Alertă de poluare în Germania: locuitorii din Stuttgart au fost rugați să își lase mașinile acasă

de Mircea Meşter
Vineri, 22.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poluarea urbană lovește în premieră Germania, acolo unde specialiștii au măsurat o cantitate dublă de substanțe deunătoare față de limita maximă admisă.

Până acum câțiva ani, eram obișnuiți să vorbim despre problemele de poluare pe care le întâmpină marile orașe din China de la distanță, fără să ne simțim afectați direct de subiect. Problema a ajuns însă între timp una europeană. După ce la sfârșitul lunii decembrie am văzut cum autoritățile orașului Milano au oprit circulația publică pentru câteva zile din cauza smogului care acoperea metropola italiană, luna ianuarie ne face cunoștință cu o situație asemănătoare care are însă loc peste Alpi, în Germania.

Locuitorii orașului Stuttgart au fost rugați de primărie (anunțul în limba germană poate fi citit AICI) să lase mașinile acasă pentru câteva zile după ce agenția de mediu a regiunii Baden-Wurttemberg a anunțat că particulele PM10, considerate dăunătoare pentru organismul uman, au ajuns la un nivel-record. Dacă nivelul de siguranță este de 50 de micrograme PM10 pe metru cub, autoritățile din Stuttgart au măsurat 89 de micrograme PM10 pe metru cub, adică o cantitate aproape dublă față de limita admisă.

Deși deocamdată nu există restricții impuse la Stuttgart, locuitorii au fost rugați să utilizeze în această perioadă mijloacele de transport în comun, taxiurile electrice și, în cazul în care nu există altă soluție, să încerce să limiteze numărul mașinilor de pe străzi adunându-se mai mulți pasageri per autoturism. 

Este pentru prima dată când o astfel de alertă este activată într-un oraș din Germania.

Zona orașului Stuttgart, în care au sediile centrale constructorii Mercedes-Benz și Porsche, adună circa 500.000 de drumuri făcute zilnic cu mașina de locuitori și de șoferii aflați în tranzit. 

via BBC

Comentarii (7)

  • ati uitat ce era scris cu minuscule: cei cu diesel nu sunt afectati, motoarele lor se inscriu in normele actuale de poluare si respecta legislatia. Mai ales cand stau pe loc ori pe standul de probe.
    19 7
  • VW, Audi, Mercedes, Opel, BMW sunt suspectate ca depasesc cu mult valorile declarate. Deci si-o fac cu mana lor.
    Le urez succes si sa continue cu autostrazi fara limita si motoare diesel.
    8 13
  • Din pacate, este o realitate ca traim pe o planeta din ce in ce mai poluata, in suferinta ca urmare a actiunilor invazive asupra mediului inconjurator.
    Incalzirea globala a devenit o certitudine iar deteriorarea aerului se manifesta prin cresterea numarului de oameni cu afectiuni respiratorii. Jeremy Clarkson a spus intr-o emisiune filmata in Londra in urma cu ani de zile, ca Tamisa este cam rece primavara, din cauza incalzirii globale. Mai se adauga si conservantii din alimente, fumatul, poluarea industriala, deversarea de substante nocive in apele planetei, sunt tot atatia factori de risc pentru oameni si mediul de viata.

    Ca sa adaug ceva ce consider relevant, inser un fragment dintr-o carte ce expune multe dintre pericolele vremurilor, din ce in ce mai tulburi si mai polua(n)te...

    ''Incepand din anul 1979, methyl tertiary butyl ether (MTBE) s-a adaugat in benzina pentru a-i creste cifra octanica, inlocuind tetraetilul de plumb. O parte din acest poluant ajunge in apa. Intoxicarea este posibila prin consum, dar si prin aer. Primele experiente pe sobolani arata efectul cancerigen.''

    Alti factori de risc sunt undele produse de telefoanele mobile si antenele de mare putere, substantele nocive ce ajung in orase pentru ca avioanele trec pe deasupra acestora, prea multe masini cu motoare diesel si pe benzina ce emit prea multe noxe, etc. Toate acestea se aduna si se cumuleaza in mod negativ in acelasi loc, planeta pe care locuim.

    Nu degeaba intr-un parc natural celebru din Croatia, ma refer la locul desprins parca din poveste si numit Plitvice, vapoarele folosesc motoare electrice. Este un loc unde s-a inteles ca pentru a proteja inseamna a nu mai polua.

    Un alt exemplu este un oras din Olanda, Giethoorn numit si ''Venetia Nordului'', unde se circula numai cu barca. Dispune de numeroase canale si 180 de poduri, fiind la distanta de numai 89 kilometri de Amsterdam. Va recomand sa vizualizati imagini din acest oras deosebit.

    In Elvetia s-a construit un tunel foarte lung, pentru a scadea poluarea intr-o zona unde s-a constatat ca circulatia masinilor a crescut semnificativ, parca se spunea (daca imi aduc bine aminte) ca de 25 de ori in ultimii 10 ani. Sper insa ca toate aceste eforturi sa nu vina cam tarziu...

    Ideea este ca se poate, daca se vrea. Nu spun sa traim ca in Plitvice sau Giethoorn, este mult prea frumos acest vis, insa as vrea sa vad ca se renunta la masini foarte poluante, ca se dau mai rapid solutii alternative prietenoase cu mediul inconjurator. Stiu, asta Inseamna si schimbare de mentalitate, intr-o lume contaminata de consum si prea putin preocupata de viitorul planetei. Ce anume se mai poate rezolva pozitiv pentru viitor, depinde insa si de fiecare.
    21 4
  • Foarte bun comentariul @Octav72. Daca nu ma insel, si in Germania pe Koenigsee vaporasele sunt tot electrice.si fara indoiala ca si in alte parti.

    Ideea e ca fiecare sa incerce sa faca ceva pe partatica lui pentru a reduce poluarea. La mine in casa absolut totul se recicleaza, inclusiv resturile de mancare separat. Sticlele de plastic, containerele de la smantana (sa zicem) le umplu cu hartiute mai mici, ambalaje, etc pentru a reduce volumul de gunoi si in caz ca ajung nepresate pe camp, sa nu le imprastie vantul.

    Cand pornesc masina dimineata, am plecat imediat de pe loc, fara sa mai incalzesc motorul. Am insa grija ca primii 2 km sa nu turez motorul mai sus de 2000 rpm pentru a-i da timp sa se incalzeasca si sa-si intre in parametrii optimi. In plus, in primii km consumul este catastrofal si daca mai si tragi de masina ca prostul scurtezi semnificativ viata motorului si cutiei de viteze. Acum pe timp de iarna, in cel mai rau caz, daca sunt geruri mari stau pe loc pana imi pica acul automat la relanti-ul normal. Asta-i singura concesie pe care o fac si de ani de zile n-am avut niciodata probleme cu motoarele.
    12 2
  • @zarnesteanu, multumesc pentru gandurile bune.
    Ai descris foarte bine ce putem face pentru a avea mai multa grija de ceea ce este in jurul nostru.
    8 1
  • inexorabil
    Octav, deoarece, mai întâi, este poluată însăşi natura lui lăuntrică (idei, sentimente, dorinţe), mi se pare firesc ca omul (post)modern să polueze cu uşurinţă şi natura propriu-zisă.
    Nu sunt adeptul S.F.-ului, dar o secvenţă din “Matrix” tot am reţinut – agentul Smith către Morpheus: “Voi, oamenii, sunteţi cancerul acestei planete” (oricum, ar fi bizară o asemenea observaţie…reală din partea…A.I. , adică o creaţie a omului să se întoarcă împotriva lui, chiar “cu argumente” ; funny, isn’t it?).
    7 3
  • Tembelus Rex
    Eu NU RECICLEZ NIMIC si nici nu voi recicla daca nu sunt obligat prin lege.....ASTA IN SEMN DE PROTEST......(evident mi se va reprosa ca protestez aiurea , fara temei).....si da stau si cu masina pornita sa se incalzeasca si 15 minute (nu am diesel si nici nu imi voi lua la cum se pare ca evolueaza lucrurile).......

    LA CE PROTESTEZ ....oHOHOHOHO........sunt atat de multe ar trebui sa scriu 2 zile aici si as polua topicul si v-as stresa inutil.......pai spre exemplu in Romania nu ai voie sa detii detector de metale, nu ai voie sa detii arme de foc cu munitie letala ca om simplu....altii pot in alte tari (evident mi se va reprosa ca nu avem cultura si grad de civilizatie si ca ne vom impusca ca chiorii)....daca gasesti o traista cu bani uitata de vreun mos pe o banca si nu o declari la politie , si esti prins te asteapta puscaria......eu sa reciclez si austriecii sa ne taie padurile si nu numai ei .......unii merg cu motoare de 3 litri sau mai mari si eu sa protejez mediul.....ce gluma buna......

    NU EXISTA LEGITIMA APARARE....Deci intra ala peste tine si tu nu poti sa-i farami capul......

    Cu imigrantii nu se iau masuri dure , ferme , de 10 ori mai dure decat a luat Ungaria....sunt lasati sa-si faca de cap.... sa amintesc de industria alimentara si farmaceutica care vor sa ne transforme in "legume" prin aditivi, coloranti, antibiotice etc, etc,....stiu o sa mi se spuna: du-te frate in padure si trateaza-te cu ceaiuri si mananca fructe naturale ca Bear Grylls pe Discovery ....NU ASTA ESTE RASPUNSUL.....
    11 8

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru