Topul neoficial al salariilor din Formula 1

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 29.10.2009
Kimi Raikkonen este cel mai bine platit pilot din Formula 1 in sezonul 2009, finlandezul fiind recompensat de Ferrari cu 45 de milioane de dolari in acest an.

Publicatia online Arabian Business a dat publicitatii un raport referitor la salariile pilotilor din Formula 1 in acest sezon. Realizat prin intermediul unui sondaj de catre Tom Rubython, autorul cartii The Life of Senna, topul cuprinde numai veniturile de baza ale pilotilor, fara contractele aditionale de sponsorizare sau alte beneficii.

Deloc surprinzator, Kimi Raikkonen este de departe cel mai bine platit pilot din Formula 1, Ferrari recompensandu-l cu 45 de milioane de dolari in acest an.

Finlandezul este urmat la mare distanta de Lewis Hamilton, care a "smuls" din contul celor de la McLaren "numai" 18 milioane de dolari, in timp ce Fernando Alonso a castigat 15 milioane de dolari la Renault. Noul campion mondial Jenson Button a castigat numai 5 milioane de dolari, astfel ca dorinta acestuia de a fi platit mult mai bine in sezonul urmator pare pe deplin justificata.

Surprinzator este faptul ca Felipe Massa castiga in acest an numai 8 milioane de dolari, de peste 5 ori mai putin coechipierul sau.

De altfel, intregul clasament totalizeaza un buget de 130 de milioane de dolari, Raikkonen primind astfel nu mai putin de 35% din aceasta suma. De asemenea, se remarca faptul ca patru piloti nu au fost platiti in acest sezon, salariul mediu in Formula 1 fiind de 6.4 milioane de dolari.

Iata clasamentul complet al salariilor, cu mentiunea ca topul este neoficial intrucat nicio echipa din Formula 1 nu dezvaluie adevaratele sume cu care isi platesc pilotii. Sumele sunt exprimate in milioane de dolari.

1 . K. Raikkonen - Ferrari F60 - 45
2 . L. Hamilton - McLaren Mercedes MP4-24 - 18
3 . F. Alonso - Renault R29 - 15
4 . N. Rosberg - Williams Toyota FW31 - 8.5
5 . F. Massa - Ferrari F60 - 8
6 . J. Trulli - Toyota TF109 - 6.5
7 . S. Vettel - Red Bull Renault RB5 - 6
8 . M. Webber - Red Bull Renault RB5 - 5.5
9 . J. Button - Brawn Mercedes BGP 001 - 5
10 . R. Kubica - BMW Sauber F1.09 - 4.5
11 . H. Kovalainen - McLaren Mercedes MP4-24 - 3.5
12 . N. Heidfeld - BMW Sauber F1.09 - 2.8
13 . G. Fisichella - Ferrari F60 - 1.5
14 .

S. Buemi - Toro Rosso Ferrari STR4 - 1.5
15 . R. Barrichello - Brawn Mercedes BGP 001 - 1
16 . J. Alguersuari - Toro Rosso Ferrari STR4 - 0.5
17 . A. Sutil - Force India Mercedes VJM02 - 0
18 . K. Nakajima - Williams Toyota FW31 - 0
19 . V. Liuzzi - Force India Mercedes VJM02 - 0
20 . R. Grosjean - Renault R29 - 0

Via | Arabian Business

Taguri: Raikkonen, salariu

Comentarii (11)

  • salarii
    totusi sunt cam mari diferentele in top. valoarea pilotilor nu e chiar asa de diferita.
    0 0
  • ctlnmihai
    Topul neoficial al salariilor din Formula 1
    Kimi e un pilot bun dar nu justifica cele 45 de milioane de dolari..
    1 0
  • Kimi
    DACA acesta este salariul real, oricit de fan Kimi as fi eu inteleg de ce nu-l vrea nici o echipa.Dar nu cred ca acesta este salariul real.ESTE UNUL DIN CEI MAI BUNI SI CEREBRALI PILOTI dar poate sa se distreze si in raliuri ca vad ca se rastoarna frumos.....
    0 0
  • F1-salarizari
    cand ma gandesc ca Button isi platea biletele de avion:))..e clar, dupa 2009 vor fi renegociate anumite salarii..
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Lewis
    Daca nu ma insel Lewis a semnat anul trecut pe 4 ani pana in 2012, un contract de 120 milioane. Daca erau de euro sau de dolari... ramane de vazut. Plus ca taxele sunt platite de angajator si nu de pilot. Deci... de la 18 pana la 30... mi se pare o cale foarte foarte lunga.
    0 0
  • Kimi
    are in acest top salariul dublat. Articolul se refera la "income / year". Si cum Ferrari a trebuit sa ii plateasca compensatia pentru anul 2010, venitul pe acest an este dublat. Salariul anual al lui Kimi este la 20 - 25 mil. pe an. Si acest lucru a fost publicat de suficiente ori pina acum pentru a fi retinut. [desi daca ar fi putut fi de 45, de ce nu ? Foarte bine ! Romanul are o vorba "Nu e prost cine cere, e prost cine da"]
    0 0
  • Despre Kimi
    De fapt salariul lui Kimi la Ferrari era in jur de 25 de mil.Dar la cei 25 de mil s-au cumulat inca 20 de mil acestia din urma reprezantand rezilierea contractului pe 2010.Intelegerea dintre Kimi si Ferrari a fost facuta in acest an si acei 20 de mil urmeaza a fi incasati de Kimi incepand din acest an.De aceea apare cu aceasta suma de 45 mil.
    0 0
  • Putem gandi si altfel:
    Pilotul e liber sa ceara oricat. Aceasta este legea pietii. De ce echipele ii ofera atat cat cere? Oare cei care conduc destinele Ferrari, spre exemplu, nu se pricep la astfel de lucruri...? Cred ca ei cunosc valoarea lui Kimi ... Nu prea ii vad eu pacalindu-se atat de usor, si cu o suma atat de mare (si aici ma refer la perioada de pana acum). Pe de alta parte nu cred ca diferentele dintre salariile pilotilor sunt atat de mari. Cred ca a scapat ceva ....
    0 0
  • @michelle_b
    Perfecta dreptate ca deobicei...
    0 0
  • @neogalaxy
    dak ai stii cv macar despre salarii ai vedea...ca atunci cand semnezi exista o clauza numita: signing on fee --- X milioane ...banii care-i primeste pe loc pt semnarea contractului ( probabil 15-20) deci raman 100...acum desi nu sunt sigur, exista clauze pt locurile ocupate si ele se iau in principal pt o victorie...iar cum lewis nu a facut mai nimic sezonu asta...i s-au taiat si clauzele...se ajunge in jurul sumei de 18 mil pe an
    0 0
  • NeoGalaxy
    @screamy_b
    Dezbati subiectul prea mult, cauta articolul in care spune ca a semnat pe 4 ani pentru 120 de milioane, do the math si atat. Vrei mai multe informatii, cauta si daca gasesti ceva, arata-mi si mie. Dar eu nu ma stresez cu clauze, signing on fee sau alte prostii invocate de tine. Era doar o informatie la fel de incredere ca si articolul de mai sus, adica exact 0.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru