Maldonado a câştigat Marele Premiu al Spaniei!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 13.05.2012
Pastor Maldonado a obţinut la Barcelona prima victorie din carieră în F1 şi primul succes pentru Williams după 8 ani după o strategie prin care a revenit pe prima poziţie după ce a pierdut-o la start în faţa lui Fernando Alonso.

Marele Premiu al Spaniei nu a oferit spectacolul din primele patru curse ale sezonului, întrucât diferenţele dintre echipe au fost mai mare pe un circuit de la Barcelona unde depăşirile sunt în mod tradiţional dificile.

Totuşi, lupta pentru victorie a fost una tensionată între Pastor Maldonado şi Fernnado Alonso, ultimul reuşind să devină lider la start.

Pilotul echipei Williams a revenit pe prima poziţie în turul 27 după al doilea schimb de pneuri şi a rămas lider şi după al treilea pitstop, în ciuda unei mici probleme la montarea cauciucului stânga-spate.

Maldonado a reuşit să-şi păstreze poziţia de lider până la final, în ciuda presiunii constante exercitate de Alonso în ultimul stint şi a obţinut astfel prima victorie din scurta sa carieră în Formula 1. De asemenea, venezueleanul a adus prima victorie pentru Williams după cea realizată de Juan Pablo Montoya în Brazilia în 2004.

Alonso a fost astfel nevoit să se mulţumească doar cu locul doi la volanul monopostului Ferrari, însă spaniolul rămâne cu satisfacţia că este la egaliate cu Sebastian Vettel in fruntea clasamentului general după numeroase probleme înregistrate de rivalii săi.

Lotus a confirmat încă o dată prestaţiile bune în regim de cursă după ce a terminat pe locurile trei şi patru prin Kimi Raikkonen şi Romain Grosjean. Finlandezul a lăsat senzaţia că poate lupta pentru victorie spre final, însă nu a reuşit să refacă decalajul foarte mare care l-a separat de primii doi după ultima intrare la boxe.

Sauber şi-a trecut un loc cinci prin Kamui Kobayashi, în timp ce Red Bull Racing nu a reuşit să-şi îmbunătăţească semnificativ rezultatele şi a obţinut doar locurile 6 şi 11 prin Sebastian Vettel şi Mark Webber, nu înainte ca germanul să fie penalizat cu un drive-through pentru că nu a încetinit la afişarea steagurilor galbene şi să-l depăşească pe final pe Nico Rosberg (locul 7).

Plecat de pe ultima poziţie ca urmare a descalificării de sâmbătă, Lewis Hamilton a terminat pe locul opt datorită unei strategii cu numai două opriri la boxe, în ciuda faptului că la unul dintre pitstop-uri a trecut cu monopostul McLaren peste unul dintre cauciucurile uzate. În plus, britanicul s-a poziţionat în faţa coechipierului său Jenson Button, care s-a plâns în repetate rânduri de un comportament subvirator al monopostului.

Ultimul punct pus în joc a fost obţinut de Nico Hulkenberg de la Force India.

Toţi ceilalţi piloţi au terminat la cel puţin un tur în spatele lui Maldonado, inclusiv Webber şi Felipe Massa, care a ocupat doar locul 16 şi a fost cel mai slab clasat dintre piloţii echipelor tradiţionale.

Michael Schumacher a avut parte de încă o cursă dezamăgitoare.

Septuplul campion mondial a abandonat în turul 14 după ce l-a lovit puternic din spate pe Bruno Senna în primul viraj al circuitului. Aparent, germanul a frânat prea târziu la finalul liniei drepte de start-sosire, provocând astfel şi abandonul pilotului Williams.

Pe lângă Schumacher şi Senna, cursa s-a încheiat prematur şi pentru Narain Karthikeyan (HRT), Charles Pic (Marussia) şi Sergio Perez. Pilotul echipei Sauber a avut o pană în primul tur şi s-a retras din cursă în turul 40 după o problemă înregistrată la boxe.

Cel mai bun timp în cursă a fost realizat de Romain grosjean, pilotul echipei Lotus fiind cronometrat cu 1:26.250.

După Marele Premiu al Spaniei, cinci piloţi au reuşit să obţină câte o victorie în primele cinci etape lae sezonului, lucru care s-a mai întâmplat de numai trei ori în istoria Formulei 1, în 1967, 1975 şi 1983. De asemenea, cei cinci piloţi concurează pentru echipe diferite.

Spania - Rezultate cursă şi clasamente generale:

 1.  Maldonado     Williams-Renault           1h39:09.145
 2.  Alonso        Ferrari                    +     3.195
 3.  Raikkonen     Lotus-Renault              +     3.884
 4.  Grosjean      Lotus-Renault              +    14.799
 5.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +  1:14.641
 6.  Vettel        Red Bull-Renault           +  1:17.576
 7.  Rosberg       Mercedes                   +  1:27.919
 8.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +  1:28.100
 9.  Button        McLaren-Mercedes           +  1:25.200
10.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +     1 lap
11.  Webber        Red Bull-Renault           +     1 lap
12.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
13.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
14.  Di Resta      Force India-Mercedes       +     1 lap
15.  Massa         Ferrari                    +     1 lap
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 lap
17.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 lap
18.  Glock         Marussia-Cosworth          +    2 laps
19. 
De la Rosa HRT-Cosworth + 3 laps Fastest lap: Grosjean, 1:26.250 Not classified/retirements: Driver Team On lap Perez Sauber-Ferrari 38 Pic Marussia-Cosworth 36 Karthikeyan HRT-Cosworth 23 Senna Williams-Renault 13 Schumacher Mercedes 13 World Championship standings, round 5: Drivers: Constructors: 1. Vettel 61 1. Red Bull-Renault 109 2. Alonso 61 2. McLaren-Mercedes 98 3. Hamilton 53 3. Lotus-Renault 84 4. Raikkonen 49 4. Ferrari 63 5. Webber 48 5. Williams-Renault 43 6. Button 45 6. Mercedes 43 7. Rosberg 41 7. Sauber-Ferrari 41 8. Grosjean 35 8. Force India-Mercedes 18 9. Maldonado 29 9. Toro Rosso-Ferrari 6 10. Perez 22 11. Kobayashi 19 12. Di Resta 15 13. Senna 14 14. Vergne 4 15. Hulkenberg 3 16. Schumacher 2 17. Massa 2 18. Ricciardo 2

Comentarii (39)

  • cosmin
    bravo maldonado ai meritat victoria
    30 3
  • Felicitari echipei Williams si lui Maldonado. Au meritat victoria. Ca fan Ferrari, sunt multumit de Alonso cu acest loc 2, insa Ferrari ar fi schimbat imediat penurile dupa fiecare pit-stop a lui Maldonado, cred ca Alonso ar fi castigat cursa. L-au lasat cate 2 tururi in plus pe pista, timp in care Maldonado isi adjudeca 6 secunde de avans. Asta e.
    Felicitari lui Hamilton...a terminat pe 8 cu doar 2 opriri la boxe.
    Si da...5 curse cu 5 castigatori difereti...unul din cele mai echilibrate sezoane de F1 din ultimii ani. Frumos si palpitant! :-)
    30 4
  • @Spania 2012
    O bestial victorie pentru baiatul asta, pe care sincer a muncit fiecare tur pentru ea, bravo lui!! Bravo bai Maldonado, un tur in calificari foarte bun, o cursa foarte buna de o prestanta impresioanta, bravo inca odata! Ferrari, bai baiati bai, bravo in sfarsit un salt monstruos inainte!!! Si ce recuperare a lui Raikkonen pe final!

    5 curse, una mai interesanta ca ala, 5 cistigatori si mai ales, un sezon exploziv!

    Bravo Maldonado, Bravo Alonso, Bravo Raikkonen!!!! Bravo baieti!!!

    P.S. Pentru moment, cei de la McLaren si Mercedes par ca concureaza intr-o alta liga, iar Schumacher... bai ce abandon de rahat a avut si astazi....
    35 1
  • Simona
    bravo Maldonado !
    bravo Alonso!
    ma intreb ce mai cauta taximetristul in F1 si de ce atelierul din spatele blocului mai ofera asistenta tehnica echipei mc Varza?! ma mir ca nu i-au dat drumul de la boxe fara roti taximetristului :)))
    16 20
  • Spania
    Felicitari lui Maldonado, bravo Alonso iar Kimi a fost excelent. IN sfarsit Ferrari arata ca "misca" ceva...
    21 3
  • Maldonado
    Chiar ca a meritat victoria! Massa de 2 bani, Schumacher de neinteles in miscarea aceea si iesirea lui in decor, McLaren dezamagitor pt.fanii sai, Vettel laudabil caci mi-au placut atacurile si depasirile lui. Interesant an de F1: 5 curse-5 castigatori
    14 1
  • Parerea mea Ferrari inca are o masina de 5, 6. Alonso la un moment era la jumatate de secunda de Maldonado, putea sa incerce depasirea, dar cred ca masina nu mai statea deloc bine pe pista. Oricum Bravo celor 3. Am o burie dubla mai intaii prin Kimi si apoi Alonso.
    22 1
  • Bravo Maldonado,victorie muncita si meritata.Si cand ma gandesc ca anul trecut ii auzeam pe macaboys-ii aia de la digitv ca Maldonado nu-si merita locul in F1 decat prin prisma banilor pe care ii aduce...
    Superb campionat,chiar nu stiu pe cine sa mai dau casttigator,nici la piloti,nici la masini,eventual Lotus,prin prisma constantei de care incep sa dea dovada...
    22 5
  • Victorie Williams Renault. Era o vreme cand ma saturasem de asta ...
    Acum e binevenita. O cursa buna si a lui Raikko. Una doua ture daca mai erau venea pe 2 cel putin; Ferrari au masina, au avaut si pana acum masina insa doar de cursa. Problema erau calificarile si pierdeau timp in spatele masinilor mai lente. Au revenit in calificari si prin urmare cam pe acolo unde e masina momentan. Hamilton - asta e, data viitoare.
    17 3
  • Alonso
    Le-a facut mucii cravata iarasi la start-este cel mai bun la START-e clar!-Loc.2-Ecelent!
    16 12
  • Spania
    Kimi ar fi castigat daca nu greseau (iar!!!!) strategia: a stat 3 tururi pe hard total aiurea, depasit fiind de Maldo si Alonso. A schimbat pe soft si punea 1,5 - 2 sec pe tur fata de Alonso. Inca doua tururi si ar fi castigat! Exact cat a stat in plus pe hard:((((
    BV Maldonado: calm, cerebral, atent! Pilot bun!!!!!
    Schumi cred ca isi inchipuie ca traieste vremurile can pilotii se dadeau la o parte din calea sa:)))) Un abandon de doi lei.
    Cursa? Cea mai plictisitoare din acest an. Noroc cu Kobayasi :))))))
    18 15
  • FELICITARI ALONSO SI FERRARI PENTRU UPDATEURI SI PERFORMANTA DIN ACEASTA CURSA!
    Superba cursa prieteni!!5 curse,5 castigatori diferiti 5 echipe diferite!!NU cred ca s-a mai intamplat asta in istorie..Ce cursa frumoasa am avut,strategia l-a oprit putin pe alonso..dar ati vazut cat de rapid se face schimbul la ferrari?Felicitari Maldonado,felicitari ICEMAN si sa nu uit,FELICITARI NOULUI LIDER IN CALASAMENT!!GO FERNANDO!!
    17 4
  • gopo
    Bine ma coada vaci ca esti tu destept.
    6 7
  • Daniel Popescu
    "însă spaniolul rămâne cu satisfacţia că a revenit pe prima poziţie în clasamentul general"-eu vad ca e pe 2, asa cum scrie pe aceasta pagina.
    4 3
  • @Speed
    Corect, calculasem doar punctele lui Alonso, nu si pe cele ale lui Vettel. Oricum, sunt la egalitate de puncte :)
    9 3
  • formula1
    hai sa nu ne imbatam cu apa rece! Maldonado a avut o cursa buna, atat, nimic mai mult. Si Perez a avut o cursa buna, apoi... Marii piloti sunt Kimi, Alonso care au reusit sa se mentina sau sa revina in top. Vettel care a recuperat foarte mult. Hamilton etc.
    Il ridicati degeaba in slavi pe columbian.
    Pacat de Schumacher. Oricum nu cred ca ar fi intrat in top 10. Mercedes-ul a fost slab in cursa.
    Alonso ar fi putut castiga, dar risca sa ramana fara pneuri, pierzand si locul 3. Pneurile au facut toate cursa. Iar Pirelli demonstreaza din nou lipsa calitatii. Cred ca sunt cele mai proaste pneuri din ultimele decenii. Un spectacol ieftin si frustrant creat de aceste pneuri.
    18 7
  • formula1
    @speed
    Nu stiu cum se face departajarea, dar cred ca Alonso e pe primul deoarece spaniolul a punctat in toate cursele din acest sezon, in timp ce Vettel are un loc 11. Ambii au un podium si o victorie.
    15 4
  • andrey_1293
    Spania 2012
    O cursa destul de plictisitoare. Kobayashi ce-a mai animat-o el asa. In rest detul de slabutza. Bravo Maldonado, mi-am sch parerea despre el. Alonso, a scos iar tot ce se putea. Raikkonen incepe sa revina usor usor, in 4-5 curse tot asa si e locu 1 la piloti. Vettel a fost ok avand in vedere ca a sch un nas si a avut si-o penalizare. Ham-ham ok si el. A avut dueluri frumoase, slab in sch Button si Webber. Poate data viitoare. 5 curse, 5 castigatori diferiti, 5 echipe diferite. Daca ar mai castiga Raikkonen o cursa, Ham-Ham una si Schumi una ar fi totul perfect. Asteptam sa vedem. Sa vina Monaco
    6 4
  • formula1
    pirelli au in sarcina sa faca pneuri ultradegradabile!!! pentru spectacol cica, ati uitat ca doreati spectacol cu ORICE pret? Credeti ca e greu sa fabrice pneuri bune de 10 curse? Vinovatii sunteti voi cei care nu vedeati spectacol decat in depasiri. Acum aveti depasiri. Sa va fie de bine ...
    16 3
  • ---
    tara asta e plina de oameni fara greseala, din aceasta cauza s-a dus dracului de tot
    7 3
  • simona
    cu apelativul de "mai daniel" trebe sa vb la tine in ograda nu aici sa vedem totzi cat de CULTA esti,omul asta va da info 'la ras si voi dati la ceafa imediat ,si daca da bann la tine meriti pentru popice!::()))
    2 4
  • Massa&Ferrari
    Ma uit si acum la clasamentul constructorilor...La anu cei de la Ferrari nu vor avea nici o retinere sa-l dea afara pe Massa.
    18 0
  • butelie
    Simona e un el ... lasati-l in plata Domnului, nu-i cereti sa vorbeasca precum o lady ca-i e imposibil.
    9 3
  • Massa
    Hai sa vedem "istoria"lui in 2012:
    Australia-locul 17, Malaezia-15, China-13, Bahrain-un biet loc 9, Spania-15. Ma intreb: un avertisment ca si-ar pierde locul inca de anul asta l-ar determina sa progreseze?
    16 2
  • Domenicalli
    @Speed, Massa a incetat colaborarea cu speed de indata ce l-a pacanit o piesa de suspensie in casca. De atunci macar a mai luat niste bani si el acolo...
    5 4
  • Cursa
    Am putut vedea inca o data cat de echilibrat e acest inceput de sezon si ce lupta se da la varf. Spre deosebire de anii trecuti,acum nu mai exista o dominatie clara astfel ca oricare dintre pilotii echipelor de top au sanse reale sa se impuna la finele sezonului. In ceea ce priveste cursa de azi,am un singur regret si anume acela de a nu fi fost inca 2 tururi ! Adevarul e ca avem in sfarsit un an competitional in care totul este posibil si care ne tine cu sufletul la gura de la o cursa la alta. Cred ca asta e ceea ce se numeste "spectacol" si implicit ceea ce asteptau toti fanii. Maldonado a aratat astazi ca un pilot cotat mai slab poate da peste cap asteptarile,iar Alonso si Raikkonen reprezinta dovada clara ca pilotii cu experienta sunt capabili sa faca diferenta in orice conditii ! P.S: astept cu nerabdare prima victorie marca Kimi Raikkonen. :-)
    17 5
  • bravo Maldonado, bravo Williams, chiar m-a luat prin surprindere
    bravo si lui Alonso si lui Raiokkonen, imi pare rau de Schumi
    in rest o cursa misto cu multe rasturnari de situatie, RedBull si McLaren au fost slabi imi pare rau de ei
    am vazut cursa pe net si am ramas mut cand am vazut ca Williams au realizat o asemenea performanta de cand si-au refacut parteneriatul cu Renault bravo lor de cand vroiam sa vad o victorie de-a lor, numai bine tuturor ne vedem la urmatoarea cursa si anume cea din Monaco
    5 3
  • vano_2680
    VINERI 25 MAI
    VINERI, 24 Mai.



    Antr. lib. 1

    11:00



    Antr. lib. 2

    15:00


    SÂMBĂTĂ, 26 Mai.



    Antr. lib. 3

    12:00



    Calificari

    15:00


    DUMINICĂ, 27 Mai.



    Cursa

    15:00
    0 0
  • vremea
    sa speram ca o sa mai avem o victorie marca raikkonen si inainte de Spa.
    11 7
  • Super ALONSO
    Super START-THE BEST
    3 0
  • Spania 2012
    La multi ani old papa Frank frumos cadou ai primit de ziua ta. Daca la Monaco va castiga Kimi e clar ca asta nu mai este formula1 unde castiga cel mai bun ci un fel de liga 1 a lui mitica in cazul de fata Formula 1 a lui Bernie
    5 5
  • lol
    o sa avem pe monaco
    0 1
  • @vremea
    Pe Raikkonen si Webber i-as vrea castigatori in urmatoarele 2 curse. Daca asa se va intampla anul de F1-2012 va intra in istorie datorita faptului ca pana acum 5 piloti de la 5 echipe diferite au castigat cate o cursa in primele 5 curse dupa care alti 2 piloti diferiti au reusit la randul lor cate o victorie, deci ar fi 7 piloti diferiti in 7 curse/primele curse ale sezonului.
    6 3
  • parere
    bravo maldonado...a meritat victoria...a demonstrat si in alte curse ca poate fi un pilot de top. alonso a pilotat bine. sa fim seriosi alonso imparte primul loc cu vettel si massa are doar 2 puncte. sper ca ferrari sa ia o decizie buna si sa faca o schimbare pentru a putea lupta in frunte si la constructori.
    9 2
  • Schumacher
    Schumacher va fi retrogradat 5 pozitii la Monaco.
    0 1
  • andrey_1293
    Williams
    Din ce am citit pe alte site-uri am aflat ca la boxa echipei Williams a avut loc un incendiu cu cauze deocamdata necunoscute. 1 mecanic de la Williams si unul de la Force India au avut nevoie de ingrijiri medicale. Se pare ca deja si-au creat dusmani cei de la Williams. S-a dus creca Schumi si le-a plasat o petarda la ei in garaj, dupa incidentul cu Senna :))
    6 4
  • Explozie Williams!!!!!!
    Se stie ceva despre explozia si incendiul de la Williams? Imagini incredibile aici: http://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/nach-siegerfoto-explosion-in-der-williams-garage-4968725.html
    2 0
  • andrey_1293
    =)'')S-a dus creca Schumi si le-a plasat o petarda la ei in garaj, dupa incidentul cu Senna :))''=))
    0 3
  • cracher
    nope, chiar Senna ăla a fost petarda :)
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru