Autoritățile anunță startul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus

de Alexandru Monenciu
Marti, 19.03.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Mediului a dat startul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Așa cum bine știi deja, valoarea ecotichetului pentru achiziționarea de mașini electrice a scăzut la 25.500 de lei, adică circa 5.000 de euro.

După multe dezbateri, Ministerul Mediului anunță începerea programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

"Persoanele fizice pot deja să se adreseze producătorilor validați, iar cele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe," anunță autoritățile, citate de Profit.ro.

Pentru 2024, bugetul alocat programului Rabla Clasic este de 300 de milioane de lei, iar pentru programul Rabla Plus bugetul este de 1 miliard de lei, un nou record. Ambele programe se vor desfășura în etape.

În cadrul programului Rabla Clasic, prima de casare este de 7.000 de lei, sau 10.000 de lei dacă sunt predate două vehicule vechi. Prima de casare se acordă pentru o mașină nouă care generează maxim 150 de grame CO2/km și a cărei valoare nu depășește 60.000 de euro, cu TVA inclus.

La aceste sume se pot adăuga și următoarele ecobonusuri: 1.500 de lei pentru o mașină nouă care emite maxim 120 de grame CO2/km, 1.500 de lei pentru un autovehicul nou echipat cu motorizare GPL/GNC, 3.000 de lei pentru o mașină hibrid și 1.500 de lei pentru casarea unei mașini vechi, cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

În ceea ce privește programul Rabla Plus, valorea ecotichetului a scăzut la 25.500 de lei, aproximativ 5.000 de euro, pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

De asemenea, dacă achiziționezi o mașină nouă cu sistem de propulsie hibrid primești 13.000 de lei, dacă generează cel mult 80 de grame CO2/km.

Există și în cazul programului Rabla Plus o limită de preț: ecotichetul se acordă pentru un autovehicul electric care nu costă mai mult de 70.000 de euro, cu TVA inclus.

via Profit.ro

Comentarii (10)

  • Samsarii au programul ăsta permanent, numai că ei le vând.
    2 2
  • sa dispara rablele!!! o masina mai veche de 10 ani nu are ce cauta pe strada, e pericol. anvelopele mai vechi de 5 ani trebuie aruncate, nu mai prezinta aderenta.
    4 7
  • - Vanzatorii scumpesc cu fiecare zi ce trece si nu sunt pedepsiti deloc de autoritati pt aceste practici de tip pradator.
    - Si bonusul de rabla este facut praf.
    - Nu merge teapa asta. E ok sa reduci bonusil pe rabla, dar tai in sange la vanzatori, sa fie preturi corecte.
    2 1
  • Seriff
    @sandu cam ce argumente ai sa spui ca o masina de 10 ani nu mai are ce cauta pe sosea?
    Daca masina este ok din punct de vedere tehnic de ce nu mai are voie pe sosea?
    Ce treaba are vechimea masinii cu starea ei tehnica?
    2 2
  • Johnny
    Sandu, am masina de 11 ami care are uzura uneia de 1 an vechime, adica aproape de zero, deci no way.
    La anvelope iti dau dreptate.
    1 1
  • Ieri am completat formularul, 1500 lei se acorda mașinilor ce generează maxim 115g CO2/100km , nu 120g cum ați scris in articol. Multe mașini ies din schemă.
    2 0
  • Banditos
    @Sandu,

    nu poti trage pe dreapta o masina strict pe baza de vechime. Ca la noi sunt toate cazaturile conduse de batranica de rigoare e alta poveste. Cauciurucurile trebuie sa duca la amenzi de sa il faca pe zgarciob sa isi dea veniturile pe un an de zile si o pauza de 1 luna.

    Sperante desarte, zilnic " ne bucuram" de fumurile unora, pe motiv de drept la libera circulatie.
    2 0
  • Seriff
    Cand nu or mai fi in Europa masini mai vechi de 10 ani atunci sa fie si la noi, cine crede ca la noi sunt masini vechi nu a fost vreodata in Italia, Spania sau Franta.
    1 1
  • Cel mai prost an de la existenta acestui program, fonduri putine epuizate instant..Traiasca partidul ptr asta!
    1 0
  • nu ai cum sa verifici o masina mai veche de 10 ani, din punct de vedere tehnic din bara in bara. mai ales sa spui ca e uzata cat una de 1 an. da, poate are putini km, dar toate furtunele imbatranesc si prezinta riscuri.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru