Vizorul căştilor de Formula 1 a fost îmbunătăţit

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 01.04.2011
Vizorul căştilor de Formula 1 va beneficia de un strat suplimentar de zykon care va îmbunătăţi siguranţa piloţilor fără să afecteze vizibilitatea acestora.

Trei dintre cei mai importanţi producători de căşti pentru piloţii de curse şi de raliuri, Arai, Schuberth şi Bell, au dezvoltat pe parcursul ultimilor doi ani un nou tip de zivor de cască care să reziste accidentelor majore.

Omologată recent de FIA sub numele 8860, căsca cu noul tip de vizor beneficiază de un strat suplimentar de 50 mm de zylon, un polimer sintetic. Stratul este aplicat în mod egal părţii superioare a vizorului şi măreşte rezistenta acestuia fără a afecta în mod negativ vizibilitatea pilotului.

Căştile utilizate de piloţii din Formula 1 au o masă de numai 1.2 kg şi rezistă la forţe de 55 de tone, iar în cazul unui incediu cu temperaturi de 800 de grade Celsius temperatura în interiorul căştii atinge cel mult 70 de grade Celsius în primele 30 de secunde.

Noul vizor a fost construit în urma gravului accident suferit de Felipe Massa în calificările pentru Marele Premiu al Ungariei din sezonul 2009, când o piesă din monopostul pilotat de Rubens Barrichello l-a lovit în vizor pe pilotul Scuderiei Ferrari.

Zylonul este utilizat în prezent şi la consturctia armurilor pentru soldaţi sau a centurilor de siguranţă din snowmobile.

Via | Formula1

Taguri: casca, siguranta

Comentarii (10)

  • Corectie text
    Cred ca este o eroare in text.
    Grosimea noului strat nu poate fi de 50 mm!!?? , adica 5 cm !!???
    Poate 5 mm !!!
    7 0
  • 1 aprilie?
    Dani cu titlurile astea va transformati in cancan? :D
    7 0
  • Doamne, ajuta
    Zona capului a ramas singura periculoasa, mortala chiar... Punctul cel mai slab este vizera (Senna, Massa...) Orice optimizare pentru securizarea vizerei este necesara
    0 1
  • Apropos
    Sintagma "Mai tare ca otelul'" ishte titlul unui roman stalinist. Asa am auzit io pe coridoare
    1 2
  • janick
    Este vorba ca...
    ...se extinde pe o latime de 50mm in partea superioara...Nicidecum nu despre grosime e vorba!!! (confuzia traducerii; aceeasi expresie poate insemna o cu totul altceva, intr-un anume context). Oricum, e bine ca siguranta primeaza!
    1 0
  • ;)
    1 aprilie fericit!
    1 0
  • ??????
    ...iar ma abtin
    0 1
  • 1 Aprilie
    Ziua este lunga..., mai avem timp..., sa gustam... :))
    0 0
  • @janik
    De ce te miri? Mili Alexandrescu afirma ca intr-un grav accident coloana vertebrala a lui Mika Hakkinen s-a lungit cu 15 cm (centimetri)....
    2 1
  • Distraciv
    Era amuzant cu Miki. Aberatiile lui erau excelente in perioadele monotone
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru