Autostrăzi în 2017: tronsoane finalizate, dar impracticabile. Autorităţile nu promit niciun kilometru nou deschis circulaţiei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 04.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
România are 19 kilometri de autostradă finalizaţi, dar care nu pot fi utilizaţi, iar în acest an povestea s-ar putea repeta cu alţi 40 de kilometri. Poate tocmai de aceea, noul ministru al Transporturilor nu promite niciun kilometru nou de autostradă în 2017.

România a reuşit anul trecut contra-performanţa de a nu deschide circulaţiei nici măcar un kilometru nou de autostradă, singura noutate fiind reluarea circulaţiei pe cei 22 de kilometri ai lotului 3 Sălişte - Cunţa din cadrul autostrăzii A1, închis din cauza surpării terenului.

Cu toate acestea, alte două tronsoane au fost deja finalizate, însă nu pot fi deschise circulaţiei din cauza unor probleme logistice sau administrative. Astfel, tronsonul Dumbrava - Margina cu o lungime de 15 kilometri din cadrul lotului 2 al autostrăzii Lugoj - Deva, care face parte de asemenea din autostrada A1, este finalizat, însă nu poate fi deschis circulaţiei pentru că nu a fost avizat pentru recepţia lucrărilor.

De asemenea, a fost finalizat şi un segment de 4 kilometri din cadrul autostrăzii Bucureşti - Braşov, însă acesta va fi inaugurat doar după terminarea unui alt tronson de 3.3 kilometri care face legătura cu strada Petricani din Bucureşti.

Încă 3 tronsoane riscă aceeaşi soartă în 2017

Urmareste Automarket
Pe de altă parte, situaţii similare riscă să se întâmple şi în acest an pe alte 3 tronsoane.
Primul este sectorul de 9 kilometri care leagă localităţile Gilău şi Nădăşelu în cadrul autostrăzii A3, întrucât acesta nu va putea fi folosit până la construcţia unu pod peste râul Someş.

Al doilea este lotul Ogra - Ungheni de 10.1 kilometri amplasat pe autostrada Câmpia Turzii - Târgu Mureş din cadrul A3, care are nevoie de un nod rutier la Iernut. Nu în ultimul rând, lotul 3 al autostrăzii Lugoj - Deva, cu o lungime totală de 21.2 kilometri, nu va putea fi dat în folosinţă fără o conexiune cu un nod rutier la Holdea.

Ministrul Transporturilor: "Nu promit niciun kilometru"

În acest context, noul ministru propus al Transporturilor, Răzvan Cuc, a afirmat că nu promite deschiderea niciun kilometru de autostradă pe parcursul anului 2017. "Nu promit niciun kilometru de autostradă. Sunt loturile avansate, le cunoaşteţi, şi Sebeş - Turda, şi Lugoj - Deva, sunt loturi avansate şi lucrăm", a precizat el.

Pe hârtie, planurile de anul trecut vizau deschiderea a peste 200 de kilometri de autostradă în acest an: 68 de kilometri din autostrada A1 Lugoj - Deva, 70 de kilometri pe autostrada A10 Sebeş - Turda şi 90 de kilometri din cadrul autostrăzii A3.

În plus, tot în acest an ar trebui să înceapă şi lucrările la autostrada Sibiu - Piteşti, cu termen de finalizare în 2021-2022, însă noul ministru a evitat să confirme acest lucru şi s-a limitat să afirme că "trebuie finalizate studiile aferente" înainte de începerea lucrărilor.

Via Digi24, Digi24, Agerpres, Hotnews

Comentarii (2)

  • Macar e realist. O sa fure atat de mult, ca nu mai au ce inaugura.
    16 6
  • petrush
    nu are nici un rost sa faci autostrada pe domeniul public. tre s-o faci prin curtea omului ca sa-l despagubesti.o sa dureze un timp pana se hotaraste cine si cat are de luat.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru