ANALIZĂ: Vânzările de mașini noi la nivel european vor crește cu 8% în 2022

de Tiberiu Safta, Foto:Depositphotos.com
Joi, 10.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Potrivit estimărilor Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de mașini noi din acest an vor crește cu 8% față de anul trecut. Dacă prognoza se va adeveri, atunci vom avea parte de primele creșteri după doi ani de declin.

După doi ani în care vânzările de mașini noi au scăzut dramatic la nivel european, din cauza pandemiei de coronavirus și a crizei de semiconductori, ACEA estimează că numărul vânzărilor va crește în acest an. Astfel, potrivit prognozelor, vânzările în Europa vor crește cu 7.9% față de 2021.

Anul trecut, vânzările de mașini noi pe Bătrânul Continent au scăzut cu 2.4% și au fost înmatriculate 9.7 milioane de autovehicule. Vestea bună este că, în acest an, efectele pandemiei și, în special a crizei de semiconductori, nu vor mai fi resimțite atât de sever asupra industriei auto. Odată cu stabilizarea situației, ACEA estimează că vor fi vândute 10.5 milioane de mașini la finalul lui 2022.

Însă, chiar și în aceste condiții, nivelul vânzărilor va rămâne scăzut față de cel din 2019, ultimul an neafectat de pandemie și de criza de cipuri. ACEA estimează că nivelul înregistrat la finalul lui 2022 va fi cu aproape sub 20 de procente mai mic decât în ultimul an de dinainte de pandemie.

ACEA a mai avertizat, de asemenea, că Uniunea Europeană trebuie să facă demersuri majore pentru a-și reduce dependența de furnizorii externi de semiconductori.

Pentru asta, Comisia Europeană va prezenta un nou proiect cu privire la producția de cipuri, astfel încât, UE va investi circa 42 de miliarde de euro în industria semiconductorilor.

Mai mult, ACEA a mai atras atenția și asupra lipsei de infrastructură pentru mașinile electrice. Conform raportului, o cincime din mașinile noi din UE sunt electrice, iar ritmul de extindere al infrastructurii nu ține pasul cu cererea pentru aceste mașini.

Din 2017 și până în 2021, numărul mașinilor electrice a crescut de 10 ori, în timp ce numărul de stații de încărcare electrice din UE a crescut cu mai puțin de 2.5 ori, în aceeași perioadă. Președintele ACEA, Oliver Zipse, a precizat că dacă nu vor fi rezolvate aceste probleme, „vom ajunge la un impas foarte curând”.

via Profit

Comentarii (1)

  • Nu vânzările au scăzut ci producția
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru