Dacia Duster Army şi Duster Pick-up Army, surprizele paradei de 1 Decembrie

de Bogdan Mirică
Marti, 02.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dacia a participat activ al parada dedicată Zilei Naţionale a României. Constructorul român „a defilat” cu două versiuni de armată ale modelului Duster. Ambele au fost create după normele NATO.

Dacia a profitat de Ziua Naţională a României şi de parada dedicată evenimentului pentru a scoate la iveală două versiuni speciale ale modelului Duster. SUV-ul de la Mioveni a fost modificat pentru a putea intra în echiparea forţelor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne.

Aşadar, printre soldaţii participanţi la paradă s-au numărat 12 exemplare Duster, dintre care trei amenajate ca autolaboratoare metrologice şi şapte aflate în echiparea Comandamentului Logistic Întrunit şi al Statului major al Forţelor Navale.

Dacia Duster Army

Cu siguranţă, surpriza evenimentului au fost cele două ediţii speciale ale SUV-ului românesc: Duster Army şi Duster Pick-up Army. Noul Duster Army vine echipat cu motorul diesel 1.5 dCi de 110 cai putere şi a fost modificat în conformitate cu cerinţele NATO pentru astfel de vehicule. Maşina poate fi chiar aeropurtată.

Esential 110 cai putere oferă dieselul instalat pe modelele Dacia Duster Army şi Pick-up Army.
Sunt vizibile protecţiile exterioare suplimentare şi alte sisteme de conexiune mecanică şi electrică cu alte vehicule militare.
Ne referim aici la prize electrice de 12V şi 24V şi dispozitive de remorcare şi tractare, inclusiv troliu electric. Pentru un camuflaj eficient în operaţiunile militare viitoare, dacia Duster Army beneficiază de un sistem de iluminare „black-out” şi o vopsea specială.

Dacia Duster Pick-up Army

Fratele său, botezat Pick-up Army, este, după cum o sugerează şi numele, varianta cu benă a modelului. Asta înseamnă că Dacia a lucrat alături de Romturingia, un carosier român, la un nou derivat pick-up al lui Duster, după ce în vară lansase modelul ca unul dedicat exclusiv Petrom.

Dacia Duster Pick-Up: a doua versiune de caroserie a modelului român

Vehiculul dispune de protecţii exterioare suplimentare şi este dotat cu echipament militar de supraveghere. Are doar două locuri şi este propulsat de acelaşi motor diesel de 110 cai putere.

Pe lângă versiunile militare ale lui Duster, la paradă au mai defilat şi alte derivate ale SUV-ului de la Mioveni, 17 la număr, aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Maşinile beneficiază de dotări specifice activităților de poliție, poliţie de frontieră şi jandarmerie (rampă semnalizare cu difuzor încorporat, sirenă, lămpi flash în grila de radiator, inscripționare).

Comentarii (12)

  • Bogdan
    Ceva blindaj?
    8 10
  • Da, pe volan.
    27 2
  • Crystyann
    Blindaj la un motor 1,5DCI / 110CP ???? :))))
    15 3
  • geamuri triplustratificate din ceramica cu insertie de nano-fibra de carbon si inca un material strict secret, panourile laterale din blindaj necunoscut, se zice ceva de ceramica nano-biotica produsa prin inginerie genetica cica ar imita foarte bine cheratina regasita din exoscheletul carabusilor, stiut fiind ca acesta rezista foarte bine la aterizarile fortate ale acestor insecte

    grila radiatorului s-a lasat stock doar pentru sarbatoare, motorul fiind in fapt de 1000 de CP, ce mi-e un "0"?

    armata lu' peshte prajit...ne amagim singuri.
    15 10
  • mishazaitev
    Nu zice nimeni ca sunt niste capodopere ale tehnicii militare, insa chiar sa le tratam cu dispret, mi se pare un pic cam mult. Nu sunt masini pentru linia I, fireste, dar nimeni nu a pretins asta. Nu zice nimeni ca nu sunt perfectibile, insa pentru curierat, transport in spatele frontului, desant, geniu etc, de ce n-ar putea fi folosite? Vi se pare un Jeep militar (folosit pana prin '90 chiar de armata SUA si de alte armate ale lumii chiar si in prezent) sau un G Klasse cu prelata folosit de asemenea de armatele membre NATO (GRECIA si AUSTRIA sunt doar doua exemple care inca mai folosesc G -uri produse la inceputul anilor '90), mai protejat (nu compar capabilitatile de trecere ci doar protectia)? Sau poate ar fi mai bine sa ajungem in situatia de la ROMAN, in care, uzina inca mai produce camioane militare si nu numai (sunt convins ca multi habar nu aveti), pe care le cumpara armata SUA, le foloseste in multe teatre de operatiuni, in timp ce armata noastra refuza sa le comande?!

    Lasand la o parte faptul ca nicio armata din lume nu are in dotare exclusiv vehicule blindate si nu vad de unde atata preocupare pentru blindaj, daca va exista o cerere serioasa din partea statului roman, credeti ca nu se vor putea dezvolta modele mai capabile si mai performante !? Dar e mai simplu sa ironizam decat sa intelegem cat de important este ca o institutie publica sa aiba in dotare echipamente produse intern. Nu zice nimeni sa ne amagim, dar de la asta si pana la a ne considera incapabili e cale lunga!
    22 2
  • @misha...ai facut armata? intrebarea e retorica, raspunsul nu trebuie sa-l faci public.

    Pe vremea lu' Ceasca cand erau banutii necesari cu greu s-a descurcat armata asta, nefiind una dintre puterile regionale care sa fie amintite la capitolul "puncte tari" ale Tratatului de la Varsovia.

    As prefera ca banii sa fie directionati catre educatie. Dupa ce vom ridica generatii de Oameni ne vom gasi timp si finantele pentru cea mai STUPIDA si RIDICOLA investitie: industria de razboi.

    PS...apropos...ai vazut modul de a actiona a echipelor de interventie de la prabusirea elicopterului? De un amatorism feroce... o sumedenie de pifani care strangeau potentiale probe ca pe lemne. Erau militari.
    14 4
  • Face fata cu brio cand va trece ROGOZIN cu un TU 160 echipat cu focoase SS27 ! Zau.
    4 10
  • Cred ca aceste modele preparate pentru aramata ar fi mai indicate pentru viata de zi cu zi pe care o traim pe drumurile noastre ! Dar sa se vanda pe baza de test de inteligenta ! Mda..se vor vinde putine... :)
    3 0
  • mishazaitev
    Domnule Vianu, desi intrebarea dumneavoastra a fost retorica, permiteti-mi sa va raspund la ea. Da! Am facut armata. Nu vreau sa fac pe eroul si sa spun ca m-am dus in armata dintr-un simt al datoriei, dintr-un patriotism fierbinte etc. Pur si simplu asa a fost sa fie.Dar, chiar daca o sa radeti, va marturisesc faptul ca sunt mandru ca, atunci atunci cand am in fata un pistol mitraliera, chiar nu ma uit la el ca la masini straine (folosesc expresia asta invechita doar pentru ca ne aflam pe un site auto) si stiu sa-l desfac bucatica cu bucatica. Este doar o mandrie personala, pentru ca stiu ca nu sunt singurul capabil de asta.

    Nu stiu cati bani erau pe vremea lui Ceasca, insa stiu ca investitiile cu dotarea armatei erau in general mici, in special dupa decizia de a se plati datoria externa. Soldatii erau scosi la muncile campului in loc sa faca instructie, asa ca n-as lua drept etalon acea perioada. De exemplu, pentru ca tot m-ati intrebat retoric, arma pe care a avut-o subsemnatul in dotare in anul de gratie 2000, desi perfect functionala, era fabricata in 1960. Cu toate acestea, nu putem sa trecem cu vedere faptul ca excadrila de Mig-uri 29, in mod criminal abandonata, nu a fost compusa din avioane sh, asta apropos de lipsa de onestitate a fostilor parteneri si de "corectitudinea" actualilor. Mai mult decat atat, pentru ca ati adus vorba de Pactul de la Varsovia, va reamintesc faptul ca, desi stat partener, Romania a avut de mai multe ori pozitii contrare majoritatii tarilor membre ale acelei aliante, fara sa suporte vreo sanctiune. Nu vrea sa ma gandesc ce s-ar intampla acum, daca un stat mic si sarac ca si Romania ar avea pozitii contrare directiei generale din NATO.

    Am vazut modul de a actiona al echipelor de interventie. Nu as da vina pe militari pentru proasta coordonare de care erau responsabili superiorii. Probabil faptul ca unul dintre motive il poate constitui situatia penibila la care s-a ajuns la 20 de ani dupa revolutie, in sensul in care armia romana are mai multi generali ca US Army. Un lucru care cred ca ar fi trebuit remarcat, domnule Vianu. la acea interventie, a fost capabilitatea camioanelor militare fabricate in anii '70 care s-au deplasat fara probleme in terenul acela nu tocmai prietenos. Asa cum am spus, producatorul exista si acum, doar ca produsele ii sunt achizitionate de armatele altor state. Vi se pare normal?

    Eu va admir sincer punctul de vedere pacifist. Insa atata vreme cat Romania este parte a unor tratate internationale care stipuleaza obligatii, a caror justete nu o dezbatem aici, privind inzestrarea fortelor sale armate, industria de razboi, asa STUPIDA si RIDICOLA cum spuneti dumneavoastra ca este ea, devine o necesitate. Si atunci, se ridica intrebarea, "ce facem?". Ne dotam cu echipamente sh sau incercam sa dezvoltam ceva pe plan intern, beneficiind prin asta si de dezvoltarea pe plan orizontal a unor industrii cu tot ce tine de asta (locuri de munca, bani la bugetul de stat etc)? Desigur, nu e valabil doar pentru armata, toate institutiile de stat ar trebui dotate, pe cat posibil, cu echipamente Romanesti. Este trist ca o firma privata, al carui nume nu-l dau aici, isi creaza o imagine de marketing folosind echipamente romanesti, in timp ce institutii ale statului roman cheltuie sume enorme pe dotari de cele mai multe ori non-necesare, cumparate de afara.
    8 2
  • din nefericire nu pot da decat o manutza verde la comentaiul tau, misha. Cu toate ca nu sunt intru totul de acord cu punctele de vedere exprimate sunt altele care se potrivesc la perfectie

    thumb up!
    5 0
  • mishazaitev
    @vianu

    Va multumesc pentru aprecieri. Atata vreme cat ne contrazicem folosind argumente, chiar n-are imposrtantanta daca suntem sau nu de acord. Pana la urma schimbul de idei este benefic si daca ideile sunt diferite. Respect!
    4 0
  • Silviu
    Armură (blindaj) cu plastic pentru automotive - DuPont™ Armura®.: http://www.mase-plastice.ro/blog/2014/12/armura-blindaj-plastic-automotive-dupont.html
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru