Penalizări în serie pentru Grosjean după schimbarea motorului

de Daniel Popescu
Vineri, 21.11.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Romain Grosjean va fi penalizat cu 20 de poziţii pe grila de start din Abu Dhabi şi va primi încă o penalizare în timpul cursei pentru înlocuirea a trei componente din cadrul unităţii de propulsie.

Esential 20 de pozitii este penalizarea primita de Romain Grosjean pe grila de start a Marelui Premiu din Abu Dhabi
Romain Grosjean a primit una dintre cele mai dure penalizări din istoria recentă a Formulei 1 din motive tehnice, după ce Lotus a decis să înlocuiască trei dintre componentele unităţii de propulsie de pe monopostul său.

Francezul va utiliza un al şaselea exemplar de motor cu combustie, turbină şi sistem MGU-H, în condiţiile în care regulamentul permite folosirea a cel mut cinci exemplare din fiecare componentă.

Prin urmare, Grosjean va fi penalizat cu 10 poziţii pentru noul motor, cu alte cinci poziţii pentru noua turbină şi cu încă cinci locuri pentru noul sistem MGU-H, astfel că în total va suporta o penalizare de 20 de locuri pe grila de start.

Regulamentul prevede că dacă pilotul nu reuşeşte să acopere întreaga penalizare pe grila de start a cursei respective, el le suportă pe celelalte în următorul Mare Premiu, însă etapa de la Abu Dhabui este ultima din acest sezon.

Tocmai de aceea, comisarii de cursă au decis că, în funcţie de numărul de locuri pe care le va mai avea de pierdut după calificări, Grosjean va fi penalizat şi în timpul cursei, astfel:

Pozitii ramase Penalizare
1-5 5 secunde
6-10 10 secunde
11-15 drive-through
16-20 10 secunde stop-and-go

Strategia adoptată de Lotus este surprinzătoare în contextul în care Grosjean ar fi plecat din pitlane în cazul în care schimba întreaga unitate de propulsie.

Într-o astfel de situaţie, francezul nu ar mai fi suferit nicio penalizare în timpul cursei şi ar fi avut mai multe şanse să obţină un rezultat mai bun, mai ales că a reuşit doar de două ori în acest an să ajungă în ultima parte a calificărilor.

"Nu este ideal, dar dacă este un motor nou înseamnă că este proaspăt şi aici sunt câteva linii drepte lungi, iar asta ne-ar putea ajuta un pic", a declarat el.

▶ Avancronica Marelui Premiu din Abu Dhabi: Luptă decisivă pentru titlul mondial

Program

Marele Premiu din Abu Dhabi va avea loc după următorul program, conform fusului orar al României:

Eveniment Ziua Ora Transmisii TV
Antrenamente 1 vineri, 21 noiembrie 11:00 -
Antrenamente 2 vineri, 21 noiembrie 15:00 -
Antrenamente 3 sambata, 22 noiembrie 12:00 -
Calificari sambata, 22 noiembrie 15:00 Dolce Sport, RTL si M1
Cursa duminica, 23 noiembrie 15:00 Dolce Sport, RTL si M1

▶ Formula 1 la TV, pe internet şi pe tablete în 2014: unde poţi vedea în direct cursele din Marele Circ

Via FIA

Comentarii (1)

  • Pai sa ii lege si un bustean de eleron ... sistem ciudat
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru