a.m.d.
    Prin urmare perceptiile fanilor despre F1 sunt foarte diversificate.
    Unii "inteleg" F1 doar prin ce se vede in ecran + o analiza sumara.
    Altii au avut parte de unele "impresii" in timp ce au depasit "suta" pe autostrada. Foarte obiectivi si acestia....
    Altii au avut norocul sa piloteze (presupunand ca au pilotat si nu au sofat, adica au tinut cont de toata tehnica ce este implicata de pilotaj) pe circuit, pe pista cu un cart performant sau si mai bine o masina preparata pentru curse. Acestora incepe sa li se contureze o imagine mai apropiata despre cum se mananca F1.
    Altii si mai norocosi sunt piloti in competitii inferioare F1, precum Marinescu. Acestia stiu deja ce presupune depasirea in cursa.
    Mergand mai departe ce gasim ? Pai pe Alonso, Schumacher, Mika si altii care ne spun: "ori intelegeti F1 ori schimbati canalul".

    Acum, bineinteles ca "grosul", imensa majoritate a fanilor se afla in primele doua categorii. Si nu vor intelege vreodata ce li se cere de catre Mika sau altii. Nu au cum. Nu vor. Pana la urma ei sunt cei ce sustin financiar o competitie de o asemenea amploare. Tot ei sunt cei care vor sa vada altceva dar se uita in continuare. Si de aici un cerc vicios.

    Multi piloti au explicat ca principala problema in ce priveste depasirea este reprezentata de turbulentele aerodinamice, si implicit de pierderea aderentei la rotile din fata. Daca s-ar umbla aici, atunci F1 s-ar intoarce multi ani in urma, si ar fi imediat depasita ca performanta de multe formule inferioare. Si numele de F1 n-ar mai avea sens....
    Deci schimbati canalul ! Ce va imaginati dvs. a fi spectacol nu exista in realitate.
    10 6
  • HAKA
    Fanii F1 sunt persoane care in general iubesc automobilul. Ca sunt soferi de ocazie sau profesionisti, tehnicieni in industria auto, practicanti al unui sport cu motor, sau pur si simplu tineri gameri care folosesc niste softuri destepte toti si-ar dori sa piloteze, macar o data in viata un bolid pe o pista de curse. Formula 1 ofera zona cea mai distinsa, elitista a sporturilor cu motor, asa ca interesul este logic.
    Acuma, ca unii vor spune ca rugbi-ul nu reprezinta decat o adunatura de indivizi care se imping unii in altii e adevarat, insa asta n-o sa-i determine niciodata pe ALL BLACKS sa se apuce de fotbal! Poate ca, pana la urma si in F1 ar fi nevoie de un...HAKA.
    5 5
  • erata
    rugby-ul
    2 1
  • f1racing
    no way
    Nu numai ca nu va fi nevoie de un Haka. Nu trebuie inserat un Haka in F1. F1 cu ce reprezinta ea nu trebuie alterata doar de dragul necunoscatorilor la care a facut referire si Mika.
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru