Cutiile Negre vor deveni standard pe toate modelele noi vândute în SUA din 2013

de Bogdan Mirică
Vineri, 07.12.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Casa Albă a aprobat propunerea NHTSA de a standardiza folosirea Cutiilor Negre pe toate maşinile noi vândute în SUA. Propunerea va intra în vigoare chiar de anul viitor, urmând ca sistemele să monitorizeze toate datele maşinii.

Ideea unor aşa zise ”Cutii Negre” pentru automobile se află de mult timp pe masa guvernanţilor din Statele Unite. Proiectul, propus de NHTSA, organizaţia americană de reglementare a siguranţei în trafic, a fost într-un final aprobat de biroul de administraţie de la Casa Albă.

Propunerea NHTSA presupune ca, începând cu anul viitor, toate modelele noi să fie echipate cu un sistem de înregistrare a datelor maşinii. Acesta va fi conectat la toate celelalte componente tehnologice ale maşinii, pe care le va monitoriza.

Mai exact, Cutia Neagră va păstra date despre viteza cu care aţi rulat, despre unghiul direcţiei, despre presiunea cu care a fost apăsată pedala de frână şi chiar dacă pasagerii au purtat centuri de siguranţă.

Urmareste Automarket
Deşi publicul respinge această idee, acuzând încălcarea mai multor drepturi, o publicaţie americană dezvăluie faptul că aproximativ 91.6% din maşinile noi conţin deja un sistem asemănător Cutiilor Negre.
Asta înseamnă că măsura legală nu va face decât să completeze procentele până la 100%.

Aşadar, cei care conduc o maşină destul de nouă se pot plânge de prezenţa unor Cutii Negre.

De fapt, sistemul nu este o noutate pentru nici un constructor auto. General Motors a început să stocheze date despre maşinile conduse de clienţii săi încă din 1990. Sistemele de înregistrare a evenimentelor au devenit mai apoi standard pe toate vehiculele GM începând cu 1995. Treptat, Ford, Toyota, Mazda şi chiar Tesla au introdus Cutii Negre. Pe celelalte modele vor fi standard abia începând cu anul viitor.

via motorauthority

Comentarii (11)

  • oare ce se va intampla cand guvernu american va incepe sa profite de pe urma cutiei negre??????
    oare ne vor monitoriza'in real time'.......si de fiecare data cand depasesti viteza legala (poate chiar cu cativa km/mph mai mult)ne von trezi cu sorprize in posta........
    camere de supraveghere,cutii negre si nulte altele........
    deja conspiratiile devin realitate.......
    17 4
  • auto_fan
    Pai la mail-uri si telefoane deja are acces: http://www.gandul.info/international/oficial-american-fbi-are-acces-la-emailurile-tuturor-americanilor-10371703
    Pasul asta deja nu mai e o surpriza. Big Brother devine reatilate pe zi ce trece.
    15 0
  • am ajuns s-o spun si pe asta:ce bine ca nu m-am nascut in usa!...la astia le mai trebuie un razboi de independenta:fata de guvernul sua...
    on topic:sa-nteleg ca nsa-ul nu-si mai are rostul?
    6 3
  • BaditzaEx
    new world order :))
    7 1
  • Nu-i problema, la noi se scot cutiile negre imediat:) .Sunt situatii cand chiar este indicat sa nu respecti regulile, mai ales cand sunt absurde si care incalca drepturile si viata privata, iar cei care respecta tot ce le este servit nu pot fi numiti civilizati, doar roboti care nu mai gandesc pt ei.
    6 3
  • Lasa ca punem magnetul pe ele si le ametim ;)
    5 0
  • kumite
    Si care sunt drepturile care vor fi incalcate?Le este frica sa nu se afle cat sunt de prosti in cazul unui accident?Ce-i asa de nasol sa-ti citeasca parametrii masinii in momentul accidentului?In viitorul apropiat,probabil ca nici nu mai putem porni motorul daca nu am platit impozitul si verificarea tehnica.
    8 6
  • @kumite:nu frate e vb de zicala:da-i prostului putere...si asa sua e mai cevaq ca securitatea lui ceausecu...ca ar fi aia sun dictatura sau exsploatati la maxim m-ar durea in 14...da e vb de o natiune care vine sa te "democratizeze "cu bomba si tancul dadca ai nenorocul sa puna aia ochii pe resursele tale sau sa te bombardeze ca sa se ascunda escapadele porno ale vreunui barosan...pricepusteanu de ce-s in stare astia?
    6 3
  • kumite
    Si Romania are resurse(a avut si inca mai are),iar natiunea aia nu a venit cu tancul...In schimb au venit prietenii de la rasarit cu tancuri si trenuri.Fabrica de avioane de la Brasov au pus-o in vagoane si au mutat-o in Rusia.Vad ca stii o gramada despre altii.Stii sau ai auzit pe la colturi?Revenind la subiect;dupa cum ai observat(sau nu)din articol,parametrii masinilor deja sunt monitorizati.Nu conteaza care-i constructorul.Iar daca vrei alt subiect de meditatie....Gandeste-te la cati tampiti ies de pe bancile scolilor.Nu sunt in stare nici sa lege doua cuvinte in scris.Nu-s in stare sa calculeze restul de la cumparaturi daca nu au un calculator de buzunar.Nu-s in stare sa se gandeasca la viitor.Astia sunt din ce in ce mai multi.Si se vrea treaba asta.Mult mai usor de manipulat.Vor exact ca acele "trupe"care au venit sa elibereze orasul si sa planteze flori in piatza.Remember,bro?
    7 2
  • xfiouygou
    @kumite:ai si tu dreptatea ta:rusul iti pune kalasnikovul direct sub bot fara a se incurca in politeturi,iar americanschi incearca intii cu binisorul ...mda in conceptia ta e o uriasa diferenta...numai ca rezultatul e acelasi
    2 1
  • kumite
    Daca zici tu.....
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru