Asigurările RCA s-ar putea încheia şi pentru o lună, pentru a fi mai uşor de plătit

de Daniel Popescu
Duminica, 07.02.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Asigurările de tip RCA vor putea fi încheiate şi pe o perioadă de numai 30 de zile la solicitarea ASF, potrivit unui proiect pentru modificarea legislaţiei asigurărilor auto obligatorii.

În prezent, asigurările RCA pot fi încheiate doar pe perioade de 6 luni sau 1 an, iar în ultimii ani şoferii au început să aibă reale probleme să achite primele din cauza creşterii semnificative a preţurilor.

După ce negocierile pentru reducerea tarifelor au avut rezultate mai degrabă neconcludente, transportatorii au solicitat ca asigurările RCA să poată fi încheiate şi pe perioade mai scurte, inclusiv pentru o singură lună, pentru ca primele să poată fi achitate mai uşor de către şoferi. La capătul unei serii de discuţii care au avut loc în această săptămână, asiguratorii şi transportatorii au ajuns la o soluţie de compromis.

Astfel, viitoarea lege a asigurărilor va include un articol prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va stabili perioada pe care se poate încheia o poliţă RCA. Practic, ASF va putea obliga asiguratorii să accepte încheierea unor asigurări RCA pe perioade mai scurte de timp, de o lună sau trei luni.

Urmareste Automarket
În plus, transportatorii solicită ca pentru autovehiculele cu activitatea sezonieră să se încheie poliţe RCA doar pentru perioadele în care sunt în activitate, iar în restul anului înmatricularea să fie practic suspendată.
În această categorie ar intra inclusiv scuterele, mopedele sau remorcile.

Noul proiect de lege vizează 90 de articole noi pentru asigurări, însă cel referitor la perioada de valabilitate a poliţelor RCA a fost singurul despre care s-a discutat a întâlnirea din această săptămână.

Via Economica

Comentarii (3)

  • Prețul e umflat de asigurători, asta e clar. Dar nici atelierele și nici furnizorii de piese de schimb nu se lasă mai prejos. Ce lipsește din toată povestea asta e bunul simț. Toți se luptă pentru a stoarce câți mai mulți bani prin nemuncă. Aparent, toate oalele se sparg doar în capul amărâților de șoferi. Dar situația asta a dus și la tot mai puține încasări. Și uite așa se închid firme de asigurare auto și ateliere de reparații. Iar șoferii au ajuns să ceară asigurări RCA pe o lună! Acum vreo 5 ani nu auzeai de așa ceva.
    11 0
  • Nu stiu de ce guvernul nu face nimic pertinent in aceasta situatie. In urma cu cativa ani asigurarile RCA erau suportabile iar acum sunt ridicol de scumpe. Nu vad nici un motiv valid pentru asta, in afara faptului ca asiguratorii sunt niste hoti. Si uite asa, si soferii nu vor avea de ales decat sa fure si sa insele sistemul cum pot, si tot mai multi vor avea polite pe numele cine stie cui sau nu vor avea nici o polita valabila. Am un vecin care de vreo 10 ani umbla fara ITP, RCA, rovinieta sau orice alt act. Pana acum nu la prins nimeni pentru ca merge doar pe plan local si se cunoaste cu politistii. Nu demult citeam ca majoritatea masinilor din Romania se afla intr-o stare tehnica precara. Ei bine, cred ca in curand majoritatea masinilor nu vor mai avea nici macar un RCA valabil daca cei cu masini sub 3000 de euro (majoritatea), vor fi obligati sa plateasca mii de lei pentru o amarata de asigurare.
    8 0
  • de cand astept o lege ca asta... si sper ca nu mai astept mult.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru