9% dintre mașinile vândute în lume în 2035 vor fi complet autonome

de Mircea Meșter
Vineri, 03.01.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile care au capacitatea de a se conduce singure vor face parte din peisajul normal de pe șosele peste 20 de ani, prezic analiștii americani. Conform acestora, aceste autoturisme vor începe să fie vândute în 2020-2025.

Esential 11.8 milioane de mașini autonome vor fi vândute în lume doar în anul 2035, arată prognoza IHS Automotive.
Mașinile autonome sau cu un procent ridicat de sisteme autonome care permit autoghidarea fără intervenția șoferului se află de abia în faza de proiect, însă vor reprezenta noul val tehnologic și un adevărat trend în industria auto a anului 2035. Conform unei analize realizate de IHS Automotive, mașinile care se conduc singure vor reprezenta 9% din totalul modelelor care vor fi vândute la nivel mondial peste 20 de ani, ceea ce înseamnă că aproape una din 10 mașini cumpărate va avea capacitatea de a se autopilota fără intervenția șoferului.

Analiza companiei americane arată că ritmul și rata de adopție și acceptare a acestui tip de mașini vor fi mult mai ridicate decât în cazul modelelor electrice, de exemplu, acestea din urmă fiind afectate de probleme legate de autonomie, de prețul de dezvoltare a bateriilor sau de valoarea scăzută la revânzare. 

Conform analiștilor, mașinile complet autonome nu vor putea fi cumpărate până în 2020-2025, însă acestea vor exploda imediat după lansare.

Astfel, dacă în 2025 vor fi vândute 230.000 de mașini de acest tip în lume - adică mai puțin de 1% din total, anul 2035 va crește acest număr până la 11.8 milioane, adică 9% din totalul de 129 de milioane de autoturisme care vor fi achiziționate pe Glob. Altfel spus, mașinile care vor fi capabile să se ghideze singure vor deveni elemente normale pe șosele. 

Totuși, gradul de adopție va fi diferit în funcție de piețe. Astfel, analiști consideră că majoritatea acestui tip de mașini vor merge pe piețele foarte dezvoltate - SUA, Japonia și Europa de Vest, astfel că țările în curs de dezvoltare vor avea încă de tras până în momentul în care peisajul rutier comun va include autoturisme autonome.

via Forbes

Comentarii (18)

  • Eu cred ca uite asa se mai duce o placere pe apa sambetei. Incet-ncet nu mai ai voie sa fumezi, nu mai ai voie sa bei alcool, la femei e ilegal iar acum si condusul o sa fie restrictiv???
    Daca mai traiesc pana atunci, clar nu o sa fac parte din aia 9%!
    19 7
  • mannes
    dar exista si in prezent sistemul asta. se numeste tren sau bus...
    14 1
  • @MaechenM
    Tu traiesti in Romania, deci esti in tarile alea enumerate ca "in curs de dezvoltare", cu o infrastructura varza si cu o educatie la pamant.
    Din cate se mentioneaza in articol, masinile vor avea cautare mai mult prin nordul Europei si vestul ei, deci in tarile alea in care educatia si economia merge mult mai bine. Deci stiu aia ceva ce tu nu stii inca si nici nu vei sti prea curand. Mai mult de atat, se poate decupla pilotul automat si conduce normal din cate citesc eu.
    Japonezii au facut un studiu si au demonstrat ca intr-o intersectie unde se faceau ambuteiaje mereu, masinile autonome au reusit cu succes sa circule fara a o bloca. Dar smecheri care sa se bage in fata si sa conduca ca niste "cizme" sunt multi si uite-asa placerea lor de a conduce, devine teroare pentru altii.
    Inapoiati mai suntem si nici nu ne trezim. Dam mereu ca exemplu tarile din vestul Europei, dar nu invatam nimic de la ele, ci le mai si "poluam" cu prostie cand ajungem prin ele. De asta ne vor si germanii si englezii si francezii si olandezii si multi altii. Ca suntem asa cum suntem, dar ne mai credem si destepti si cei mai buni soferi. Realitatea trista e ca la romani placerea de a conduce e atat de mare incat murim cate 3000 pe an. Dar avem pretentii ca suntem buni soferi si smecheri si vrem numai masini din alea cu peste 200 CP, ca sa le aratam noi la altii ce placere avem sa conducem.
    Suedezii aia care au pus in circulatie vreo 100 de Volvo autonome au cativa ani buni de evolutie inaintea Romaniei, baiete.
    10 10
  • @@MarchenM, omul nu e in Romania.

    Pe mine nu m-ar deranja ca in timpul condusului sa pot sa trag un pui de somn, sa citesc o carte sau sa belesc ochii pe Automarket. Mi-ar economisi foarte mult timp. Timp pe care l-as putea petrece cu familia, la tenis, sau mesterit la masina, etc. Probabil ca pana in 2035 masina o sa-mi spuna singura ce-o doare, sau daca trebuie sa-i schimb ceva preventiv :)
    Eu as fi unul dintre cei 9%.
    11 7
  • Piata si clientii vor decide daca acest studiu este realist sau nu, dar dupa cum se inghesuie toti sa faca masini autonome pana in 2020, fara sa le ceara cineva un termen, nu sunt asa sigur ca vor fi peste 100 de milioane de masini autonome, adica in 10 ani doar "vor exploda", mai vedem cum e cu tarile avansate si cele inapoiate, dar nu cred ca doar mie mi se pare ca acest trend este bagat puternic pe gat, " va spunem noi ca asa va fi, cumparati-le dupa 2025".
    14 2
  • ce sa stie taranu' ce e ala sofranu'?
    0 16
  • @vianu

    Era cineva cu momentul ACUM al electricelor, isi spunea @ gelu, un stil foarte asemanator cu al tau, a disparut el, ai aparut tu, care nu esti nou aici dupa cum ai declarat, vechi fan Bmw, culmea ca si el, acum vrei sa fii iar "vizionar" cu modelele autonome?
    14 1
  • @dan, stai linistit. Din spatele anonimatului, "vizionarul" poate lua orice forma, orice nume. Ce ramane neschimbat este aerul stupid de superioritate si prostia crasa la fiecare fraza necopiata de pe internet.
    I-am recomandat odata pentru constipatie un tratament la dr. Tepes. Cu rezultat sigur si definitiv.
    6 3
  • Pntru cine nu are nici in clin nici in maneca cu condusul dar are nevoie de masina si sa se deplaseaza, este o solutie PERFECTA! Stiti la cine ma refer: la femei, la oamenii care li se rupe de ce se intampla in trafic sau de cum trebuie sa decurga un drum civilizat. Pentru restul, ramane condusul normal cu masini cu cutie manuala si motor pe combustie interna.
    0 3
  • Da bai @ivanuoave, te-ai gasit tocmai tu sa vorbesti. Cu o limba romana perfecta si gramatica fara cusur esti cel mai indreptatit sa faci observatii. De cand postezi pe Automarket, ai avut niste texte perfecte. De fiecare data.
    Oricum, e clar cine e @ivanuov :) Se pare ca si tu si cealalta fata a ta @vianu/gelu ati inceput anul in forta pe-aici. Se pare ca vreti sa-i "impingeti" mai repede pe cei de la Automarket sa treaca la schimbarile promise dupa Anul Nou. Eu unul abia astept.
    5 5
  • @ala cu ”baiete”: era doar o discutie in principiu, nu trebuie sa tipi ca te-ai saturat de aia carora le place sa conduca. Nu sint cocalar daca imi place sa-mi conduc masina, nu merg pe contrasens, respect toate regulile de circulatie si sa supun toturor legilor in vigoare.
    Nu ma justific in fata ta, dar simt nevoia sa-ti arat cum se discuta civilizat.
    7 0
  • inexorabil
    @MarchenM, ca să-ţi răspund la problema pe care ai ridicat-o la început: da, treptat nu vom mai avea voie prin lege să facem o mulţime de activităţi obişnuite, nu contează dacă utile/virtuoase sau dăunătoare/imorale...Da' ştii de ce? Fiindcă Apostolii ne-au transmis că există ceva pe pământ care îl împiedică sistematic pe cel mai nelegiuit dintre nelegiuiţi (Antihrist) să apară la vremea hărăzită...Acest ceva denotă o importanţă crucială şi comportă două aspecte interdependente: credinţa ortodoxă (sau creştină, este unul şi acelaşi lucru) şi capacitatea de a discerne binele de rău! Antihrist nu va putea stăpâni pe nimeni şi nimic cât timp vor mai bătători solul destui oameni care cred, se închină şi Îi urmează adevăratului şi unicului Hristos şi, pe deasupra, ştiu să deosebească binele de rău şi mai ales de pseudo-bine!! Iar ca să înăbuşi liberul arbitru dintr-un om, nu vei reuşi niciodată prin tortură sau tratament psihiatric, ci limitându-i sau chiar răpindu-i --- prin vocea tunătoare a juridicului "infailibil", în faţa căruia se înclină toţi (deopotrivă bogaţi şi săraci, guvernanţi şi guvernaţi) în mod reflex şi la unison, fără niciun murmur, fără să-şi pună nicio întrebare --- drepturile civice şi libertăţile fundamentale, pe care, culmea infamiei, te baţi cu pumnii în piept că i le vei respecta, invocând, ca efect persuasiv, valorile/standardele democraţiei..."În schimb", îl vei sili să accepte, măcar verbal sau tacit, legiferarea a tot mai multe anomalii contra firii, alias atrocităţi strigătoare la Cer, nu simple păcate pardonabile de către acelaşi Cer. Cu alte cuvinte, minciuna va sta cu "regele" (falsul Mesia) la masă...Nu numai condusul va fi interzis la un moment dat, ci şi, de exemplu, să-ţi cultivi de-ale gurii pe un petec de pământ, adică să "fentezi" cu bună ştiinţă otrăvurile răspândite deliberat de sistemul alimentar oficial, totul fiind conceput să dărâme "garantat" meterezele rezistenţei umane, atât cea morală, cât şi cea fizică...În mod "verificabil", doar individul descreştinat (sau despiritualizat, în cazul altor confesiuni), descreierat şi dezrădăcinat de tot ce-i firesc rânduit de Creator (inclusiv dreptul şi puterea de a păcătui cu gravitate redusă, pentru a fi mântuit!), va putea fi deferit gheenei...Tocmai despre această paradigmă a "vulnerabilităţii" ocult induse (prin arma cea mai "redutabilă" : atot-instituţionalizarea postmodernistă) vorbea filosoful ortodox Ovidiu Hurduzeu. "Taina fărădelegii deja se lucrează" - ne avertizau aceiaşi Apostoli, în urmă cu 2000 de ani...După atâta timp scurs, oare această maşinaţiune satanică n-o fi atins gradul cel mai avansat, dacă nu maxim, de perfecţionare?!?
    4 4
  • Eu cred ca exista segmente diferite de consumatori. Din punct de vedere practic daca faci in medie 10 000 km pe an este mai bine sa ramai asa cum este acum. Daca faci mai multi km (ca unul care face) mi-ar placea sa am obtiunea ca sa pot trage un pui de somn in siguranta. In cazul mei este vorba de o economie de aproximativ 10 ore pe saptamana. Iar calculul este simplu:

    10 ore x 36 saptamani / 24 de ore/zi = 15 zile / an. Eu abea astept sa intru in cei 9%.
    4 0
  • Masina autonoma inseamna ca ne scuteste de polita RCA.
    4 0
  • Eu mai am o varianta. Ce ziceti de un multimilionar / miliardar care toata ziua e plimbat pe bancheta din spate si atinge volanul doar in week end. Daca il atinge. Un client de genul asta nu simte nevoia sa conduca iar o masina autonoma i s-ar potrivi foarte bine. L-ar scuti de plata unui salariu, beneficii, etc. Stiu, la nivelul lui, salariul unui sofer e maruntis prin buzunare, dar totusi ...
    O masina autonoma, nu oboseste, nu face erori umane in trafic, nu se imbolnaveste, n-are nevoie de concediu, samd. Pe de alta parte, la lucrurile negative, cel putin la nivelul actual, e dependenta de o retea de informatii supercomplexa, e vulnerabila la hackeri, poate fi verificata in orice moment, etc.
    Ca si peste tot, sunt plusuri si minusuri. Totusi, pana la data implementarii lor pe scara larga vor trece ani buni. Si chiar si atunci, tranzitia nu se va face total. Vor mai trece alti ani buni pana se va renunta definitiv la masinile pe care le stim astazi. Iar pana atunci, vor fi alte generatii in locul nostru care vor avea alte valori, alte gusturi. Hai sa nu privim lucrurile doar prin ceea ce stim astazi.
    1 0
  • @MarchenM
    Pai nu cred ca am tipat, nici nu am folosit idei gen avem interzis la femei si altele. Nu m-am saturat de condus si cred ca am condus mult mai mult decat tine si prin mai multe tari. Nici nu m-am saturat de cei carora le place sa conduca, ci am un respect deosebit. Eu inteleg prin a-ti place sa conduci un comportament civilizat in trafic, nu cum conduc majoritatea prin Romania care sunt atat de grabiti ca trebuie sa incalce orice reguli de circulatie.
    Deci daca ai conduce cum vrei sa discuti civilizat, ai ajuta pe multi.
    0 4
  • @ cel fara buletin: Pe ce te bazezi cand spui ca ai condus mai mult ca mine? :) Si daca ar fi asa, conteaza? Dar ignoranta fata de persoane care nu le cunosti, aerul de superioritate folosind apelative ca ”baiete” te definesc mai mult decat ti-ai putea inchipui.
    Vezi tu, respectul de care vorbesti cu atata mandrie, merge pe un drum cu doua sensuri.
    5 0
  • mda ,mai ziceau unii ca in 2020 t% din nr masinilor va fi electric ...deocamdata nu sintem in 2020 dar t ala e al dracu de nimic(era vb de t mare)....f
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru