SPECIAL: 40 de ani de la moartea lui Bruce McLaren, fondatorul McLaren

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 02.06.2010
McLaren comemorează în 2 iunie 40 de ani de la moartea lui Bruce McLaren, omul care a fondat echipa britanică în 1966.

În cei 44 de ani de istorie, McLaren a devenit cea mai titrata echipa din Campionatul Mondial de Formula 1 după Scuderia Ferrari, cucerind nu mai puţin de 12 titluri mondiale la piloţi şi 8 titluri mondiale la constructori.

Performatele obţinute pe parcursul celor 672 de Mari Premii în care a luat startul sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât fondatorul Bruce McLaren a încetat din viaţa la numai patru ani de la crearea echipei britanice cu sediul la Woking.

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la moartea lui Bruce McLaren, Automarket va invită să aflaţi câteva lucruri inedite despre viaţa şi cariera sa.

- Bruce McLaren s-a născut în 30 august 1937 în Aukland, Noua Zeelandă

- La numai 9 ani a contractat boala Perthes, caracterizată prin faptul că piciorul sau stâng era mai scurt decât piciorul drept

- Pasiunea pentru sporturile cu motor i-a fost insuflata de părinţi, care aveau un service auto unde Bruce McLaren îşi petrecea aproape tot timpul liber

- A debutat în competiţiile sportive la în 1954, la numai 16 ani, la volanul unei maşini Ford 10, iar în 1958 a devenit vice-campion în campionatul Noii Zeelande

- Datorită performanţei sale, Bruce McLaren a fost selectat în programul "Pilot în Europa", prin care tinerele talente din Noua Zeelandă aveau ocazia să concureze în Formula 2

- Astfel, Bruce McLaren a debutat în Marele Premiu al Germaniei de la Nurburgring din 1958 pentru Cooper, acolo unde piloţii din Formula 2 concurau alături de cei din Formula 1.

A fost cel mai bun dintre piloţii de Formula 2 şi a terminat pe locul 5 în clasamentul general

- În 1959 a fost promovat la echipa de Formula 1 a celor de la Cooper, pentru care a câştigat Marele Premiu al Statelor Unite din 1958, devenind cel mai tânăr câştigător al cunei curse de F1 la numai 22 de ani şi 80 de zile. Ulterior, a mai câştigat Marele Premiu al Argentinei (1960) şi Marele Premiu al statului Monaco (1962)

- La sfârşitul sezonului 1965 părăseşte Cooper, iar în 1966 debutează în Formula 1 cu propria sa echipă, pe numele său complet McLaren Motor Racing Ltd.

- Tot în 1966, Bruce McLaren a câştigat prestigioasa cursa de 24 de ore de la Le Mans la volanul unui Ford GT40

- În 1968 câştigă Marele Premiu al Belgiei de la Spa-Francorchamps, obţinând astfel prima victorie a propriei sale echipe de Formula 1. Totodată, aceasta avea să fie şi ultima victorie a pilotului în Formula 1

- În paralel cu activitatea din Formula 1, Bruce McLaren concurează în competiţia Can-Am (Canadian-American Challenge Cup), desfăşurată în Canada şi Statele Unite, unde împreună cu echipa sa obţine 5 victorii în 6 curse (1967) şi 4 victorii în 6 curse (1968)

- În 2 iunie 1970 s-a deplasat pe circuitul Goodwood din Anglia pentru a testa noua maşină M8D cu care urma să concureze în următoarea ediţie a competiţiei Cam-Am.

McLaren a pierdut controlul volanului la viteză mare, spatele maşinii a derapat şi, după ce a ieşit de pe circuit, s-a izbit violent de un buncăr de pe marginea pistei. La numai 32 de ani, Bruce McLaren nu a reuşit să supravieţuiască acestui accident, însă echipa McLaren a devenit ulterior, sub conducerea lui Ron Dennis, una dintre cele mai prestigioase din istoria Formulei 1.

 

Comentarii (16)

  • ctlnmihai
    Mclaren
    La cat mai multe titluri McLaren...
    19 7
  • Multumim , Bruce !
    17 3
  • Cu toate ca sunt fan Ferrari am citit cu placere acest articol.
    23 2
  • McLaren..
    nu sunt fan McLaren, insa imi place aceasta ekipa. Ceea ce nu-mi place absolut deloc ca a ramas aceasta ekipa a arabilor...
    12 6
  • bravo automarket
    Superba initiativa. Ma bucur din suflet ca nu ati uitat de Bruce si piatra de temelie care a pus-o la fundatia brand-ului MCLAREN. Nu ma satur sa citesc articolul si sa ma uit la video. Orice esec, orice victorie a lui Lewis sau Jenson nu sunt decat o continuare a efoturilor incepute de Bruce si continuate apoi de Ron. Nu-l vom uita niciodata deoarece este practic istoria din perioada romantica a Formulei 1 a acestei minunate echipe.
    14 4
  • rayn380
    Bruce
    Cu siguranta ar fi mandru sau este mandru de acolo de sus, de ceea ce a ajuns numele lui, McLaren, in F1, pana in momentul de fata si baietii si nu se vor opri aici. La cat mai multe victorii si campionate castigate de cei care il preced in contiuare. Dupa Ferrari, McLaren este a doua echipa cu traditie din F1 si sper sa-i egaleeze la recorduri(victorii si campionate la constructori si piloti castigate), chiar sa-i depaseasca :P Au demonstrat de multe ori ca au puterea sa lupte cu oricine si sa revina in frunte, chiar daca pleaca cu ceva diferente mai slabe fata de competitori, au pedigree. Forza McLaren!!!
    12 3
  • rayn380
    egaleeze
    "egaleze"
    5 3
  • Bruce
    Si celebrat cum se cuvine la sediul echipei din Woking.
    http://www.youtube.com/watch?v=9ZHMjdzw0w0
    10 4
  • Bruce McLaren
    Ar fi fost frumos sa-l putem aniversa( ar fi facut "doar" 73 de ani), insa din pacate este mort, deci nu-l putem decat comemora.
    7 2
  • salutare
    cu siguranta,este mandru alaturi de Senna,in ceruri alaturi de ingeri de aceasta echipa!!!!!
    WE ARE THE CHAMPIONS,BRUCE MCLAREN!!!!!!!!
    11 3
  • Al naibii, aniverseaza moartea :))
    Eventual comemoreaza.....grele e limba romana
    10 1
  • rayn380
    "aniverseaza" moartea
    Inca nu ti-ai dat seama, mitsu, ca este cam grele cu traducerea asta din engleza in romana, sti prea bine in ce hal fara de hal traduce Google Translate >:) , fara ca ulterior sa faci o verificare minutioasa la corectitudinea traducerii dintr-o limba intr-alta.....bineinteles ca aici nu sunt sigur daca este vorba de corectitudine sau cel putin de o mare gafa....una este aniversezi, adica sa celebrezi un eveniment fericit sau cel putin asta este intelesul verbului "a aniversa" si altul este intelesul verbului " a comemora" , care de altfel in acest context ar fi fost cel mai potrivit cuvant.
    1 2
  • mircea
    @rayn380
    Foarte, foarte tare comentariul tău. Superb. Cum ai găsit tu explicaţia, ca un om mare...

    "Sti"?
    3 4
  • LOL
    "a este cam grele cu traducerea asta din engleza in romana" :PPP
    5 0
  • dubfire
    @mester
    domnul de la automarket, in loc sa te intreci in ironii cu cei ce posteaza acilea mai bine mai bine ai discuta cu dl popescu cum sa faceti un articol mai bun, ca stim f bine ca nimeni nu-i intrece pe romani la mistocarii
    1 2
  • mircea
    @dubfire
    Să trăiţi.

    Până una-alta, mă bucur c-ai ajuns pe pagina asta. Asta înseamnă că ai citit ceea ce tu numeşti "un articol mai bun".
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru