PREVIEW Bahrain 2010: Start in cel mai spectaculos sezon de F1 din ultimii ani

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 11.03.2010
Bahrain gazduieste in acest weekend prima cursa de Formula 1 din 2010, marcand debutul unui sezon care se anunta a fi cel mai spectaculos din istoria recenta a competitiei.

Revenirea lui Michael Schumacher, aparitia lui Fernando Alonso la Ferrari, echipa McLaren formata din doi campioni mondiali, interzicerea realimentarilor cu cosmbustibil in timpul curselor si noul sistem de punctare sunt doar cateva dintre motivele pentru care fanii Formulei 1 asteapta cu nerabdare noul sezon competitional.

Singurul punct negativ pare sa fie reprezentat de faptul ca debutul noului sezon este programat pe circuitul Sakhir din Bahrain. In mod traditional, gazda primei curse a anului a fost Melbourne, acolo unde atmosfera plina de viata a mediului inconjurator si miile de fani de pe strazile orasului australian asigurau un start corespunzator pentru cea mai importanta competitie din lumea sporturilor cu motor.

PREDICTII

Spre deosebire de anii trecuti, predictiile pentru prima cursa a sezonului sunt aproape imposibil de realizat. Motivele sunt legate in primul rand de rezultatele foarte echilibrate din cele patru sesiuni de teste premergatoare noului sezon, iar timpii sunt cu atat mai dificil de interpretat cu cat capacitatea maxima a rezervorului de combustibil este dubla fata de anul trecut.

In plus, cele mai multe echipe vor introduce update-uri pentru acest Grand Prix. Mercedes GP va utiliza pentru prima oara versiunea finala a dublului-deflector, in timp ce Ferrari va introduce de asemenea componente complet noi. In schimb, McLaren a testat deja pachetul aerodinamic pentru Bahrain in cadrul testelor de la Barcelona, inclusiv un design nou pentru aripa spate care a trezit suspiciunea celor de la Red Bull Racing ca incalca regulamentul tehnic.

Marele Premiu al statului Bahrain va marca debutul pe circuit a monopostului Hispania Racing, iar Bruno Senna, nepotul regretatului Ayrton Senna, isi va face astfel debutul in competitie.

CIRCUITUL SAKHIR

bahrain_circuit

Marele Premiu al statului Bahrain a ajuns in 2010 la cea de-a 7-a editie. In perspectiva cursei din acest an, circuitul Sakhir a fost lungit cu aproximativ 1 km si masoara acum 6299 metri, devenind al doilea circuit ca lungime din calendar dupa Spa-Francorchamps.

Noua portiune de traseu cuprinde 8 viraje lente, care se adauga caracteristicilor de acelasi gen ale circuitului, astfel ca este putin probabil ca noua configuratie sa imbunatateasca sansele de depasire.

In plus, aderenta pe noua portiune va fi mai scazuta decat pe restul circuitului cel putin in prima parte a weekendului, astfel ca gestionarea corespunzatoare a pneurilor va reprezenta o provocare majora pentru piloti. Sectiunea de 0.9 km va crea probleme si pentru cutia de viteze, iar racirea motorului va fi mai dificila, astfel ca pilotii trebuie sa asigure un flux de aer eficient.

Iata si un tur virtual de pista pe circuitul Sakhir din Bahrain, precum si elementele caracteristice ale acestuia:

 

DATE CIRCUIT

 Lungime tur  6299 metri
 Tururi parcurse  49
 Distanta totala  308,405 km

 

DATE TEHNICE

 Consum de combustibil*  2,37 kg / 5 km
 Timp pierdut din cauza benzinei  0.07 secunde pe tur
 Viteza maxima  303 km/h
 Viteza medie  210 km/h
 Temperatura ambientala  34 grade Celsius
 Temperatura pistei  42 grade Celsius
 Timp pierdut pe linia boxelor  18,6 secunde
 Lungimea liniei boxelor  420 metri
 Safety Car (medie)  0,3 Safety Car-uri pe cursa

* Acest parametru reliefeaza consumul de carburant necesar pentru a parcurge un tur de circuit normalizat pentru o lungime standard de 5 km, cu scopul de a indica gradul de solicitare pentru fiecare circuit.

REZULTATE PRECEDENTE

Fernando Alonso si Felipe Massa, actualii piloti ai Scuderiei Ferrari, au obtinut fiecare cate doua victorii in Marele Premiu al statului Bahrain, in timp ce echipa italiana a terminat pe prima pozitie in jumatate dintre cele sase evenimente. Dominatia acestora a fost intrerupta numai anul trecut de revelatia Brawn GP prin Jenson Button.

 Sezon  Castigator
 2004  Schumacher (Ferrari)
 2005  Alonso (Renault)
 2006  Alonso (Renault)
 2007  Massa (Ferrari)
 2008  Massa (Ferrari)
 2009  Button (Brawn GP)

 

MODIFICARI DE REGULAMENT

Incepand din sezonul 2010 FIA a implementat un set de reguli pentru imbunatatirea spectacolului.

Cele mai importante dintre aceste sunt:

- realimentarea cu combustibil in timpul curselor a fost interzisa.

- pilotii care participa in ultima parte a calificarilor (Q3) sunt obligati sa inceapa cursa cu exact aceleasi pneuri.

- pneurile fata au fost ingustate de la 270 mm la 245 mm, pentru a echilibra stabilitatea monopostului

- sistemul de punctare a fost modificat pentru ca importanta unei victorii sa fie mai mare decat in trecut. Primii 10 piloti clasati vor fi punctati astfel: 25-18-15-12-10-8-6-4-2-1.

ALTE STATISTICI PENTRU MARELE PREMIU AL STATULUI BAHRAIN:

- Pentru prima oara dupa 1999, patru campioni mondiali se vor alinia pe grila de start: Jenson Button, Lewis Hamilton, Fernando Alonso si Michael Schumacher.

- Pentru prima oara in istoria Formulei 1, o echipa va miza pe ultimii doi campioni mondiali. Este vorba despre McLaren, care isi pune sperantele intr-o linie de piloti formata din Jenson Button si Lewis Hamilton.

- La 41 de ani, Michael Schumacher este cel mai batran pilot de pe grila de start. La polul opus se afla Jaime Alguersuari (Toro Rosso), care va implini 20 de ani in aceasta luna.

- Ferrari nu a mai obtinut niciun pole position de la Marele Premiu al Braziliei din sezonul 2008.

- Trei dintre cele sase curse desfasurate in Bahrain au fost castigate de pilotul care a plecat din pole position.

PROGRAM

Iata programul complet al Marelui Premiu al statului Bahrain, cu mentiunea ca acesta este afisat pentru fusul orar al Romaniei:

 Eveniment  Ziua  Ora
 Antrenamente libere 1  Vineri, 12 martie  09:00
 Antrenamente libere 2  Vineri, 12 martie  13:00
 Antrenamente libere 3  Sambata, 13 martie  10:00
 Calificari  Sambata, 13 martie  13:00
 Cursa  Duminica, 14 martie  14:00

 

 

Comentarii (9)

  • Sakhir
    O prezentare demna de salutat!
    6 0
  • ctlnmihai
    diesel
    Imi cer scuze ptr. remarca mea de ieri :)
    4 2
  • video HD
    au facut fain acel video de prezentare in HD....
    bravo lor!
    3 0
  • @ctlnmihai
    E in regula. Bafta favoritilor tai!:)
    2 0
  • ctlnmihai
    PREVIEW Bahrain 2010
    Mclaren a primit acceptul FIA in ceea ce priveste aripa spate a monopostului MP4-25
    2 1
  • buna
    va felicit pentru aceasta prezentare si tin sa urez tuturor un campionat placut si fie ca cel mai bun sa aiba inspiratie!
    ps.citeam un post mai devreme in care autorul se plangea pentru ca vor fi nevoiti sa indure chinul de a asculta comentariul"bravilor" Bonifaciu si Miki Alecsandrescu,iar raspunsul meu este urmatorul:din moment ce ai internet ,pentru a posta aici,cine te impidica sa cauti un stream pe internet,care sa iti placa?Fie el in engleza,germana,franceza,portugheza,spaniola,etc!!
    1 1
  • Bobitza
    transmisii TV
    Stiti cine transmite la TV antrenamentele libere? Multumesc
    0 1
  • sambata de la ora 12:55 calificarile si duminica de la ora 13.55 cursa......tot pe TVR1
    2 0
  • buna
    anul trecut erau streamuri in portugheza si franceza care aratau ANTRENAMENTELE LIBERE!
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru