Audi R18 e-tron quattro - acelaşi nume pentru modelul Audi cu tehnologii noi pentru Le Mans 2014

de Daniel Popescu
Luni, 16.12.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Audi R18 e-tron quattro este modelul cu care germanii vor concura în Cursa de 24 de ore de la Le Mans din sezonul 2014. Acesta păstrează numele predecesorului său, însă include numeroase tehnologii noi.

Când maşina accelerează, energia stocată poate să revină la generatorul de energie de la axul frontal sau la inovatorul turbocharger electric, în funcţie de strategia de operare.

Audi
Comunicat de presa
Audi a prezentat noul model cu care va aborda sezonul 2014 al Campionatului Mondial de Anduranţa şi, implicit, celebra Cursă de 24 de ore de la Le Mans din luna iunie.

Constructorul german a preferat să menţină numele predecesorului său, R18 e-tron quattro, în ciuda faptului că noul prototip al clasei LMP1 include numeroase schimbări care reflectă noul regulament tehnic.

Principala noutate o reprezintă sistemul de propulsie: pe lângă un motor V6 diesel uşor revizuit şi sistemul KERS frontal care presupune recuperarea energiei eliberate în momentul frânarii, R18 e-tron quattro include şi un sistem care transformă căldura degajată de sistemul de evacuare în energie electrică. Practic, tehnologia este similară cu cea care va fi introdusă pe monoposturile de Formula 1 începând din sezonul 2014.

În plus, producătorul german a operat şi câteva mici schimbări de natură estetică, printre care se numără redesenarea aripilor frontale, reducerea lăţimii cu 10 mm şi creşterea înălţimii cu 20 mm.

Noul Audi R18 e-tron quattro a fost deja testat în secret pe circuitul de la Sebring din Statele Unite.

Porsche 919 HYBRID, NUMELE PROTOTIPULUI PORSCHE

La rândul lor, cei de la Porsche au prezentat sâmbătă la un eveniment din Germania prototipul clasei LMP1 pentru Le Mans. Acesta va purta numele Porsche 919 hybrid pentru a recunoste moştenirea celebrului 917 cu care a concurat în anii '70 şi pentru a evidenţia sinergia cu 918 Spyder, model care va intra în curând în producţie.

Porsche 919 hybrid

Numele 919 hybrid urmează tradiţia câştigătorului de la Le Mans 919 şi recunoaşte îmbrăţişarea viitorului hibrid.

Porsche
Comunicat de presa
Cu toate acestea, noul Porsche 919 hybrid a fost prezentat camuflat, iar constructorul german nu a furnizat încă informaţii tehnice despre maşină. Presa internaţională vehiculează însă că motorul va fi unul pe benzină de tip V4 şi că va avea două sisteme de recuperare a energie asemănătoare din punct de vedere conceputual cu cele disponibile pe Audi R18 e-tron quattro.
Maşina a fost deja testată pe circuitul de la Algarve din Portugalia.

Strategia adoptată de Audi şi Porsche în privinţa sistemelor de recuperare a energie este diferită de cea implementată de Toyota, celelalt constructor care va participa la Le Mans la clasa LMP1. Japonezii au optat pentru două sisteme de tip KERS care recuperează energia la frânare, unul montat pe puntea faţă, iar celălalt pe puntea spate.

Via Audi, Porsche

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru