Boala fără leac: agresivitatea la volan se transmite şi celorlalţi şoferi

de Daniel Popescu
Marti, 08.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu realizat inclusiv în România a demonstrat ceea ce bănuiam cu toţii: peste jumătate dintre şoferi devin agresivi în trafic dacă sunt provocaţi sau iritaţi de alţi şoferi.

Comportamentul agresiv al unui şofer poate iniţia un lanţ de reacţii între alţi şoferi şi, eventual, poate produce o situaţie periculoasă sau chiar un accident.

Olivier Rousseau
Vicepresedinte Goodyear
Traficul din marile oraşe ale României este, cu puţine excepţii, aglomerat, haotic şi plin de nervi pentru şoferi. Nici nu este de mirare, mai ales că infrastructura este precară, iar semafoarele sunt departe de a fi sincronizate.

Totuşi, un studiu efectuat inclusiv în România a demonstrat că agresivitatea şoferilor la volan este strâns legată de modul în care se comportă ceilalţi participanţi la trafic: peste jumătate dintre şoferi au recunoscut că au tendinţa de a deveni agresivi dacă sunt provocaţi şi iritaţi de alţi şoferi. Studiul a fost realizat de producătorul de pneuri Goodyear în parteneriat cu Şcoala de Economie şi Politici Sociale din Londra (LSE).

"Studiul nostru sugerează că comportamentul agresiv al unui şofer poate iniţia un lanţ de reacţii între alţi şoferi şi, eventual, poate produce o situaţie periculoasă sau chiar un accident, chiar şi după ce instigatorul a părăsit deja locul faptei", explică Olivier Rousseau, vicepreşedintele Goodyear pentru Europa, Orientul Mijlocul şi Africa.

Permite celorlalţi să progreseze în trafic, fă contact vizual, spune mulţumesc când ceilalţi te lasă să progresezi şi cere scuze atunci când îi încurci pe alţi şoferi.

Chris Tennant
Cercetator
În faţa acestei "epidemii" aparent fără leac, singurul medicament este, în realitate, unul banal: şoferii trebuie să se poarte civilizat în trafic şi să mulţumească celorlalţi şoferi atunci când este cazul.
În astfel de situaţii, 87% dintre şoferi au tentaţia de a rămâne calmi în trafic, ceea ce scade numărul de accidente.

"Permite celorlalţi să progreseze în trafic, fă contact vizual, spune mulţumesc când ceilalţi te lasă să progresezi şi cere scuze atunci când îi încurci pe alţi şoferi. Toate acestea ung rotiţele unei culturi de şofat din care beneficiem cu toţii", spune Chris Tennant, care a condus studiul în numele LSE.

Studiul a fost realizat pe 9.000 de şoferi din 15 ţări europene: România, Belgia, Cehia, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Polonia, Rusia, Suedia, Turcia, Slovenia, Spania, Marea britanie şi Austria.

Via FleetNews

Comentarii (11)

  • Permite celorlalţi să progreseze în trafic - sunt claxonat de infantili cu doua perechi. Aia mai colorati, cu dungi pe grumaz, mai negri pe sub unghii sau veniti "de la Italia" adica niste mnezai pe sosele romanesti.

    fă contact vizual, spune mulţumesc când ceilalţi te lasă să progresezi -- mai rar am ocazii de a fi beneficiarul multumirilor. Cu cat masina e mai harb (deobicei cu "TX") sau mai mare si cu bling-bling cu atat au impresia ca strada e doar lor.

    cere scuze atunci când îi încurci pe alţi şoferi-- deobicei citesc pe buzele celorlalti (cu gestica aferenta) "du-te'n m.. nu vezi ca incurci circulatia?" - astia n-au auzit de "auto"fluidizare.

    ca observatie generala....rata de multumiri primite este direct proportionala cu valoarea masinii pe care o conduci. Ai o masina asa, mai romaneasca, cei cu "valuare" te ignora in majoritatea cazurilor. Te urci intr-o masina mai acatarii deja devii vizibil...

    si inca o chestie...n-am inteles de ce unii pedestrasi, cand te opresti la zebra si ii lasi sa treaca, au mutra de aia de parca iti fac o favoare sau sunt complet nemultumiti. Numai pomenesc de aia care ii fac semn sa treci prin fata si daca totusi ii inviti spre traversare apropae ca iti arat si degetul mijlociu.

    Traficul romanesc e o adevarata gradina populata cu diverse fiinte bipede ori motorizate ideal de observat
    17 1
  • pentru a nu-i enerva pe altii mai poti face:

    -daca stii ca esti primul la semafor si mai ales daca are cronometru, fii pe faza ; cand mai sunt 2 secunde, baga in viteza sa fii pregatit sa pleci cand e verde; chiar daca sunt si unii care te claxoneaza aiurea; dar daca faci cum am spus, sigur nu te claxoneaza nimeni;

    -daca mergi pe un drum cu doua benzi pe un sens, mergi pe banda intai (dinspre sant), mai ales daca nu esti grabit; ce te priveste daca unul vrea sa mearga cu 200 la ora; nu-l tine in spate sau nu te mira daca iti baga p in g.

    -daca stii ca nu te grabesti sau mergi cu 50 in afara localitatii, nu porni de pe marginea drumului unde ai fost oprit, daca vezi ca unu' vine cu viteza; daca tot nu mergi cu viteza dupa ce ai pornit, de ce sa-l incurci pe celalat; mai asteapta naibii 2-3 secunde pana trece celalat;

    intra-devar sunt multi cocalari agresivi in trafic care fac scandal la orice, dar sunt si multi adormiti si "indreptatiti" de lege care ii sacaie pe altii, cum nici lor nu ar placea sa li se faca, si dupa aia se mira de p in g si batai in trafic.
    12 1
  • @vianu.........pietonii iti fac mutra aia atunci cand ei asteapta la trecere iar soferul se apropie foarte agresiv cu masina nedandui senzatia ca ar vrea sa-l lase sa treaca sau crezand ca nu ar mai avea timp sa opreasca. Altfel stau lucrurile atunci cand el se indreapta spre trecere si soferul intuieste ca vrea sa treaca si reduce viteza sau franeaza aratandui ca o sa-i cedeze trecerea.........e ca si cum soferul zice.....poti trece linisti, nu te opri ca te-am vazut si te las !! .....in cazul asta pietonul o sa iti si schiteze un gest de multumire.
    Deci cum e fapta asa e si rasplata.
    Iar legat de cei care asteapta sa treaca si tot ei iti fac semn sa treci.........aici eu cred ca le lipseste educatia din acest domeniu. ei vor sa ne faca un bine dar nu stiu ca defapt fac o gresala si incurca.
    Nu noi suntem vinovati de lipsa educatiei............alesii si sistemul sunt. Sper ca pe viitor sa le dam mai multa ascultare celor peste 4 milioane de romani plecati peste hotare in tarile moderne............sa le cerem un sfat ca sa stim ce sa cerem atunci cand alegem. Din pacate la noi a fost ales cel care a dat sticla de bere mai mare..........sau punga de zahar, faina....etc, am dat frumosul viitor al tarii pe 10 lei sau nici atat.
    Din fericire eu vad o inbunatatire a lucrurilor la noi in tara si sper ca in 10 ani unele tari ca cele care ne arata cu degetul sa ne vada ca pe niste egali.
    7 0
  • @catalin_ionel

    in ceea ce ma priveste explicatia nu se pupa. Am tendinta sa merg foarte "moale" in oras. Iar pietonii sunt pentru mine ca ouale din sacosa. Am avut situatii cand un coleg, in liceu, era sa fie calcat cu rotile din spate ale unei remorci de tir fix pe zebra, altul a ajuns pe acoperisul masinii si cu gura pana urechi imi facea bezele de acolo, iar mie mi s-a intamplat (tot pe trecere) sa imi asez fundul pe botul masinii (fiind singura solutie de amortizare a unui soc mai zdravan).

    Tinand cont de asta + ceva ani de permis ca agresivitatea la volan, crede-ma, nu imi sta in fire. Exista pe de alta parte si o oarecare nesimtire a pietonului. Si nu, nu sunt ei (pietonii) si noi (soferii) pentru ca "je" este in egala masura si per pedes si la volan.

    Dar ma deranjeaza putzoiul care pe festina lente traverseaza complet neasigurat pentru ca e mai important sa scrie un SMS, sau blondina care alearga din dreapta spate si se mira ca pun frana ca disperatu' sa nu ii rup cataligele. As mai adauga turma de smecheri carora le-a ramas o problema de discutat fix pe zebra cu toate ca e verde deja pentru masini si cand ii claxonezi scurt la modul "urca pe trotuar ca e cardul de masini care te asteapta" iti intoarce pe langa injuratura aferenta si gesturile mai mult decat expresive.

    evident, ca sofer, ai o responsabilitate imensa dar n-as pune pe seama nici a "sistemului" si nici a alesilor propria noastra lipsa de bun simt, analfabetismul sau lipsa de educatie. Nu "ceilalti" sunt vinovati NOI suntem....pentru ca NOI suntem sistemul :)
    7 0
  • @ioi, iar daca nu exista temporizator, pur si simplu privesti semaforul pietonilor. Cand se pune rosu la pietoni, in alea doua secunde pana la verdele tau, ai pus in viteza intai (nu se aplica in toate tipurile de intersectii).

    Ideala ar fi o emisiune la TV, pe un post popular si vizionat gen PRO TV, in care sa explice diferite lucruri, cum ar fi bunul simt, calmul, cum sa scapi din anumite situatii, chestii care nu iti sunt prezentate in Codul Rutier. Cod Rutier care oricum nu prea e bagat in seama de unii soferi.
    6 1
  • mecanicul vesel
    Agresivitatea in trafic este specifica unui OM neinstruit .... nu inteleg de ce nu se aplica odata Legea ca cei fara minim 10 clase , SA NU POSEDE permis de conducere ... am circula mult mai linistiti si fara teama ca un analfabet cu masina de TX sau GB nu ne omoara !
    5 1
  • @ioi, ai punctat foarte bine. Sunt mici reguli de bun simt care fac viata tuturor mai placuta fara mari eforturi din partea participantilor la trafic.

    Acum vreo 10 zile m-am luat in coarne c-o tampita cu un X1 si-am facut cea mai mare tampenie din ultimii ani. Am depasit-o pe banda de facut la stanga, banda care se termina in intersectie. Pe ploaie. Cred ca aveam peste 90 km/h cand i-am taiat fata si-am crezut ca ma dau jos din masina si-o iau la bataie la urmatorul semafor.

    Pe urma am ajuns acasa si mi-am zis ca poate e cazul sa iau niste cursuri de anger management ... Oricum, chiar si intr-o societate foarte civilizata si politicoasa se intampla porcarii de genul asta. Nici nu vreau sa ma gandesc ce-as face daca as fi in Romania.
    2 0
  • Stai calm si asculta colinde ! :)
    1 1
  • cu Hrusca!
    :))

    cine'i oare ler...cine'i, cine'i oare ler?
    1 0
  • Cam greu cu colindele in perioada asta. La lucru avem muzica permanent (Sirius) si de vreo 2 saptamani ne-au uscat de colinde in toate variatiunile posibile. Pana la Craciun ajung acrit de nu mai imi trebuie nimic. Nu era destul mizeria asta cu comercializarea Craciunului, acum ne intoxica cu colinde din 20 Nov, sa ne "induca" o atmosfera de sarbatori si sa deschidem portofelul mai mult. De vreo cativa ani produsele de Craciun apar inca din August.

    Pe Hrusca il pastrez strict pentru seara de Craciun. Macar atat.
    3 0
  • dorinteodor
    ce frumos este ascuns adevarul in spatele cuvintelor.....realitatea este cunoscuta de toti si anume unii soferi nu au ce sa caute in traficul din bucuresti. sint soferi fara talent, fara experienta ....astia genereaza principalele probleme. e greu sa-ti pastrezi calmul cind o coloana intreaga este blocata de ve-un dezorientat...cel mai bine se vede asta pe stefan cel mare sau pe pantelimon. cind nu avem astfel de non-soferi, in bucuresti se circula fluent si fara nervi...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru