Hamilton a câștigat pe ploaie la Istanbul și a egalat recordul de 7 titluri deținut de Schumacher! Perez și Vettel, pe podium

de Daniel Popescu
Duminica, 15.11.2020
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a obținut o victorie nesperată la Istanbul și a devenit matematic campion mondial, ocazie cu care a egalat recordul de 7 titluri deținut de Michael Schumacher. Sergio Perez și Sebastian Vettel au încheiat pe podium.

Cursa a început pe un circuit umed ca urmare a ploilor de dimineață, astfel că piloții au optat pentru pneuri de ploaie. Lance Stroll a plecat bine la start și și-a păstrat prima poziție cucerită în calificări, în timp ce Max Verstappen a pornit foarte greu și a pierdut numeroase poziții.

De acest lucru a profitat Sergio Perez, care a urcat pe locul doi în spatele coechipierului său de la Racing Point.

Plecat doar de pe locul 6, Lewis Hamilton a câștigat trei poziții, însă în primul tur a avut dificultăți să se mențină pe traiectoria ideală și a fost depășit succesiv de Sebastian Vettel, Verstappen și Alexander Albon.

Astfel, Vettel a fost marele câștigător al startului și a ajuns până pe locul trei. În spate, Valtteri Bottas a derapat în primul viraj după un mic acroșaj cu Esteban Ocon și a coborât până pe locul 18, moment în care șansele sale de a rămâne în cursa pentru titlu au devenit pur teoretice.

Alți piloți care au avut parte de starturi excelente au fost Carlos Sainz (locul 9) și Pierre Gasly (locul 13), care au câștigat câte 6 poziții.

HAMILTON ȘI VERSTAPPEN, DERAPAJE DUPĂ TENTATIVE DE DEPĂȘIRI

Circuitul a început să se usuce pe traiectoria ideală, iar începând din turul 7 piloții au început să intre la boxe pentru pneuri intermediare.

Stroll și-a păstrat prima poziție în fața lui Perez cu un avans consistent de peste 10 secunde, în timp ce Verstappen a revenit pe circuit pe locul trei, chiar în fața lui Vettel și Hamilton.

Contrar evoluției din calificări, Hamilton a fost cel mai rapid cu pneuri intermediare, însă principala problemă a fost generată de condițiile pistei: traiectoria ideală era aproape uscată, iar orice tentativă de depășire presupunea schimbarea traiectoriei și intrarea pe o zonă mult mai umedă care nu oferea aderență suficientă pentru acest tip de cauciucuri.

De altfel, acest lucru a fost demonstrat din plin de Hamilton în turul 16, când a încercat să treacă de Vettel, a derapat și a fost depășit de Albon, astfel că a coborât pe locul 6.

Puțin mai târziu, Albon l-a depășit și pe Vettel pentru locul 4.

Verstappen a încercat la rândul său să-l depășească pe Perez, însă a derapat pe bordură și a fost depășit de Vettel și Hamilton, iar apoi a intrat la boxe pentru un nou set de intermediare și a revenit pe 8.

NOROCOSUL HAMILTON DEVINE LIDER

La jumătatea cursei, Verstappen, Leclerc și Vettel au intrat la boxe pentru un nou set de pneuri intermediare, în timp ce Albon a derapat, elemente care i-au permis lui Hamilton să ajungă până pe locul 3.

Stroll a intrat apoi la boxe și a revenit în spatele lui Verstappen, în timp ce Hamilton a urcat pe locul doi și l-a depășit pe Perez pentru a devenit astfel noul lider.

Hamilton a reușit apoi să-și construiască rapid un avans de peste 15 secunde în fața lui Perez și Verstappen. Între timp, Stroll a întâmpinat numeroase probleme cu noile pneuri și a fost depășit succesiv de Vettel, Leclerc, Albon și Sainz, astfel că a coborât până pe poziția a șaptea. 

Finalul cursei s-a desfășurat sub amenințarea unei ploi care nu s-a materializat însă.

Hamilton a câștigat cursa cu un avans de peste 30 de secunde și a obținut matematic al șaptelea titlu mondial din cariera, ocazie cu care a egalat recordul de titluri deținut de Michael Schumacher.

În spatele britanicului a fost însă o adevărată nebunie pe final: Perez a ieșit ușor în decor și a fost depășit de Leclerc, însă monegascul a comis la rândul său o greșeală și a fost depășit de Perez și Vettel.

Astfel, Perez a încheiat pe locul 2, iar Vettel a obținut un podium nesperat pentru Ferrari în fața lui Leclerc. Sainz a ocupat locul 5 în fața lui Verstappen, Albon și Norris, în timp ce Stroll a obținut un singur punct.

TURCIA - REZULTATE CURSA:

Comentarii (37)

  • Haide ma, ziceti ca a fost sabotat Stroll. Voi astia care aveti numai sabotaje in cap. De parca nu poate fi realitatea asa cum este fara sabotaje.
    2 2
  • Lacrimi si emotii! Si un titlu "neastepat", bineinteles! Si cand te gandesti ca Strol este un "mare" pilot ce va ramane in F1! Iar "anonimul" de Perez s-ar putea sa plece!
    28 4
  • Cu o căruță de monopost Vettel i-a ținut la respect azi pe Hamilton și Verstappen.
    Aștept habarbistii sa vorbească despre asta.
    Că diferenta între spărgătorii de semințe și campioni mondiali o știm.
    Felicitări și respect Lewis Hamilton/Mercedes!
    47 15
  • Felicitări Lewis Hamilton si echipei Mercedes. Trebuie să fie apreciată această echipă pentru dezvoltarea monopostului pe decursul celor 7 sezoane de dominare. Felicitări echipei Mclaren pentru rezultatul de azi, fiind penalizati iar copy-mercedes (daddy stroll) nu se poate. Felicitări si pentru Ferrari. Se putea trece pe slick uri in ultimele 10 tururi dar nimeni nu a riscat.
    7 0
  • The Dot
    Probabil ca nu sunt multe lucruri mai placute pentru Hamilton decat sa-l egaleze pe Schumacher la titluri mondiale, castigand o cursa pe ploaie.
    21 10
  • Felicitari Lewis Hamilton si McLaren! Azi Hamilton i-a ,,linistit" pe cei care ieri i-au cantat prohodul..
    25 13
  • Deși sunt și voi rămâne un categoric contestatar al ideii că Hamilton este cel mai mare pilot din istoria F1, trebuie să recunosc, tipul a făcut o cursă senzațională, chiar dacă nu a depășit pe nimeni, dar cu o mașină total neadaptată traseului și condițiilor meteo de astăzi, a se vedea "performanța" lui Bottas. Felicitări ! La fel și lui Vettel, cu roaba din dotare, chiar a reușit un rezultat miraculos!
    39 4
  • @xyz, @Alex, în alte comentarii de-ale voastre m-ați învățat o expresie de care mă voi folosi și eu acum: "profitați de moment" și-i ridicați în slăvi. ;)
    Taurule , să nu folosesc alt nume cu subînțeles vulgar, în urma podiumului îți ridici la cer așa de mult Vițelul de parcă ar fi câștigat un campionat. Faci pe chiorul și nu te uiți la clasamentul general al piloților... te-ar putea ajuta să vezi că are de aproape 3 ori mai puține puncte decât Leclerc! :)))
    Iluzionistul, irealistul, visătorul cu ochii deschiși, sau cel mai deseori orgoliosul recurg la metoda asta de a face din țânțar -> armăsar. ;)
    11 23
  • Azi Vettel este cel care a făcut performanta! Cu o mașină net mai slabă decât concurenta a fost de nedepasit de "excepționalii" Hamilton și Verstapen. In prima parte a cursei, când s-a pilotat cu pneuri de ploaie, diferența de cai putere dintre monoposturi a fost insesizabila, ceea ce a făcut să se vadă diferența de valoare a piloților. In acest sens trebuie remarcat faptul că Leclerc a fost pe nicăieri, Hamilton nu a îndrăznit nimic, iar lui Verstapen nu i-a ieșit nimic altceva decât rateuri. Iar acum mâncătorii de "ciuperci maronii" la adresa lui Vettel sa mai înfulece o porție, că așa e la moda sau, mai bine zis, "așa e in tenis"!
    22 29
  • Mercedes F1
    Felicitari Lewis!! Omul anului si al cursei!! 7 titluri!! Sa moara dujmanii!!! :)
    Multi se uita putini pricep. Vetel n-a facut nimic altceva decat sa stea cuminte la cutie. A avut sansa unui start ferit de probleme, cei din fata lui s-au
    acrosat si a profitat de faptul ca nu se putea depasi pe acel circuit. A avut meritul sa-i tina pe toti in spate. Ferrari in conditii mixte n-a mai fost chiar o caruta. Cel putin Leclerc e batut timpi pe circuit recuperand miraculos in timpul cursei. Daca nu risca in ultimul viraj avea podium.
    24 16
  • Mercedes F1
    Dar cum e vorba aia, cu o floare nu vine primavara, daca te uiti unde e Vettel in clasament......e rusinos. Cu 4 titluri mondiale.
    16 15
  • bobitza
    @DRS11, nici o zi nu seamănă cu alta - să ne amintim de 2018, când Vettel era liderul clasamentului general si conducea confortabil cursa (din Brazilia, cred), nu-l deranja nimeni şi a dat-o în gard. Pe mâna lui a pierdut campionatul - el şi Ferrari. (la fel în 2019,în sensul că el a fost determinant în pierderea titlurilor)
    11 8
  • Costel
    Lixandre,

    n-oi mai scris de 3 luni pe automarket iar tu m-oi facut sa reapar ca sa-ti transmit ca ii nevoie de oameni de calibrul tau pentru a elimina pentru totdeauna acele suricate care s-au indoit de cvadruplul campion german sebastian vettel....

    exceptionala atitudinea lui sebastian pe podiumul de premiere cand o aplaudat spre echipa care luase la unison o mina grava, asta numai din cauza "surprizei" din finalul cursei pe care "certul" salvator al scuderiei nu si-o poate refuza din aceleasi motive pe care-am ostenit sa le tot repet de vreo 18 luni:
    labilitate,
    supraestimare,
    diletantism profesional.....

    sau poate ca micu' print se astepta la aceleasi cadouri venite dinspre mentorul sau asa cum s-o intamplat la Spa si Monza in 2019?!? :-)))

    forza sebastian!
    impreuna vom birui!
    2 7
  • @Mercedeas F1
    Pai asa e si cu Vettel. Daca nu risca avea pozitii mai bune in curse.
    1 3
  • Adrian24
    Cei care-i ridica osanale lui Vettel probabil ca nu stiu ca un titlu nu se castiga cu o cursa buna pe sezon.
    16 13
  • Vad ca au aparut aplaudacii lui Vettel, ca ar fi castigat mare lucru! A castigat pe naiba! Cu cele 33 de puncte pe care le are, inseamna ca a facut un sezon extraordinar! Nu mai pot de ras! Cum de altfel rad si de Verstappen, sau cap de broasca cum zicea cineva! Vrea si baiatul asta tilul mondial dar se pare ca nu va mai avea cand si nici cu ce! Sa nu uite ca sezonul viitor, apare McLaren cu motor Mercedes, dar si cu Ricciardo care nu este ca Sainz! Asadar, competitia va fi mult mai grea pentru olandez, care va visa in continuare la acel titlu mondia! Iar Hamilton manelistul va mai sta un an sau doi la Mercedes ca sa bata toate recordurile.
    17 16
  • @Mercedes F1
    Asa, si bronzatul tau pe cine a depasit in cursa asta ? Doar pe un Perez, care era cu pneurile terminate ? Unde a stat decat la cutie ? Ce mari ispravi de vitejie a facut in spatele vitelului jumatate de cursa ?
    12 24
  • Leopold
    Felicitări Hamilton.
    Felicitări Perez.
    Felicitări Vettel.
    Felicitări şi celorlalţi piloţi care au reuşit să termine această cursă desfăşurată în condiţii climatice atît de potrivnice.
    7 0
  • sefutau
    Timpul o sa-i faca dreptate lui Vettel. Cand se vor linisti apele, va sta acolo intr-o grupa selecta cu Prost, Schumacher, Hamilton si Fangio.
    3 4
  • The Dot
    Fara a-i lua din merit lui Vettel pentru prestatia de astazi, sa nu uitam ca in F1 a zilelor noastre e greu sa depasesti pe uscat cand nu ai DRS, cu atat mai mult pe pista uda.
    18 2
  • Neutru
    A câștigat Hamilton, este campion. Dar în ce moment al anului ați crezut că-i altfel? Scrie cineva mai sus„ Să moară dușmanii” gramatical puțin diferit că doar n-am făcut aceiași școală și mă întreb cine or fi acei dușmani?. Poate Botas că s-a tot învârtit pe circuit până la depășit Hamilton cu un tur, dar eu nu cred. E mulțumit, are contract și la anul și știa că nu va câștiga. Media a fost foarte entuziastă dorind să transmită și publicului aceste sentimente. A reușit? Cel mai ...cel mai... Îți trebuie rezistență la stres să suporți atâtea lingușiri. Repet, se știa cine va câștiga campionatul înainte să înceapă! De unde atâta entuziasm?
    19 14
  • Unde ai facut Neutrule scoala?
    1 1
  • @admin
    ...norocosul Hamilton...ce apelativ scârbos....tocmai l-a egalat pe “norocosul” de Schumacher, a scris istorie azi...al dreaq norocos...patetic
    6 2
  • The Dot
    Am terminat de vizionat si eu cursa, al carei rezultat l-am aflat inainte din pacate si asta a luat o parte din emotie.
    Formula1, glumind desigur, mai bine ar pune niste aspersoare pe marginea pistei decat sa se gandeasca la inversarea grilei, pentru un mai mare spectacol.
    Mai tot timpul cursele pe ploaie au avut mai multa drama, si F1 are nevoie de asa ceva, in sensul ei bun.
    Ca si fan al lui Hamilton nu am sa-l compar niciodata cu Schumacher pentru o gramada de motive pe care nu are rost sa le insir inca o data aici. Dar cand castigi un mare premiu de maniera cu care a facut-o el azi, si te uiti la celalalt pilot al echipei Mercedes care are acelasi material la dispozitie, incepi sa-ti dai seama ca Hamilton nu e tocmai un pilot obisnult.
    Ca va ramane sau nu in F1 si in anii care urmeaza, din punctul meu de vedere conteaza mai putin. Deja a facut istorie in sportul asta. Apropo de lucrul asta, frumos gestul lui Vettel de la sfarsitul cursei ca de altfel si mesajul "you created history". Respect.
    In rest in afara de prestatia catastrofala a lui Bottas, au fost destul de multe dueluri frumoase in partea superioara a clasamentului, care a facut din marele premiu al Turciei unul din cele mai frumoase de anul acesta.
    Sper ca Checo sa-si gaseasca o echipa, merita sa ramana in F1.
    Imi pare rau de coechipierul lui care pana sa schimbe pneurile a mers perfect, dar cateodata soarta nu e de partea ta, iar ultimul set de pneuri nu a mers deloc.
    Leclerc a aratat inca o data ca mai trebuie sa se coaca putin, dupa ce a ratat podiumul pe ultimele viraje ale cursei.
    Am fost relativ dezamagit de prestatia lui Ricci, care de obicei este foarte bun pe ploaie.
    Peste doua saptamani in Bahrain din pacate nu va ploua....
    21 1
  • The Dot
    ....si inca ceva, acum 14 ani acelasi pilot, alta competitie:

    https://www.youtube.com/watch?v=kSKkRMNJIdE
    4 0
  • bai mavric nu stiu cine te-a teleportat pe aici dar se vede clar cum trece Leclerc pe langa Vettel, si clar ca masina lui Leclerc este peste cea a lui Vettel, trebuie sa fii prea orb, idiot sau mavric sa nu-ti dai seama de diferenta de performanta intre cele doua monoposturi.Ceea ce a facut azi Vettel cu pneuri Wet, Leclerc doar viseaza, ca doar nu degeaba era la 40 sec in spatele lui Vettel la un moment dat, a si inca ceva iar Vettel face 5 secunde la boxe...in fine Driver of the day, impacate cu ideea.
    7 10
  • cum naiba manelistul doar o oprire si altii ca max 3?
    2 12
  • Felicitari Mercedes.., chiar au facut o masina buna, cu ajutorulFIA, bineinteles..
    2 6
  • Si cine-ti garanteaza tie ca McLaren cu motor Mercedes va fi un succes ? Au mai avut motor Mercedes, din '95, daca nu ma insel, iar in perioada 2009-2013 au fost varza ! Cu tot cu motor Mercedes, cu tot cu Hamilton !
    6 6
  • Vettel-viitorul lui departe de Ferrari
    Melodie: trupa Holograf
    Versuri: Mavrick inspirat din cele ale lui Dan Bitman

    Știu, un "copil"(Leclerc) se naște acum.
    Și știu, un bătrân (Vettel) își ia rămas bun
    Eu, îi spun vremii să nu stea în loc
    Cu istoria sa (a "vițelului", stimate Taur) rămâi tu cu ea.
    Ref:
    Vine o zi, vine o zi când de-aici (de la Ferrari) va pieri,
    Nimeni nu va ști, nimeni nu va ști ce-o mai reuși...
    Vine o zi, vine o zi când de 'ici va pleca
    Nimeni nu va ști, dar îl vei privi (Taurule) cât va regreta...
    Ref:
    Nu, n-am de ce să  îl țin în loc
    Doar, mă rog să nu-i facă motorul "POC!"
    Știu, îți este trist dar o spun cu suflet curat
    Și e adevărat, și e adevărat...
    Vine o zi, vine o zi când de-aici (de la Ferrari) va pieri,
    Nimeni nu va ști, nimeni nu va ști ce-o mai reuși...
    Vine o zi, vine o zi când de 'ici va pleca
    Nimeni nu va ști, dar îl vei privi (Taurule) cât va regreta...
    4 13
  • THE SPINNING GERMAN
    Da, chiar c-au aparut frustratii aplaudaci ai lui fetel. Mare cursa, d-le, a facut fetita de la Ferrari. Mare. Atat de mare ca nici el nu stie. Da, cei de la Ferrari i-au mai mai luat din putere, nu de alta, dar la ce viteza avea pe circuit, mama mama, sa nu iasa prin decorurile turcesti. I-au mai umplat si la acceleratie cu siguranta. Lui Leclerc i-au dat setari de manz, sa zburde. A facut o cursa excelenta, a depasit-o si pe colega smiorcaita, insa imberb, s-a aruncat peste Perez in ultimul viraj. Nu-i nimic. Sa traiasca Lewis ca el e campionul. Acum , titlul de pilot al cursei l-as fi dat altcuiva dar hai sa fie la fetita, ca si consolare pentru ultimele sezoanele de exceptie facute in F1.
    6 4
  • Neutru
    post-În România,deci respect gramatica limbii române.@Miki- În acea perioadă(2007-2013) cauza a fost Hamilton( favorizarea lui de către șef). Mai târziu șeful a regretat dar...
    4 5
  • Neutru
    Să-i treacă supărarea a primit„ ajutor” să fie numit ambasador al UK!
    4 0
  • @The Dot
    La ce pilot EXTRAORDINAR este Hamilton, propun ca in 2021 sa foloseasca masina din GP2 - clar, va obtine al 8-lea titlu.
    7 7
  • Hamilton a meritat mai mult ca în orice sezon să fie campion. Dacă cineva propune alt nume...sunt curios.
    Vettel a făcut cel mai slab sezon de când e în formula 1. Ieri a fost de nedepăşit pentru că a fost extraordinar, sau pentru că nu se putea depăşi pe partea umedă a circuitului?
    7 0
  • Daca propui tu, atunci sigur asa va fi.
    3 0
  • BRAVO Checo!!!
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru